Čtvrtek 28. březen 2024 14:58
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Guvernér Bank of Japan se rozhodl odstoupit ještě před koncem mandátu. Neustál tlak vlády na další stimulaci?

05.02.2013 11:21  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pouhých pět týdnů hodlá Masaaki Širakawa dále setrvat v pozici šéfa japonské centrální banky. Nepočká tak překvapivě ani do konce svého mandátu, který mu měl doběhnout 8. dubna, ale rozhodl se ukončit působení v čele Bank of Japan již k 19. březnu. Širakawa to dnes oznámil novinářům po skončení ekonomického diskusního panelu.

Guvernér Bank of Japan dále uvedl, že o svém úmyslu odstoupit z funkce již informoval premiéra Šinzó Abeho. První reakce z jeho vládního kabinetu přišla z úst ministra hospodářství. Akira Amari uvedl, že je třeba zabránit, „vakuu“ ve vedení Bank of Japan. Konkrétní jméno možného nástupce Širakawy ale neprozradil.

Japonský jen, který si od rána připisoval 0,4% zisky vůči dolaru po překvapivé zprávě propadl do 0,6% ztrát a přehoupl se až nad hladinu 93 jenů za dolarů, aktuálně se obchoduje u 92,80 JPY/USD. Za letošní rok již japonská měna oslabila o 7,5 procenta a je tak nejhůře si vedoucí národní měnou ze všech 16 významných asijských měn.

Vývoj kurzu japonského jenu vůči dolaru online


Prohraná bitva o nezávislost centrální banky?

Předseda japonské vlády Šinzó Abe, který je ve funkci teprve od prosince, už před volbami sliboval, že se bude snažit centrální banku přesvědčit, aby změnila dosavadní politiku a co nejvíce podpořila hospodářský růst. Japonské ekonomice by se podle něho mělo dostat podpory skrze oslabení japonského jenu a další stimulaci ekonomické aktivity i navzdory dalšímu zadlužení. Japonsko je přitom již nyní daleko nejzadluženější ze všech zemí OECD.

Bank of Japan před dvěma týdny nečekaně oznámila, že od začátku příštího roku spustí další program nákupu aktiv v novém stylu blízkém tomu, který americká centrální banka oznámila již loni. Hodlá měsíčně nakupovat aktiva asi za 13 bilionů jenů, z čehož by 2 biliony jenů měly směřovat do japonských vládních dluhopisů a 10 bilionů jenů do státních pokladničních poukázek.

Někteří komentátoři označili nedávno oznámenou časově neomezenou stimulaci nákupy dluhopisů za kapitulaci šéfa Bank of Japan Širakawy. Trh byl naopak zklamán, tím, že po vládních proklamacích má být další QE spuštěno až od začátku příštího roku. Japonská centrální banka také zdvojnásobila svůj inflační cíl na dvě procenta a z vlády následně zaznělo, že tak končí dvě dekády trvající deflace v zemi.

BOJ v loňském roce rozšířila svůj program nákupu dluhopisů celkem pětkrát. To byla největší aktivita banky v jednom roce za poslední desetiletí. Naposledy BOJ uvolňovala tak často měnovou politiku v roce 2001, kdy zemi trápila domácí bankovní krize.

„Je velmi pravděpodobné, že nás čeká velká změna měnové politiky směrem k jejímu uvolnění,“ uvedl Hiromichi Shirakawa, hlavní ekonom pro Japonsko banky Credit Suisse a bývalý činovník Bank of Japan. Varoval, že pokud by nedošlo ke jmenování agresivnějšího šéfa Bank of Japan, došlo by k obratu trendu oslabování japonské měny, což by poškodilo japonské podniky i celou ekonomiku.


(Zdroj: Reuters, Bloomberg, Reuters, Credit Suisse)
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Greta ztělesňuje klíčovou výzvu, které bude čelit nastupující šéfka Evropské centrální banky
    Už tento pátek stane v čele Evropské centrální banky Christine Lagardeová. Jedna z největších výzev, před níž stojí, je ta, že bude muset v jistém okamžiku „kápnout božskou“. „Ano, Greto, ultra-expanzivní měnová politika centrální banky jde přesně proti tomu, co se svým hnutím žádáte.“
  • Grévke dlhy a budúcnosť
    Od začiatku roka sa objavujú na finančných trhoch nepotvrdené informácie o možnej reštruktur...
  • Grexit
    Pondelok nepriniesol dohodu medzi Gréckom a Trojkou. Grécki politi...
  • Gross: Vítejte v „paranormálu“ roku 2012
    Dlouhodobý proces kontinuálního tisknutí peněz nás dostal do situace, kdy věřitelé (skoro) nikomu nevěří. Na světovou ekonomiku navíc nyní neblaze působí na jedné straně politika rekordně nízkých úrokových sazeb se svými nezamýšlenými dopady a na straně druhé inflační expanze pod taktovkou centrální banky. Taková je situace na začátku roku 2012 podle Billa Grosse, jednoho ze zakladatelů největšího dluhopisového fondu na světě a známého pod zkratkou PIMCO. Dnešní svět podle něho trpí přílišným množstvím dluhů, slabou důvěrou a náchylností k naprostému kolapsu.
  • Gross vsází na krátký americký dluh. Evropské firmy vynesou víc, kontrují JPMorgan i Morgan Stanley
    Bill Gross, investor a manažer největšího dluhopisového fondu světa PIMCO, radí investorům vsadit na krátkodobý americký dluh, na který se podle něj brzy soustředí zájem Fedu i dalších centrálních bank. Týmy bank JPMorgan a Morgan Stanley naopak otočily od medvěda k býku vůči korporátním dluhopisům evropských firem a tvrdí, že jejich zisky vůči americkým poukázkám budou v relativním srovnání nejsilnější za 17 let.
  • GRPD, osobní data a Blockchain
    Chceme-li vědět, zda se nás GDPR týká, je nutné si uvědomit, zda nakládáme s osobními daty. Je to každá informace, podle které může být identifikována konkrétní osoba.
  • Gucci bude ve vybraných obchodech v USA přijímat platby v BTC
    Luxusní módní dům Gucci oznámil, že začne přijímat platby v BTC ve vybraných kamenných obchodech. Zavedení funkce je pilotní projekt, který začíná v pěti amerických lokalitách s plány rozšířit ji na všechny obchody v USA přímo vlastněné společností. Zatím není jasné, zda Gucci automaticky převede platby přijaté v kryptoměnách na fiat měnu, jako je americký dolar.
  • Gumené pravidlá eurozóny, kamenný Fed
    Trh sa včera v rámci fundamentálneho vákua opäť sústredil hlavne na eurozónu, kde naďalej prevláda politické fiasko, úsmevné komentáre od autorít a neistota.
  • Guria (OECD)
    "Euro na 1,40 znamená vrchnú hranicu jeho fundamentálnej hodnoty." Komentár: Gur...
  • Guvernér Australské centrální banky předpokládá větší šance Austrálie na hladké přistání ekonomiky než u jiných ekonomik
    Australský dolar klesl poté, co guvernér RBA řekl, že Austrálie má větší šanci na hladké přistání ekonomiky než kterákoli jiná rozvinutá země. Philip Lowe v první řadě upozornil na poměrně úspěšnou snahu o omezení růstu mezd v zemi, díky čemuž se inflace držela v mezích stanovených regulátorem. V pondělí promluvil Philip Lowe před schůzkou v Senátu v Canbeře. Pokud jde o dosažení hladkého přistání ekonomiky, řekl: "Není to zaručeno, ale v dnešní situaci máme větší šanci než většina ostatních zemí to dotáhnout." Dodal, že nejlepším výsledkem pro Austrálii by bylo, kdyby mzdy zůstaly navýšené, tak jak jsou, a dále se nezvyšovaly.
  • Guvernér BoC zostáva jastrabí
    Šéf Bank of Canada - Macklem zdôraznil, že program QE zvyšuje nerovnosť v spoločnosti predovšetkým pumpovaním cien aktív. Podľa jeho názoru QE nerozdeľuje dávky rovnakým dielom a zvýšená inflácia ovplyvňuje predovšetkým najchudobnejších a ľudí s fixným príjmom. Podľa jeho názoru v súčasnosti žijeme v spoločensky najneurčitejšom ekonomickom cykle našej doby. Okrem toho poukazuje na to, že úplné zotavenie je možné, keď budeme vedieť povedať, že pandémia je za nami a že spoločnosti sú ochotné investovať do rozšírenia výrobných kapacít.
  • Guvernér BoE Bailey sees nevidí rizika pro britské banky
    Andrew Bailey, guvernér Bank of England, stejně jako další dva členové BoE (Sam Woods a Dave Ramsden) dnes vystoupili před užším výborem ministerstva financí na slyšení o kolapsu banky Silicon Valley. Bailey poznamenal, že kolaps SVB byl nejrychlejší bankovní krach od krachu Barings Bank, která se zhroutila v roce 1995 po masivní ztrátě 827 milionů GBP, kterou utrpěl obchodník Nick Leeson. Tyto dva případy však nelze srovnávat, protože společnost Barings zkrachovala v důsledku jednání nepoctivých obchodníků, zatímco společnost SVB zkolabovala v důsledku bankovního runu a špatného řízení úrokového rizika. Bailey v rozhovoru řekl o Credit Suisse, že problémy švýcarské banky jsou specifické pro tuto společnost a neměly by být vnímány jako riziko pro domácí britské banky. Celkově Bailey uvedl, že si nemyslí, že by některý z rysů nedávných bankovních krachů (SVB a CS) způsobil stres ve finančním systému Spojeného království. Řekl však také, že se nacházíme v období zvýšeného napětí na trzích a je zapotřebí vyšší úrovně ostražitosti.
  • Guvernér Colorada je připraven přijímat platby daní v kryptoměnách
    Guvernér Colorada Jared Polis prohlásil, že pokles na trhu s kryptoměnami neohrožuje jeho návrh přijímat vládní daňové poplatky v bitcoinech a dalších virtuálních měnách.
  • Guvernér České národní banky Jiří Rusnok dnes vystoupí v pořadu TV Nova / TN LIVE „Naše Česko“
    Pořad Naše Česko ve čtvrtek 2. září přivítá guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka. Rozhovor sledujte na webu TN.cz v sekci TN LIVE. Guvernér se v něm vyjádří k aktuálním otázkám vztahujícím se k měnové politice. Věnovat se bude zejména současné a vyhlížené inflaci v České republice i v zahraničí, předpokládanému vývoji klíčových úrokových sazeb ČNB či situaci na hypotečním a nemovitostním trhu v ČR.
  • Guvernér ČNB Michl poprvé předal ocenění za přínos finanční gramotnosti
    Guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl poprvé předal ocenění za přínos pro rozvoj finanční a ekonomické gramotnosti, získala ho učitelka matematiky a biologie Jana Doležalová ze Základní školy Vimperk v ulici Smetanova. Cena guvernéra ČNB by od letoška měla každý rok ocenit, podpořit a propagovat tvůrce projektů, které mají zásadní význam pro rozvoj finanční a ekonomické gramotnosti v České republice.
  • Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem. Obava ČNB z přetrvávající vysoké inflace houstne, poprvé po letech končí hlasování její bankovní rady nejtěsnějším možným výsledkem
    Dnešní hlasování bankovní rady ČNB skončilo poprvé po letech nejtěsnějším rozdílem jediného hlasu, 4:3, a to ve prospěch ponechání základní sazby na úrovni 7 %.
  • Guvernér ČNB Rusnok si loni vydělal 4,3 milionu Kč čistého
    Guvernér České národní banky Jiří Rusnok si loni ve své funkci vydělal 4,3 milionu korun čistého, což odpovídá hrubé mzdě 5,9 milionu korun. Meziročně se jeho čistý příjem zvýšil zhruba o 114.000 korun. Informovala o tom Česká národní banka ve své roční zprávě o hospodaření za loňský rok, kterou předložila do Sněmovny. Průměrná hrubá mzda v celé ČR loni podle posledních údajů Českého statistického úřadu představovala 37.839 korun.
  • Guvernér ČNB Rusnok varuje před ještě vyšší inflací v ČR, způsobenou konfliktem na Ukrajině. O vlastně tak vysvětluje, proč se Západ bojí tvrdších sankcí vůči Rusku – čím tvrdší sankce, tím vyšší inflace
    Pro akciové investory je to nepochybně dobrá zpráva. Zda je to dobrá zpráva i z hlediska geopolitického, toť otázka jiná. Každopádně sankce, které zatím Západ vůči Rusku uplatnil v reakci na uznání svou povstaleckých republik na Ukrajině, jsou slabé. Jsou o tom přesvědčeny miliony investorů všude po světě. Akcie v Evropě nebo Americe totiž rostou. Jde spíše než o růst z úlevy o růst z rozčarování. Rozčarování z toho, že Západ zatím vůči Rusku postupuje jen měkce.
  • Guvernér ČNB varuje před nejhlubším propadem životní úrovně lidí v ČR za třicet let. Spořící dluhopisy české vlády však letos i kvůli tomu vynesou až 12 procent ročně
    Guvernér České národní banky Jiří Rusnok dnes v Otázkách Václava Moravce uvedl, že letos očekává stagnaci české ekonomiky při propadu reálných mezd až o osm procent. Tato kombinace podle něj představuje mimořádný šok, jaký česká ekonomika v podstatě nezažila 30 let. V historii novodobé ČR těžko hledat rok, kdy by životní úroveň lidí poklesla tolik, jak má klesnout letos.
  • Guvernér Fedu připouští blížící se termín ohlášení tlumení QE
    Ze zemí eurozóny dnes dorazí červnový údaj o dynamice cen výrobců. Ty by měly pokračovat ve svižném meziměsíčním růstu na úrovni 1,4 %, což by v meziročním srovnání představovalo rekordních 10,3 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader