Čtvrtek 28. březen 2024 14:55
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Coach a Starbucks: minimálně jeden je špatně ohodnocen

27.11.2012 10:56  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank.

Co mají Starbucks (ticker NASDAQ:SBUX) a Coach (ticker NYSE:COH) společného? Na první pohled toho, vyjma věrných zákazníků, moc není. Každá firma operuje v jiném sektoru – jedna prodává kafe, druhá kabelky.

Proč mě tyto společnosti zaujaly?

starbucks coffee Coach a Starbucks: minimálně jeden je špatně ohodnocen

Na příkladu firem Coach a Starbucks jde krásně vidět, jak rychle se investorům může valuace vymknout kontrole. Finanční ukazatele vykazují v případě firmy Caoch lepší růst než ukazatele Starbaksu. Nicméně ve valuaci založené na poměru ceny k volnému cashflow Starbucks suverénně vede. A to i přesto, že hlavní zdroj růstu obou firem – očištěný disponibilní příjem – je velmi podobný. Historický výkon firem sice není dobrý ukazatel budoucích výkonů, ale společnosti se silnou výsledovkou jsou prostě silné firmy.

Obou firmám se v minulosti dost dařilo. V uplynulých 10 letech rostly roční tržby Starbucksu v průměru o 15 %, u Coache to bylo 21 %. Čistý zisk rostl v případě Starbucksu o 20 % a Coache 28 %. A ukazatel EPS rostl Starbucksu o 21 % a Coachi dokonce o 31 %. To jsou velmi excelentní čísla.

Vzhledem k velikostem firem tak dobrý růst již očekávat nemůžeme. Určitě si ale u nich dokážu představit růst vyšší než celkový růst HDP, protože silný růst v minulosti může znamenat určitou výhodu oproti konkurenci.

U obou firem se roční cashflow pohybují v miliardách, ale jejich ohodnocení se, ať už na základě P/E nebo volného cashflow, hodně liší. Starbucks je více než třikrát dražší než Coach.
Může to samozřejmě odrážet lepší vyhlídky Starbucksu. Buď to, anebo je jedna z firem špatně oceněná. Zvláště když je Coach s vyšším růstem, lepším výkonem a stabilnějšími finančními výsledky levnější.

Pokud trh oceňuje tyto firmy tak rozdílně, pak očekává, že Starbucks bude růst mnohem rychleji než Coach. Abychom zjistili důvody tak rozdílné valuace, pojďme se na tyto firmy podívat trochu blíže.
V současnosti pochází 86 % tržeb Coache z USA a Japonska. Trhy módních doplňků rostly zhruba o 10 %, což je pořád slušné číslo. Starbucks generuje 76 % tržeb z USA. Firmy tedy “dobyly” své domovské trhy, a proto se soustřeďují hlavně na Čínu. To ovlivní míru růstu jak v krátkodobém tak v dlouhodobém horizontu.

Bude Starbucks růst o tolik rychleji než Coach, aby ospravedlnil své vysoké ocenění? Možná, ale selský rozum mi napovídá, že cena je příliš vysoká, vezmeme-li v potaz fakt, že firmy si jsou podobné v historickém růstu a expanzí do podobných oblastí a možnostmi managementu.

Cashflow je důležitější než zisky

CoachLog Coach a Starbucks: minimálně jeden je špatně ohodnocen

Investoři se často zaměřují na P/E, ale zisky nejsou tou nejlepší cestou, jak ohodnotit podnik. Lepší cestou je totiž schopnost generovat hotovost. Starbucks má sice o 40 % vyšší čistý zisk, ale z pohledu volného cashflow, což je pro investování důležitější, je Coach schopen z jednoho dolaru zisku vytvořit více hotovosti. V posledních deseti letech to bylo zhruba o 2 % více než Starbucks, což může znít jako malá částka. V průběhu dekády však toto číslo naroste o mnoho více.

Pokud porovnáme ohodnocení Starbucksu k Coachi na základě volného cashflow, dostáváme 230% prémii. U P/E valuace dostáváme prémii 170 %. Očekávám, že se budete pochybovat o ocenění jedné nebo i obou společností.

Takže je Starbucks oprávněně dvakrát, respektive třikrát, dražší než Coach? Myslím si, že nikoli. Podle výše zmíněných důvodů je Starbucks předražený a Coach podceněný. Jak byste tuto informaci zobchodovali?

K určení poměru mezi long pozicí na Coachi a short na Starbucksu se nabízí použít betu (kovariance denní výnosů Coache a Starbucksu/ rozptyl denních výnosů Coache). Korelace nefunguje tak dobře – udává sice směr vztahu, ale ne jeho velikost. Naproti tomu beta udává obě veličiny. Naneštěstí je dvouroční i jednoroční beta pro Starbucks vůči Coachi nestabilní a tedy prakticky nepoužitelná.

Závěr: jestli je Starbucks správně oceněn, pak je velmi pravděpodobné, že Coach je podhodnocen, takže jej kupte. Je-li však správně ohodnocen Coach, pak se od Starbucksu držte dále, nebo ještě lépe, prodejte ho.

Příspěvek Coach a Starbucks: minimálně jeden je špatně ohodnocen pochází z Saxo Bank 24/7

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • CME se staví pozitivně k vývoji BTC a plánuje rozvoj kryptoderivátů
    Hlavní ekonom Chicago Mercantile Exchange (CME), Bluford Putnam, je optimistický ohledně vývoje bitcoinu a dalších hlavních kryptoměn. Domnívá se, že taková digitální aktiva by měla být v moderním finančním trhu vhodná pro další a hlubší výzkum a vývoj. Dále zdůraznil, že vlastnosti bitcoinů, které hostovaly trh v průběhu koronavirové infekce a jeho schopnost relativně silněji odolávat geopolitickým tenzím.
  • CME slovinská aktiva neprodá – dobrá, nebo špatná zpráva?
    Zprávy ohledně pokroků ve vyjednávání o obchodní dohodě mezi Spojenými státy a Čínou přinášejí čerstvý vítr na akciové trhy. Evropský Stoxx 600 v závěru týdne roste o 1,6 % za podpory všech hlavních sektorů, když s výjimkou farmaceutických společností všechny přidávají více jak jedno procento. Z nejvyšších růstu se radují akcionáři v technologických a energetických firmách, jejichž hodnota vzrostla o více jak dvě procenta. Za celý týden pak index spěje k ziskům přes dvě procenta.
  • CME zvyšuje maržové požiadavky pre US dlhopisy
    CME dnes oznámilo, že zvyšuje maržové požiadavk...
  • CNB
    CNB znížila sadzbu o 0,25% na úroveň 0,75%.......
  • CNBC: Apple je mezi investory nejméně oblíbený od roku 2005
    Americká společnost Apple se stala nejméně oblíbenou mezi analytiky a investory z Wall Street za posledních nejméně 14 let. Podle průzkum společnosti FactSet doporučuje nyní pouze 49 procent analytiků nákup akcií této firmy, což je nejmenší procentní podíl od roku 2005. Dalších 51 procent doporučuje akcie držet, uvedl server televize CNBC.
  • CNBC: Prodej VW v Číně bude kvůli elektromobilům zřejmě nejnižší od r. 2012
    Prodej německé automobilky Volkswagen v Číně bude letos zřejmě nejnižší od roku 2012, protože rychlý přechod k elektromobilům v zemi zvyšuje zájem o domácí značky. A německý automobilový gigant není jediný, který se potýká se slabým prodejem v Číně. Vyplývá to za analýzy, kterou provedla zpravodajská televize CNBC.
  • CNBC: Rusko zpomalilo dodávky plynu do Evropy, možná kvůli Nord Streamu 2
    Rusko v posledních týdnech zpomalilo dodávky zemního plynu do Evropy. Vyplývá to z analýzy společnosti ICIS, o které dnes informuje server televize CNBC. Důvody tohoto kroku jsou nejasné, podle některých analytiků by ale mohla existovat souvislost s plánovaným spuštěním provozu kontroverzního plynovodu Nord Stream 2. Ten má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa, a zdvojnásobit tím kapacitu potrubí, které je v provozu od roku 2011.
  • CNBC: Vesmírná společnost SpaceX získá od investorů 750 milionů USD
    Vesmírná společnost SpaceX miliardáře Elona Muska získá od investorů v novém kole financování 750 milionů USD (17,1 miliardy Kč). Investice tak ohodnotí celou firmu na 137 miliard USD (3,1 bilionu Kč). S odvoláním na korespondenci firmy s potenciálními investory to uvedl server zpravodajské televize CNBC.
  • CNN: Britská centrální banka neví, kde je 50 mld. liber hotovosti
    Je to hlavolam. Používání hotovosti v Británii již mnoho let klesá, ale poptávka po bankovkách strmě roste. A nikdo vlastně neví, kde peníze končí, píše na svém webu stanice CNN.
  • CNY dnes dál neslábne a akciím se otevřel prostor ke korekci dřívějších ztrát
    Čínská centrální banka dnes nechala juan konečně trochu odpočinout a na trzích začíná opět vládnout zelená barva. Evro...
  • Co brání velkým validátorům v převzetí Etherea?
    Upgrade Etherea na Proof-of-Stake vyvolal obavy ohledně odolnosti sítě proti 51% útokům. Čtyři nejvyšší sázkové subjekty tvoří 59,6 % z celkového sázkového ETH. Uživatelsky aktivované soft forks (UASF) však zajišťují, že špatní aktéři nemohou převzít síť, bez ohledu na to, jak velký je jejich podíl.
  • Co bude čtvrtý mandát Merkelové znamenat nejen pro trhy
    Angela Merkelová v závěru víkendu oznámila, že bude ve spolkových volbách příští rok usilovat o další mandát. Pro investory by to znamenalo další čtyři roky s kancléřkou, jejímuž způsobu vedení již porozuměli.
  • Co bude dál s akciemi společnosti Disney po poklesu za rok 2023?
    Zábavní gigant se nyní potýká s poklesem jeho akcií, který se projevuje jejími nedávnými potížemi na burze. S ročním ziskem, který jen těsně přesáhl 6 %, se akcie společnosti Disney ocitly daleko za indexem S&P 500 (SPX), což znamená výrazný odklon od historické zdatnosti společnosti. Tato slabší výkonnost není nedávnou anomálií, ale spíše dlouhodobým trendem, neboť společnost Disney byla za posledních pět let svědkem 18% poklesu. Dokonce i když rozšíříme náš pohled na posledních deset let, kdysi mocný zábavní gigant dosáhl pouze skromného 31% růstu, což je přibližně pětina výnosů, které ve stejném období dosáhl široce uznávaný indexový fond S&P 500.
  • Co bude dál s cenou ropy?
    Ropa WTI náhle poklesla po čtyřdenním růstu. Týdenní hlášení z USA hovoří o rekordně vysokých zásobách. Saudi Aramco s...
  • Co budeme jíst v době recese?
    HDP ve 2. čtvrtletí prudce zpomalilo, což znamená, že Poláci v předvečer recese omezují své výdaje. Způsob, jak snížit své výdaje za potraviny, je přejít na levnější zdroje bílkovin. Spotřebitelé lososa přejdou na maso a spotřebitelé hovězího a vepřového masa na kuřecí. Vegetariáni jsou v obtížnější situaci, protože tato živočišná bílkovina je v současné době nejlevnější.
  • Co bude mít vliv na BTC v roce 2022?
    Navzdory tomu, že konec roku 2021 nedopadl podle plánu s dosažení ceny BTC na 100 000 dolarů, s chladnou hlavou je třeba zpětně zhodnotit, že uplynulý rok byl pro krypto trh úspěšným.
  • Co bude mít vliv na směřování finančních trhů?
    Během pouhých deseti krátkých dní letošního roku byli lidé svědky krachu několika amerických bank, včetně newyorské Signature Bank, Silicon Valley Bank a Silvertonu. Předseda Fedu Jerome Powell navíc na tiskové konferenci FOMC jmenoval zhruba šest bank, které – mají-li zůstat solventní – mohou potřebovat pomoc.
  • Co bude silnější: silné ekonomické údaje z tohoto týdne nebo zprávy o novém kmeni Omicron?
    Události z minulého pátku jasně ukazují, jak křehká je rovnováha na světových trzích. Zprávy o novém jihoafrickém kmeni covid-19 Omicron, který je údajně mnohem nakažlivější než Delta, vedly ke kolapsu trhů v Evropě a Spojených státech. Akciové indexy a komoditní aktiva se při silné poptávce po ochranných aktivech – státních dluhopisech ekonomicky vyspělých zemí a bezpečných měnách, jako je jen a frank – zhroutily. Americký dolar byl mezitím pod tlakem.
  • Co bude trápit finanční trhy v roce 2019?
    Důležitou otázkou bude reakce politiků na globální problémy. Myslíme si, že tentokrát bude jejich odpověď směřovat ke ztrátě nezávislosti centrálních bank, protože reakce politiků na poslední krizi jen vykopala ještě hlubší dluhovou díru. Světové problémy s nadměrným zadlužením budou proto muset řešit vlády s centrálními bankami jen jako pomocnými orgány této politiky.
  • Co bude v červnu s dolarem, eurem a jenem?
    Dolar vplouvá do léta v plné parádě a na začátku dne v podstatě předbíhá euro i jen. Dokáže se ale na vlně růstu udržet dlouhodobě? Jaký červen se předpovídá dolaru a jeho konkurentům?
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster