Pátek 29. březen 2024 14:16
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Verdikt: Privátní směna řeckého dluhu ani ECB plnění z CDS kontraktů nespouští. Dojde na něj s CAC?

01.03.2012 14:15  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Započatá směna řeckého dluhu drženého privátními věřiteli (PSI) ani dohoda na směně dluhu drženého Evropskou centrální bankou nejsou důvody, které spouštění plnění ze zajišťovacích swapů na řecký dluh CDS. Takto dnes rozhodl výbor Mezinárodní asociace pro swapy a deriváty ISDA. Asociace byla dotázána a musela vynést verdikt v otázce, zda některá ze součástí záchrany Řecka v celkovém rozsahu finanční pomoci 170 miliard eur je či není důvodem k plnění z CDS kontaktů.

Kritéria směny dluhu uplatněná o soukromých věřítelů Řecka nejsou důvodem, který vyvolává plnění u kontaktů kryjících celkem 3,25 mld. EUR řeckého státního dluhu. „Směna nezakládá subordinaci, která je jedním z kritérií pro výplatu z CDS pojistek,“ uvedla dále ISDA. Asociace na svém webu následně uvedla, že rozhodnutí jejího výboru v této věci bylo jednomyslné.

Podmínky spouštějící plnění z CDS kontaktů v případě Řecka jsme se pokusili zmapovat v tomto článku. Celkově je vůči Řecku vydáno CDS kontaktů v objemu kolem 70 miliard dolarů. To je ale hrubé číslo, sčítající ty „ochranu prodávající“ i „ochranu kupující“. Při vzájemném zápočtu čistá pozice činí uvedených cca 3,25 mld. USD. To je méně jak jedno procento celkového řeckého dluhu.

Pravidla pro aktivaci plnění z CDS kontaktů stanovuje International Swaps and Derivatives Association (ISDA). Ta již dříve k dalším pozdějším potenciálním spouštěčům uvedla, že v momentě, kdy objem vlastněných řeckých dluhopisů těch, co odmítnou, dosáhne nejméně jednoho milionu amerických dolarů, plnění z CDS se dostane do hry. „Pokud některý z investorů drží řecký dluh v rozsahu 1,1 mil. USD a rozhodne se do směny dluhu PSI nezapojit a současně se řecká vláda (řecký stát) v takovém případě rozhodne nedostát svým závazkům a neučinit splátku z tohoto dluhu, spouští plnění z kontaktů CDS,“ uvedl nedávno Steven Kennedy, zástupce ISDA.

„Situace v Řecku se průběžně vyvíjí. Dnešní rozhodnutí nevylučuje právo v budoucnu znovu žádat prošetření aktivace plnění z kontaktů,“ uvedla ISDA v prohlášení s tím, že „dnešní rozhodnutí není vyjádřením názoru výboru, že kreditní událost v budoucnu nenastane.“

To se týká především uplatnění CAC klauzule na směnu dluhu s privátními věřiteli, kteří odmítnou přistoupit na „dobrovolnou směnu“. Problémem je při existující dohodě s věřiteli také retroaktivita této dodatečně zavedené klauzule.

Aby Řecko dosáhlo co největší úlevy dluhové zátěže, potřebuje do privátní směny dluhu (PSI) zapojit co největší procento věřitelů. PSI, která ukrojí z řeckého dluhu zhruba 107 miliard eur, prošla minulý čtvrtek hladce řeckým parlamentem. S ní ale také právě klauzule collective action clause (CAC), tedy ustanovení o společném postupu. Ta umožňuje, že pokud se k výměně přihlásí většina držitelů dluhopisů, bude na základě tohoto zákona ke směně donucen i jejich zbytek. Řecko očekává, že „dobrovolně“ projde kolem 90 % dluhu. Právě CAC klauzule by ale měla znamenat aktivaci plnění z kontaktů CDS.

Činitelé včetně například bývalého šéfa ECB Jean-Claude Tricheta jsou proti aktivaci CDS plnění. Obávají se, že obchodníky a spekulanty na těchto kontaktech přiměje k útokům na další zasažené země a dojde opět ke zhoršení dluhové krize v Evropě. Nyní 5leté CDS pojistky na řecký dluh stojí 100 tisíc USD ročně k pojištění 10 mil. USD řeckého dluhu a odrážejí 95% pravděpodobnost řeckého bankrotu očima CDS trhu.

(Zdroj: ISDA, Bloomberg)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Venezuela míří k platební neschopnosti. Kudy vede cesta z krize?
    Ocitnutí se Venezuely v platební neschopnosti, je pouze otázkou času. I když je obsluha dluhu prioritou vlády, vzhledem ke klesající externí likviditě a zhoršující se situaci na domácí půdě je to skutečně nebetyčný úkol. Kritickými ukazateli je v tuto chvíli zejména trojciferná hyperinflace, nedostatek zboží a politická krize mezi vládou a Národním shromážděním.
  • Venezuela přepracovává národní oddělení pro kryptoměny
    Venezuelský prezident Nicolás Maduro 17. března oznámil reorganizaci Národního úřadu pro kryptoměny.
  • Venezuela uvedla novou vysoce nadhodnocenou měnu
    Venezuelská vláda minulý týden oznámila dočasné pozastavení elektronického bankovnictví. To začalo platit v neděli 19. srpna, aby usnadnilo příchod nových bankovek, které budou o pět nul menší než ty aktuální. Podle venezuelského prezidenta Nicoláse Madura tento krok usnadní finanční transakce a ochrání venezuelskou menu bolívar.
  • Venezuelská hospodářská katastrofa nebere konce
    Venezuelská vláda čelí velkému tlaku jak doma, tak ve světě. Problémem je hyperinflace a nedostatek hotovosti. Venezuelská centrální banka chystá předat komplexní ekonomické statistiky MMF (Mezinárodní měnový fond), hrozí jim totiž riziko dalších sankcí.
  • Venezuelu drtí další sankce, ropa zdražuje
    Ropa dnes na světových trzích zdražila. Stalo se tak hlavně kvůli sankcím, které Washington uvalil na venezuelský státní ropný podnik PDSVA. Trh se obává, že sankce sníží export venezuelské ropy. Na místě tedy může být také obava ze zdražování pohonných hmot v České republiky. Nic takového ale zatím nehrozí. Jak benzín, tak nafta v ČR nadále pokračují ve svém cenovém poklesu, který započal loni v říjnu, resp. v listopadu. Předevčírem benzín Natural 95 zlevnil na úroveň 30,72 koruny, nejníže od loňského dubna. Cena nafty zase klesla na 31,14 koruny, čili nejníže od loňského května.
  • Vepřové maso je v Česku drahé jako nikdy. Může za to mor prasat, který se nyní opět objevuje v Číně, v důsledku tamních dešťů a záplav
    Koronavirová nákaza a opatření pro boj s ní letos ve druhém čtvrtletí nijak výrazně neovlivnily produkci masa a mléka v ČR. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil ČSÚ. Produkce masa a výkup mléka nevykazují jakékoli mimořádné výkyvy, jaké jsou patrné například v řadě odvětví průmyslové produkce.
  • Vepřové maso na burze, jež určuje ceny v ČR, od ruské invaze zdražilo už o 60 procent a cena půjde ještě výše
    Před Velikonocemi se budou prodejci masa v ČR snažit využít paniky na trhu a jako u pohonných hmot si navýšit marže, takže lidé by měli být obezřetní.
  • Vepřové v Česku prudce zlevňuje – a dále zlevní. Důvodem je šíření prasečího moru v sousedním Německu
    Tlaky zmírňující inflaci v české výrobní sféře opětovně sílí. V zemědělské výrobě je po celý letošní rok patrná meziroční deflace. V nadcházejících měsících se přitom pokles agrárních cen ještě prohloubí, a to díky letošní poměrně příznivé úrodě většiny zemědělských plodin, včetně obilovin či brambor.
  • Verbální intervence srazila kurz eura
    Společné evropské měně se včera příliš nedařilo, když proti dolaru v průběhu dne ztrácela téměř procento a půl. Zatímco ještě na počátku evropské seance se kurz držel u hladiny 1,3200/EUR/USD, v odpoledních hodinách byla testována úroveň 1,3120 EUR/USD. Se vstupem amerických obchodníků na trh trend akceleroval a kurz spadl až téměř k 1,3000 EUR/USD.
  • Verdikt: Privátní směna řeckého dluhu ani dohoda s ECB plnění z CDS nespouští. Dojde na něj s CAC?
    Započatá směna řeckého dluhu drženého privátními věřiteli (PSI) ani dohoda na sm...
  • Verdikt S&P o eurozóně padne v lednu, tvrdí zdroje Reuters
    Není to ani měsíc, co ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) varoval...
  • Verejno-súkromné partnerstvo tu už bolo
    Euro včera začalo európsku seansu na pozitívnej nôte, kedy T...
  • Veríte euru?
    Koniec nezávislosti ECBMinulý týždeň sa skončil...
  • Verizon prodá fondu Apollo za pět miliard USD divizi se značkami AOL a Yahoo
    Americká telekomunikační společnost Verizon Communications prodá investičnímu fondu Apollo Global Management za pět miliard USD (107,1 miliardy Kč) divizi Verizon Media, která zahrnuje značky získané akvizicí internetových firem AOL a Yahoo. Verizon oznámil, že po dokončení transakce se divize přejmenuje na Yahoo a Verizon si v ní ponechá desetiprocentní podíl. Transakce by měla být dokončena ve druhé polovině letošního roku.
  • Verizon vede růst indexu SP500 po zprávě o výsledcích 🔔
    Společnost Verizon Communications Inc. představila své finanční výsledky za třetí čtvrtletí roku 2023, které osvětlují výkonnost společnosti v různých odvětvích. Konsolidovaný zisk na akcii (EPS) společnosti činil 1,13 USD, což znamená pokles oproti 1,17 USD ve třetím čtvrtletí roku 2022. Po očištění o zvláštní položky činil zisk na akcii 1,22 USD oproti 1,32 USD ve stejném období předchozího roku. Celkové provozní výnosy za toto čtvrtletí činily 33,3 miliardy USD, což odráží 2,6% pokles oproti třetímu čtvrtletí roku 2022. Navzdory tomuto poklesu zaznamenal sektor širokopásmového připojení společnosti Verizon výrazný růst, když počet čistých přírůstků dosáhl 434 000. Jedná se o čtvrté po sobě jdoucí čtvrtletí, kdy společnost vykázala více než 400 000 čistých přírůstků širokopásmového připojení. Růst zaznamenal také sektor bezdrátových služeb, kde celkové příjmy z bezdrátových služeb dosáhly 19,3 miliardy USD, což představuje meziroční nárůst o 2,9 %.
  • Versute Investments a BHS Private Equity Fund spolu s manažery koupili společnost Altran CZ a.s., která nově ponese název Tiyo a.s.
    BHS Private Equity Fund, jehož odborným poradcem je společnost Versute Investments a.s., spolu s manažery Petrem Havlíkem, Jaromírem Kejvalem a Milanem Křovinou, koupili společnost Altran CZ a.s., která nově ponese název Tiyo a.s. Společnost Tiyo je předním poskytovatelem služeb v oblasti výzkumu, vývoje a testování pro různé průmyslové obory. Tiyo a.s. poskytuje své služby více než 300 zákazníkům zejména v Evropě a její roční tržby přesahují 300 mil. Kč.
  • Vertikální spready: Vertikální call spread a vertikální put spread
    Opční tradeři jen zřídkakdy kupují jednotlivé call nebo put opce. Mnohem oblíbenější jsou určité kombinace – konkrétně opční spready.
  • Veřejná analýza leden 2017_nákup CFD na akcie Alibaba Group_5. aktualizace
    Těm, kteří se nechali inspirovat lednovou analýzou společnosti PrimStock na nákup CFD na akcie společnosti Alibaba Group, mohl tento obchod bez přehánění od data vydání analýzy navýšit obchodní účet o 3.279 USD při nákupu pouhého 1 lotu.
  • Veřejná doprava v Česku kvůli koronaviru „krvácí“ jako nikdy v historii. Jak dlouho a za jakých podmínek ji držet při životě?
    Jak může pandemie koronaviru dlouhodobě změnit hromadnou dopravu v Česku? Ta krvácí jako málokteré jiné odvětví. Nejhorší by ale bylo subvencemi držet při životě něco, co beztak nemá šanci přežít.
  • Veřejné finance ozdraví hlavně chudnoucí střední třída. Fialova vláda tak ale svůj slib jejich ozdravení splní
    Nová prognóza vývoje českých veřejných financí z pera Evropské komise vyznívá pro Fialovu vládu příznivě. Prognózovaná základní stabilizace veřejných financí ČR ale proběhne z velké části skrze „inflační zdanění“ lidí. Největší tíži inflačního zdanění nese střední vrstva. Tuzemské veřejné finance tak v současnosti neozdravuje ani tak vláda, jako spíše právě střední třída, jež se na rozdíl od nejchudších a nejbohatších musí smířit s opravdu citelným propadem své životní úrovně.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader