Čtvrtek 28. březen 2024 11:11
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
InstaForex Ebook
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Bundesbank stupňuje odpor vůči odkupu dluhopisů proti ECB i Merkelové. Varuje před neomezeným rozsahem, křivením trhu. Eurodolar pod 1,23

20.08.2012 13:38  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Německá centrální banka Bundesbank vystupňovala odpor proti myšlence dalších odkupů vládních dluhopisů ze strany ECB po slovech podpory německé kancléřky Merkelové plánu guvernéra Maria Draghiho z konce minulého týdne. Do nových obrátek se tak rozhořívá spor mezi německou měnovou politikou a částí politické reprezentace na jedné a skupinou kolem kancléřky Merkelové na druhé straně. Do sporu promlouvají také obavy o další rozsáhlé pokřivení trhu, které na straně krátkých splatností ztratí schopnost pravdivé výpovědi o úrovni rizik a jejich reálného srovnání.

„Bundesbank je názoru, že odkupy vládních dluhopisů na trhu ze strany Eurosystému by měly být posuzovány kriticky, jelikož představují vážné riziko destabilizace trhů,“ uvedla německá centrální banka v dosud nejpřímějším oficiálním stanovisku. „Nový program může být neomezeného rozsahu, přičemž rozhodnutí o mnohem širším sdílení rizik solvence by měla být přijímána na úrovni vlád a parlamentů a ne centrálních bank,“ uvedla Bundesbank. Centrální banka tak dává jasně najevo, že nehodlá podpořit budoucí program odkupu dluhopisů, tvořený nyní ECB. 

Na odpor Bundesbank plánu Evropské centrální banky reaguje poklesem euro k americkému dolaru. To postupně kleslo pod úroveň 1,2300 USD/EUR až na dosavadní minimum 1,2294.

Intradenní vývoj kurzu USD/EUR online:



 
Spekulace o podobě nového zásahu ECB prudce hýbou trhy. Výnosy na 10letých dluhopisech periferních ekonomik eurozóny dnes klesly nejníže za poslední měsíc a půl v reakci na zprávu německého listu Spiegel, podle které nový plán ECB zakotví strop pro přípustné výnosy na vládních dluhopisech zemí eurozóny, což by znamenalo intervenci ECB vždy, když tržní úrok těchto dluhopisů stanovenou hranici přesáhne a skutečně směřovalo k neomezené podobě programu ECB, před kterou varuje Bundesbank. Hranice by dle listu neměla být stanovena absolutně, ale přípustným spreadem vůči německým bundům. ECB má podle listu o plánu rozhodnout na zářijovém měnovém jednání.

Smyslem takto koncipovaného programu má být, vedle ovládnutí zápůjčních nákladů zasažených zemí, ukázat trhu, jakou úroveň výnosů ECB považuje za přijatelnou a odradit spekulanty od útočení nad ni, napsal německý list. ECB logicky komentář odmítla.

Prezident ECB Mario Draghi po posledním měnovém jednání v úvodu srpna uvedl, že ECB připravuje program tržních intervencí, které budou cíleny i na výnosy na španělském či italském vládním dluhu, jehož narušují transmisní mechanismy měnové politiky ECB a tím ji v rámci svého mandátu opravňují „zjednat si pořádek“ v tomto směru. Naznačil ale také, že intervence by měla přijít až poté, co vlády vyřeší v politické rovině další pomoc těmto zemím (další tranše pomoci Řecku, pomoc španělským bankám,?). Německá kancléřka Angela Merkelová v závěru týdne uvedla, že stojí za plánem Maria Draghiho a zopakovala příslib učinit vše pro záchranu eura.

Merkelová, potažmo Draghi, ale mají opozici v nemalé části německých politiků ,a to i vlastní politické strany CDU, a Bundesbance. „Pokud to začneme dělat, nebudeme schopni přestat. Je to jako snažit se vyřešit své problémy tím, že začneme brát drogy,“ uvedl německý ministr financí Schäuble na adresu jakýchkoli cest financování státních dluhů skrze ECB.

Po nesouhlasu s odkupy dluhopisů v rámci ECB rezignoval loni šéf Bundesbank Axel Weber. ECB z role hlavního ekonoma opustil také bývalý viceprezident Bundesbank Jürgen Stark. „Nikdo by neměl budovat obraz, že šéf Bundesbank je izolován,“ uvedl dne nicméně člen výkonné rady ECB Jörg Asmussen. K tématu chystaného programu ECB ale dodal, že „měna může být stabilní pouze, pokud neexistují spekulace o jejím přežití. A na tom v ECB pracujeme.“

Víceré hlasy z trhu varují před novým kolem odkupů dluhopisů ze strany ECB na sekundárním (a případném souběhu nákupů EFSF/ESM na primárním) trhu při kvůli pokřivení obrazu o skutečném celkovém riziku. Zásah ECB na krátké straně výnosové křivky totiž pokřiví přirození poměr rizika mezi krátkými splatnostmi a 10- nebo 30letými dluhopisy a zprostředkovaně také kontrakty CDS. „Intervence ECB na krátkých splatnostech odtáhne výnosovou křivku daleko od skutečné úrovně rizika či pravděpodobnosti bankrotu, na které má ukazovat,“ říká například Peter Allwright z RWC Partners v Londýně. „Lidé na trhu přijmou informaci o ?sponzoringu? krátkého konce křivky, ale pouze dlouhodobé splatnosti nadále budou dávat skutečný obraz rizika,“ dodal.

„Draghi uvedl, že ECB bude intervenovat na krátkých splatnostech. To začne ještě výrazněji ničit výnosovou křivku, než to dnes činí nízký růst a toxická aktiva v bankovním systému,“ uvedl Robin Marshall, šéf fixed-income operací ve Smith & Williamson Investment Management v Londýně.

Typickým příkladem využití dluhopisů pro posuzování rizika je porovnávání úrovní na dvouletém proti 10letému dluhu. Skepsi ohledně schopnosti dostát svým závazkům již dnes vidíme průběžně v případě PIIGS zemí na růstu dvouletého výnosu nad desetiletý.

Podstatnou změnu výnosu na dluhopisech vyvolávají už očekávání programu ECB a jeho podoby. Spread mezi výnosem dvouletého a 10letého dluhu Itálie dnes klesl k 275 bazickým bodům proti 310 bps dne 6. srpna. Spread mezi 10- a 30letým dluhem je nad 54 bps proti 73,3 bodu dosaženým v úvodu srpna. 


 
(Zdroj: Bundesbank, ECB, Spiegel, Bloomberg, Reuters, CNBC, AP, DPA)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Bundesbanka
    "Ani prepad eura naplno neobnoví konkurencieschopnosť eurozóny." Komentár: Bu...
  • Bundesbanka a jej projekcie
    Nemecká centrálna banka Bundesbanka vý...
  • Bundesbanka a jej projekcie
    Navršuje nemecký ekonomický rast pre rok 2010 na úroveň 3,6% Y/Y, pre rok 2011 na úroveň 2% Y/Y, pre rok...
  • Bundesbanka (mesačná správa)
    "ekonomický rast za 2Q bude silnejší"..."nemeckej ekonomike nehrozí návrat d...
  • Bundesbanka (mesačná správa)
    "nemecký bankový sektor sa stáva odolnejším"..." banky dokážu požičiavať, čím podporu...
  • Bundesbanka (mesačná správa)
    "Reforma EFSF/EMU zvyšuje riziká pre euroz&oacute...
  • Bundesbanka očekává vratké a nesmělé zotavování
    Člen Bankovní rady České národní banky A. Michl věří, že česká ekonomika vykáže v letošním třetím čtvrtletí již dobré výsledky. A to i přesto, že hrubý domácí produkt klesl v prvním čtvrtletí o meziročně o 2,2 procenta a ještě výraznější propad je očekáván v aktuálně probíhajícím kvartále. Současnou fázi boje proti koronaviru hodnotí jako stabilizační. S tím jak se postupně začnou otevírat provozy, najedou výrobní podniky i služby, začne se oživovat i poptávka a ekonomická čísla se začnou zlepšovat. Podmínkou pro rychlejší návrat na předkrizové úrovně je to, aby se již neprojevily další vlny nákazy. Podle Michla ČNB snížením úrokových sazeb výrazně zlevnila peníze, rozhodně je ale proti poklesu úrokových sazeb až do záporných hodnot. Argumentuje tím, že cena peněz je důležitá a je nelogické aby střadatelé museli za uložení peněz ještě doplácet. Proto vítá, že zatím má ČR vlastní měnu a vlastní měnovou politiku. Vyslovil se také proti jakýmkoli experimentům, které by hýbaly s kurzem. Vítá slabší úroveň kurzu během krize, což pomáhá tuzemským exportérům.
  • Bundesbanka s intervenciou na dlhopisovom trhu
    Z Londýna a Frankfurtu opäť raz počuť hlasy a špekulácie obchodníkov, že Bundesbanka robí druhé k...
  • Bundesbank: Německo je pravděpodobně v recesi
    Pondělí bylo přinejmenším nudné: aktivita na trzích nízká a žádné zprávy ani události. Úroveň 1,0786 je pro euro velmi důležitá. Pokud ji pár překoná, znamenalo by to, že trh je připraven nakupovat a vytvořit býčí korekční vlnu. Nemyslím si ale, že pár EUR/USD dokáže tuto hranici překonat, takže očekávám další pokles kotací. Z několika důvodů.
  • Bundesbank srazila výhled růstu německé ekonomiky. Příští rok jen 0,4 % místo 1,6 %. Euro padá
    Německá centrální banka Bundesbank zásadním způsobem srazila výhled růstu ekonomiky pro příští rok. Místo...
  • Bundestag bude schvaľovať všetky zmeny eurovalu
    Nemecký ústavný súd dnes rozhodol, ž...
  • Burberry nedosáhne ročního odhadu tržeb? Akcie módních firem pod tlakem📉
    Sektor luxusního zboží byl během dnešní obchodní seance jedním z nejvýkonnějších sektorů ekonomiky po zveřejnění výsledků Burberry (BRBY.UK) a komentářích vedení o možném riziku nedodržení ročních cílů.
  • Burberry ztrácí 9 % 📉 Luxusní akcie ztrácejí kvůli obavám z poptávky 🚩
    Akcie evropských luxusních koncernů dnes zažívají další vlnu poklesu poté, co britská luxusní značka Burberry (BRBY.UK) již podruhé za poslední tři měsíce oznámila, že očekává nižší roční zisk. Společnost dala jasně najevo, že zaznamenává silné globální zpomalení poptávky. V důsledku toho jsou investoři nuceni upravit násobky ocenění mnoha módních společností. Akcie módních holdingů, jako jsou LVMH (MC.FR) a Kering (KER.FR), se dnes obchodují o 1,5 %, resp. 3 % níže, čímž téměř zcela vymazaly zlepšení nálady z posledních týdnů. odvětví nepomáhá ani výrazné zpomalení domácí poptávky v Číně, kde dochází k deflaci. Index spotřebitelských cen v prosinci klesl již třetí měsíc v řadě, což vyvolává obavy o prodeje evropských luxusních značek.
  • Burger King a Tim Hortons vytvořili 3. největší fast-food
    Burger King Worldwide (BKW) oznámil nákup řetězce Tim Hortons (THI) za $11,4 miliardy. Nově vzniklá společnost se stan...
  • Burgernomika nám dává mnoho podnětů k zamyšlení
    ‚‚Big Mac index je užitečnou zkratkou pro měnové ocenění a má dobré výsledky. Vytvořil ho časopis The Economist v roce 1986 jako odlehčený způsob porovnávání ocenění měn a jeho teorie (Purchasing Power Parity) říká, že směnné kurzy by se měly dlouhodobě vyrovnávat, takže podobné zboží má mít podobné ceny.
  • Búrka nečakaných dát
    Piatok bol trh poriadne rozbúrený, takéto niečo sme tu s výnimkou zasadaní Fedu už dlho nemali. Samozrejme, išlo o niečo...
  • Búrlivý víkend pred nami
    Počas víkendu zverejní Čína dôležité makrovýsledky za august a to produkčné ceny, index spotrebiteľs...
  • Burry věří ropě, Novo Nordisk v hledáčku velkých amerických fondů
    Každých 45 dní po ukončení kvartálu jsou velké americké investiční fondy povinné zveřejnit pohyb na svých pozicích ve formě zveřejnění dokumentu 13-F. V dnešním videu vám přinášíme to nezajímavější ze 3. kvartálu letošního roku.
  • Burza cenných papírů Praha, Centrální depozitář cenných papírů, POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE, události roku 2018
    Přečtěte si tiskovou zprávu týkající se významných událostí roku 2018 pro firmy skupiny PX (Burza cenných papírů Praha, Centrální depoziotář cenných papírů a POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE (PXE)).
  • Burza cenných papírů Praha vydává příručku pro nefinanční výkaznictví
    Burza cenných papírů Praha vydává první příručku pro environmentální, sociální a správní reporting (ESG) pro české společnosti, které byly vypracovány s technickou pomocí Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) a s finanční podporou fondu technické spolupráce (TaiwanBusiness - EBRD Technical Cooperation Fund). Pokyny mají emitentům pomoci objasnit, jak přistupovat k nefinančnímu výkaznictví s ohledem na očekávání investorů v oblasti životního prostředí, sociálních věcí a správy a řízení.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank