Čtvrtek 28. březen 2024 17:17
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Nákupná horúčka na dlhopisoch periférie

10.01.2013 13:23  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes je od rána na trhoch pozitívna nálada, ktorá začala už v noci zverejnením dát čínskej obchodnej bilancie. Táto skončila za december vo vyššom prebytku hlavne na základe vyšších exportov, ktoré rástli medziročne o 14% vs. očakávania 5%. Už ráno sme tak mali pozitívnu reakciu na komoditných menách (hlavne AUD) a tiež na amerických akciách či rope. Hoci sme si mysleli, že dnešným headlinom bude tlačovka guvernéra ECB Draghiho, v skutočnosti už máme hlavné udalosti pravdepodobne za sebou.

Dnes sme totiž videli nečakane silný dopyt po španielskej a talianskej aukcii dlhopisov. Výnosy boli výrazne nižšie a predalo sa viac dlhopisov, ako bol plán. Výnosy španielskeho a talianskeho dlhu na krátkom konci klesajú o 11 – 12%, talianske sa blížia k 3-ročným minimám, španielske k 2-ročným minimám. Toto pravdepodobne nikto nečakal (hovorilo sa dokonca o možnom probléme z dôvodu vysokého objemu španielskej aukcie) a možno sa čoskoro dozvieme, čo primälo banky tak rýchlo skupovať periférny dlh.

Môžeme špekulovať nad slovami kancelárky Merkelovej, že Nemecko stráca konkurencieschopnosť na úkor periférie. Prílev kapitálu začína zvyšovať ceny nehnuteľností a cenu pracovnej sily Nemecka. Ratingová agentúra S&P dokonca povedala, že kríza v eurozóne bude čoskoro zažehnaná resp., že máme najhoršie za sebou. Pretože politici položili základné kamene riešení.

Nuž, dobre sa takéto slová čítajú, ale ak budeme k sebe trochu úprimní, vieme, že to nie je pravda. Ekonomika je v recesii, MMF už vie, že sa k nižšiemu dlhu nepreškrtáme a v skutočnosti nikto nevie, čo by sa malo robiť ďalej. Teda – vedia to všetci, ale robiť to nechce nikto. Hovoríme o nutnom znížení životnej úrovne, pretože tá súčasná je nad pomery (udržiavaná rastúcim dlhom). Problém je však v tom, že situácia je trochu komplikovaná. Nie je možné len tak plošne znížiť životnú úroveň. Vplyvná a bohatá skupina obyvateľstva, ktorá prišla k svojim majetkom rôznymi pololegálnymi (alebo rovno nelegálnymi) spôsobmi cez verejný sektor alebo politiku sa tohto majetku samozrejme nechce vzdať. Ani si ho nenechá zdaniť, na to už máme predsa daňové raje. Napríklad taký Cyprus, ktorý práve žiada o pomoc. Táto vplyvná a bohatá skupina nepotrebuje nič vytvárať, stačí, že prerozdeľuje resp. dokáže ťažiť rentu cez lobby alebo diery v zákonoch. A nech sa príjmu akékoľvek opatrenia, oni už vedia, ako z nich vykľučkovať. Potom tu máme strednú vrstvu, ktorá je tvorená menšími podnikateľmi, či ľuďmi, ktorí sa snažia zarobiť viac peňazí tým, že pracujú viac. Títo sú najviac zaťažení „konsolidáciou“, ktorá prináša vyššie dane a „blbú náladu“ spotrebiteľov, ktorí tak nechcú kupovať toľko, koľko predtým. Pretože nie je isté, čí budú mať prácu aj zajtra. Táto vrstva postupne mizne. No a potom tu máme najnižšiu vrstvu, ktorá chce prežiť a je čoraz viac frustrovaná z toho čo sa deje. Prichádza o prácu, o sebaúctu (ak nedokáže uživiť rodinu) a aj dôveru v systém. Do tohto kokteilu si pripočítajme vysokú a rastúcu nezamestnanosť medzi mladými (v krajinách PIIGS 30 - 60% vo veku do 25 rokov) a máme tu veľmi nebezpečný koktail. Áno, v najbližšom čase pravdepodobne niekto nezbankrotuje, ale to neznamená, že problémy končia. Tým, že sme čakali problémy neodišli. Oni si počkali a budú väčšie, pretože stále nie sú vyriešené. Pred pár rokmi sa hovorilo, že finančná kríza končí a bude dobre. Lenže prišla kríza ekonomická a teraz dlhová. Ďalšie štádium bude kríza spoločnosti, kedy bude rásť napätie medzi tými ktorí majú, a tými, ktorí by tiež chceli mať. 

O 14:30 by mal pred kamery predstúpiť guvernér ECB Draghi, ktorý sa bude snažiť trhy čo najdlhšie udržať vo viere, že všetko je v poriadku a ECB je pripravená. To sme už počuli a preto sa budú obchodníci sústrediť na to, či stále existujú vnútri ECB tlaky na znižovanie sadzieb (ako to bolo naposledy naznačené.) Inak možno očakávať ukotvené inflačné očakávania, slabú ekonomiku s rizikami na strane prepadu a výhľad možného zlepšovania v druhom polroku 2013. Ak sa čokoľvek z tohto zmení, euro na to bude rýchlo reagovať.

Na amerických akciách vidíme ďalší deň vyčkávania, ako prvý silný suport je úroveň 200MA kde je zároveň suport 2-mesačného krátkodobého trendu na úrovni 1415. Ako zásadná rezistencia je úroveň 1470, ktorú akcie už nedokážu prekonať už od jesene. O fiškálnom útese USA sa zatiaľ nehovorí, avšak trh to nevníma zle, pretože pár týždňov času máme. Už koncom januára to však opäť bude téma č.1. Býci si preto budú chcieť užiť rastovú párty čo najdlhšie. Kým sa dá. 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Nakopne ECB korunu?
    Česká měna zahajovala minulý týden na hodnotě EUR/CZK 25,95, tedy nejslabší od konce listopadu 2018. V průběhu týdne postupně posilovala a to jak vlivem vesměs pozitivních zpráv z domova (slušné PMI, růst mezd, maloobchodu i průmyslu), tak i ze Spojeného království. Tamním poslancům se totiž podařilo dosáhnout dílčích vítězství proti premiéru Johnsonovi, když prozatím alespoň zdánlivě snížili pravděpodobnost divokého brexitu. Toto uklidnění ovšem není trvalé a navíc zprávy z německé ekonomiky byly spíše horšího vyznění. Koruna tak stihla posílit pouze do blízkosti EUR/CZK 25,86.
  • Na koruně minulý týden dozníval efekt verbálních intervencí
    Kurz koruny atakoval ve druhé polovině minulého pracovního týdne úroveň 26,10 CZK/EUR, když na počátku týdne...
  • Na korunu i region doléhá růst výnosů a ochlazení optimismu ve světě
    Nadšení, které jsme sledovali na trzích včera a jemuž daly záminku příznivé zprávy z Itálie, je pryč. Evropské akcie se podobně jako Asie noří do červeného. Ztrácí také periferní dluhopisy, ale vedle nich se prodávají také ty jádrové, respektive bezpečné. Eurodolar se po včerejším propadu, který nabral na intenzitě v americkém obchodování, lehce zvedá na 1,1490.
  • Nakousnuté jablko je nejhodnotnější značkou na světě. Huawei obsadil 97. místo
    „Na území Spojených států vznikla řada silných technologických společností, které hrají významnou roli v americké ekonomice. Hospodářství Evropské unie se více spoléhá na automobilový průmysl, v rámci kterého vzniká řada nových technologií. Společnosti jako Apple, Google či Microsoft nám však chybí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Na krachu Thomase Cooka někteří vydělali miliardy. Podle papeže Františka je to ale nemravné
    Krach takřka 180let staré cestovky Thomas Cook je ránou pro její akcionáře a také věřitele, byť jejich pohledávky budou částečně uspokojeny z nuceně rozprodaného majetku. Tíživá je situace pochopitelně také pro více než dvacet tisíc zaměstnanců cestovky a statisíce jejích nynějších klientů. Nicméně některé firmy na krachu také dobře vydělají.
  • Na kryptotrhu prevláda strach. Bitcoin prerazil pod kľúčovú podporu
    Počas dnešnej seansy, populárny „Index strachu a chamtivosti“ ukázal hodnotu 12 bodov, čo potvrdzuje, že momentálne máme do činenia s extrémne negatívnym sentimentom a averzia voči riziku na trhu s kryptomenami zostáva vysoká aj po totálnom kolapse kryptomeny Luna.
  • Na ktorých menách sa oplatí špekulovať na trend a na ktorých na návrat k priemeru?
    Tá časť obchodníkov, ktorá sa zaujíma o držanie pozícií na dlhšie obdobie, stojí pred dilemou. Short alebo long? Pri a...
  • Nákup akcií se slevou zajistí vyšší zisky
    Určitě znáte ten pocit, když nakoupíte akcie a jejich cena se nepohybuje výše dle vašich představ, či dokonce klesá. Co se vám v takových chvílích honí hlavou? Kdybych jen chvíli počkal, pak bych koupil levněji; kdybych jen koupil méně akcií, také bych teď dokoupil levněji; kdybych? a tak dál. Nic si z toho nedělejte, stává se to většině investorů.
  • Nákup evropských státních dluhopisů dostal zelenou, Draghi slibuje QE, komodity dále pod prodejním tlakem; analýza EUR/USD, EUR/GBP, ZLATA
    Výprodej na komoditním trhu pokračuje. Cena mědi se propadla na 6letá minima, stejně jako cena železné rudy, což ...
  • Nákup evropských státních dluhopisů dostal zelenou, Draghi slibuje QE, komodity dále pod prodejním tlakem; analýza EUR/USD, EUR/GBP, ZLATA (pinbar)
    Výprodej na komoditním trhu pokračuje. Cena mědi se propadla na 6letá minima (2,4223), stejně jako cena železné r...
  • Nákupní apetit investorů podpořen lepšími makrodaty
    Pozitivní nálada se rozlila prakticky na všech akciových trzích včetně ČR a parketu pražské burzy. Hlavní index PX posílil o téměř +2 % (krátce před koncem obchodování). Všechny hlavní tituly předvedly dnes pozitivní seanci, s jedinou výjimkou. Energetická společnost ČEZ se dnes první den obchoduje bez práva na dividendu (34 CZK) ze zisku minulého roku. Je obvyklé, že cena akcií v tento den, tzv. ex-dividend, klesne právě o výši dividendy. ČEZ dnes oslabil o 4,7 %. Pokles je ale nižší než zmíněná dividenda. A tak je i dnešní výkon ČEZu vlastně pozitivní. Nezpochybnitelnými lídry dnešního obchodování byly finanční domy. Erste (+5,1 %), Komerční banka (+5,1 %), Moneta (+4,8 %) a VIG (+3,2 %) následovaly evropský finanční sektor, který dnes posiluje nejvíce. Bez „technického“ poklesu akcií ČEZu by index PX pravděpodobně dosáhl stejného zhodnocení jako ostatní evropské indikátory (cca +2 %).
  • Nákupní apetit po riziku roste, akcie posilují; analýza USD/CAD, EUR/CAD, GBP/USD
    Americké akciové burzy po pondělní odmlce, kdy byly zavřeny kvůli státnímu svátku, v úterý získaly přes 2 procenta zisku, čímž umazaly...
  • Nákupní horečka na rozdíl od pandemie nepropuká
    Nové výsledky maloobchodu opět potvrzují, že se žádný přehnaný boom spotřebitelské poptávky v ČR zatím neodehrává. Podle dnes zveřejněných výsledků statistického úřadu, které jsou očištěné o sezónní a kalendářní vlivy, se tržby maloobchodu v září meziměsíčně snížily o 0,3 %, meziročně jsou vyšší o 4,5 %. Po započtení motoristického segmentu trpícího omezenou nabídkou dostupných vozů jsou výsledky celého maloobchodu ještě slabší, a sice oproti loňskému září je maloobchod v plusu jen o 1,5 % a přibližuje se tak předcovidovému roku 2019.
  • Nákupní manažeři potěšili i nepotěšili
    Poté, co si trhy přebraly výsledky bankovních stres-testů, přišla v pondělí na řadu nová měkká data a to jak v Evropě a Asii, tak v USA. Po překvapivě dobrém výsledku indexu nákupních manažerů (PMI) v Číně, který se opět vrátil nad hranici 50 bodů a překonal i odhady trhů, přišly na řadu podrobnější údaje o PMI v zemích EU. Celkově tyto údaje většinou předčily očekávání trhů (eurozóna, Německo, Francie), na druhé straně ovšem byly červencové údaje horší než ty červnové. Do jisté míry to můžeme svést na nervozitu po britském referendu, které znejistilo pozici Velké Británie na společném evropském trhu, a tak reprezentativnější budou až údaje za srpen. Přesto i v rámci PMI můžeme najít určitá nadějná pozitiva, například v podobě růstu nových i exportních zakázek.
  • Nákupní manažeři signalizují prohloubení útlumu
    Index nákupních manažerů ČR v listopadu klesl na 43,5 bodu z předchozí úrovně 45,0 bodu. Analytici čekali zlepšení na 45,5 bodu. Poté, co se index v srpnu začal zlepšovat, tak přišel opět propad. Šanci na zlepšení českého PMI indexu dopředu naznačovaly i protějšky z ostatních zemí eurozóny včetně klíčového Německa. Ve výrobě se tak projevuje zpoždění, se kterým zhoršení vnějších podmínek doléhá na českou produkci.
  • Nákupní ráj Čechům v Polsku nekončí, běžně ušetří třeba 800 Kč díky výjezdu na 15 minut. Polský premiér právě oznámil, že prodlouží snížení daní z potravin či paliv až do konce roku
    Polsko prodlouží svá protiinflační opatření, takzvané inflační štíty, až do konce letošního roku. Včera to uvedl polský premiér Mateusz Morawiecki.
  • Nákupní signál na US Bondech neuteče žádnému trendovému obchodníkovi!
    Americké 30leté vládní dluhopisy se dlouhodobě nalézají ve vzestupném trendu. Posledních šest měsíců zažívají korekční vlnu, způsobenou neustálou polemikou o změně úrokových sazeb a narůstajícímu dluhu Spojených států.
  • Nákup stíhaček z USA by vyšel na více než 100 miliard korun. I proto by vláda měla předložit rozsáhlejší plán škrtů, jinak jí hrozí zhoršení ratingu a prodražení dluhu
    Nákup 24 amerických stíhaček F-35, který zvažuje Fialova vláda, by vyšel na více než 100 miliard korun. Plyne to z vyjádření vyjednavačky ministerstva obrany Blanky Cupákové. Záležet podle ní bude ale také na vývoji kursu koruny k dolaru a dalších okolnostech.
  • Nakupujete online? Zde je více než 360 obchodů, kde vám vrátí peníze zpět.
    Chcete ušetřit na nákupech přes internet? Známe způsob, jak jednoduše a transparentně získáte zpět až 15% z ceny nákupů formou hotových peněz. Pokud nakupujete na webech jako např. AliExpress, DámeJídlo, Mall, Booking, Kasa, Tchibo, Pilulka, Invia, Kiwi, Euronics, mBank, VašeČočky, AVG-antivirus, Košík a dalších 360 obchodech, pak pro vás máme tip.
  • 🚀 NAKUPUJI nebo PRODÁVÁM? Akcie ve slevě a krypto v krachu 💥 Typy ETF a investice do solární energie
    Týdenní videokomentář - technická analýza, fundamenty, makrokalendář a zprávy: Forex, komodity, akcie, indexy, opce, kryptoměny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster