Čtvrtek 28. březen 2024 20:31
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Prodej nových domů v USA výrazně ochladl, revize téměř smazala zářijový růst

28.11.2012 17:10  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americká makrodata v období po prezidentských volbách přinesla další negativní překvapení – tentokrát z trhu s novými domy. Říjen ukázal na pokles prodejů o 0,3 % místo očekávaného růstu o 0,3 %, zásadní revize ale potkala zářijová data. Místo vykázaného růstu o 5,7 procenta revize hovoří o zlepšení jen o 0,8 %. V přepočtu na anualizované prodeje domů čísla hovoří o 368 tisících místo 390 tisíc v říjnu, 369 tisících místo 389 tisíc po revizi za září.

Revize zpochybňuje pevnost oživení amerického realitního trhu a vrací údaje o prodejích nových domů zhruba na květnovou úroveň. To by signalizovalo, že trh od té doby postrádal pevnou hybnou sílu.

Prodeje nových domů, zprůměrovány za půl roku zpět, čerstvými daty ukazují na2,8% tempo růstu, což odpovídá omezenému zlepšování zaměstnanosti i přístupu k financování nákupu realit. Nová – horší - data pomáhají vysvětlit, proč Fed a Ben Bernanke akcentují podporu realitního trhu i zaměření na dlouhý konec výnosové křivky kvůli hypotečním sazbám.

Regionální pohled na vývoj prodejů nových domů ukazuje na prudký 62,2% růst na středozápadě na maxima za tři roky a 8,8% tempo za západě, nejsilnější od července 2008. Propad o téměř třetinu – 32,3 % - naopak vykázal severovýchod a ministerstvo obchodu zdůraznilo, že efekt superbouře Sandy zde byl minimální.

Příchod nových domů na trh rostl 4,8% tempem proti 4,7% tempu v září, v tomto důsledku na trhu bylo ke konci října 147 tisíc volných nových domů proti 145 tisícům v září.

Pro srovnání, prodeje starších domů v říjnu indikovaly objem 4,79 milionu, blízko srpnového dvouletého maxima 4,83 milionu, uvedla v minulém týdnu asociace zaměstnanců v realitách NAR. Méně nucených prodejů (zabavené pro neschopnost splácet) podpořilo stabilizaci cen domů.

K silnějšího růstu realitní trh potřebuje podporu v poklesu nezaměstnanosti. „To, co vidíme, je vzedmutí z absolutního dna trhu. Zaměstnanost se ale zlepšuje pomalu a právě ona je klíčem ke zrychlení tempa v budoucnu,“ uvedl William Wheat, finanční ředitel stavitele domů D. R. Horton.

Rezidenční stavebnictví se podílelo 0,33 % na 2% růstu americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí roku. Zítra přijde revize kvartálního HDP, která ukáže podrobnější data.

Výnos 30leté fixované hypotéky dle dat Freddie Mac v týdnu do22. listopadu dosáhl rekordního minima 3,31 procenta. „Budeme měnové nástroje používat k dalšímu podpoření ekonomického růstu. Přísné úvěrové standardy odrazovaly od nákupu domů i důvěryhodné, kvalitní zájemce o hypotéku,“ zaznělo z Fedu.


(Zdroj: Fed, Bloomberg, ministerstvo obchodu, CNBC)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Prodej na krátko neboli short selling – co to znamená?
    Spekulovat na pokles může na první pohled vypadat jako hazard a nebezpečná operace. Mnoho investorů přesně nechápe princip, jakým prodej na krátko neboli short selling probíhá a u některých z nich to může dokonce vyvolávat negativní konotace.
  • Prodejní ceny bytů v ČR vzrostly o 11 %
    Prodejní ceny bytů v ČR jsou ke konci června vyšší o 11 % než před rokem. Metr čtvereční stojí průměrně 55 000 korun. Pro běžného občana je stále těžší dosáhnout na bydlení.
  • Prodejní ceny klesají 3 měsíce v řadě
    Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru překvapivě vzrostl z červnových 40,8 bodů na 41,4 bodů v červenci. Problémy ve zpracovatelském průmyslu ale přetrvávají a tím hlavním zůstává stále slabá poptávka. I v červenci pokračoval významný pokles výroby především kvůli razantnímu snížení nových zakázek v české výrobě. Problémy zpracovatelského průmyslu netkví pouze na domácím trhu, ale také na tom zahraničním. Exportní zakázky opět poklesly, i když ne tak výrazně jako v minulém měsíci. V sektorovém členění byl zmiňován nedostatek nových zakázek v kovodělném a automobilovém průmyslu, což může vysvětlovat nižší výkonnost české ekonomiky, která je právě tímto směrem silně orientovaná.
  • Prodej nových aut loni stoupl o 15,3 procenta na 221.422 vozů
    Prodej nových osobních aut v Česku loni stoupl o 15,3 procenta na 221.422 vozů. Nárůst registrací byl z velké části způsobený objednávkami z předchozích let a poptávka v loňském roce postupně klesala. V prosinci byl meziroční růst prodejů o 3,9 procenta na 14.553 aut. Uvedli to zástupci Svazu dovozců automobilů na tiskové konferenci.
  • Prodej nových aut v Číně v srpnu meziročně klesl o 18 procent
    Prodej nových aut v Číně se v srpnu meziročně snížil o 17,8 procenta na 1,8 milionu. Největší světový trh s automobily tak klesl čtvrtý měsíc po sobě. Informoval o tom dnes čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). Na vině byl globální nedostatek čipů. Prodal se ale opět více než dvojnásobek vozů s alternativním pohonem, v Číně souhrnně označovaných jako NEV (New Energy Vehicles).
  • Prodej nových domů klesl
    Počet prodaných nových domů v dubnu klesl na 591 tis. oproti revidovaným 709 tis. v březnu. Trhy očekávaly 750 tis. prodaných nových domů.
  • Prodej nových domů klesl
    Počet prodaných nových domů v září klesl na 603 tis. oproti revidovaným 677 tis. v srpnu. Trhy očekávaly pokles na 580 tis. prodaných nových domů.
  • Prodej nových domů poklesl
    Počet prodaných nových domů v březnu klesl na 763 tis. oproti revidovaným 835 tis. v únoru. Trhy očekávaly pokles na 768 tis. prodaných nových domů.
  • Prodej nových domů stoupl
    Prodej nových domů v březnu stoupl na 683 tis. oproti revidovaným 623 tis. v únoru. Trhy očekávaly pokles prodeje na 632 tis.
  • Prodej nových domů v USA dosáhl 5letého maxima a dal příležitost dolaru k posílení
    Americký výrobní index nákupních manažerů (PMI) dnes dosáhl 4měsíčního maxima, když posílil z červnových 51,9 bod...
  • Prodej nových osobních aut v EU loni klesl o 4,6 procenta, v Česku více
    Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii loni klesl o 4,6 procenta na 9,255.930 vozů, což je nejméně od roku 1993. Hlavní příčinou byl nedostatek součástek v prvním pololetí, od srpna do prosince už trh vykazoval růst. Ve své zprávě to dnes uvedlo Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). V České republice prodej osobních aut klesl o více než sedm procent na 192.087 vozů, oznámil už dříve Svaz dovozců automobilů.
  • Prodej nových osobních aut v lednu meziročně stoupl na 20.361 vozů
    V lednu se v Česku prodalo 20.361 nových osobních automobilů, což je meziročně o 18,8 procenta více. Nejpoptávanější značkou byla tradičně Škoda. Prodeje rostly i u dalších typů vozidel včetně elektromobilů. Oznámil to dnes Svaz dovozců automobilů v tiskové zprávě. Pokračuje tak trend z loňského roku, kdy prodej nových osobních aut za celý rok stoupl o 15,3 procenta na 221.422 vozů.
  • Prodej nových osobních aut za pět měsíců stoupl o 18,6 pct na 95.068 vozů
    Prodej nových osobních aut se za pět měsíců letošního roku meziročně zvýšil o 18,6 procenta na 95.068 vozů. V květnu byl počet jejich registrací proti loňskému květnu o 12,3 procenta vyšší. V tiskové zprávě to dnes uvedl Svaz dovozců automobilů (SDA). Podle něj se letos zvýšil odbyt ve všech kategoriích vozidel s výjimkou autobusů.
  • Prodej podílu v Avastu stáhl pražskou burzu do ztráty
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování ziskově. Index Dow Jones posiluje o 0,5 %, S&P 500 přidává 0,8 % a technologický Nasdaq roste o 0,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se daří téměř všem sektorům s výjimkou síťových odvětví (-0,1 %). Nejlépe obchodní seanci zahájily energetické společnosti (+1,1 %). Obdobná situace je také na evropských trzích. Hlavní index Stoxx 600 aktuálně posiluje o 0,9 %. Nejlépe jsou na tom výrobci luxusního zboží, když akcie těchto společností rostou o 1,6 %.
  • Prodej státních dluhopisů za 53 miliard korun
    Ministerstvo financí se ve středu zúčastnilo tří aukcí a prodalo státní dluhopisy za 53,4 miliardy korun. Konečná částka je několikanásobně vyšší než se původně plánovalo. Informace zveřejnila Česká národní banka na internetových stránkách. Původní plán MF byl prodej za maximální částku 12 miliard korun.
  • Prodej vozů rámci EU klesl na 25 %
    Prodej vozů v rámci Evropské unie během dubna klesl kvůli šířícímu se koronaviru o 76,3 %. V Česku se snížil prodej vozů více jak o polovinu, tedy o 53 %.
  • Prodej zlata v Česku během pandemie stoupl o stovky procent
    Prodej zlata v Česku během pandemie stoupl o stovky procent. Extrémní poptávka po fyzickém zlatě a stříbře způsobila dočasný nedostatek zlata na trzích a stále trvající nedostatek stříbra, uvedli dnes hlavní tuzemští prodejci zlata pro ČTK. Přesná čísla neuvedli. V současné době se cena zlata na světových trzích pohybuje kolem 1720 dolarů za troyskou unci (v přepočtu 40.454 Kč), přičemž v polovině května ceny atakovaly sedmiletá maxima na úrovni 1765 USD za unci. Historické maximum zlata ze září 2011 činilo více než 1912 dolarů za troyskou unci.
  • Prodej 770 tisíc akcií České zbrojovky ve zrychleném prodeji zaštítila společnost WOOD & Company
    WOOD & Company byla jediným globálním koordinátorem zrychleného prodeje akcií České zbrojovky Group (CZG). Na trhu bylo prodáno 779 057 kmenových akcií společnosti CZG, které nabyli akcionáři jako část vypořádání při převzetí americké společnosti Colt Holding Company (Colt) v květnu letošního roku. Akcie byly prodány zrychleným procesem (tzv. Accelerated Bookbuilding, ABB) a celkový výnos z transakce činil přibližně 366 milionů korun.
  • Prodloužení a rozšíření programu QE ECB neohlásí – zatím
    Nastavení parametrů programů kvantitativního uvolňování i úrokových sazeb ponechá ECB na svém čtvrtečním zasedání beze změny. Její nová prognóza by ale mohla přinést revizi HDP pro třetí čtvrtletí směrem nahoru. Inflační výhled však bude pochmurný. Ten podle našeho názoru nakonec ECB donutí, aby stávající pandemický program nákupů aktiv (PEPP) rozšířila o dalších 500 miliard EUR a prodloužila ho do konce příštího roku. Toto rozhodnutí oznámí pravděpodobně v říjnu nebo prosinci. Nárůst tržních eurových sazeb tak bude pravděpodobně komplikovanější, než se původně zdálo. I nadále ale zůstává naším základním scénářem včetně nárůstu sklonu celé křivky.
  • Prodloužení prominutí DPH na respirátory připraví stát o půl miliardy korun. Respirátory i díky prominutí daně od jara zlevnily na polovinu
    Ministryně financí Alena Schillerová v pondělí navrhne vládě dvouměsíční prodloužení prominutí daně z přidané hodnoty (DPH) na respirátory kategorie FFP2 a vyšší. Až do konce letošního ledna byly tyto zdravotní pomůcky daněny základní sazbou 21 procent.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Swissquote Bank