Čtvrtek 28. březen 2024 22:26
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Pozitivní překvapení na trhu práce USA: Rekordní počet nových míst v soukromé sféře

05.01.2012 14:49  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Soukromé firmy zaměstnaly v posledním měsíci loňského roku dalších 325 tisíc lidí, což je nejlepší výsledek od počátku měření asociací ADP v roce 2001 a výrazně více než trhem očekávaných 178 tisíc. Míru příjemného překvapení v současné spíše pesimistické náladě na trzích vystihuje to, že dnes zveřejněný přírůstek pracovních míst je o 40 procent vyšší než nejvyšší z odhadů 38 ekonomů oslovených agenturou Bloomberg. Listopadový výsledek sice asociace revidovala níže, ale jen o dva tisíce na 204 tisíc.

Údaje ADP bývají odborníky sledovány, protože přicházejí vždy krátce před pravidelnou měsíční zprávou ministerstva práce o celkovém stavu trhu práce mimo zemědělský sektor v USA. Ta by podle očekávání ekonomů měla zítra ve 14:30 SEČ ukázat prosincový nárůst míry nezaměstnanosti na 8,7 procent z 8,6 procenta za měsíc listopad a přírůstek 150 tisíc pracovních míst po růstu o 120 tisíc za listopad.

Pozitivní reakce trhu na sebe nenechala dlouho čekat. Futures na americké akciové trhy ihned po zveřejnění dat umazaly většinu ztrát, dolar posílil na denní nejsilnější úroveň na 1,2801 USD/EUR a výnosy amerických dluhopisů zamířily níže.

Radost následně nezmařila ani smíšená data o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v posledním týdnu loňského roku klesly na 372 tisíc z revidovaných 387 tisíc (původně 381 tisíc), což byl lepší výsledek než konsensuální odhad 375 tisíc. Pokračujících žádostí však bylo o týden dříve 3595 tisíc oproti očekávání 3570 tisíc.

Američtí zaměstnavatelé v prosinci oznámili plány rušení 41.785 pracovních míst. To bylo o 1,6 procenta méně než v listopadu a nejméně od loňského června. V meziročním srovnání však plány propouštění vzrostly o 31 procent, sdělila firma Challenger, Gray & Christmas.

Za celý loňský rok firmy zvýšily plány propouštění o 14 procent na 606.082 míst. Podle šéfa agentury Johna Challengera loni v propouštění hrál prim veřejný sektor, který se na celku podílel plnými 30 procenty. Vláda oznámila plány propuštění 183.064 lidí, což bylo rekordní maximum od roku 2002, kdy Challenger začal tyto údaje zveřejňovat. Druhý byl finanční sektor s plánem zrušení 63.624 míst.

Challenger předpokládá, že letos bude vládní sektor dál výrazně propouštět. "Washington je pod ohromným tlakem na omezování výdajů a vypadá to, že každou dohodu na prodloužení snížených daní, zvýšení dluhového stropu a schválení rozpočtu bude provázet snížení výdajů včetně rušení míst," uvedla firma.

Propouštění bylo loni nadále vyšší než plány najímání nových zaměstnanců. Za celý rok se oznámené plány na zvyšování počtů zaměstnanců ale zvýšily o 33 procent na 537.572 míst.

(Zdroj: Bloomberg, ADP, Reuters, čtk, CNBC)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Pozitivní nálada se přes USA a Asii přenáší do Evropy, eurodolar je u 1,23, koruna mírně silnější
    Čtvrteční dopoledne se nese v pozitivním duchu. Eurodolar vystoupal nad 1,2300, ...
  • Pozitivní nálada se trhů drží, koruna se znovu dostala na 25,50
    Na světových trzích se drží nálada příznivá pro riziková aktiva. Hlavním důvodem je optimismus o možné dohodě v USA. T...
  • Pozitivní nálada se vyčerpává, ale eurodolar i koruna zatím jen vyčkávají
    Včerejší dobrá nálada na trzích daná předpokladem další podpory ze strany Fedu i...
  • Pozitivní nálada trhu dlouho nevydržela, strach z recese v eurozóně a ebola nahánějí strach, analýza USD/JPY, USD/CHF a USD/CAD
    Pozitivní nálada ze středečního zápisu ze zářijového zasedání americké centrální banky (Fed) nevydržela akciovému...
  • Pozitivní nálada uvadá, čehož dnes využil japonský jen
    Úvod týdne se obešel bez zásadních makrodat a na prohlášení bankéřů z Fedu teprve čekáme. Mezitím na globálních trzích trochu uvadá pozitivní nálada, která dosud výrazně pomáhala zejména akciím. Ty se v Evropě drží v plusu, ale Wall Street je na tom už jen smíšeně, při celkově malých změnách hlavních indexů. U dluhopisů převažuje poptávka, a to hlavně v Evropě, kde výnosy klesají výrazněji než v USA. Tam je změna křivky zatím minimální.
  • Pozitivní nastavení trhů se drží, ropa setrvale stoupá
    Skromný růst evropských akciových indexů a americké futures naznačující stagnaci. Podobné nastavení znamenalo v posledních dvou dnech vyčkávání na otevření regulérního amerického obchodování, které trhy vytáhlo výrazně nahoru. Ani dnešní dopolední výkon přitom není špatný, když vezeme v potaz včerejší růst. Dluhopisy se dnes konsolidují a eurodolar přerušuje svůj růst u současných 1,0740.
  • Pozitivní obrat na trzích sílí. Před námi americká data a rozhodnutí OPEC+
    Poslední obchodní den týdne začíná pozitivním obratem. Po skromném růstu asijských akcií se výrazněji nahoru odráží Evropa. Daří se dluhopisům na periferii, zatímco v jádru eurozóny sledujeme mírný pokles dluhopisových cen. Zlato zůstává stabilní, eurodolar lehce zkorigoval včerejší nárůst na 1,1375. Japonský jen ze svých zisků také trochu slevil.
  • Pozitivní obrat na trzích táhne vzhůru americké výnosy a pomáhá dolaru
    Dílčí zprávy kolem čínsko-amerického obchodního sporu dnes nebyly příznivé. Nový americký atak na Huawei je pro Čínu spíše motivací hledat odpověď než rychle zasednout k jednacímu stolu. Na druhou stranu ale během dne přišla solidní makrodata a potěšila i řada firemních výsledků. Nakonec tak sledujeme výrazně pozitivní vývoj a zájem investorů o riziko.
  • Pozitivní pátek - trhy házejí problémy za hlavu. Eurodolar stagnuje
    Páteční dopoledne na finančních trzích vypadá velmi pozitivně. Akcie v Evropě míří slušně vzhůru v čele s italskými, které se tak dál zvedají z květnového propadu. Dluhopisy na periferii eurozóny také rostou, respektive jejich výnosy pokračují v poklesu. Opět je změna nejvýraznější v případě Itálie. Eurodolar se drží zhruba na včerejší úrovni, když se obchoduje na 1,1685. Také koruna zůstává prakticky bez pohybu poblíž včerejška a nachází se na 25,82 za euro. Německých dluhopisů či zlata se investoři dnes zbavují.
  • Pozitivní posun, ale také zbraně hromadného ničení a sankce
    Pátek poskytl jen krátký čas k oddechu mezi novými zprávami. Pozitivní směr akcií během dne upevnila slova prezidenta Putina, podle něhož dochází v jednání k pozitivnímu posunu. To samozřejmě leckoho naladilo na možné zlepšování situace. Jenže na druhé straně jsou tu i znepokojivé zprávy.
  • Pozitivní překvapení v tuzemském průmyslu
    Tuzemská průmyslová produkce v říjnu meziročně reálně vzrostla o 1,9 %, meziměsíčně byla vyšší o 2,8 %. To je v souladu s naším očekáváním lehkého oživení české ekonomiky ve čtvrtém kvartále tohoto roku. Lepší výsledek říjnového průmyslu je sice do značné míry dílem sektoru automotive, kde v říjnu skončily odstávky (dané výpadky součástek ze Slovinska) a znovu se rozjela výroba. Oproti září však vzrostla po sezónním očištění průmyslová produkce napříč naprostou většinou důležitých sektorů včetně strojírenství, produkce plastů i kovů. Jediným setrvale klesajícím odvětvím tak zůstává výroba počítačů a elektroniky.
  • Pozitivní překvapení z amerického trhu práce
    Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden klesl více, než se očekávalo. Celkově v USA přibylo ...
  • Pozitivní ráno na trzích spolu s výsledky a spekulacemi o ECB. Eurodolar pod 1,1200
    Výsledková sezóna nabrala na obrátkách a série výsledků z úterního rána investory potěšila. Je to vidět i na otevření evropských akciových trhů, kde se hlavní indexy nacházejí slušně v plusu, v čele s německým DAXem. Spolu s tím se zhoršila pozice bezpečných dluhopisů, kterým se už tak nedaří a jejich výnosy mírně stoupají.
  • Pozitivní reakce na britské, čínské a italské zprávy doznívá. O slovo si dnes řekne ECB
    Britská premiérka Mayová včera ustála hlasování a zůstává tak v čele konzervativní strany. Z Británie dostáváme poměrně pozitivní zprávu o tom, že míra politického chaosu dál nenarůstá. Šance na schválení dohody o brexitu na poslední chvíli tedy žije. Vedle toho trhy dál opouští pesimismus o dalším vývoji čínsko-amerického obchodního sporu, když nová prohlášení dávají větší naději na dosažení dohody. A náladě svou troškou pomáhá také Itálie, jejíž vláda potvrdila lehký ústupek a snížení plánovaného rozpočtového deficitu.
  • Pozitivní rozjezd do nového roku, omikronu navzdory
    Omikron sice dál řádí, ale finanční trhy se tím nenechávají rozházet. Některé asijské trhy nebo Londýn ještě zůstávají zavřené, ale kontinentální Evropa se rozjíždí do nového roku pozitivně, a to i přes zvažovaná opatření v Německu. DAX roste o 0,9 pct, CAC 40 je +1,1 pct, AEX dopoledne přidává 0,6 pct.
  • Pozitivní seance byly na pražské parketu tento týden v menšině
    Dva dny se BCPP obchodovala tento týden v plusu. Ale i to stačilo aby eliminovala negativní seance a za celý týden se jeho hodnota jen mírně nižší (krátce před koncem obchodování). Bohužel nebyly zveřejněny žádné podstatnější kurzotvorné zprávy. V růstu pokračuje Avast, který opět posílil za týden o více něž 5 %. Je to nejúspěšnější jméno na BCPP posledních týdnů. Těsně přes jedno procento přidaly za týden ČEZ a PMČR. Ostatní tituly bohužel skončil slabší. Za celý týden se nejvíce propadaly finanční domy Erste Group (-4 %) a Komerční banka (-3 %).
  • Pozitivní sentiment může na trhu přetrvávat až do konce ledna 2023
    Chuť riskovat od začátku nového roku prudce vzrostla, což vyvolalo tlak na dolar napříč trhy. Ve skutečnosti do poloviny ledna všechny hlavní světové akciové indexy výrazně posílily, přičemž evropské a čínské ukazatele vedly. Americké ukazatele se naopak snažily udržet krok.
  • Pozitivní sentiment se na euru dlouho neudržel
    Pozitivní nálada z výsledků evropského summitu euro rychle opustila. Optimismus vyprchal poté, co se Finsko a Nizozemsko v pondělí postavili proti...
  • Pozitivní start do dalšího týdne rozkývala politická rošáda v Británii
    Na začátku nového týdne se zdá, že se investoři rozhodli soustředit raději na dobrá data přicházející ze světových ekonomik, než na nadále se vyostřující obchodní konflikt mezi Čínou a USA. Doznívající dopad pátečního překvapivě vysokého nárůstu americké zaměstnanosti dnes ráno podpořil květnový růst německého exportu. Nejistotu však na trhy přidala politická rošáda v kabinetě britské premiérky Theresy May.
  • Pozitivní start do nového týdne zařídila data, křivka i jednání
    Nový týden a zároveň nový měsíc začínají na hlavních finančních trzích výrazně pozitivně. Evropské akcie odstartovaly strmým růstem přes jedno procento a u dluhopisových výnosů sledujeme také slušný nárůst na 10Y splatnosti kolem 3 bodů. Eurodolar se trochu zvedá na 1,1240 a spolu s ním se posouvá lehce vzhůru také britská libra, jež se vůči dolaru obchoduje na 1,3090. Japonský jen se naopak dostává pod tlak. Ropa Brent navazuje na pátek růstem o 1,5 procenta.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader