Čtvrtek 25. duben 2024 15:22
reklama
Purple trading AI
reklama
FTMO férovost
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Cenám komodit pomohly silnější akcie a slabší dolar

26.11.2012 10:58  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ole Hansen, komoditní stratég Saxo Bank.

V uplynulém týdnu se napříč světovými akciovými trhy nesly silné zisky, což pomohlo k přesunu investorů směrem k rizikovějším aktivům, jako jsou třeba komodity. Dolar vůči měnovému indexu klesl, a to navzdory dobrým ziskům vůči japonskému jenu. Padaly i výnosy z dluhopisů jihoevropských států, protože se investoři honí za zisky v prostředí klesajících výnosů a nízké volatility.

Oba hlavní komoditní indexy zaznamenaly v týdnu končícím 21. listopadu (kvůli americkému svátku Díkuvzdání) silné zisky, jak můžete vidět níže. Především pak index S&P GSCI připsal dvě procenta, a to díky silným ziskům v energetickém sektoru. Zde vynikal zemní plyn, který je žádanější v souvislosti s rostoucí zimní poptávkou. Hned po energetice se nejlépe dařilo zemědělství, kterému pomohl cukr a živý dobytek. Zisky si připsaly i vzácné kovy, zejména palladium a stříbro. Zlato pak konsoliduje ve známém pásmu.

tydenni vykonnost komoditnich trhu Cenám komodit pomohly silnější akcie a slabší dolar

Palladium sebralo zlatu štafetu

Zatímco zlato pokračuje v konsolidaci, a to v relativně úzkém rozpětí mezi 1705 a 1740 USD za unci, ostatním kovům se daří mnohem lépe. A především pak palladiu. Přestože tento drahý kov byl během roku tím nejhorším co do výkonnosti, v minulém měsíci své konkurenty dohnal. To v minulém týdnu potvrdila zpráva od přední chemické firmy Johnson Matthey. Podle její předpovědi bude v roce 2012 palladium vlastně nedostatkovým zbožím, kvůli klesajícím dodávkám z Ruska a Jihoafrické republiky. Nepodaří se naplnit ani poptávku po tomto kovu jako pevné investici ani poptávku nutnou pro uspokojení výroby autokatalyzátorů. I když v minulém roce bylo palladium přebytkovým kovem, v letošním i příštím roce se čeká jeho “deficit?. A to pomůže jeho ceně jak v relativním, tak absolutním vyjádření. Největším problémem u palladia je to, že jeho trh je velmi malý a velká část investorů má tendenci se mu kvůli nízké likviditě a někdy také vysoké volatilitě vyhýbat.

vykon kovu Cenám komodit pomohly silnější akcie a slabší dolar

Stříbro se připravuje na vzestup

Stříbro si narozdíl od zlata mohlo dovolit popustit otěže a dosáhlo své nejvyšší hodnoty od 15. října. A to navzdory tomu, že došlo k menšímu ústupu investorů prostřednictvím ETF, po tom co byl prolomen jejich rekord v celkové hodnotě 18 350 metrických tůn (Bloomberg). Takové množství investic do stříbra prostřednictvím ETF bylo naposledy viděno v dubnu 2011 během „stříbrné rally“ kdy se cena dostala až na 50 USD za unci.

Stříbro často určuje směr, a proto věříme, že jej zlato bude brzy následovat. Drahé kovy totiž stále táhnou kupředu fundamenty, stejně jako přívětivé investiční prostředí, které lze v této roční době pozorovat. Dávejte pozor především na technickou hladinu 1740 dolarů, která by mohla předznamenat další útok na důležitou hranici 1800 dolarů. Zato stříbro by muselo překonat hranici odporu 33,60 dolaru, aby se opět vrátilo k zářijovým a říjnovým hodnotám.

spotova cena zlata Cenám komodit pomohly silnější akcie a slabší dolar

Spotová cena zlata, čtyřhodinový graf – Zdroj: Saxo Bank

Ropě se tolik nedaří, navzdory napětí na Blízkém východě

Cena ropy Brent se během týdne po eskalaci napětí mezi Izraelem a pásmem Gaza vrátila nad 110 dolarů za barel. Ovšem opět nedokázala překonat technickou hladinu odporu kolem 112 dolarů za barel, protože investoři s dlouhými pozicemi se jich rádi zbavili. A to kvůli několika poklesům ropy na 105 dolarů v předchozích týdnech. Ropa Brent nedokázala vytěžit maximum ze silnějších akcií a slabšího dolaru, což by mohlo signalizovat, že se situace kolem světových dodávek ropy zlepšuje. Tím pádem si Brent může o vyšších cenách zatím nechat zdát.

Čína dokončila první fázi vytváření ropných rezerv

Deník Financial Times v pátek vydal článek s titulkem “Čína zastavuje plnění strategických ropných rezerv?, který je podle mě velmi zajímavý. Trh i obchodníci si byli plně vědomi, že některé části Číny i přes ekonomické zpomalení měly stále velký zájem o ropu a byla zde potřeba budovat strategické rezervy jako pojistku kvůli možnému budoucímu narušení dodávek této suroviny. Podle odhadů Mezinárodní energetické agentury IEA přesměrovala Čína během prvních sedmi měsíců tohoto roku celkem 106 milionů barelů ropy do strategických rezerv, což za den představuje 500 tisíc barelů. A protože cenu ropy určuje tzv. marginal barrel (mezní náklady na barel ropy) a dostupná volná kapacita ropných producentů, pak lze díky tomuto kroku Číny vysvětlit silnou cenu ropy, zejména během letošního prvního čtvrtletí. Předpokládá se, že druhá fáze budování strategických rezerv ze strany Číny bude pokračovat na počátku roku 2014, kdy bude schopna přijmout dodávky dalších 200 milionů barelů ropy. Třetí fáze pak nastane v roce 2020, kdy by se ropné zásoby Číny mohly přiblížit ke 500 milionům barelů. Tím by se stala druhým největším držitelem rezerv na světě, hned po Spojených státech.

Cena ropy se v současnosti omezuje na obchodní kanál plus 4 dolary, jak můžete vidět na grafu dole. A soudě podle chování trhu z minulého týdne to vypadá, že ropa bude spíše testovat hranici podpory než odporu, pokud tedy nedojde k dalšímu vyhrocení situace na straně geopolitických rizik.

kontrakt ropa brent Cenám komodit pomohly silnější akcie a slabší dolar

Kontrakt na ropu Brent, čtyřhodinový graf – Zdroj: Saxo Bank

Sójové boby se po debaklu stabilizují

Trh s obilovinami zaznamenal během listopadu velmi rozdílný vývoj, ovšem nejhůře dopadla sója. Ta v jedné fázi dokonce klesla o 23 procent, a to ze srpnových maxim. Podle nejnovějších odhadů však nebyla úroda sójových bobů zasažena tak citelně, jak se původně myslelo, a předpokládané zásoby na období 2012/2013 se zvýšily. Sójové boby tak předvedly mnohem horší výkon než jiné plodiny, a jejich cena se vůči ceně kukuřice dostala na úrovně ze začátku srpna, což by mohlo potenciálně poskytnout bobům podporu. Future kontrakt na sójové boby na burze CBOT s březnovým dodáním má za sebou týden konsolidace, čemuž napomohly i další starosti o jihoamerickou úrodu. Některé části Argentiny totiž postihly rozsáhlé deště a naopak Brazílii se deště nedostávalo. To vyvolalo obavy z výkyvů produkce plodin z tohoto regionu, protože sklizeň se očekává už během první poloviny roku 2013.

Výrazně se dařilo pšenici typu Paris

Celkovým vítězem, co do růstu ceny, byla bez debat pšenice typu Paris milling. Zatímco typ Chicago podlehl prodejnímu tlaku po uvolnění zásob ze strany USA, v Evropě se děl pravý opak. Omezené dodávky z černomořského regionu totiž udržovaly cenu pšenice typu Paris nahoře. A zatímco v srpnu byla její cena oproti typu Chicago o 80 centů za bushel níže, teď už ji o stejnou hodnotu předehnala.

psenice spread pariz cbot Cenám komodit pomohly silnější akcie a slabší dolar


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 🌽Cena kukurice klesla o 5%!
    Včerajšia správa WASDE nebola pre zrnniny taká negatívna, ako sa očakávalo. USDA znížila prognózy produkcie kukurice v Brazílii a zvýšila vyhliadky na vývoz do Číny. Dnes sa však objavili nové informácie:
  • Cena Litecoinu (LTC) pokračuje v růstu – je 100 dolarů na dosah?
    Litecoin (LTC) od překonání sestupné linie odporu roste. Počet vln v různých časových rámcích nasvědčuje býčímu trendu. Pokles pod 81 dolarů by znamenal, že krátkodobý trend je medvědí.
  • 🛳 Cena lodnej prepravy a akcie prepravných firiem po otvorení Číny rastú📈
    Akcie spoločností námornej prepravy zvyšujú svoje zisky v reakcii na zlepšenie nálady. Tieto spoločnosti sú cyklické a zostávajú silne závislé od globálnych ekonomických podmienok a objemov svetového obchodu. Hlavnými rizikami sú naďalej vyhliadky na hroziacu ekonomickú recesiu a geopolitické problémy s deglobalizáciou v pozadí, ktoré by mohli utlmiť sentiment a spôsobiť tlak na zníženie objemu námorného obchodu.
  • Cena mědi je nejvýše za deset let, blízko historického rekordu. Chilští komunisté se snaží využít situace a zvednout poplatky za těžbu
    Cena mědi dnes na burze v Londýně překročila cenovou úroveň 10 tisíc dolarů za metrickou tunu (1,1 tuny), a to poprvé od začátku roku 2011. V únoru roku 2011 dosáhla cena mědi své historicky rekordní výše, když činila 10 190 dolarů za metrickou tunu. Překonání absolutního cenového rekordu je velmi pravděpodobně jen otázkou času, neboť podmínky na světovém trhu jsou dalšímu růstu ceny mědi a dalších kovů nakloněny.
  • Cena mědi klesá už šest týdnů v řadě. Napětí mezi USA a Čínou výhledu nepomáhá
    Zvyšující se rivalita mezi USA a Čínou nemá negativní dopad pouze na akciové trhy. Velmi nervózní jsou poslední dobou také obchodníci na komoditním trhu, a to zejména na komoditách, jejichž poptávku do značné míry vytváří právě Čína. Ukázkovým příkladem je měď, jejíž cena nepřetržitě klesá už šestým týdnem v řadě.
  • Cena mědi letos dosáhne rekordní úrovně
    Podle společnosti Trafigura, největšího soukromého obchodníka s kovy na světě, ceny mědi letos prudce vzrostou na rekordní maximum – čínská poptávka totiž riskuje vyčerpání již tak nízkých zásob.
  • Cena mědi se opět blíží šestiletým minimům, inflace v Číně zklamala
    Měď trpí podobně jako ostatní komodity silou amerického dolaru v posledních seancích. Pokud se však přidají ještě špat...
  • Cena mědi výrazně zpevnila! Vzrostla na dvouletá maxima
    Trh s mědí se v posledních seancích nažhavil do ruda. Cena mědi vyskočila na nejvyšší úrovně za poslední více než 2 roky. Prorazila rezistenci na úrovni 6500 dolarů a dnešní seanci otevřela býčím 200 dolarovým cenovým gapem. Cena mědi je velmi náchylná na vzrůstající riziko ohrožení dodávek z Jižní Ameriky. Pracovníci tamních dolů hrozí stávkou kvůli navýšení mezd. Navíc doly trpí rostoucím rizikem šíření koronaviru. K růstu cen však přispívá také rostoucí poptávka. Trh čeká na čtvrteční data HDP z Číny. Tržní konsenzus indikuje dvouciferný kvartální odraz čínské ekonomiky. Také stojí za zmínku, že růstovým impulsem si prochází také stříbro. Cena již prorazila úroveň 19 dolarů za unci.
  • 📉 Cena medi zaznamenala pokles
    Ceny medi na začiatku týždňa klesli o viac ako 2%, čo môže byť spojené so zlými ekonomickými údajmi z Číny. Priemyselná produkcia za júl vzrástla medziročne iba o 6,4%, čo predstavuje najnižší rast od augusta 2020. Trhy očakávali rast vo výške 7,8% (oproti 8,3% v predchádzajúcom mesiaci). Údaje o maloobchodných tržbách a investíciách do fixných aktív taktiež negatívne prekvapili.
  • Cenami ropy Brent hýbou spekulace o dohodě znesvářených stran v Libyi. Zlato se naopak drží svého ustáleného rozpětí
    Energetický sektor kvůli vyhlídkám obnovení dodávek ropy z Libye oslabil. Platina se vzpamatovala z březnových ztrát. Sójové boby a kukuřice rostou, pomohly jim příznivé klíčové zprávy ze zemědělského sektoru.
  • Cena mléka klesla už podruhé v řadě, NZD je dnes nejslabší měnou
    Boom cen mléka, který začal už na konci srpna, se zdá být u konce. Dnešní aukce potvrdila pokles z poloviny října, kte...
  • Cenám ropy po Dauhá pomáhá stávka v Kuwaitu, výhled se ale zhoršil
    Málo pravděpodobné se stalo skutečností. Dohoda o zamrznutí produkce velkých ropných producentů na lednových úrovních ...
  • Cena na devizových trzích není jenom otázkou spreadu
    Někteří makléři nabízející zprostředkování obchodů na burze rádi hlasitě zdůrazňují, jak nízké spready nabízejí...
  • Cena na devizových trzích není jenom otázkou spreadu
    Někteří makléři nabízející zprostředkování obchodů na burze rádi hlasitě zdůrazňují, jak nízké spready nabízejí, a snaží...
  • Cena nafty v Česku padá nejníže za rok a půl a dále zlevní. Ovšem i kvůli tomu, že do EU stále a navzdory sankcím proudí ruské ropné produkty – v čele právě s naftou – za stovky miliard korun
    Nafta v Česku je nejlevnější za rok a půl. Za poslední týden klesla její průměrná cena o 38 haléřů na 34,06 koruny za litr. Naopak benzin oproti předchozí středě zdražil o 24 haléřů na 37,87 koruny, a je tak nejdražší za posledních dva a půl měsíce.
  • Cena NATGAS pokračuje v poklesu
    Cena kontraktu na americký zemní plyn NATGAS zvyšuje ztráty po zveřejnění poklesu zásob EIA. Dle aktuálního reportu vzrostly v minulém týdnu zásoby plynu v USA o 54 mld. kubických stop při očekávání růstu zásob o 40 mld. kubických stop. V minulých dnech se investoři báli, že nečekaná nepřízeň počasí by mohla způsobit pomalejší obnovování zásob v USA. Data však ukázala, že rozdíl mezi aktuálními zásobami a pětiletým průměrem se snížil o procentní bod na 16,8 %.
  • Cena NATGAS po správe EIA mierne klesla
    Americký úrad pre energetické informácie dnes oznámil, že domáce zásoby zemného plynu sa za týždeň, ktorý sa skončil 29. októbra, zvýšili o 63 miliárd kubických stôp. To bolo pod priemerným nárastom o 70 miliárd kubických stôp, ktorý predpovedali analytici oslovení v prieskume agentúry S&P Global Platts. Celkové zásoby teraz dosahujú 3,611 biliónov kubických stôp, čo je o 313 miliárd kubických stôp menej ako pred rokom a 101 miliárd kubických stôp pod päťročným priemerom, uviedla vláda. Medzitým ruský štátny energetický gigant Gazprom nedávno oznámil, že si nevyhradil žiadnu dodatočnú kapacitu plynovodu na posielanie paliva do Európy začiatkom roku 2022, a to napriek ubezpečeniu prezidenta Putina pre trhy, že bude dostatok plynu na splnenie európskych potrieb.
  • Cena NATGAS stúpa na 13-ročné maximum
    Cena NATGAS vyskočila nad ďalšiu silnú zónu odporu na úrovni 7 USD, keďže globálny dopyt po americkom LNG zostáva zvýšený v dôsledku energetickej krízy, ktorú zhoršila ruská agresia voči Ukrajine.
  • Cena niklu vystrelila nahor kvôli obavám z obmedzenia dodávok
    Cena niklu dnes vzrástla o viac ako 4% a za rok o takmer 50% (!), pretože investori sa obávajú, že Indonézia zavedie navrhovaný zákaz vývozu niklu do roku 2022. Nikel sa v automobilovom priemysle čoraz častejšie používa v batériách. Zákaz by samozrejme obmedzil globálne dodávky. Cena niklu sa priblížila k maximám z roku 2018 ( 16 580 USD), pričom ďalšia rezistencia sa nachádza na úrovni 18 600 USD.
  • Cena nového bytu v Praze stagnovala, starší byty podražily o necelé procento
    Průměrná nabídková cena nového pražského bytu v druhém až třetím čtvrtletí oproti předešlému půlroku stagnovala na 9,5 milionu korunách. V nabídce se jich objevilo o 3,5 procenta více. Starší byty v hlavním městě podražily o necelé jedno procento, jejich cena se tak průměrně pohybovala kolem 8,4 milionu korun. Jejich nabídka oproti novostavbám naopak poklesla oproti minulému pololetí o 1,5 procenta, vyplývá z analýzy investičně poradenské společnosti Knight Frank, kterou má ČTK k dispozici.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
InstaForex ETF