Pátek 29. březen 2024 03:25
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Všetko je v poriadku... bude... možno

05.06.2012 11:43  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnešné vyjadrenia politikov od rána smerujú hlavne k vzájomnému ubezpečovaniu, že všetko je na dobrej ceste. To však nie je dôvod rastu. Od začiatku tohto týždňa dostali rizikové aktíva priestor k nádychu a mierne sa odrážajú smerom nahor. Na veľký rast nie je fundamentálny dôvod – ide skôr o odraz po prepade – veď ropa za posledný mesiac stratila viac ako 13%, striebro s platinou viac ako 6%, meď takmer 10%. Akciové indexy od 6% (francúzsky CAC) do 13.4% (čínsky Hang Seng). Inak povedané, padalo všetko čo sa nepodobalo na USD alebo dlhopisy bezpečných krajín. A problémy samozrejme nezmizli, len sa pozastavil čerstvý prílev „kostlivcov zo skríň“, ktoré sa prezentovali v podobe problémov španielskych lokálnych vlád či španielskeho bankového sektora (ktorý je v poriadku, len potrebuje peniaze aby nezbankrotoval). Ďalším dôvodom na pozastavenie poklesu je očakávanie zasadania kľúčových centrálnych bánk – v najbližších dňoch to bude ECB (zajtra), BoE (pozajtra) a hoci Fed (resp. FOMC) zasadá až v druhej polovici júna, jeho guvernér Bernanke bude mať po čase prejav (pozajtra). Pôjde o prvú reakciu Bernankeho na dáta amerického trhu práce, ktoré skončili viac ako zle. Prvým indikátorom rešpektu trhu pred centrálnymi bankami bol prudký rast drahých kovov v piatok, nasledovali aj ďalšie rizikové aktíva. Samozrejme, nešlo o investičné nákupy, ale väčšinou zatváranie krátkych pozícií. Od centrálnych bánk sa tak trochu očakáva, že podporia trh. Ak nie, bude to sklamanie a pravdepodobne ďalší výpredaj. 

Politici tiež využívajú situáciu a svoju neschopnosť dohodnúť sa maskujú najrôznejšími stretnutiami (včera Merkelová vs. Barroso), ohlásenými schôdzkami, telekonferenciami (dnes bude telekonferencia G7) či dokonca vypúšťaním „pozitívnych“ správ na štýl Európskej komisie, ktorá si vie predstaviť rekapitalizovanie bánk z permanentného eurovalu (ESM), hoci Nemecko, ktoré by to malo financovať, si to predstaviť nevie (čím len zopakovalo svoj prechádzajúci postoj, ktorý sa EÚ pokúsila ignorovať). Trh však už začína ignorovať „dohody na úrovni EÚ“ ktoré predstavujú vlastne len dohodu Europeriférie o tom, že by radi získali pomoc – teda, že všetci by sa mali poskladať na účet za ich problémy. Nemecko len opakuje svoj dôraz na rozpočtovú zodpovednosť, hoci v posledných dňoch začína svoj postoj korigovať smerom k reformám, čo bude pravdepodobnejšie vykonateľnejšie ako škrtať verejné výdavky v čase klesajúcej ekonomiky. To, ako si to Nemecko predstavuje, ešte nebolo zverejnené. Pozitívom je, že Nemecko nestratilo chuť dohodnúť sa.

Keďže trhy prestali reagovať na vyjadrenia o tom, čo si vie Španielsko alebo EÚ predstaviť, prešli politici na novú taktiku. Dnes od rána počúvame o tom, že všetko je v poriadku. OECD nevidí dôvod, aby Španielsko platilo úroky 7%, ak prijíma správne rozhodnutia. Nemecko si myslí, že Španielsko je v poriadku (resp. robí dobré reformy) a len trpí efektom gréckej nákazy. Včera sme písali o tom, že Španielsko by rado získalo pomoc pre svoje banky (bez navýšenia svojho dlhu), avšak Nemeckom je tlačené do toho, aby požiadalo o pomoc ako vláda pre seba. Dnes to už Španielsko poprelo, ani Francúzsko ani Nemecko ho nikam netlačí a všetko je v poriadku. OECD si myslí, že Európa ide správnym smerom. A na konci bude Európa eurosilnejšia. Tieto nič nehovoriace vyhlásenia a dementovanie prechádzajúcich vyjadrení sú samozrejme najsilnejšou zbraňou politikov, avšak na trhu len zvyšujú neistotu. Problémy sú tu, reálne riešenie nikde, čas sa kráti, politici sa stretávajú, rozprávajú, často krát zbytočne a tvrdia, že všetko je v poriadku. Ak by boli zodpovední za to čo hovoria a robia, správali by sa inak.

Realita je samozrejme niekde inde, v noci znížila ratingová agentúra Egan Jones rating Veľkej Británie. Táto mala agentúra je častokrát predstihovým indikátorom veľkej trojky (Moody?s, Fitch, S&P) a jej nedávne znižovanie ratingu Španielska nenechalo trhy chladnými. Dnešné dáta z eurozóny boli sklamaním, maloobchodné tržby za apríl klesali na medziročnej báze najrýchlejšie od septembra 2009, revízie prieskumov nevýrobného sektora skôr sklamali (jedine v Taliansku pozitívne prekvapili). Dnes ešte očakávame dáta továrenských objednávok z Nemecka, poobede stavebné povolenia z Kanady a rozhodnutie Bank of Canada o úrokových sadzbách. Dnešný deň zakončí prieskum nevýrobného sektora USA, ktorý bude hlavným zverejnením počas amerického obchodovania. Z politických záležitostí trh očakáva výsledok telekonferencie G7, avšak naše očakávania sú nulové, ako boli aj pred včerajším stretnutím Merkelová vs. Barroso. G7 teda môže len pozitívne prekvapiť.

Z akcií sa v odraze zatiaľ viac darí americkému S&P ako nemeckému DAX, z komodít skôr drahým kovom ako rope. A to napriek tomu, že OPEC už začína naznačovať, že keď ropa takto padá, mohli by sa aspoň produkčné kvóty dodržiavať. Trh zatiaľ nevenuje pozornosť ani vo fiasku v rokovaniach OSN vs. Irán, ktorý kým jeho predstavitelia rozprávajú o dohode pri stole s OSN, kontroverzné vojenské oblasti sa sťahujú resp. búrajú. Až následne tam budú pripustení inšpektori OSN. Trh už dávno zabudol na iránske obavy, ktoré boli hlavnou témou ešte pred pár mesiacmi. Prevládajú obavy z obmedzenia spotreby. 

Na grafe EURUSD vidíme prudkú korekciu, takmer celý včerajší rast je preč. Na dennom grafe naďalej preferujeme smerovanie k 1.2150, výhľad by sa menil až zatvorením nad 1.2850. Intradenne suport 1.24, ktorého udržanie nahráva opätovnému pokusu o zdolanie 1.25, kde je intradenná rezistencia. V prípade prerazenia 1.24 smerujeme k 1.2360/70. Na rast však potrebujeme náznak dohody Nemecka vs. zvyšok Európy resp. aspoň lepšie ako očakávane dáta nemeckých továrenských objednávok. 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Všechny sázky na nízkou inflaci. Investorů se drží optimismus
    Ačkoli se na pozitivním obratu na finančních trzích podílelo více faktorů, dnešek směřuje prakticky veškerou pozornost k americké inflaci za srpen, která vyjde ve 14:30. Tématu se věnujeme už déle, takže jen připomeneme, že tržní konsensus je nastaven na 8,1 a pro jádrovou inflaci na 6,1 procenta. A vzhledem k optimismu, který v posledních dnech sledujeme, je dost možné, že jsou akcie nastaveny na hodnoty ještě pod konsensem.
  • Všechny tři centrální banky si mohou dát v září pauzu
    Příští týden bude zpravodajské pozadí mnohem zajímavější než tento týden. Nejprve se uskuteční zasedání ECB. Pak bude zveřejněna zpráva o inflaci v USA, která ovlivní rozhodnutí Fedu o sazbách příští týden. A vlastně už za týden se sejdou Bank of England a Fed. V současné době oba páry tvoří počáteční vlny segmentu sestupného trendu. Tyto vlny však již nabyly značně prodloužené podoby, takže stavba druhé vzestupné vlny může začít brzy. Pokud všechny tři centrální banky nechají úrokové sazby beze změny, nebude to pravděpodobně příznivé pozadí pro euro a libru. V současnosti je však prioritou vlnový pattern.
  • Všem dopravcům v Česku teď hrozí krach. Chtějí, ať vláda zruší spotřební daň z pohonných hmot
    Již tak závratná rychlost zdražování pohonných hmot v ČR se ještě zvyšuje. Benzín včera přes noc zdražil o 1,70 Kč/l. Nafta o 2,15 Kč/l. Rekordy. Za poslední měsíc nafta zdražila skoro o 12 Kč/l. Dopravci podezřívají čerpací stanice, že situace zneužívají a navyšují si marže. Ty to odmítají. Pohonné hmoty každopádně rychle zdražují k úrovni 50 Kč/l.
  • Všeobecná spokojnosť
    Obchodníci zatiaľ stále nedostali dôvod meniť smerovanie trhu a keby aj dostali, väčšina z nich je na dovolenke...
  • Všeobecné překvapení z asijských dat
    Asijská seance byla nabitá daty, první zásah trhům uštědřila RBNZ...
  • Vše o 7 ze 7 pro Bitcoin, Ethereum je 13týdenní maximum a altsovy „smíšené osudy“  
    Ceny kryptoměn poněkud vzrostly poté, co se ukázalo, že investoři považují Bitcoin za bezpečné útočiště pro své peníze. Dokonce i Rusové a Ukrajinci hledají alternativy k finančním institucím své země.
  • Vše při starém, aneb zasedání ECB a BOE; analýza EUR/USD
    Britská centrální banka (BOE) zachovala svoji monetární politiku beze změny. Úroková sazba se tak udržela na reko...
  • Všetci chcú slabú menu
    Tento týždeň nie je veľmi bohatý na zverejnenia, ak nerátame prídel zverejnení HDP vo štvrtok (Eurozóna, Japons...
  • Všetko, čo nie je kde dať
    Každý má v izbe veci, ktoré nemajú stále miesto. Pri tých najmenších občas takéto veci prevažujú. Kde s nimi, aby st...
  • Všetko, čo potrebujete vedieť o spomalení čínskej ekonomiky.
    Medziročný rast čínskej ekonomiky spomalil zo 6,5% na 6,4%. Je to najpomalší medziročných rast od roku 1990. Povedzme si na úvod v krátkosti, čo za tým stojí:
  • Všetko na čom záleží
    O čom je finančný systém? Kedysi dávno bol o peniazoch. No komerčné banky stáli za premenou systému, keď peniaze nahradili kvázipeniazmi. No posledné dekády už nie sú komerčné banky v strede pozornosti. Sú všetkým, na čom záleží.
  • Všetko najlepšie, Milton
    Dnes sa v trhovej analýze pozrieme na významné jubileu...
  • Všetko so všetkým súvisí
    Posledné obavy o zdravie francúzskych bánk boli...
  • Všetky hlavné akciové indexy sa dnes obchodujú v zelených číslach
    Hlavné akciové indexy v Ázii, USA a v Číne sa obchodujú v zelených číslach. Najvýznamnejší nárast dosiahol čínsky CSI 300 index, ktorý vzrástol o viac ako 3%. V Európe sa najviac darí Nemeckému DAXu (+0,94%) a britskému FTSE MIB(+0,97%). Čo sa týka amerických akciových indexov, tak tie majú za sebou rekordne silné otvorenie obchodovania. Najvýznamnejší nárast dosiahol technologický Nasdaq (+1,06%).
  • Všetky investície sú aktuálne drahé
    V dnešných obrázkoch dňa som postoval tabuľku, ktorá sa pozerá na ocenenia akcií a dlhopisov v porovnaní s históriou. Tá ukazuje, že podľa mediánu viacerých ukazovateľov, je aktuálne ocenenie akcií historicky v USA v 88-om percentile a ocenenie dlhopisov v 84-percentile. Teda vyššie bolo v histórii len v 12%, resp. 16% prípadov.
  • Všetky oči na Draghim, potvrdí jastrabí výhľad, alebo zmení rétoriku?
    Európska centrálna banka bude vo štvrtok znova rozhodovať o monetárnej politike a očakávania trhu sú naozaj veľké. Mario Draghi v posledných týždňoch naznačil, že inflácia by mala pokračovať v raste nad 2%, aj keď aktuálne je iba 1.4% na ročnej báze a ECB tiež „pochválila“ európske ekonomiky za ich pekný rast a optimizmus.
  • Všetky tri kľúčové miery inflačných očakávaní v USA sú už nad 2%. Po prvý krát od roku 2011.
    V súvislosti s vyhliadkami pre politiku FEDu sa hovorí predovšetkým o vývoji inflácie a HDP. Je tu však ešte jedna zaujímavá veličina – inflačné očakávania, ktorá je tiež dôležitým vstupom pre rozhodovanie FEDu. Pozrime sa na to, ako sa vyvíjajú tri hlavné miery inflačných očakávaní v USA.
  • Všichni jsou blázni jenom akcie GameStop jsou letadlo
    „Přestože společnost GameStop v loňském roce uzavřela téměř 500 svých poboček, akci společnosti lámou rekordy a za necelého půl roku vzrostly přibližně 30krát,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Všichni mluví o dluhopisech
    Kvůli slábnoucímu růstu, zpomalující inflaci a geopolitickému napětí lze v roce 2024 na trzích očekávat zvýšenou volatilitu. Centrální banky budou nejspíš s agresivním snižováním sazeb váhat, což vyvolá na dluhopisových trzích nejistotu. Investoři by se měli soustředit na kvalitní vládní dluhopisy, ale lze uvažovat i nad selektivními investicemi do dluhopisů firemních.
  • Všichni proti dolaru, EUR/USD využívá situace, JPY konsoliduje.
    Americká měna posiluje a po neúspěšném testu maximální úrovně roku 2012 na kursu 84,12, se snaží...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani