Čtvrtek 28. březen 2024 22:01
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

Biely dom a akciové trhy pozerajú na trh práce

05.10.2012 12:08  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Tento týždeň priniesol dôležité zasadania centrálnych bánk, ktoré však spolu nič nepredviedli. ECB, BoE aj BoJ nechali menovú politiku bez zmeny – podobne objem QE. Veľmi očakávanou bola zápisnica FOMC, ktorá bola tiež neutrálna – na jednej strane niekoľko členov FOMC vyjadrilo obavy z toho, že ďalšie stimuly môžu komplikovať prípadný exit z hyperuvoľnenej menovej politiky. Na druhej strane sa väčšina zhodla, že stimuly sú dobré pre rast a dokonca očakávajú vyšší rast v ďalších rokoch.

Na tento ďalší rast sa však už nemôže spoliehať americký prezident Obama, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie do Bieleho domu a rizikom pre neho sú aktuálne neradostné vyhliadky pracovného trhu. Po prvej TV debate, ktorú prehral s vyzývateľom Romneym by mu mohli akékoľvek ďalšie zlé správy naozaj poškodiť – doteraz stále vedie v prieskumoch verejnej mienky. Dnešné dáta pracovného trhu by tak mohli byť arbitrom nie len pre akciové trhy, ale aj pre prezidentskú kampaň. Očakáva sa len polovičný počet vytvorených pracovných miest oproti minulému roku (september 2011) a dokonca zvýšenie miery nezamestnanosti na 8.2%, pričom Biely dom by rád videl pokles pod 8%.

Na grafe nižšie vidíme, že americké akcie čakajú pod tohtoročnými vrcholmi – doterajšie dáta neboli tak zlé – výrobný aj nevýrobný sektor expanduje viac ako sa čakalo, továrenské objednávky lepšie, ADP tvorba pracovných miest v súkromnom sektore vyšla tiež lepšie (hoci posledné dáta boli revidované nadol). Na nové tohtoročné vrcholy však potrebujeme čerešničku na torte – lepšie výsledky nonfarm payrolls – teda tvorbu pracovných miest v celej ekonomike. Ak budú lepšie, bude radosť. Ak neprídu – mohlo by byť zle nedobre.

V eurozóne sa tiež vyčkáva. Gréci sa už vrátili k svojej obľúbenej taktike – vysvetľovať ostatným čo majú robiť. Trojka to už nechcela počúvať a rokovania o rozpočte sú prerušené. Už predtým sa nevedeli zhodnúť na tom, o koľko to má grécka ekonomika budúci rok klesať. Gréci sú optimisti a na tom postavili rozpočet. To Trojka neodobrila. V pondelok je ECOFIN (ministri financií EÚ),v utorok je euroskupina (ministri financií eurozóny). V polovici októbra je summit EÚ. A všetko smeruje k tomu, že o ďalšej tranži pomoci pre Grécko sa v októbri nerozhodne. Pritom Gréci majú peniaze tak do konca novembra, potom nastane problém.

Pri Španielsku je situácia ešte neprehľadnejšia. Včera bol veľmi očakávaný prejav guvernéra ECB Draghiho, ktorý však podľa svojho dobrého zvyku nepovedal nič konkrétne. Pôvodné veľkolepé reči o tom ako ECB urobí všetko potrebné aby zachránila EURo nahradili menej odvážne reči (schválené v Berlíne), ktoré však už zazneli v minulosti. Stále nie je jasné, akým spôsobom má prebiehať spolupráca Trojka, ESM a ECB pri záchrane veľkých ekonomík. Trojka by mala dohodnúť podmienky – áno, ale nevie sa, či pri tom bude aj MMF so svojimi fondmi. ESM by malo byť napákované, aby malo dosť prostriedkov – nevie sa, či sa tak stane a kedy. ECB by mala nakupovať dlhopisy – ak budú splnené podmienky. O týchto podmienkach včera Draghi nepovedal nič. Dnes povedal predstaviteľ euroskupiny, že Španielsko sa nebude ponáhľať so žiadosťou po pomoc – pretože situácia na trhu je pokojná. Španieli teda čakajú na trh a trh zjavne čaká na Španielov. Niekto bude musieť spraviť prvý krok. A keď sa dlho stojí, pohyby bývajú prudké. 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bidenův záchranný balík udělal radost trhům
    „Další obří stimul na podporu americké ekonomiky je skvělou zprávou pro burzovní obchodníky. Lze totiž předpokládat, že podstatná část peněz, která bude vpravena do ekonomiky, nakonec skončí na kapitálových trzích. To by mohlo vést k dalšímu vzestupu cen akcií,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Bidenův zákaz ropovodu znamená ztrátu tisíců pracovních míst
    Rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena zastavit výstavbu ropovodu Keystone XL znamená ztrátu tisíců pracovních míst, zejména ve Spojených státech. Biden rozhodnutí přijal okamžitě po nástupu do úřadu, navzdory tomu, že kanadští činitelé ho žádali o čas, aby mohli situaci vyhodnotit. to americký server Politico. Keystone XL měl v délce téměř 2000 kilometrů přivádět ropu ze západní Kanady do USA.
  • Biden už nyní pokořil minimálně Trumpovo „ego“
    Zatímco Trump se soustředil na „předčasné“ prohlášení se za vítěze amerických prezidentských voleb a vyjádření, že v případě jiného scénáře napadne výsledky voleb, Biden si bez velkých slov dokázal ukradnout většinu srdcí Američanů. Během čtvrtečního odpoledne vedl podle Associated Press počtem sčítaných hlasů nad Trumpem 264:214. Na to, aby dosáhl vytouženého vítězství potřebuje kandidát na nového amerického prezidenta aspoň 270 hlasů.
  • Biden v Bílém domě zdraží českým řidičům benzín i naftu. U nafty však bude zdražení mírnější, protože už se projevuje letošní snížení spotřební daně na ni
    Ropa Brent v tomto týdnu zdražila na své jedenáctiměsíční maximum, když se jeden její barel prodával za více než 57 dolarů. Tak drahá nebyla nikdy od propuknutí pandemie onemocnění covid-19. Čeští řidiči se tak musí v příštích týdnech připravit na zdražení pohonných hmot. Ty v uplynulém týdnu cenově stagnovaly, ba zlevnily. Benzín Natural 95 stojí stejně jako přes týdnem, když jeden jeho litr vyjde na 27,92 koruny, zatímco cena nafty se snížila o devět haléřů a činí nyní 27,23 koruny.
  • Biden versus Trump: 62 ku 38
    Příprava na prezidentské volby ve Spojených státech, které mají proběhnout 3. listopadu, je v plném proudu. Volební průzkumy favorizují Demokrata Joe Bidena vůči stávajícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi. Obdobně i náš odhad dává Bidenovi šanci na vítězství 62:38. Vítězství Trumpa je obecně považováno za pozitivnější pro ekonomický růst (vzhledem k jeho preferenci nízkých daní) a americká riziková aktiva. Vyšší pravděpodobnost dalšího rozšíření obchodních válek, a s tím spojená nejistota, by pak pravděpodobně svědčila dolaru. Ten by tak oslabil méně, než v případě vítězství Bidena. Nevypočitatelnost kroků Donalda Trumpa by také znamenala větší poptávku po jistotě, tedy zlatu. Biden by zase mohl zmírnit sankce na Irán a Venezuelu, což by se projevilo v nižších cenách ropy. Vítězství Trumpa pak považujeme za plus pro akciové trhy, vítězství Bidena pro trh korporátních dluhopisů. Obecně nadcházející volby mohou znamenat větší volatilitu na trzích. Ta by ale ihned po vyhlášení vítěze měla opadnout.
  • Biden: „Voľby sa skončia až keď sa spočítajú všetky hlasy.“ Republikáni si zaistili ďalšie kreslo v Senáte
    Joseph Biden v stredu skoro ráno vyhlásil, že je „na ceste k víťazstvu v týchto voľbách“, vyzval však na trpezlivosť pri sčítavaní hlasov.
  • Biden vyhral v Colorade
    Sociálne siete naznačujú, že Biden vyhráva v Colorade. Medzitým po spočítaní 80% hlasov Biden stále vedie v Severnej Karolíne. V Texase majú obaja kandidáti zatiaľ rovnaký počet hlasov. Trump vedie v Georgii. Existujú tiež prvé predpovede väčšej demokratickej výhody v Snemovni reprezentantov a možného prevzatia Senátu.
  • Biden vyhráva v Minnesote
    Agentúra AP prisudzuje Bidenovi výhru v Minnesote - nie je to prekvapenie. Biden má teda stále nádej na výťazstvo. Čo je ešte zaujímavejšie, portál realclearpolitics prvýkrát za niekoľko hodín hodnotí Bidenove šance vyššie - na rozdiel od predchádzajúcich očakávaní, v Georgii a Severnej Karolíne ešte neprehral.
  • Biden získá na inauguraci méně peněz než Trump, i tak jeho uvedení do úřadu vyjde na tři miliardy korun. V posledním půlstoletí inaugurační sponzorské částky vzrostly skoro třicetinásobně
    Inaugurace amerického prezidenta vůbec není laciná záležitost. Náklady na inauguraci končícího šéfa domu Donalda Trumpa se v roce 2017 pohybovaly kolem 190 milionů dolarů, tedy v přepočtu dle nynějšího kursu na více než čtyři miliardy korun.
  • Biden zvíťazil vo Wisconsine, McConnell ohlásil spoluprácu s demokratmi
    Wisconsinská volebná komisia tvrdí, že spočítala všetky hlasy a Biden získal zhruba o 20-tisíc hlasov viac ako Trump. Aj keď sa nejedná o veľký rozdiel, je nepravdepodobné, že prepočet všetkých hlasov zmení výsledky. McConnell, vodca senátnej väčšiny republikánskej strany, sa medzitým stavia kriticky k Trumpovi, ktorý predtým oznámil svoje víťazstvo. McConnell ďalej naznačuje, že je ochotný spolupracovať s demokratmi na podpore ekonomiky USA.
  • Biggs: Bez akce politiků čekejte recesi a 20 % na akciích dolů. Nic se nevyrovná hotovosti
    Trhy dávají vládám znamení, že pokud něco neudělají, propadneme se do druhé rece...
  • Biggs: Červeň na trzích je přehnaná, akcie čeká dlouhodobá rally. Really?
    Navyšování ziskových očekávání u amerických firem ze strany analytiků nejvýraznějším tempem za poslední rok j...
  • Big Order Monitor: S&P 500, Nasdaq
    Přinášíme vám pohled na reálné čekající objednávky a zobchodovaný objem na futures trzích na 2 hlavní akciové indexy S&P 500 (US500). Kotace na futures kontraktech, které kopírují CFD instrumenty se mohou mírně lišit, ale úroveň čekajících objednávek lze graficky odhadnout téměř přesně.
  • Big Order Monitor: S&P500, Nasdaq
    Přinášíme vám pohled na reálné čekající objednávky a zobchodovaný objem na futures trzích na 2 hlavní akciové indexy S&P 500 (US500). Kotace na futures kontraktech, které kopírují CFD instrumenty se mohou mírně lišit, ale úroveň čekajících objednávek lze graficky odhadnout téměř přesně.
  • Big Order Monitor: S&P500, Nasdaq
    Přinášíme vám pohled na reálné čekající objednávky a zobchodovaný objem na futures trzích na 2 hlavní akciové indexy S&P 500 (US500). Kotace na futures kontraktech, které kopírují CFD instrumenty se mohou mírně lišit, ale úroveň čekajících objednávek lze graficky odhadnout téměř přesně.
  • Big Order Monitor: S&P500, Nasdaq
    Přinášíme vám pohled na reálné čekající objednávky a zobchodovaný objem na futures trzích na 2 hlavní akciové indexy S&P 500 (US500). Kotace na futures kontraktech, které kopírují CFD instrumenty se mohou mírně lišit, ale úroveň čekajících objednávek lze graficky odhadnout téměř přesně.
  • Big Order Monitor: S&P500, Nasdaq
    Přinášíme vám pohled na reálné čekající objednávky a zobchodovaný objem na futures trzích na 2 hlavní akciové indexy S&P 500 (US500). Kotace na futures kontraktech, které kopírují CFD instrumenty se mohou mírně lišit, ale úroveň čekajících objednávek lze graficky odhadnout téměř přesně.
  • Big Order Monitor: S&P500, Nasdaq
    Přinášíme vám pohled na reálné čekající objednávky a zobchodovaný objem na futures trzích na 2 hlavní akciové indexy S&P500 (US500) a Nasdaq (US100). Kotace na futures kontraktech, které kopírují CFD instrumenty se mohou mírně lišit, ale úroveň čekajících objednávek lze graficky odhadnout téměř přesně.
  • Big Order Monitor: S&P500, Nasdaq
    Přinášíme vám pohled na reálné čekající objednávky a zobchodovaný objem na futures trzích na 2 hlavní akciové indexy S&P 500 (US500). Kotace na futures kontraktech, které kopírují CFD instrumenty se mohou mírně lišit, ale úroveň čekajících objednávek lze graficky odhadnout téměř přesně.
  • Big Order Monitor: S&P500, Nasdaq
    Přinášíme vám pohled na reálné čekající objednávky a zobchodovaný objem na futures trzích na 2 hlavní akciové indexy S&P 500 (US500). Kotace na futures kontraktech, které kopírují CFD instrumenty se mohou mírně lišit, ale úroveň čekajících objednávek lze graficky odhadnout téměř přesně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank