Pátek 29. březen 2024 06:32
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani

Fitch: USA můžeme vzít „AAA“ rating příští rok, jako jediní nemají plán ozdravění financí

07.06.2012 17:25  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Spojené státy jako jediná země na světě, která se těší nejvyššímu ratingu „AAA“ nemají důvěryhodný plán ozdravění veřejných financí, především snižování rozpočtového schodku. V případě, že s takovým plánem USA nepřijdou, mohou nejvyšší rating v příštím roce ztratit, uvedl Ed Parker, šéf pro vládní ratingy ve Fitch Ratings.

„V příštím roce můžeme sáhnout ke snížení ratingu Spojených států, pokud ty nebudou schopny redukovat rozpočtový schodek a nepřijdou s kredibilním plánem fiskální konsolidace,“ uvedl Ed Parker. „Spojené státy jsou jedinou prestižně hodnocenou zemí, které takový plán chybí a jejíž poměr dluhu k HDP pokračuje v dalším růstu ve střednědobém horizontu,“ pokračoval Ed Parker na konferenci v New Yorku. Odkazoval se přitom na to, že Velká Británie, Francie či Německo takové plány mají. Kromě Spojených států připustil ztrátu nejvyššího ratingu Velké Británie a to v případě, že se dále zhorší její ekonomika.

Fitch Ratings připomněla události srpna roku 2011. Tehdy Spojené státy navýšily dluhový strop, nepřijaly přitom dlouhodobou strategii fiskální konsolidace, která by zajistila návrat vývoje veřejných financí a dluhu na udržitelnou trajektorii. V úvodu srpna Moody?s potvrdila rating USA na nejvyšším možném stupni „Aaa“, přidělila mu ale negativní výhled. Uvedla, že ke snížení ratingu přikročí v případě „podstatného zhoršení rozpočtové disciplíny“ či „výrazného zhoršení americké ekonomiky“. Fitch tehdy také rating nezměnila.

Z velké trojice chyběl souhlas Standard & Poor?s a vysvětlení přišlo o pár dní později. S&P poprvé v historii snížila rating USA na „AA+“ z nejvyššího „AAA“, navíc negativní výhled ponechala. Připustila další zhoršení amerického ratingu pokud „výdaje neklesnou v souladu se schválenou dohodou, vzrostou úrokové sazby, či se objeví nové fiskální tlaky, které zvýší vládní zadlužení.“

Fitch Ratings s polovině srpna 2011 vydala podrobnou zprávu, ve které prozatímní potvrzení ratingu USA vysvětlila „faktem, že klíčové pilíře důvěryhodnosti při plnění závazků zůstávají nezpochybnitelné“. Za ty považuje „vedoucí roli ve světovém finančním systému, dále flexibilní, diverzifikovanou a silnou ekonomiku, jejíž kapacitu absorbovat šoky dále rozšiřuje flexibilní měnová a fiskální stimulace“. Do konce roku 2011 ale slíbila revizi výhledu na udržení ratingu americké ekonomiky.

Odebrání stabilního výhledu na udržení ratingu USA na nejvyšší stupni přišlo od Fitch jako poslední z velké ratingové trojky na konci listopadu 2011. Negativní výhled vysvětlila „selháním rozpočtového výboru Kongresu při hledání shody na rozpočtových úsporách a postupnou ztrátou důvěry ve schopnost USA přijmout nezbytná opatření k nápravě veřejných financí“.

Zatímco dvě ze tří hlavních ratingových agentur světa americký rating „AAA“ loni v srpnu podržely a změnu potvrdila pouze z pohledu kredibility zřejmě stále vedoucí Standard & Poor?s, čínská ratingová agentura Dagong s verdiktem neváhala. Dohoda špiček USA podle ní sice odvrátila technický bankrot, ale možnost vydávat nový dluh na placení staršího podle ní jednoduše problém neřeší. „USA potřebují snížit schodek o čtyři biliony dolarů během pěti let k pouhé stabilizaci dluhu,“ vzkázala a snížila rating na „A/A-„ s výhledem negativním.

Ve světle dnešních úvah o dalším QE a optimistickém naladění trhů v tomto očekávání připomeňme její tehdejší argumenty:

1. Hádky mezi americkými republikány a demokraty o navýšení dluhového limitu a „co za to“ sledovaly čistě stranické zájmy a politický systém země přispěl k negativnímu vývoji ve světě. Incident zanechá trvalý dopad na důvěře investorů vůči dluhopisům a poukázkám USA, stabilita příjmů z emise dluhů země zůstane narušena.
2. Odvrácení technického bankrotu neznamená ani zlepšení solventnosti země, ani reálné řešení otázky dluhu. Faktory ovlivňující americkou obsluhu dluhu nedostávají do budoucna impuls k příznivé změně, neřeší nerovnováhu mezi tvorbou bohatství a spotřebou. Ve výsledku se solventnost země bude dále zhoršovat, proti dále rostoucímu zadlužení země bude přibližovat dluhovou krizi USA.
3. Dojednané tempo omezování deficitu rozpočtu USA je podstatně nižší proti tempu růstu dluhu, rozpočtové příjmy zaostávají za rozpočtovými výdaji a tlačí tak úroveň zadlužení výše. Dohoda Kongresu se jeví neprůchodná, stejně jako ochota vlády. V roce 2012 dluh přesáhne hodnotu HDP.
4. Chybějící řešení dluhů a růstu ekonomiky znamená, že přijde ke slovu další QE, což hrozí uvržením světové ekonomiky do další krize. Jako součást vývoje bude významně oslaben nynější status amerického dolaru.


(Zdroj: Fitch Ratings, Bloomberg, CNBC, Moody?s, S&P , Dagong, Reuters)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fitch (ratingová agentúra)
    Negatívny výhľad pre grécky vládny dlh je stále primeraný, stále prevažuje výrazné riziko pre znižovani...
  • Fitch Rating - Rating USA "AAA" zůstává s negativním výhledem 🥇
    Navzdory vyřešení patové situace ohledně dluhového stropu USA agentura Fitch Ratings nadále sleduje rating USA s negativním výhledem. Zatímco dohodu o pozastavení dluhového stropu do roku 2025 a zavedení výdajových stropů hodnotí agentura Fitch pozitivně, obává se dlouhodobého fiskálního a dluhového výhledu a také důsledků opakujících se politických patových situací. Ačkoli se očekává, že dohoda přinese v příštím desetiletí úspory ve výši 1,5 bilionu USD, v průběhu let dochází k postupnému zhoršování správy věcí veřejných, což vede k nárůstu fiskálních deficitů a dluhového zatížení.
  • Fitch sa pridáva k varovaniam pre USA
    Ratingová agentúra Fitch sa pridáva k ostatn&am...
  • Fitch snížila hodnocení bank NYCB na „junk“ 📊
    Ratingová agentura Fitch Ratings se rozhodla snížit rating New York Community Bancorp (NYCB.US) na status „junk“ s negativním výhledem. Minulý týden také agentura Moody's snížila rating, den poté, co banka, která se potýká s problémy s komerčními nemovitostmi (CRE), oznámila, že ve své dříve provedené analýze úvěrového rizika identifikovala „významné slabiny“.
  • Fitch snížil Číně rating o jeden stupeň, varuje před netransparentností
    Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings snížila Číně hodnocení dlouhodobých závazků v domácí měně o jeden stupeň ...
  • Fitch snížil rating Itálie a Španělska, důvodem zhoršení krize v Evropě
    Dvě evropské země naráz se dnes staly terčem ratingové agentury Fitch kvůli zhor...
  • Fitch snižuje rating Portugalska mimo investiční pásmo, výhled negativní. Problémem rozpočet, dluh a budoucnost ekonomiky
    Hluboké fiskální nerovnováhy, vysoké zadlužení napříč všemi sektory ekonomiky a ...
  • 📣Fitch snižuje rating USA!
    Agentura Fitch na začátku srpna všechny překvapila rozhodnutím snížit úvěrový rating USA z nejvyššího možného AAA na AA+. Stalo se tak poprvé za něco málo přes 10 let, kdy se ratingová agentura rozhodla snížit důvěryhodnost amerického dluhu, což vyvolalo omezené pohyby na trhu, ale zároveň značné pobouření amerických úřadů. Co stojí za rozhodnutím agentury Fitch? Rozhodnou se i další agentury přehodnotit své ratingy? Co to znamená pro trhy a měly by se potenciálních problémů obávat i další země?
  • Fitch sráží rating 8 španělských regionů včetně Katalánska a Madridu. Možný vidí odchod Řecka, ne rozpad eurozóny
    Ratingová agentura Fitch srazila rating osmi španělských regionů včetně oblasti Madridu či Katalánska, tvořícího pětinu ekonomiky země, které vládu požádalo o finanční pomoc se svými dluhy. Navíc ponechává negativní výhled a uvádí, že u nejslabších regionů ještě horšímu hodnocení brání pouze podpora centrální vlády.
  • Fitch umístil kreditní rating USA na revizi.
    Každý nový obchodní den na trhu poslední 2 týdni začíná s nadějí, že rozpočtový problém USA bude vyřešen, a a kongresm...
  • Fitch varuje pred „kataklizmickým“ kolapsom eura
    Euro po dvoch dňoch miernych prírastkov včera opäť klesalo. Dô...
  • Fitch znižuje rating Portugalska
    Ratingová agentúra Fitch práve zníži...
  • Fitzpatrick z fondu George Sorose upřednostňuje ethereum před bitcoiny
    V nedávném rozhovoru pro Bloomberg, Dawn Fitzpatrick, generální ředitel společnosti Soros Fund Management, předpověděl, že ethereum získá „větší trakci“ ve srovnání s bitcoiny.
  • Fixní výnos: Zvyšovat či nezvyšovat? Toť otázka
    Centrální banky si uvědomují, že více než rok trvající agresivní měnová politika nemusela k boji s inflací stačit. Finanční podmínky zůstávají uvolněné, vlády nadále provádějí expanzivní fiskální politiku a ekonomika nezpomaluje očekávaným tempem. Čeká nás další zpřísňování, které bude ve třetím čtvrtletí roku nadále vést k hlubší inverzi výnosových křivek. Další zvyšování úrokových sazeb by však nemuselo fungovat tak, jak bylo zamýšleno. Proto musí tvůrci měnové politiky zvážit aktivní rozpouštění bilancí centrálních bank s cílem zvýšit výnosy v dlouhé části výnosové křivky. S blížícím se koncem cyklu zvyšování výnosů budou trhy podnikových a státních dluhopisů poskytovat lákavé příležitosti v přední části výnosové křivky.
  • F.JP225 rollover
    Dnes, na konci obchodního dne, nastane změna doby dodání podkladového futures kontraktu u instrumentu F.JP225. Výsl...
  • Flash-crash a chýbajúci dolár
    6. mája 2010 sa stalo niečo nepredvídateľné a pre mnohých hrozivé. V priebehu niekoľkých minút stratili najväčšie americké akciové indexy takmer 10% svojej hodnoty. Počas dňa sa ich cena vrátila späť, no pachuť tohto pohybu a nezodpovedané otázky ostali.
  • Flash Crash na japonském jenu. NFP vysoko nad odhady.
    V pondělí schválila italská vláda státní rozpočet na rok 2019. Původní návrh rozpočtu počítal se schodkem 2,4 % HDP, ale tento předložený návrh se nelíbil Evropské komisi, a tak nakonec italská vláda musela přijít s kompromisem a snížila schodek 2,04 % HDP.
  • Flash crash poslal bitcoin z letošních maxim až pod 6200 dolarů, rychle se zotavuje
    Na kybernetické měně bitcoin byl dnes zaznamenán prudký propad z čerstvě dosažených maxim posledních deseti měsíců nad 8300 dolary až pod hladinu 6200 dolarů. Podle prvních reakcí obchodníků neexistuje pro tak náhlý propad jednoznačný důvod, jde podle nich zřejmě o snahu vybrat zisky z dosavadního růstu ceny. Další dostupné informace hovoří o masívním prodejním příkazu na burze Bitstamp v objemu 5 tisíc BTC, který se postaral o krátkodobý propad virtuální měny až na 6178 dolarů, jak upozornila agentura Reuters, a vytvořil krátkodobou arbitrážní příležitost. Aktuálně se cena bitcoinu pohybuje kolem 7200-7300 USD.
  • FLASH: ČNB zvyšuje úrokové sazby
    Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 25 bazických bodů na 1,25 %. Tento krok byl analytiky a ekonomy dle konsensu očekáván. Současně rozhodla o zvýšení lombardní sazby o 25 bazických bodů na 2,25 % a diskontní sazby o 20 bazických bodů na 0,25 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 3. srpna 2018.
  • FLASH - Erste Bank za tři čtvrtletí zvedla zisk o 54 pct na 1,18 mld. eur
    Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, zvýšila za letošní první tři čtvrtletí čistý zisk o víc než 54 procent na 1,18 miliardy eur (31,9 miliardy Kč). Provozní výnosy klesly kvůli nízkým úrokovým sazbám o 2,6 procenta na 4,96 miliardy eur. Výsledky dnes banka sdělila ČTK.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank