Čtvrtek 28. březen 2024 15:56
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani

Česká aukce přilákala nabídky za 18 mld. Kč a dodala sílu koruně. Španělsko prodalo více, než si předsevzalo a dařilo se i Francii

02.02.2012 12:26  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ministerstvo financí po dnešní aukci opět může být spokojeno. Prodalo totiž investorům emisi jednoletých státních pokladničních poukázek v maximálně plánovaném rozsahu 9 mld. Kč, a díky více než dvojnásobnému převisu poptávky (18,109 mld. Kč) se navíc podařilo srazit výnos z 1,04 procenta dosaženého v poslední obdobné aukci v polovině prosince na dnešních 1,01 procenta. Lepší výsledky ale dnes přinesly i aukce španělských a francouzských dluhopisů.

Dnešní česká aukce byla z pohledu poptávky podobně úspěšná jako ta proběhnuvší 15. prosince loňského roku, kdy MF také získalo maximálně cílovaných 8 miliard korun při objednávkách v hodnotě 16,713 mld. Kč, Koruna v reakci na výsledek dnešní aukce posílila vůči euru i dolaru a posunula své denní nejlepší hodnoty na poledních 25,088 CZK/EUR a 19,04 CZK/USD.

Vývoj kurzu koruny k euru za poslední tři dny (online)


Španělsko dnes v aukci prodalo státní dluhopisy s víceletou splatností v celkovém objemu 4,56 miliardy eur. To je jen mírně nad plánovaným objemem 3,5 miliardy až 4,5 miliardy eur, průměrný úrok u všech splatností ale citelně klesl. To znamená, že Madridu opět zlevnily náklady na obsluhu části státního dluhu, což zlepšuje vyhlídky Španělska.

Ministerstvo financí prodalo papíry se splatností v roce 2015 a v objemu 2,5 miliardy eur. Průměrný výnos u nich dosáhl 2,861 procenta ve srovnání s výnosem 3,384 procenta v minulé aukci, která se konala teprve před třemi týdny. Prodávaly se také dluhopisy splatné v roce 2016, kterých se prodalo za 984 milionů eur. Průměrný výnos klesl na 3,455 z předchozích 4,021 procenta. Pozorně sledovaný dluhopis splatný za pět let, jehož se prodalo za 1,05 miliardy eur, měl průměrný výnos 3,565 procenta. To je také citelný pokles proti úroku 5,544 procenta z minulé aukce.

Francie dnes díky emisím nových dluhopisů získala do státní kasy 7,962 miliardy eur, prodávala obligace 6-, 8- a 10letou splatností a mohla se radovat z poklesu výnosů u všech splatností. U nejdelších, 10letých dluhopisů dosáhla poptávka 9,73 miliardy eur, ale prodány byly dluhopisy jen za 5,698 miliardy eur. Průměrný výnos v rámci této splatnosti klesl na 3,13 procenta z 3,29 procenta v aukci ze začátku letošního roku.

Další dvě dnešní menší aukce jen telegraficky: Maďarsko prodalo 1leté dluhopisy v objemu 50 mld. HUF s prům. výnosem v aukci 7,85 procenta. při poměru bid-to-cover 1,97x. Velká Británie prodala inflačně vázané dluhopisy splatnosti 2029 v objemu 1,25 mld. GBP při záporném výnosu -0,188 %, bid to cover 2,27x.

Země z periferie eurozóny, kterým se v minulých měsících financování značně prodražilo, jsou teď schopny umístit dluhopisy za výrazně příznivějších podmínek. Přispívá k tomu jednak Evropská centrální banka, která poskytla komerčním bankám v eurozóně levné tříleté úvěry, i celkové zklidnění situace. Investoři se tak začínají odvracet od dluhopisů a více preferují akcie.

(Zdroj: ČNB, Bloomberg ČTK, Reuters)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Červnová inflace výrazně překvapila, když zrychlila na 3,3 %
    Růst spotřebitelských cen v červnu výrazně překvapil když zrychlil z meziměsíčních 0,4 % v květnu na 0,6 % v červnu. Z celé poloviny se na červnové meziměsíční inflaci podílel nárůst cen alkoholických nápojů a tabáku. V případě tabáku se i nadále jedná o zpožděné promítnutí vyšší spotřební daně, která sice platí již od ledna letošního roku, její dopad do vývoje konečných cen byl však zpočátku roku tlumen doprodejem cigaret s původními kolky. Meziroční růst cen tabákových výrobků tak zrychlil z květnových 7,1 % na 12,2 % v červnu. Rostly však také ceny piva a vína, v obou případech zhruba o 5 %. Oproti předchozímu měsíci se zvýšily i ceny v oblasti dopravy, což souviselo především s obnoveným růstem cen pohonných hmot, a v oblasti rekreačních a kulturních služeb. Mírně nižší byly naopak ceny potravin. To se týkalo zejména zeleniny, nealkoholických nápojů, masa a mléka. O jednu desetinu zrychlil jak růst cen zboží, tak i služeb.
  • Červnová mimořádná valorizace penzí bude nečekaně masivní, průměrný důchod vyskočí o skoro 1800 korun, citelně nadinflačně. Ministerstvo i proto urgentně hledá způsob, jak valorizace ponížit
    Důchodci se v červnu dočkají znatelně větší valorizace, než vláda předpokládala. I proto už usilovně pracuje na tom, jak valorizace ponížit.
  • Červnová míra nezaměstnanosti dosáhla 3,64 procenta, uvedla ministryně Maláčová v rámci jednání NERV
    Na jednání Národní ekonomické rady vlády dne 1. července ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová uvedla, že červnová míra nezaměstnanosti v ČR činila 3,64 procenta. Je tedy více než opodstatněné předpokládat, že se míra nezaměstnanosti v porovnání s květnovou úrovní prakticky nezměnila.
  • Červnová míra nezaměstnanosti dosáhla 3,7 procenta, což je lepší výsledek, než analytici čekali. Stále dosahujeme nejlepšího výsledku v porovnání s Německem za celé období od roku 2008, náraz přijde na podzim
    Míra nezaměstnanosti v ČR se stále drží „zázračně“ nízko. V červnu vykázala úroveň 3,7 procenta, zatímco analytici předpokládali růst až k úrovni čtyř procent. Míra nezaměstnanosti v ČR tak stále zůstává na nejpříznivější úrovni v porovnání s mírou nezaměstnanosti v Německu za celé obodbí od konce roku 2008. Rozdíl v míře nezaměstnanosti obou státu činí 2,7 procentního bodu, a vyrovnal tak květnový rozdíl, jenž byl nejvyšší právě od roku 2008 (viz graf níže).
  • Červnové zasedání Federálního rezervního systému ovlivňuje náladu vůči americkému dolaru
    USD v květnu rostl spolu s jestřábí rétorikou Federálního rezervního systému, ale v době psaní tohoto článku se zdá, že před rozhodnutím centrální banky o úrokových sazbách, které je stanoveno na 14. a 15. června, se pohyb kurz měny zpomalil a krouží.
  • Červnové zasedání Fedu – ticho před bouří
    Středeční zasedání americké centrální banky se pravděpodobně ponese v opatrnostním tónu. Diskuze o omezování nákupu aktiv je sice na spadnutí, předběžná oznámení ale očekáváme až v průběhu léta. Na červnovém zasedání tak čekáme spíše jen neurčité náznaky týkající se tohoto tématu. Změna pravděpodobně zatím nenastane ani v mediánu výhledu úrokových sazeb. Ten bude do konce roku 2023 vidět sazby beze změny. K jeho zvýšení však už chybí pouze tři hlasy, takže předpokládáme, že se postupně posune směrem k naší prognóze, tedy růstu sazeb ve druhé polovině roku 2023. Červnové zasedání tak bude zřejmě posledním z těch klidnějších.
  • Červnové zvýšení sazeb symbolem boje s vyšší inflací
    Česká národní banka (ČNB) podle našeho názoru přistoupí k prvnímu zvýšení úrokových sazeb již na zasedání příští středu. Ukazují na to poslední vyjádření jednotlivých členů bankovní rady. Z těch vyplývá, že pro vyšší sazby by v červnu mohlo hlasovat pět ze sedmi centrálních bankéřů. Důvodem pro takto brzké zpřísnění měnové politiky je podle nich zejména inflace, která se již po dobu více než dvou let pohybuje nad dvouprocentním cílem. To by spolu s proinflačními riziky současného ekonomického vývoje mohlo vést k ukotvení inflačních očekávání na vyšší úrovni, než je pro banku žádoucí. Červnové zvýšení sazeb, které čekáme v rozsahu 25 bb, by tak mělo sehrát zejména signalizační roli indikující odhodlanost ČNB s vyšší inflací bojovat. Repo sazba by však do konce roku neměla přesáhnout 1 %.
  • Červnový matný výkon průmyslu předznamenává recesi druhé poloviny roku
    Výkon českého průmyslu zaostal v červnu za očekáváním, i když jen mírně. Průmyslovou výrobu stále citelněji svírají drahé energie a obecně zdražování, které skrze slabší kupní sílu snižuje poptávku po průmyslovém zboží. I když se současně zlepšuje situace v mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězcích, které jsou narušené už od časů pandemie, efekt tohoto zlepšení je tlumen právě zmíněnou drahotou.
  • Červnový růst indexu PX pokračuje, dnes mu pomohl především ČEZ
    Pražská burza čtvrtý den v řadě posilovala. Index PX dnes stoupl o 0,33 procenta na 1178,61 bodu. K růstu mu pomohly hlavně akcie energetické společnosti ČEZ a operátora O2. Vyplývá to z údajů na burzovním webu. Posilovala rovněž koruna, a to vůči oběma hlavním světovým měnám.
  • Česká aukce dluhopisů 2014 přinesla růst výnosu o 22 %. Německo, Británie i Portugalsko naopak hlásí zlevnění půjček
    Ministerstvo financí ČR se dnes kvůli získání 8 miliard korun v aukci dvouletých...
  • Česká BSC slaví úspěch. S TBC Bank postavila nejlepší mobilní banku světa
    Společnost Banking Software Company (BSC), která je českou jedničkou na poli vývoje bankovního softwaru, slaví úspěch. Gruzínská banka TBC Bank, které BSC pomohla vyšvihnout se na technologickou špičku a dobýt gruzínský trh, totiž získala titul nejlepší mobilní banky světa, a to v rámci jubilejního 20. ročníku soutěže prestižního magazínu Global Finance o nejlepší digitální banku světa. Soutěže se zúčastnilo na 300 bank z celého světa.
  • Česká burza dnes výrazně ztrácela
    Hlavní index pražské burzy PX dnes klesal v průběhu celé seance a zakončil v blízkosti denního minima. Nakonec ztratil 1,42 % a uzavřel na 857,71 bodech. Objem obchodů dosáhl na 237,8 mil. Kč. Bankovní sektor vymazal včerejší zisky a dnes naopak zaznamenal nejvyšší ztráty. Komerční banka ztratila 2,76 %, Erste Bank přišla o 1,95 % a Moneta zakončila seanci ve ztrátě 1,83 %. Nedařilo se ani dalším evropským indexům. Německý DAX (DE30) ztrácel po 16. hodině 0,5 % a obchodoval se na 12 660 bodech. Španělský index IBEX (SPA35) ztrácel 1,3 %.
  • Česká burza jako na houpačce, rostla nejvíce od půlky listopadu, Moneta (MONET.CZ) +4,79 %
    Česká akcie reagovaly pozitivně na pokles rizikové averze na globálních trzích a index PX(CZKCASH) smazal značnou část včerejších ztrát. Vzrostl o 2,44 % na 1001,9 bodů. Jednalo se o nejvyšší růst od 16. listopadu, kdy se finanční trhy vezly na "vakcínovém" optimismu. Celkový objem obchodů na pražské burze dosáhl na 290,3 mil. Kč. Včerejší nejvyšší ztráty dnes přetavil bankovní sektor v nejvyšší zisky z celého indexu. Z blue chips nejvíce vzrostly akcie banky Moneta (MONET.CZ;+4,79 % na 67,80 Kč) a Erste Bank (RBAG.CZ;+3,41 % na 648,40 Kč). Komerční banka (KOMB.CZ) nabídla růst akcií o 2,25 % na 636 Kč. ČEZ (CEZ1.CZ) nabídl pouze mírný růst o 0,2 % na 492 Kč. Vzhledem ke včerejší umírněné ztrátě a cenové rally z minulého týdne se však nejedná o zklamání. Zajímavý byl také růst dividendového titulu Philip Morris (TABAK.CZ;+1,23 % na 14 840 Kč).
  • Česká burza začala nový rok pozitivně, nejvyšší růst předvedla MONETA (MONET.CZ)
    První seance v novém roce se evropským indexům vydařila. Růst předvedla také pražská burza, i když k dopoledním ziskům se index PX v závěru seance už nepřiblížil. Vzrostl o 0,21 % na 1029,27 bodů. Obchodovaný objem pro dnešní den dosáhl na 226,9 mil. Kč. Nejvyšší růst předvedla MONETA Money Bank (MONET.CZ;+2,5 % na 69,70 Kč). Výkon dalších bank v indexu však byl o poznání mdlejší. Komerční banka (KOMB.CZ) přidala 0,15 % na 658 Kč a Erste Bank (RBAG.CZ) zakončila na otevírací hodnotě 660 Kč. Dobrý výkon předvedl také Philip Morris (TABAK.CZ;+1,2 % na 15 140 Kč). Naopak akcie energetické společnosti ČEZ dnes ztratily (CEZ1.CZ;-0,58 % na 512 Kč). Index PX má za sebou úspěšné seance. Od poloviny prosince klesl pouze 2x. Dnes krátce po otevření se PX dostal na nejvyšší intradenní úroveň od konce února.
  • Česká burza znovu klesala, ztrácela většina titulů
    Česká burza dnes potřetí v řadě ztrácela, index PX odepsal 0,67 procenta na 988,30 bodu. Klesaly nebo stagnovaly všechny tituly kromě telekomunikační O2 a pojišťovny VIG. Aktivita na trhu byla nižší, celkový objem obchodů byl podprůměrných půl miliardy korun. Vyplývá to z údajů burzovního webu.
  • Česká centrálna banka
    Znižuje odhad rastu českej ekonomiky z 2,2% na 1,8% v tomto roku. Toto bude mať ne...
  • Česká data potvrzují pokračující růst ekonomiky
    Středoevropské měny vykazovaly v průběhu minulého týdne podobné tendence, volatilita kurzu české koruny ale byla tradičně...
  • Česká e-commerce pomalu snižuje ztrátu, Češi ale nakupují víc. Jak si mohou naši obchodníci opět získat jejich pozornost?
    Vánoční sezona a povánoční výprodeje jsou za námi a zázrak nepřišel. Dle očekávání skončila v roce 2023 česká e-commerce opět v propadu – 6 %. A leden zatím nenaznačuje, že by došlo k nějaké výrazné změně. Češi přitom neutráceli méně, ba naopak, i po započtení inflace útrata mírně vzrostla. Kam se tedy poděly české peníze? Tam, kde zákazníci dostali lepší poměr ceny a výkonu. Pohltily je marketplaces a zahraniční obchodníci – podle našich dat dosáhly zahraniční transakce skoro pětiny celkového objemu. Takže je potřeba si přiznat – je to new normal a obchodníci, kteří nechtějí bojovat cenou, na to musí jít chytře – získat si zákazníka službami tak kvalitními, že hodnotou překonají ušetřené peníze. Největší potenciál pro zlepšení je v logistice, platbě a co největší personalizaci.
  • Česká e-commerce před největší příležitostí za 20 let, promění ji jen někteří
    Do roku 2003 většina e-commerce odborníků věřila, že čínský e-commerce trh bude brzy patřit hráčům s americkým kapitálem. eBay zde podporoval EachNet, zkušenosti lokálních firem s B2C e-commerce byly mizivé. Jenže pak se „něco stalo“. A pár měsíců poté se dominantním hráčem čínské e-commerce trhu stala Alibaba, původně B2B obchodní společnost, následovaná do té doby málo známou společností JD.com, která ještě nedávno prodávala cédéčka a vypalovačky. To něco byla epidemická krize způsobená první vlnou SARS. Onemocnělo jí 5000 lidí a po sobě zanechala 350 mrtvých.
  • Česká ekonomika a hranice možností
    Bankovní asociace v polední době zhoršila odhad růstu hospodářství a tvrdí, že příští rok spadne pod 3 %. Půjde o 3,3 % z dubnových 3,6 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster