Pátek 29. březen 2024 02:11
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Sen o eurozóne sa zmenil na nočnú moru

05.12.2011 16:49  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Európska dlhová kríza sa rozširuje a dlhová bublina vo viacerých krajinách praskla. Súčasné problémy sa už nedajú jednoducho pozametať pod koberec. Je čas sa prebudiť a pripraviť sa na "nový rok". Európa má dnes len málo možnosti, ako sa dostať zo súčasnej situácie. Buď bude najbližšie dekády bojovať s dlhom, rozpočtová politika bude jednotná a dôjde k centrálnemu prerozdeľovaniu, alebo sa stanú výrazné zmeny v počte členov eurozóny. Každá iná možnosť je len ilúziou.

Krátka a krásna ilúzia

Euro od svojho začiatku vytvorilo krátku, ale veľmi atraktívnu fantáziu. Krajiny ako Nemecko mohli predávať svoj služby a tovary južným krajinám a zároveň im na to požičiavať peniaze cez systém vyrovnávania platieb Target2. To nakoniec viedlo k rastu nerovnováh v rámci eurozóny a k rastu dlhu u južných krajín. Južné krajiny sa opájali tým, že sa môžu zadlžovať bez rastu úrokov, pretože im to umožnila dôveryhodnosť Nemecka a vízia hlbšej integrácie. To najprv viedlo k rastu životnej úrovne aj napriek slabej ekonomickej sile. 

Projekt Euro mal chyby už od začiatku

Euro tak bolo odsúdené k neúspechu, čo niektorí vedeli už v roku 1999. Avšak ochota ECB (intervencie), vytvorenie Target2 a rast globálneho HDP na čas zakrylo niektoré problémy. Tieto sa teraz vrátili v plnej sile. Prvou obeťou vlastných podvodov a dlhovej krízy bolo Grécko. Ďalšie južné krajiny museli po čase logicky nasledovať. Ilúzia o nekonečnom zadlžovaní juhu a nekonečnom požičiavaní severu je u konca a naši politickí lídri sa snažia zahnať džina späť do fľaše. Na to je ale neskoro, bublina praskla a prekryť dlh dlhom sa už nedá.

Počas dlhých rokov bol európsky dlh podhodnotený, hlavne vďaka ignorovaniu obrovských rozdielov medzi severom a juhom. Trh stále očakával fiškálnu úniu, ktorá však nikdy neprišla. To vytvorilo novú - nevidenú možnosť pre špekulatívny kapitál, ktorý si uvedomil túto historickú príležitosť - zaútočil tak na achillovu pätu EMU. Situácia v EMU bola neudržateľná, pretože kapacity na riešenie prípadných problémov jednoducho neboli. Stačilo tak relatívne málo na to, aby sa ilúzia začala rúcať: špekulácie GS, JPM a iných US bánk na gréckych CDS boli len začiatkom (koniec roka 2009 - na špekulácie s CDS upozornil aj B. Bernanke).
 
Problém bol na svete

Južné krajiny sa dostali do problémov a s nimi aj bankový sektor. Už v roku 2010 si stačilo porovnať CDS na dlhopisoch amerických bánk a CDS na dlhopisoch európskych bánk, ktoré boli výrazne vyššie. Udalosti v Grécku a následná pomoc neboli riešeniami, ale iba odložením problému. Špekulanti sa však zamerali aj na iné krajiny eurozóny a domino efekt v rámci PIIGS mohol začať. Európski politici pravdepodobne ani netušili, čo sa im deje pred očami. ECB upozorňovala, že fiškálna únia a hlbšia integrácia nie sú len prázdne slová, ale musí k nim reálne dôjsť. Politické dohody sa rodia pomaly a sú plné kompromisov, ktoré mohli špekulanti opäť využiť. Vážne problémy v EU zachránil Fed novým QE, keď banky dostali dostatok likvidity aby mohli investovať aj do európskych bánk. PIIGS boli zachránené. Dočasne.

Rok 2011 sa stal zlomovým

Tento rok úplne odkryl problémy v projekte eura. Pokusy ako EFSF a ESM boli neúspešné, pretože neriešili systémové problémy a len sa ich snažili prekryť. Nemecko a iné krajiny sa dostali do štádia, kedy si uvedomili, že bumerang ktorý hodili, sa im začína vracať späť. Stavenie bariéry bez pevných základov na voľnom trhu je ako stavať hrad na piesku. Žiadny Euroval nemôže úplne vyrovnať nerovnováhy na trhu, predovšetkým ak budete znižovať výdavky v južných krajinách. EFSF a ESM skôr pripomínali bail-out bankového sektora niektorých členov "severných krajín" ako balík pre stabilizáciu celej EMU. Zlyhanie akéhokoľvek super-valu má zaistiť ECB. Tá sa bráni, pretože súčasný mandát ECB jej nedovoľuje robiť operácie v takom rozsahu ako chcú politici. Navyše tieto operácie nemajú podporu Nemecka, ktoré sa drží zásady: "Čo je dobré pre Nemecko je dobré aj pre Eurozónu". Európa stojí pred bezprecedentným problémom a čakajú ju časované bomby.

Časované bomby
- nočná mora

Presuňme sa do súčasnosti, kde je problém už jasne pomenovaný, ale zbaviť sa dlhu nie je možné zo dňa na deň. Od decembra do apríla budú maturovať záväzky Španielska, Talianska a Francúzska vo výške 425 mld. € (obrázok). Je teda súčasná dohoda medzi Francúzskom a Nemeckom o spoločných rozpočtových pravidlách dostatočná? Nie. Vyrovnaný rozpočet, zodpovedná fiškálna politika sú beh na dlhú trať a sú len prísľubom. Prípadný pokles HDP a súčasné výnosy sú neudržateľné pre viacero európskych krajín, ktoré utekajú na krátky koniec výnosovej krivky. Tlak na európske krajiny môže byť oveľa väčší, pretože teraz krajiny ešte rastú. Recesia prinesie masívny stres-test nie len pre banky, ale aj krajiny. Navyše európske banky musia prefinancovať svoje dlhy v objeme 700 mld. €. Komu dajú prednosť sebe, alebo štátom? Súčasné plány sú ďalšou ilúziou, pretože nikto neráta s bankrotmi kvôli nižšej spotrebe v reálnej ekonomike a delevergingu v bankovom sektore. Eurozóna je na ceste k recesii a deflácii. Ako chcú za týchto podmienok štáty dosiahnuť vyrovnaný rozpočet? Určite je to možné, ale bude to znamenať politickú smrť súčasnej neliberálnej pravice a sociálnej-demokratickej ľavice a nástupu extrémnejších politických síl. 



Riešenia, riešenia a riešenia

Čo musí EMU spraviť? Mimo rozpadu, čo je asi neprijateľné je tu možnosť "super" integrácie. To znamená: fiškálnu únia, výrazné zníženie platov v celej EU, re-kapitalizácia bánk v objeme 100 - 400 mld. €, prehodnotenie postoju ku kapitálovým tokom v rámci EU, daňová únia, eurobondy a centrálne prerozdeľovanie. Iné možnosti sú len dočasné riešenia, pretože nevyrovnajú súčasné priepastné rozdiely. Eurozóna sa buď rozpadne, alebo budú Spojené štáty európske. Možno je takéto tvrdenie radikálne, ale súčasné smerovanie na trhu naznačuje, že Eurozóna má na výber len dve možnosti. Musíme si vybrať a dúfajme, že si vyberieme to správne.

Klíčová slova: Politika | EFSF | ESM | Eurobondy | ČEZ | Eurozóna | Banky | Euro | HDP | Kapitál | EMU | Německo | ECB | Fed | Euroval | EU | Stres | Recesia | Investovat | QE | Eura | Trh | Lídři | Výnosy |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Sellier & Bellot zaznamenal enormní zájem o své výrobky, jsou hůř dostupné
    Vlašimský výrobce munice, společnost Sellier & Bellot, zaznamenal v souvislosti s děním na Ukrajině enormní zájem o své výrobky, což vedlo k aktuální zhoršené dostupnosti nábojů. Jejich výroba a distribuce na tuzemský trh ale nebyla přerušena a pokračuje dál. Firma letos dodá na trh v ČR stejné, nebo větší množství nábojů než v roce 2021. Jaký byl loňský objem výroby, společnost neuvedla. Zvýšená poptávka po střelivu je evidentní nejen v České republice, ale v celé Evropě, uvedla dnes firma v tiskové zprávě.
  • Sell in may and go away?
    Květen se nám pomalu blíží a jak už bývá touhle dobou na finančních trzích zvykem, asi bychom se měli začít pomalu připravovat na záplavu článků, které budou citovat známé pořekadlo Sell in May and go away, které varuje investory před začátkem „květnového“ cyklu, který je historicky pro akciové indexy méně úspěšným. Rozdělíme-li totiž obchodování na amerických akciích do dvou cyklů – květen až říjen a listopad až duben – zjistíme, že v prvním cyklu americký Dow Jones od roku 1950 generoval průměrný výnos pouhých 0,3 %, zatímco v druhém se průměrný výnos pohyboval kolem 7,5 %. Výše zmíněné pořekadlo se tak netýká pouze května, jak se někteří mylně domnívají, ale více méně celého „teplého“ ročního období, z čehož řada obchodníků usuzuje, že i na akciovém trhu existuje sezónnost.
  • Sell in May and go away dollar?
    Měsíc květen je spojován s jednou z neznámějších pranostik na finančním trhu, a to „Sell in May and go away“, neboli prodej v květnu a odejdi pryč. Tato pranostika zejména akciovým investorům naznačuje, že v květnu je dobré prodat akcie, dát si volno a do trhu se vrátit zpět na podzim.
  • Semafor: Microsoft jedná o investici deset mld. USD do vlastníka ChatGPT
    Americká softwarová společnost Microsoft jedná o investici deset miliard dolarů (223,6 miliardy Kč) do společnosti OpenAI, která vlastní chatovacího robota ChatGPT. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informoval web Semafor. Microsoft se k věci odmítl vyjádřit, společnost OpenAI zatím na dotaz agentury Reuters nereagovala.
  • Seminář Jordana Belforta o kryptoměnách
    Podle The New York Times uspořádal Jordan Belfort minulý týden ve svém sídle v Miami první seminář o kryptoměnách. Devět účastníků zaplatilo jeden bitcoin, tedy asi 40 000 dolarů, za účast na dvoudenním workshopu o kryptoměnách.
  • Sempra předčila předpověď svého profitu za 2. čtvrtletí
    Sempra Energy (SRE) v pátek ohlásila profit druhého kvartálu 259 milionů dolarů. Společnost za San Diega přiznala profit 1.03 dolaru na akcii. Výdělek, upravený na jednorázové náklady, byl 1.10 dolaru na akcii.
  • Senát našel v daňovém balíčku příjmy za další 4,5 miliardy korun
    „Senát našel v daňovém balíčku další příjem pro státní rozpočet ve výši 4,5 miliardy korun, který se ale nemusí nijak významně promítnout v kapsách občanů. Chce více danit zahřívaný tabák. Senát tím dal příjmům státního rozpočtu ze spotřební daně tolik potřebnou stabilitu. Zároveň ukázal, že chce méně danit příjmy a více danit spotřebu. Tím lidem zbyde více peněz v peněženkách a sami tak budou moci rozhodovat, za co je utratí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Senátní schválení zákona o dorovnávací dani
    "Senát schválil zákon o zavedení minimální daně z příjmů ve výši 15 % pro velké podniky (mezinárodní i vnitrostátní).
  • Senátor Wyden chce být na straně inovátorů
    V rozhovoru pro Financial Times, poznamenal americký demokratický senátor Ron Wyden, že pokud se jedná o kryptony, chce být mezi lidmi, kteří touží po revolučních inovacích
  • Senior Partner AK Thompson&Stein Artur Kuczmowski: přednáška o zásadách AML a KYC pro kryptoměnové burzy
    22. března na Blockchain & Bitcoin Conference Prague vystoupí Artur Kuczmowski, Senior Partnera v advokátní kanceláři Thompson&Stein. Ve své přednášce „Zásady AML a KYC pro ICO a kryptoměnové burzy“ promluví na téma standardů pro oblast AML a KYC, které se používají na kryptoměnových platformách.
  • Seňorita ECB
    Ani rast akcií Apple tesne k rekordným maximám na 680 USD za akciu kvôli očakávaniam nového iPhonu, nedok...
  • Sen o silnější koruně
    Třetí měnověpolitické jednání ČNB v tomto roce nepřineslo příliš mnoho překvapení. Podle očekávání úrokové sazby zůstaly beze změny. Nová makroekonomická prognóza ČNB nedoznala až na inflaci velkých změn. Budoucí inflace by se nově ani v horizontu osmnácti měsíců neměla dostat nad dvouprocentní inflační cíl. Přesto centrální bankéři vnímají, že v ekonomice se hromadí inflační tlaky. Jen nejsou ještě vidět v číslech o inflaci. Důvěru v existující, i když zatím skryté, inflační tlaky nevyjadřuje jen jeden hlas pro zvýšení úrokových sazeb ale i fakt, že prognóza tříměsíčního PRIBORu byla nepatrně zvýšena a ne snížena, jak by se dalo mechanicky odvozovat od nižší inflační prognózy. Podle vyjádření guvernéra J. Rusnoka by další zvýšení sazeb mělo přijít na přelomu roku nebo v průběhu 4. čtvrtletí 2018 a další v roce 2019. Prognóza koruny zaznamenala mírnou korekci a nově počítá se slabším posilováním v druhém a třetím čtvrtletí, o to více by ale měla posilovat v závěru roku a roce příštím.
  • Sentance (člen menového výboru Bank of England a aktuálne jediný dlhodobý jastrab v ňom)
    " inflačné riziká podľa inflačného kvart&a...
  • Sentance (člen menového výboru Bank of England a aktuálne jediný jastrab v ňom)
    "postupné navršovanie sadieb je v súčastnosti správna menová politika".......
  • Sentiment amerických spotřebitelů UoM nad očekáváním
    Wall Street je po zveřejnění údajů z UoM výše. Budoucí pokles inflace je stále nejistý, nicméně celková data naznačují, že dobrá ekonomika a trh práce znamenají vyšší zisky firem. Meziroční míra inflačních očekávání je po údajích vyšší, což znamená, že úterní čtení americké inflace bude pro náladu na trhu klíčové.
  • Sentiment brexitové dohody je pryč. Britská libra opět ztrácí na hodnotě
    Informace o předběžném dosažení brexitové dohody, které se podařilo dosáhnout vyjednavači obou stran, dokázaly poslat britskou libru koncem minulého týdne opět do zelených čísel. Obchodní den uzavřela libra na hodnotě 1,288 USD, přičemž během dne dosahovala ceny těsně pod 1,3 USD – to představuje pětiměsíční maxima. Jenže britský parlament během víkendu dohodu neschválil, Británie musí čelit opětovnému odkladu a Skotsko s Walesem chtějí další referendum, což britskou měnu oslabuje.
  • Sentiment českého průmyslu se v září již nezhoršil, ale zůstává stále slabý
    Český index nákupních manažerů ve výrobě zůstal na srpnové úrovni 44,9 bodů. Sentiment českých průmyslníků se přestal zhoršovat a stabilizoval se nicméně na velmi nízké úrovni z doby před globální finanční krizí.Bohužel je již 10. měsíc pod úrovní 50 bodů, což stále odpovídá poklesu průmyslové výroby.
  • Sentiment na americkém akciovém trhu je stále pozitivní
    Americké akciové indexy zakončily včerejší obchodování růstem. Index Dow Jones Industrial Average posílil o 1,4 %, Nasdaq Composite vzrostl o 3,03 % a S&P 500 stoupl o 2,07 %.
  • Sentiment na rope sa zhoršuje
    Predminulý týždeň bol síce pre cenu ropy pozitívny, no minulý týždeň ropa vymazala celý predminulotýždňový zisk a dokonca klesla ešte nižšie. Za týmto poklesom stojí najmä obnovovanie produkcie v Mexickom zálive, keďže časť ropných vrtov bola odstavená kvôli hurikánu Barry. Spoločnosť Royal Dutsch Shell, najväčší producent ropy v zálive, v stredu uviedol, že obnovil takmer 80% pôvodnej produkcie ropy. K poklesu cien ropy prispeli aj správy o tom, že Rusko môže pristúpiť k navýšeniu produkcie čierneho zlata.
  • Sentiment na trhoch sa zlepšuje
    Americký akciový index US500 sa obchoduje už piaty deň v rade v zelených číslach. Zaujímavejšie však je, že rastie počet akcií v indexe, ktoré sa obchodujú v blízkosti 52-týždňových maxím. Podiel akcií, ktoré sa obchodujú v blízkosti najvyšších úrovní za posledných 52 týždňov je najvyšší od februára, pričom od konca marca začal akciový index výrazne klesať vďaka pandémii koronavírusu. To evokuje zlepšenie sentimentu na trhoch, keďže akcioví investori očakávajú ďalšie kolo fiškálnych stimulov v USA.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster