Pátek 19. duben 2024 01:58
reklama
Dukascopy new
reklama
FTMO král
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Americké volby 2012: Co znamenají pro americký Fed

05.11.2012 16:28  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

John J. Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank

Ve svém předchozím článku nazvaném Jaké budou mít volby prezidenta v USA vliv na ekonomiku? jsem se zamýšlel nad tím, jaké důsledky by Romneyeho či Obamovo vítězství v prezidentských volbách mohlo mít pro americký fiskální útes a pro americkou ekonomiku obecně. Dnes se zamýšlím nad možnými důsledky pro americký Fed.

Bernankeho Fed – o co ve skutečnosti jde

Skutečným mistrem trhů – a je tomu tak stále více od roku 2006, kdy ze své funkce odstoupil předchozí mistr Alan Greenspan – je šéf amerického Fedu Ben Bernanke. Hovoříme-li o americké vládě a trzích, zastiňuje politika amerického Fedu vše ostatní. V posledních čtyřech letech jsme byli svědky toho, jak se Fed pokouší svými „triky“ spočívajícími v nikdy nekončícím nalévání likvidity do systému vyvolat mezi majiteli nemovitostí a investory dostatečný efekt bohatství a nárůst důvěry, které by zadusily deflaci a podpořily růst. Namísto toho nekonečná monetizace dluhů nahrává vzniku ještě nevyváženější ekonomiky. Tištění peněz pouze zhoršuje základní problém, kterým je nadměrná zadluženost, a umožňuje nekontrolovaný růst vlivu Fedu na americkou ekonomiku.

Reakce trhu na QE3 ukazuje, že efekt kvantitativního uvolňování se rychle vyčerpává. QE3 prakticky znamená kvantitativní uvolňování donekonečna, protože Fed nyní dospěl k tomu, že již nijak neomezuje délku trvání další vlny kvantitativního uvolňování ani množství peněz, které mohou být vrženy na trh. Trhy s aktivy ale při oznámení QE3 ztratily směr, protože novou vlnu kvantitativního uvolňování již prakticky očekávaly.

Tištění peněz zkresluje realitu

Skutečnost je taková, že tištění peněz Fedem pouze přispívá ke stále grotesknějšímu zkreslení trhu, reálné ekonomice nijak nepomáhá a brání jí v tom, aby se postavila na udržitelný základ. V roce 2013 a v následujícím období tedy pouze zjistíme, že politika Fedu už trhy nedokáže vybičovat k požadované reakci. Na druhé straně může mít za následek pasivní politiku vlády, protože politikům umožňuje vyhnout se těžkým rozhodnutím, kterými by na své voliče v krátkodobém horizontu naložili břemeno nákladů. Pasivní americká vláda by tedy mohla jednoduše jen sledovat, jak šéf Fedu Bernanke přichází ve snaze stimulovat ekonomiku s ještě radikálnějšími kroky, např. stanovením cílového nominálního HDP. Je ale více než pravděpodobné, že stále radikálnější monetární opatření se bez ohledu na konkrétní scénář, který bude uplatněn, v důsledku svých chabých účinků nakonec samy usvědčí z neúspěchu. Otázkou pouze zůstává, kdy k tomu dojde.

usa vs rest g10 Americké volby 2012: Co znamenají pro americký Fed

Graf: Vývoj kurzu USD vůči ostatním měnám G10. Výše uvedený graf zobrazuje vývoj kurzu amerického dolaru vůči rovnoměrně váženému koši ostatních měn G10 za posledních šest let. Během světové finanční krize v roce 2008 a na začátku roku 2009 americký dolar prudce posílil, což bylo důsledkem toho, že investoři uzavírali své pozice a carry obchody financované v USD a oceňovali likviditu americké měny. V důsledku první vlny kvantitativního uvolňování (QE1) nakonec došlo opět k oslabení USD a stejně tak tomu bylo i během QE2 (k oslabování začalo docházet již po předběžném ohlášení QE2 na konferenci v Jackson Hole – skutečný začátek QE2 je vyznačen zelenou čárkou).

ProblémPrezidentem se stane ObamaPrezidentem se stane Romney
Fiskální útesDosažení kompromisu by mohlo být těžké, protože republikáni možná budou chtít před volbami v roce 2014 ukázat svoji sílu. Obamovi do karet hraje skutečnost, že pokud žádné opatření přijato nebude, platnost škrtů ve výdajích i daňových úlev vyprší, takže na nějaký handl nakonec bude muset dojít. Obama ale zablokuje pokračování daňových úlev u osob s vysokými příjmy a státní výdaje se sníží.Fiskální útes pravděpodobně bude mnohem mírnější. V okamžiku, kdy USA k fiskálnímu útesu dorazí, nebude ještě Romney v prezidentském úřadě, ale jeho vítězství změní Obamův postoj a také postoj Sněmovny reprezentantů ovládané republikány. S největší pravděpodobností budeme svědky dočasných ústupků a odkládání „konečného“ rozhodnutí.
Fed pod vedením BernankehoV tomto případě k žádné změně nedojde. Nekonečné kvantitativní uvolňování (QE3+) bude pravděpodobně dovedeno na další úroveň v podobě stanovení cílového nominálního HDP nebo jiné monetární politiky v okamžiku, kdy všechny dlouhodobé americké dluhopisy budou v držení Fedu, a pokud se americké ekonomice ani pracovnímu trhu nezdaří comeback.V tomto případě by došlo k zásadní změně – Romney naznačuje, že by nepodporoval opětovné jmenování Bernankeho. Pokud by k tomu skutečně došlo, bude se trh zoufale zmítat v očekávání, kdo by Bernankeho mohl vystřídat, protože vyhlídka, že by americká ekonomika měla přijít o svůj pravidelný přísun morfia v podobě peněz tištěných Fedem, má závažnější důsledky než cokoli jiného.
EkonomikaExistuje velké množství špatné a nákladné regulační legislativy, která by i nadále přežila, a také Obamova reforma amerického zdravotnictví by mohla být nákladná – obecně se jedná o faktory, které jsou v dlouhodobém výhledu mírně negativní, ovšem pokud jde o politická rozhodnutí, stěží můžeme v patové politické situaci očekávat něco dramatického.Teoreticky větší důraz na stimulační politiku. Některé špatné dříve přijaté zákony by mohly být zrušeny nebo vylepšeny. Ale co když se ke zmenšení veřejného dluhu použijí daňové úspory a přidají se k soukromým úsporám, přičemž veřejnost také sníží své výdaje a ke slovu se dostanou fiskální multiplikátory? Kdyby všichni jen spořili a nikdo neutrácel, mohlo by to – za předpokladu, že Romney si zprvu v ekonomické politice může prosadit prakticky cokoli – mít na růst negativní dopad.
Fiskální politika (daně a výdaje)Realističtější plán skutečného snížení deficitu zrušením daňových úlev Bushovy vlády a postupným ukončením válečných akcí.Romney věří staré republikánské pohádce o tom, že lze snižovat daně i výdaje, a tak dosáhnout vyrovnaného rozpočtu. To by mohlo fungovat jen za předpokladu, že Fed bude donekonečna pokračovat v tištění peněz.
Zahraniční politikaObamův postoj k zahraniční politice je s výjimkou války v Afghánistánu a používání bezpilotních letounů poměrně pasivní, což by mohlo pokračovat i v nadcházejících čtyřech letech navzdory vršícím se problémům např. v podobě Iránu a politiky vůči Číně.Pravděpodobně bude ve vztahu k Blízkému východu vystupovat asertivněji, což samo o sobě obnáší enormní riziko, protože problematika Iránu bude rok od roku palčivější. Populistická rétorika ohledně Číny je pouhým volebním trikem, přestože otázky kolem Číny a globální nerovnováhy nabudou v nadcházejících letech obřích rozměrů.
Návrat zákona Homeland Investment Act (repatriace zisků amerických společností)Oba scénáře k tomu nabízejí stejnou příležitost – i když Obama může být více nakloněn pevnějšímu svázání repatriace zisků s tvorbou pracovních míst a může z ní tudíž udělat legislativní noční můru, a potenciální příliv peněz tak snížit.Romney spíše umožní volnější a méně podmíněný návrat zisků společností a obohacení akcionářů v naději, že bude fungovat ono příslovečné „když je těm nahoře lépe, všem je lépe“.

Fed za Obamy – Ben Bernanke má věci pevně pod kontrolou a politika Fedu pokračuje jako doposud – dál a dál do dosud neprozkoumaného území rozmařilého tištění peněz. Pomalý růst a deformace, které to vyvolá, by spolu s neschopností Fedu vyřešit problematiku strukturální nezaměstnanosti mohly v konečném důsledku vést k politickému přehodnocení úlohy Fedu v ekonomice. To však nejspíš počká až někdy do období po roce 2013, pokud ovšem nedojde k masivní krizi důvěry a kolapsu trhů.

Fed za Romneyho – Jedinou nejdůležitější předností Romneyho vítězství je fakt, že Ben Bernanke nebude poté, co mu v roce 2013 vyprší mandát předsedy Fedu, znovuzvolen. Očekávání této události je tak obrovské, že pokud Romney vyhraje volby, trhy by mohly na tuto skutečnost začít reagovat už v den jeho zvolení. Jak bude postupovat rok 2013, bude Romney podle tohoto scénáře pokračovat ve své negativní rétorice ohledně neúspěchů předsedy Fedu, udělá tak z Fedu de facto obětního beránka a obviní ho z pomalého hospodářského růstu. Ale i zde platí totéž, co v případě ostatních otázek: jednomu to nedá, aby se nezeptal, nakolik je tento scénář ve skutečnosti pravděpodobný. Je Romneyho rétorika namířená proti Fedu pouhým volebním trikem? Dohlédne dostatečně daleko do budoucnosti, aby si uvědomil, jaký neuvěřitelný krátkodobý rozruch by vyvolaly obavy z nového předsedy Fedu, který by mohl začít osekávat rozvahu Fedu?

AktivaPrezidentem se stane ObamaPrezidentem se stane Romney
USDPro USD by to zpočátku mohlo být negativnější, ale trh by mohl změnit názor, jakmile do hry vstoupí potenciální závažnost fiskálního útesu.Teoreticky to bude pro USD pozitivnější a může to způsobit skokovou reakci, ale nemohl by USD v krátkodobém horizontu oslabit? Vítězství republikánů může vzbudit určitou naději, že fiskální útes bude nakonec menší, než se čekalo.
Americké dluhopisyNulová hrozba pro Bernankeho Fed může v blízké budoucnosti znamenat pro trhy s dluhopisy větší stabilitu, protože Bernankeho Fed bude mít nakonec možná v držení celý dlouhý konec křivky a v měnové politice nedojde k žádné změně.Americké dluhopisy čeká kolísavější cesta (nakonec i zvýšené riziko poklesu), protože trh se bude intenzivně zabývat otázkou, zda je to skutečně možné, že éra Greenspana/Bernankeho je téměř u konce.
ZlatoPokud Obama vyhraje, bude se mu spíše dařit lépe, protože politika Bena Bernankeho může bez přerušení přežít ještě celá nadcházející léta.Pro zlato je tato situace mnohem nepříznivější, protože tento trh živí nekryté peníze plynoucí z tiskařských lisů Fedu – i když Romneyho štěkání na Fed může být nakonec mnohem horší než jeho kousání.

 

 

AkciePřínosy kvantitativního uvolňování se postupně vytrácejí a nic na tom nezmění ani skutečnost, že Bernankeho Fed, pokud k tomu bude mít možnost, začne zase „řádit“. Průměrným titulům se povede špatně, i když existuje mnoho jednotlivých společností, jejich akcie stojí za to mít.Tradiční republikánská představa, že lze snižovat daně a výdaje, a tak dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, protože dojde ke zlepšení celkového růstu, je prostě lichá. To pochopí i akciové trhy.

Nakonec to vypadá, že pravděpodobnější je, že Bernankeho Fed bude donekonečna pokračovat ve svém přístupu, dokud nevyvolá krizi důvěry a tak dramatický kolaps – ať už to bude zhroucení trhu nebo děsivá úroveň inflace – až konečně dojde k dramatickému zvratu událostí. Ale jak bude takový zvrat vypadat a kdy nastane? Nebo se zčistajasna dočkáme nového přísného, racionálně smýšlejícího Fedu? Fedu, který by zastavil tiskařské lisy a zvýšil úrokové sazby, čímž by si vynutil pročištění ekonomiky a přiměl vládu, aby si dala své věci do pořádku? Nebo to bude Fed, jehož nezávislost budou oslabovat jeho vlastní fiaska a který se snad dokonce dostane pod kontrolu Kongresu a bude mít okleštěné pravomoce? A je to opravdu scénář pro rok 2013, nebo spíše pro rok 2016?

Zahraniční politika

Občas se stane, že prezident získá dostatečně silný mandát k prosazení významné hospodářské politiky – vzpomeňme na F. D. Roosevelta nebo R. Reagana. Většina prezidentů se však musí potýkat s nepřátelským a rozštěpeným Kongresem a zejména v domácí hospodářské politice toho dosáhne málo. V zahraniční politice má americký prezident mnohem větší prostor k manévrování a často je to jediná oblast, ve které se mohou američtí prezidenti zviditelnit, ať už v lepším nebo horším smyslu slova. Výsledek těchto voleb by mohl pro příští čtyři roky znamenat velmi odlišný přístup k zahraniční politice USA. Hlavními dvěmi oblastmi zájmu budou Čína a Blízký východ včetně přístupu k Íránu a „arabskému jaru“, jak naznačujeme v tabulce uvedené výše.

Článek pochází z Saxo Bank 24/7

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americké úřady zasáhly proti bitcoinům. Burzy se musejí registrovat a podávat přehled transakcí
    Pokus o vytvoření virtuální měny nekontrolované úřady či centrální bankou ve Spojených státech narazil. Americké úřady zmrazily účet největší burze s bitcoiny. Před pár měsíci regulátoři varovali, že obchodování s počítačem vytvořenou a spravovanou měnou nesmí porušovat zákony proti praní špinavých peněz.
  • Americké voľby, Fed a Summers
    Hlavným podtónom amerických volieb je zmena vs. status quo. Ak príde zmena, bude dramatická s vplyvom na celý svet. Či bude k dobrému alebo zlému nevie nikto – možno v súčasnom prostredí je akákoľvek zmena dobrá. Avšak rozhodne bude bolieť - čo je problém.
  • Americké volby - Analýza vybraných instrumentů ( 6. 10. – 12.10.2020)
    Do voleb zbývají již jen 3 týdny, mnoho voličů však již hlasovalo korespondenčně. Minulý týden proběhla debata kandidátů na viceprezidenty, která neměla na trhy zásadní vliv. Zásadní zprávou je, že Trump se uzdravil z koronaviru a podle lékářů již není nakažlivý. Na tuto zprávu trhy reagovaly růstem. Impuls k růstu trhy dostaly také pod vlivem pokračujících jednání k dalšímu podpůrnému ekonomickému balíčku.
  • Americké volby, Covid a komodity
    Jak vstupujeme do posledního čtvrtletí roku, u něhož si asi nejeden člověk přeje, aby nikdy nenastal, přetrvávají výrazné dopady globální pandemie na nejrůznější sektory – od energetiky až po zemědělství. Protože virus zuří dál a na vakcínu budeme nejspíš čekat ještě celé měsíce, je naší jedinou jistotou nejistota. Na trhu tak bude nadále panovat volatilita a nepředvídatelné podmínky. K tomu se navíc přidávají geopolitická rizika – zejména s ohledem na nadcházející americké prezidentské volby, které budou 3. listopadu pravděpodobně mnohem těsnější, než naznačují průzkumy.
  • Americké volby jsou za dveřmi. Trh má nervy na pochodu
    Někteří pozorovatelé se nám snaží namluvit, že se šance amerických prezidentských kandidátů postupně vyrovnávají. Jediné, o co se ještě hodnověrně hraje, jsou výsledky voleb do Senátu. Trumpovo vítězství by totiž znamenalo, že jsou všechny průzkumy veřejného mínění k ničemu a firmy, které se jim věnují, můžeme rovnou zrušit. V případě Senátu se ale hraje o hodně.
  • Americké volby stále nerozhodnuty
    Poslední hodiny žijí globální trhy ve velmi turbulentním prostředí, kdy jedna významná událost střídá druhou, takže jen telegraficky: • Ruská armáda se zřejmě bez boje stahuje z klíčového přístavního města Cherson na jihu Ukrajiny; • Výsledky voleb do amerického Kongresu jsou stále nejasné s tím, že Republikánská strana se možná dopracuje “jen” k těsné většině v dolní komoře.
  • Americké volby uprostřed období
    Obchodování bylo minulý týden klidné, protože akciové trhy se pomalu zotavovaly sinějšími zisky firem a posilováním globální chuti k riziku. Údaje z eurozóny naznačují, že ekonomika ve třetím čtvrtletí téměř neposiluje. Tato slabost byla z velké části způsobena pomalým tempem růstu v Číně. EURUSD se nadále potýkala s obtížemi. Tweety prezidenta Trumpa o "dobrém popovídání" s prezidentem Si o obchodu zvyšují naději na dohodu. Tento týden budou dominovat americké volby v polovině období, plánované na 6. Průzkumy naznačují, že boj o kongres je tvrdý, ačkoli oznámení výsledků zvyšuje pravděpodobnost vyšší volatility.
  • Americké volby v polovině období - 3 klíčové mapy
    Doporučujeme vám seznámit se s naší zprávou o volbách v polovině období, kde nastiňujeme klíčové trhy, které mohou na výsledky reagovat. Jak se volby blíží, představujeme tři klíčové mapy pro americké volby v polovině období.
  • Americké volby zastínily rychlý růst mezd
    Americké volby hrají na trzích hlavní roli a bylo to vidět i v páteční reakci na jinak velice dobrá čísla z amerického trhu práce. Nečekané bylo zejména výrazné zrychlení dynamiky amerických mezd, které v říjnu rostly meziročně o 2,8 % (nejrychleji za více než 7 let). Za normálních podmínek by to byl poměrně jednoznačný signál pro zisky dolaru a úprk z bezpečných dluhopisů. Tentokrát ovšem ne. Trhy dál žijí americkými volbami, kde řada hráčů vidí ve vítězství Donalda Trumpa podobné riziko jako například v brexitu. Dolar se proto na nic nezmohl, akcie slábly a naopak dluhopisy posilovaly.
  • Americké volby: 10 možných scénářů v případě Trumpova vítězství
    Co kdyby Donald Trump zvítězil? Co když se mu opravdu povede to, co by před 18 měsíci nikdo nepředpovídal? Trump nepochybně doufá v dobrý výsledek. Pojďme se podívat na 10 možných situací, které by po Trumpově vítězství mohly nastat.
  • Americké výnosy atakují 2 procenta, Nasdaq přesto slušně roste
    Během dneška trhům chyběly nové impulsy, které by jim ukazovaly směr. Dění se tak točilo hlavně kolem spekulací o měnové politice. Americké výnosy dál stouply a 10Y splatnost se na pár bodů přiblížila 2 procentům. To je hranice, na kterou se výnosy nedostaly od léta 2019, a dosud se při přiblížení odrážely dolů. Její překonání směrem nahoru by tak bylo psychologicky důležitým signálem. Impuls by mohl přijít ze strany inflačních dat, jenže na ta si ještě do čtvrtka počkáme, takže zatím pracuje hlavně nejistota a příprava pozic.
  • Americké výnosy citelně stouply a dolar to ocenil. Na akciích je závěr týdne rozpačitý
    Ani pátek zatím nepřinesl oznámení nových amerických cel na čínské zboží, ale tento krok pravděpodobně nakonec přijde. Mezitím jsme dostali optimistické odhady okolo jednání USA - Kanada, která by mohla být údajně zakončena dohodou ještě tento měsíc. Americký velvyslanec v EU vyzval ke společnému postupu vůči Číně a jejím obchodním praktikám. Dává to smysl, ale koordinace asi nebude lehká. To by nejdříve musely Donaldu Trumpovi přestat vadit mercedesy prohánějící se po 5. Avenue.
  • Americké výnosy dál klesají, dolar se zatím ale drží
    Čtvrteční seance začala díky zprávám o zatčení vysoké představitelky společnosti Huawei v Kanadě velmi nervózně a nervozita se na finančních trzích drží i během odpolední seance. Evropské indexy dnes odevzdávají více než dvě procenta a futures na americké indexy signalizují, že by po včerejší přestávce mohly zahájit obchodování se ztrátou okolo 1,5 %.
  • Americké výnosy opět stoupají, dolar přesto ztrácí
    Po několika klidných dnech je dnešní seance na finančních trzích o poznání zajímavější. Za pozornost podle nás stojí hlavně rostoucí dluhopisové výnosy v USA, které se u desetiletých splatností výrazněji přehupují přes hranici 3 % a dostávají se na dosah květnových úrovní, kdy byly nejvýše od poloviny roku 2011.
  • Americké výnosy podpořila data. Akcie se drží lehce v zeleném
    K dalším nadějným prohlášením o blížící se obchodní dohodě se odpoledne přidala slušná data ze zámoří. HDP byl revidován vzhůru zásluhou investic, které podle přesnějších údajů netáhly ekonomiku dolů tak silně. Dále se překvapivě zlepšily objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, které vykázaly růst v důležitých oblastech a vylepšily i dosavadní trend. Co trochu zaostalo za odhady, byl pak chicagský index aktivity, který zůstal značně pod 50 body. Oproti listopadu se však zvýšil, takže můžeme mluvit aspoň o zmírnění poklesu.
  • Americké výnosy pod tlakem - co můžeme očekávat na páru USDJPY?
    Volatilita na Forexu a amerických výnosech byla v posledních dnech extrémní, a to se výrazně projevilo na měnovém páru USDJPY. Je dost zajímavé, že navzdory obavám mezi účastníky trhu, kteří udržují prodejní tlak na akciích, se USDJPY opět vyšplhalo k oblasti 108.50/109.00 a znovu tuto rezistenci testuje.
  • Americké výnosy rostou, zlato spadlo po komentářích Yellenové
    V posledních několika hodinách se výnosy z desetiletých amerických dluhopisů zvýšily z 1,56 % na téměř 1,60 % (takže ceny bondů klesly). Zvýšení výnosů výrazně přispělo k poklesu ceny zlata. Již jsme mnohokrát zmínili negativní vztah mezi výnosy a zlatem v našich komentářích.
  • Americké výnosy se hroutí - proražení 1700 USD na zlatě je pouze otázka času
    Globální finanční trhy zasáhla další vlna rizika začátkem týdne. Ceny ropy se zhroutily, když Rusko odmítlo návrh Saúdské Arábie na snížení produkce na zasedání OPEC minulý týden.
  • Americké výnosy se vrací na včerejší úrovně, euro a akcie si včerejší zisky naopak drží
    Po včerejší velmi úspěšné seanci se zdá, že se dobrá nálada na trzích přelila také do dneška. Asie ráno uzavřela kompletně v zelených číslech a své včerejší zisky opatrně navyšují také indexy v Evropě. Čtvrteční seance je na fundamenty chudá, takže obchodování probíhá i dnes na spíše podprůměrných objemech a nízké volatilitě. Trhy včera žily především projevem Janet Yellenové, který ale nakonec na většině finančních aktiv výraznou stopu nezanechal. Zatímco akcie i euro své včerejší zisky drží nebo mírně navyšují, na dluhopisech dochází k mírné likvidaci včerejšího pohybu a výnosy opět mírně rostou.
  • Americké výnosy stoupají se sázkami na Fed. Dolar rozšiřuje zisky
    Katalánsko jako téma dnes ustoupilo trochu do pozadí a přenechalo střed pozornosti americkým statistikám. V reportu z trhu práce na první pohled nepříjemně překvapil pokles zaměstnanosti, ale při pohledu na detaily, a především na zrychlení mezd, je dojem z celé zprávy nakonec příznivý. Není důvod zhoršovat pozitivní náhled na trh práce, který i přes jednorázový dopad hurikánů stále vypadá ve velmi dobré kondici.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
eTrader
FinFX broker
LYNX
reklama
Purple trading AI