Úterý 19. březen 2024 04:43
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader

Roubini: Klesá pravděpodobnost recese v USA, Čína se snaží o 8 % růst, řecká nákaza otevřena

23.01.2012 18:24  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nouriel Roubini čeká, že růst čínské ekonomiky letos výrazně zpomalí, patrné to bude už v prvním čtvrtletí. Současná data ukazují na ochlazování trhu s nemovitostmi, zpomaluje i růst exportů. Na ochlazování ekonomiky bude vláda reagovat snižováním povinných rezerv a sazeb, a to zejména v první polovině roku. Vláda se totiž bude kvůli změnám ve vedení země snažit o udržení „alespoň 8% růstu“.

Roubini si nemyslí, že Čína v současné situaci umožní výrazný posun kurzu své měny, tenze mezi ní a Spojenými státy tak porostou. USA totiž dávají vinu za svůj obchodní deficit podhodnocenému kurzu renminbi, Čína naopak kritizuje příliš vysoké výdaje Spojených států a politická situace v obou zemích pak podporuje další eskalaci sporů. Ian Bremer, prezident Eurasia Group, který spolu s Roubinim poskytoval rozhovor agentuře Bloomberg, k tomu dodal: „Americké firmy, které v Číně vyrábějí, jsou se současným stavem plně spokojeny. Ale američtí pracující mají s čínskou měnou problém. Ti ovšem u republikánů moc velký vliv nemají.“

V Evropě není v recesi jen její periferie, ale celá eurozóna; data z USA jsou smíšená a poslední dobou dokonce pozitivní. Roubini se však stále domnívá, že domácí poptávka bude slabá kvůli pokračujícímu oddlužování. Podpora silnějšího růstu ekonomiky USA se nedá čekat ani ze strany exportů, protože „dolar nepadá a zbytek světa je slabý“. Pravděpodobnost recese v USA je v současnosti podle ekonoma menší než jeho dřívější odhad hovořící o 60 %. „Hodně ale záleží na eurozóně. Pokud bude situace chaotická, nákaza se rozšíří,“ dodal Roubini.

Trhy podle Roubiniho plně neodrážejí možnost vojenského konfliktu USA nebo Izraele s Iránem. Na celém Blízkém východě přetrvávají tenze a „existuje tak mnoho důvodů pro možnost nabídkového šoku na trhu s ropou“. Bremer k situaci na Blízkém východě poznamenal, že hlavním výsledkem sankcí uvalených na Irán bude to, že Čína bude z této země dovážet levnější ropu. Celkově se Irán nachází pod velkým tlakem a potenciál pro provokace a konflikty je mnohem vyšší než dříve, i když velký konflikt Bremer nečeká.

Pokud Řecko nepostihne „skutečný default“, nemělo by po snížení hodnoty jeho dluhu dojít k velkému šíření nákazy na další země eurozóny. Investoři se budou dívat zejména na fundament Portugalska, Španělska a Irska s Itálií. Restrukturalizace dluhu přitom pravděpodobně nepřijde jen u Řecka. „Pokud se přidají malé země jako Irsko či Portugalsko, dá se to uřídit. U Itálie a Španělska jde ale o 3 bilióny veřejného dluhu. Pokud tedy i ony budou muset restrukturalizovat, nastane mnohem složitější situace,“ uvedl na konec rozhovoru Roubini.

(Zdroj: Bloomberg)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rostoucí úrokové sazby s sebou přinášejí i příležitosti
    První polovina roku byla ve znamení zvyšování úrokových sazeb a hrozící obchodní války: Zdrojem zvýšené volatility na světových trzích byly Spojené státy. Počínaje obavami z rostoucích sazeb a konče vleklými spory v oblasti obchodní politiky mezi USA a zbytkem světa.
  • Rostoucí volatilita může podpořit USD a oslabit měny rozvíjejících se trhů
    Dominantním rizikem ve třetím čtvrtletí bude pro měnové trhy rostoucí volatilita. V tuto chvíli převládá kombinace oslabující inflace a měkčího dolaru – tzv. „Goldilocks economy“. Ta ale bude dále oslabovat s tím, jak centrální banky upouštějí od své hyper-akomodační politiky. Nejvýznamnějším rizikem pro globální růst a celosvětovou spokojenost ve třetím čtvrtletí bude utužování postojů Číny. Měny rozvíjejících se trhů budou čelit největšímu riziku poklesu.
  • Rostoucí vstupní náklady komplikují situaci na akciovém trhu
    Náš výhled na 1. čtvrtletí tvrdil, že bude komoditní sektor vzhledem k očekávané rostoucí inflaci dál stoupat, že se zvýšila citlivost na úrokovou sazbu a že může vzestup úrokové míry ublížit růstovým akciím. Také pochyboval o tom, zda vydrží býčí trh s akciemi souvisejícími se zelenou transformací. V tomto čtvrtletním výhledu se soustředíme na to, čeho se ve světě a na finančních trzích nedostává a jak se to projeví ve světě akcií.
  • Rostoucí výnosy a Apple kazí závěr týdne. Dolar zpět v sedle
    Zatímco v Asii i Evropě během dneška panoval ještě velmi pozitivní sentiment a investoři se dál vraceli do rizika, Amerika už na tom tak dobře není. Po jejím otevření akcie začaly padat. Přímo na Wall Street se nejvíce do indexů promítá povýsledkový pokles Applu, ale vedle toho i evropské indexy ubírají ze svých intradenních zisků.
  • Rostoucí výnosy amerických dluhopisů a dobrá data o nezaměstnanosti podporují americký dolar
    V únoru jsme si všimli, že dolarový index ztratil půdu pod nohama vůči hlavním měnám poté, co si v lednu užíval pozitivního měsíce, kterému předcházel rok slabosti amerického dolaru v roce 2020. Během několika posledních zasedání dolarový index prokázal sílu na své důležité úrovni podpory 90,00 USD a zažil silnou rally.
  • Rostoucí výnosy vládních dluhopisů USA podkopávají akciovou rally
    „Vyšší výnosy státních dluhopisů jsou obecně špatným znamením pro riziková aktiva i pro ekonomiku samotnou,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Rostoucí výnosy vyvíjejí tlak na drahé kovy
    Rostoucí výnosy jsou dnes hlavním tématem na trzích. Výprodej na dluhopisovém trhu, který byl pozorován v průběhu září, posunul desetileté americké výnosy nad hranici 4,50 %, což je nejvyšší úroveň od roku 2007. Německé výnosy se dnes posunuly o 7 bazických bodů výše nad hranici 2,80 %, což je nejvyšší úroveň od roku 2011. Růst výnosů dluhopisů poskytuje podporu americkému dolaru a vyvolává na trzích pohyby směrem od rizika. Zatímco indexy na Wall Street se zotavily z předchozích ztrát, drahé kovy dnes stále klesají. Zlato se obchoduje o 0,4 % níže, zatímco platina klesá o 1,5 % a stříbro se propadá o 1,9 %.
  • Rostou pochybnosti o síle německé ekonomiky
    Německá průmyslová produkce propadla v prosinci nejrychleji za 16 měsíců, když meziměsíčně klesla o 1,2 procenta, nejvyšším tempem od srpna...
  • Rotace pokračuje. Evropě se daří, technologie znovu ztrácejí
    Ačkoli to dopoledne vypadalo na klidnější den, nakonec se znovu rozjíždí rotace směrem od technologií do valuačně levnějších a na cyklus více exponovaných sektorů. Tentokrát tomu napomohla i data ze zámoří, která ukázala silný nárůst zaměstnanosti v soukromém sektoru (+807 tisíc za prosinec).
  • Roubiniho osmero k odvrácení Deprese II
    Balancování na hraně současné krize je proti roku 2008 horší v tom, že nezasahuj...
  • Roubini o příštím roce: Může přijít chaotická restrukturalizace a odchody z eurozóny
    Výhled pro globální ekonomiku pro rok 2012 je jasný, ale nehezký: Recese v Evropě, nanejvýš anemický růst v USA, prudké zpomalení v Číně a většině dalších rozvíjejících se ekonomik. Asijské ekonomiky závisejí na Číně, Latinská Amerika na cenách komodit, střední a východní Evropa na eurozóně. Nestabilita na Blízkém východě pak zvyšuje geopolitické riziko a následně i cenu ropy, což omezuje globální růst.
  • Roubini (profesor NY univerzity, ktorý predikoval súčasnú finančnú krízu))
    "FED môže obnoviť program kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky"......
  • Roubini: Snahy o záchranu Itálie jsou plýtváním. Restrukturalizace a možná odchod z unie.
    Je stále jasnější, že italský veřejný dluh není udržitelný. Je nutná jeho řízená...
  • Roubini soukromým věřitelům Řecka: Nemáte si na co stěžovat, dostali jste „sladší“ nabídku než ostatní
    Znehodnocení až 74 % hodnoty řeckých dluhopisů držených soukromými věřiteli není až tak hrozné v porovnání s náklady, které ponesou veřejní věřitelé jako je eurozóna a MMF kvůli nevyhnutelné další restrukturalizaci dluhu Řecka. Takto okomentoval Nouriel Roubini výměnu řeckých dluhopisů ve sloupku pro deník Financial Times. „Měli by si uvědomit, že to oni jsou „těmi šťastlivci“ v této ekonomické tragédii,“ apeloval na soukromé věřitele tento ekonom známý svými pesimistickými předpověďmi. Domnívá se totiž, že Řecká zadluženost bude neudržitelná i po úspěšné směně řeckých dluhopisů, která má dluh země snížit o více než 100 miliard eur.
  • ROVNOVÁHA MEZI SPOTŘEBOU A INVESTICEMI PO PANDEMII
    Přirozenou lidskou reakcí v dobách nejistoty je šetření. A málokterý rok byl tak nejistý jako ten uplynulý. Evropské domácnosti v reakci na krizi způsobenou Covid-19 zvýšily ve třetím čtvrtletí roku 2020 míru úspor na více než 17 %. Podle Eurostatu (Eurostat 12. 1. 2021) se jedná o druhou nejvyšší úroveň od počátku záznamů v roce 1999.
  • Royal Mint zaznamenává rekordní poptávku po zlatě
    Royal Mint v tiskové zprávě z minulého týdne uvedla, že poptávka po zlatých produktech na mezinárodní úrovni prudce vzrostla, v čele přitom stojí američtí investoři.
  • Rozbor amerického HDP: Firmy hlásia pokles investícií
    Dnes popoludní dorazil z USA HDP za prvý kvartál. V anualizovanom vyjadrení rástla ekonomika oproti posledným trom mes...
  • Rozbřesk: Addio SuperMario
    Poslední tisková konference Maria Draghiho komentujícího zasedání ECB měla být oslavná rozlučková párty s odcházející legendou, jež udržela pohromadě největší měnovou unii novodobé historie. Namísto toho však může být odchod patrně nejvlivnějšího centrálního bankéře posledních pěti či sedmi let zastíněn spory vně i uvnitř ECB o to, zda poslední expanzivní opatření vyšperkovaná rozjezdem dalších nákupů dluhopisů je opravdu zapotřebí a zdali v kombinaci s hluboce zápornými úrokovými sazbami nezpůsobí více škody než makroekonomického užitku.
  • Rozbřesk: Achillovy paty německé ekonomiky, ČSÚ odkryl strukturu tuzemského HDP
    Německá ekonomika podle posledních čísel po slušném prvním kvartále opět šlape na brzdový pedál. Slabé Ifo i PMI podle našeho nowcastu ukazují na mírný pokles HDP v druhém kvartále. Za celý rok by pak pravděpodobně růst jen těžko překonal 0,6-0,7 %. K odhadům je třeba přistupovat opatrně, protože zatím nemáme k dispozici žádná tvrdá data z průmyslu nebo z maloobchodu. I tak je ale jasné, že globální geopolitické napětí a rozšiřování fronty v obchodní válce z velkých hráčů postihuje nejvíce Německo. Právě Němci mají mezi velkými ekonomikami nejtěsnější vazbu průmyslu na globální obchod. A není tedy divu, že se právě zde výhledy přepisují nejčastěji směrem dolů a výnos německého bundu se pohybuje čím dál hlouběji pod nulou.
  • Rozbřesk: Akcelerace českých mezd v časech lockdownu?
    Na první pohled to sice vypadá, že se situace na trhu práce už vrací do předkoronových časů, když nezaměstnanost roste jen symbolicky, zatímco růst mezd zrychluje, ale toto zdání přece jen trochu klame.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader