Čtvrtek 28. březen 2024 18:32
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Dukascopy new

USD/JPY spěchá na 84,18 brzdí jej americký dolar

14.12.2012 07:44  Autor: Admiral Markets  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americká měna zkorigovala svůj vzestup z minulého týdne a po středečním oznámení o rozšíření dalšího nákupu státních dluhopisů, zakončila korekci na indexu I.USDX na kursu 79,71. Rozhodnutí FEDu znamená, že od ledna 2013 bude americká centrální banka dodávat na trh nové dolary v objemu 85 mld. USD měsíčně. FX trh přijal informaci smíšeně, neboť součástí oznámení je i stanovení podmínek při využití nástrojů měnové politiky, tj. stanovení cílů kdy je možno uvažovat o opuštění minimálních krátkodobých sazeb. Ben Bernake uvedl, že je nutno dosáhnout cíle v oblasti zaměstnanosti, tedy doby, než míra nezaměstnanosti nepoklesne pod 6,5 %  a inflace ve střednědobém výhledu nepřekročí 2,5 %. Do popředí se tak dostává vliv možného pádu USA z fiskálního útesu, neboť USA president B.Obama stále nedojednal dohodu s republikány ovládaným USA kongresem a reálně hrozí škrty, které mohou dramaticky ovlivnit HDP US ekonomiky. Na situaci reagoval USD zastavením poklesu a návratem ke hladině 79,88 – 80,03. Předpokladem dalších dní je větší nervozita investorů a návrat USD na I.USDX indexu k silné S/R zóně 80,20/43, případně návrat do hranic vzrůstajícího kanálu na zaneseném denním grafu.

Situace využívá japonská měna a na měnovém páru USD/JPY spěchá k cíli na kursu 84,18. Předpokládáme dosažení ještě v průběhu dne, neboť v neděli se konají v Japonsku volby a právě politická nejistota přispívá k silnému oslabení japonské měny. Pár USD/JPY roste již od počátku září a je možné očekávat krátkou korekci, nicméně fundamentální důvody, ani tlak na další stimulaci japonské ekonomiky nenaznačuje návrat kursu na USD/JPY ke hladině 80,00.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • USD/JPY se stabilizuje při minimální rezistenci
    Pár USD/JPY se obchoduje kolem úrovně 142,00, tedy mírně pod maximem, kterého dosáhl v listopadu 2022. Zdá se, že japonský jen v důsledku výrazné divergence měnověpolitických postojů dál oslabuje, protože Bank of Japan zaujala odlišný postoj než jiné významné centrální banky.
  • USDJPY se stahuje z 200denního SMA
    USD/JPY ustoupil od hlavní rezistence na úrovni 137,50, která se shoduje s 200 SMA (červená linie), přestože guvernér BoJ Kuroda odvrátil možnost obratu a uvedl, že "BoJ se snaží trvale a stabilně dosáhnout svého 2% inflačního cíle doprovázeného růstem mezd". Podle našeho názoru to bude pravděpodobně trvat delší dobu". Analytici s úzkými vazbami na tvůrce politiky nicméně naznačili, že BOJ by mohla opustit omezení výnosů desetiletých dluhopisů již v příštím roce kvůli rostoucím vyhlídkám, že inflace a mzdy překonají očekávání, jak uvedla agentura Reuters. Slabost zelené měny v úterý mezitím navzdory nedávným údajům z USA poukázala na odolnou ekonomiku a posílila argumenty pro další zpřísňování měnové politiky.
  • USD/JPY se stále nachází v korekční oblasti
    Aby býci na trhu USD/JPY přilákali nové kupce, budou muset překonat blízkou rezistenci 151,65 a posunout se nad vrchol z roku 2022 na úrovni 151,93. V takovém případě by cena mohla nabrat na síle směrem k důležité oblasti trendové linie odporu na úrovni 153,00. Při dalším úspěšném boji tam by cena mohla skočit do omezující zóny 155,40-156,60 zabrané v období březen-červen 1990.
  • USD/JPY se vrací do růstového trendu
    USD/JPY po výrazné korekci, která utlumila sílící řeči o intervencích, opět obchoduje výše. Pár se připravuje na vstup do velmi rušné oblasti, když se býci snaží získat zpět kontrolu nad trhem a využít pokračující konvergence jednoduchých klouzavých průměrů (SMA) ve svůj prospěch. Ukazatele hybnosti se v této fázi zdají být převážně na straně býků.
  • USDJPY se vrací zpět na důležitou resistenci
    Opětovný nástup risk-on sentimentu má výrazný dopad a ocenění japonského jenu Ten po silném růstu z přelomu minulého roku kompletně odevzdal dřívější zisky a vrací se na d úroveň 109 USDJPY. Co více, měnový pár USDJPY se dostává zpět k silné resistenci na úrovni horní hrany konsolidačního pásma (109,70), ve kterém se drží od loňského prosince. Ta může být důležitou bariérou pro býky na USDJPY a cenovým targetem pro uzavírání ziskových pozic.
  • USD/JPY. "Shunto" a jen
    Pár USD/JPY již druhý den po sobě roste, přestože dolarový index není v nejlepší kondici. Pár neroste "díky", ale spíše "navzdory" všemu. Například navzdory jestřábím zvěstem, že Bank of Japan na svém březnovém zasedání, které se bude konat příští týden, upustí od záporné úrokové sazby. Nebo navzdory zpomalení jádrového indexu spotřebitelských cen v USA, který, byť pomalejším tempem, nadále soustavně klesá (v únoru dosáhl téměř tříletého minima).
  • USD/JPY Silný up-trend, ale pozor na 109.77
    USD/JPY zaznamenal velmi silný vzestup, a to jak při měsíčních, tak týdenních úrovních odporu H5. V tomto okamžiku by obchodníci měli sledovat 109,77. Cena by mohla být odmítnuta směrem k 108.96 a 108.15 k zóně POC. POC zóna je místo, kde by cena mohla opět odrazit. Pokud 109.80 přestřelí, dávejte pozor na 110.20 a 110.50. Dnes je pátek, takže můžeme vidět nějaké zisky později odpoledne.
  • USDJPY si stále neví rady s důležitým supportem, TA
    Měnový pár USDJPY dál bojuje s hranicí 100 jenů za dolar. Ta je především důležitou psychologickou bariérou, kterou v ...
  • USD/JPY: Situace na trhu je pod kontrolou býků
    Jen své příznivce na začátku roku vážně zklamal. Na konci roku 2023 do něj byla vkládána významná očekávání. Vzhledem k očekávané divergenci v měnových politikách Federálního rezervního systému a Bank of Japan (BoJ) se očekával pokles páru USD/JPY. Začátkem února však japonský jen ztratil vůči americkému dolaru více než 5 % své hodnoty a právem si drží pozici nejméně výkonné měny mezi měnami zemí G10. Tento trend trvá již poslední dva roky.
  • USD/JPY Skrytá medvědí divergence před rozhodnutím FOMC
    Hlavní zpráva dne je rozhodnutí FOMC o úrokových sazbách. Vedle oficiálního oznámení o sazbách zpráva obsahuje prognózu FOMC pro inflaci a hospodářský růst v příštích dvou letech a rozpis jednotlivých prognóz úrokových sazeb FOMC.
  • USD/JPY stále roste
    Na většině trhu americký dolar oslabuje, ale vůči Japonskému jenu roste. Z dlouhodobého horizontu bude dolar i nadále pod značným tlakem. Japonský jen tento týden klesl o 0,2 % a dostal se pod tlak ze strany dolaru, když nový guvernér Bank of Japan zopakoval, že centrální banka bude udržovat svou uvolněnou měnovou politiku. Pár dnů se pohybujeme kolem ceny 134.68. Pokud budou dnes pozitivní zprávy pro americký dolar, tak by se trh mohl podívat nad cenu 136,00 až k rezistenci na ceně 136,80. Vyhlášení na americkém dolaru je naplánované na 14:30, budou se řešit žádosti o dávky v nezaměstnanosti a prodej domů na sekundárním trhu.
  • USD/JPY stojí před důležitou překážkou na ceně 148,81
    USD/JPY se v předchozím týdnu přiblížil k překonání úrovně 148,81 a zaznamenal dvouměsíční maximum. Podle ukazatele RSI by si trh mohl v krátkodobém horizontu udržet pozitivní momentum, jelikož je ukazatel pozitivně skloněný poblíž úrovně 70 a MACD prodlužuje svůj býčí pohyb nad svou spouštěcí a nulovou linií. Rychlý Stochastics však naznačuje, že se trh nachází v překoupené oblasti, a proto je možné určité oslabení. Směrem vzhůru by se cena mohla pokusit překonat bariéru 148,81 a znovu otestovat oblast 149,70-150,00 zabranou z maxim v listopadu 2023.
  • USDJPY stoupá nad 150, protože Ueda zklamal očekávání trhů ohledně zásadní změny📈
    Japonská centrální banka zvýšila svou klíčovou úrokovou sazbu z -0,1 % do rozpětí 0 % až 0,1 %, neboť po vyšším než očekávaném růstu spotřebitelských cen a kladném růstu HDP došlo ke zvýšení mezd. Banka ani trhy to však nevnímají jako úroveň sea change. Proč? Pravděpodobně letošní vrchol růstu mezd způsobí, že inflace klesne pod cíl Bank of Japan, takže BoJ nebude muset zvyšovat sazby ani měnit politiku; trhy vidí dnešní zvýšení sazeb jako pravděpodobně poslední a celkový postoj Uedy naznačuje, že případné další zvyšování je také nejisté.
  • USD/JPY STOUPÁ PŘED AMERICKOU ZAMĚSTNANOSTÍ
    Dolar narostl oproti japonskému jenu na nejvyšší úroveň za posledních tři a půl roku, před dnešním zveřejněním čísel t...
  • USDJPY testuje důležitou dlouhodobou resistenci
    Měnový pýr USDJPY se přiblížil k důležité technické bariéře. Jedná se o dlouhodobou resistenci na úrovni klesající trendové linky, která je testována počtvrté za posledních pět let.
  • USDJPY testuje kľúčovú rezistenciu
    Pár USD/JPY vymazal skoré straty a obchoduje sa vyššie, pretože investori strávili čerstvé údaje, ktoré ukázali, že miera nezamestnanosti v Japonsku sa v novembri mierne znížila, zatiaľ čo maloobchodná aktivita v krajine rástla menej, ako sa očakávalo. Aj nedávne komentáre guvernéra BoJ Haruhika Kurodu zavážili len mierne. Kuroda odrazil špekulácie, že centrálna banka čoskoro opustí svoju ultra uvoľnenú menovú politiku po prekvapivej úprave 10-ročného výnosového cieľa z minulého týždňa. Kuroda povedal, že „banka sa bude snažiť dosiahnuť cenový cieľ udržateľným a stabilným spôsobom, sprevádzaný zvyšovaním miezd, pokračovaním menového uvoľňovania pod kontrolou výnosovej krivky. Dodal, že sa predpokladá, že podmienky na trhu práce v Japonsku, najmä pre nepravidelných zamestnancov, sa budú ďalej sprísňovať.
  • 💱 USDJPY testuje oblast 148
    Japonský jen je dnes ráno v centru pozornosti a USD/JPY klesl na oblast 148,00 – nejnižší úroveň za měsíc. Ve hře je řada faktorů, které dnes podporují japonskou měnu, a všechny souvisejí s měnovou politikou:
  • USDJPY: Trhy sa pripravujú na veľkú volatilitu
    USDJPY pár sa obchodoval bez výraznejšej zmeny počas Londýnskej seansy a zelená bankovka zatiaľ dokázala ubrániť 109.50.
  • USD/JPY – Trh zpět u oblíbené hranice 77,9
    Jen dnes sílí o 0,1% d/d na 78,1. Trh se ráno odrazil od klíčového podpůrného pásma 77,7 - 77,9, další...
  • USD/JPY už klesá 4 týdny v řadě, čeká se na průraz stovky
    Teprve podesáté za posledních 10 let se daří posilovat japonskému jenu na páru s americkým dolarem 4 týdny v řadě. Dosavadní oslabení páru USD/JPY o 1,1 % v tomto týdnu dává docela slušnou jistotu, že předběžný výsledek bude dnes potvrzen. Sázky na oslabení jenu dávají z mnoha pohledů smysl, zatím ale zůstávají nevyslyšeny. Pár aktuálně bojuje s technickou bariérou na hodnotě 100. Bez zásahu vlády nebo centrální banky se zdá být jeho další pokles nevyhnutelný.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader