Pátek 19. duben 2024 10:53
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
FTMO férovost

Rakouský regulátor: Od bank s expozicí v CEE žádáme plné vyhovění Basel III již v roce 2013, další až 3 % od roku 2016. Erste -5 %

21.11.2011 12:16  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Rakouský regulátor FMA společně s rakouskou centrální bankou do konce roku 2011 představí sadu požadavků, které mají rakouským bankám, operujícím v regionu střední a východní Evropy, zajistit udržitelnost a stabilitu jejich podnikatelského modelu. Už nyní je jasné, že opatření zahrnou na kapitálové straně požadavek na plné vyhovění novým pravidlům Basel III již od roku 2013 bez přechodného obchodí a oprávnění regulátora vyžadovat dodatečný kapitálový polštář až 3 % dle potenciálního rizika, plynoucího z obchodního modelu banky. Na straně úvěrů pak má dojít na navázání jejich povoleného tempa na schopnost lokálního financování.

Zpráva přišla do dnes již tak na finančních titulek napjaté atmosféry. Akcie Erste v Praze aktuálně ztrácejí přes 5 procent a obchodují na 315 Kč/akcie. KB ztrácí 1,65 procenta a ocitá se pod 3 tisíci korunami za akcii, VIG ztrátu navýšil na rovná 3 procenta a 673 Kč/akcie.

„Pravidla obezřetnosti“ budou FMA a ÖNB kompletně představena do konce roku 2011. FMA bude kvůli posílení kapitálové báze požadovat plné zavedení pravidel Basel III již od prvního ledna roku 2013. Významnou zprávou zejména pro Erste je rozhodnutí, že do kapitálového polštáře bude nadále počítán participační kapitál. Uznatelnou součástí kapitálu zůstanou jak státní injekce, tak zdroje od privátních investorů, které banky získaly v letech 2009 a 2010. Jako druhé kapitálové opatření bude regulátor od prvního ledna roku 2016 vyžadovat držení dodatečného kapitálového polštáře až do výše 3 procent v závislosti na vyhodnocení míry rizika, kterou obsahuje obchodní model té které rakouské banky činné v regionu CEE.

FMA chce více ohlídat také strukturu refinancování jednotlivých součástí rakouských bankovních skupin v zahraničí. Povolené tempo lokálního růstu úvěrů tak bude chtít navázat na tempo růstu lokálního financování v podobě depozit, lokálních emisí, ale i nadnárodního financování od institucí typu EBRD či Evropské investiční banky. Tempo růstu úvěrů vůči tempu růstu lokálního financování přitom nebude moci převýšit 110 procent.

„Rakouské banky, které jsou aktivní na dalších trzích regionu CEE, stojí výrazně na modelu tradičního retailového bankovnictví jak v CEE, tak doma v Rakousku. Novými opatřeními chceme tento model udržet a do budoucna jej zajistit,“ uvedl Kurt Pribil za vedení FMA. „Opatření pomohou nastolit udržitelný model růstu ekonomik regionu CEE a bank v regionu aktivních. Pomohou posílení stability lokálních finančních trhů i Rakousku skrze vyšší míru zajištění expozice vůči celému regionu,“ dodal člen vedení Evropské centrální banky a guvernér rakouské centrální banky Ewald Nowotny.

Podle FMA i ÖNB chystané sadě opatření pro dlouhodobou udržitelnou podnikatelských modelů bank předcházela mnohaměsíční jednání s jejich vedením.

Opatření FMA a centrální banky jsou velmi pravděpodobně odpovědí na rizika plynoucí ze zahraničních aktivit bank pro stabilitu rakouského finančního sektoru i ratingu země. Podnikání bank v sousedním Maďarsku tvrdě zatížilo po bankovní dani (zavedené také v Rakousku) opatření vlády, umožňující předčasné splacení cizoměnových hypoték a půjček za administrativních měnových kurzů. To znamená ztráty pro hospodaření bank. Podle dat Banky pro mezinárodní platby BIS rakouské banky půjčily v zemích bývalého komunistického bloku 266 miliard amerických dolarů. Číslo nezahrnuje Bank Austria, která je ovládána italskou Unicredit. Obavy, že Rakousko v případě stupňování potíží bude muset znovu podpořit banky kapitálovou injekcí, tlačí na zatím prestižní ratingu země.

(Zdroj: FMA, ÖNB, Bloomberg)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Raketový start Wall Street navazuje na optimismus v Evropě
    Evropské akcie se po silném úvodu trochu zklidnily, ale zisky navyšují dál. Amerika začala rovnou skokem nahoru a zisky drží. Na hlavních indexech vidíme běžně růst přes 3 procenta. Dluhopisům se také daří dobře, třebaže výnosy už nepadají tak strmě jako včera. Mezitím eurodolar navyšuje své zisky a už je jen půl procenta pod paritou. Libra se k dolaru dostává nad 1,1400.
  • Raketový útok na Blízkém východě spustil zlatou rallye, stříbro vyčkává
    Po pátečním útoku na íránského generála Kásema Solejmáního na Blízkém východě nebývale eskaluje napětí. Solejmání byl vlivným představitelem íránského režimu, některé zdroje ho dokonce označovaly za druhého nejmocnějšího muže, hned po Chameneím. Dokládají to zástupy lidí, kteří se s ním přišli rozloučit na smuteční obřady konané po celé zemi i slzy samotného Ajatolláha prolité nad jeho rakví. Při útoku byli zabiti vysoce postavení představitelé iráckých šíitských milic. V návaznosti na to se na mimořádném nedělním zasedání irácký parlament vyslovil pro odchod cizích vojáků ze svého území.
  • Rakouská skupina OMV nehodlá omezit nákup plynu z Ruska, řekl její šéf
    Rakouská energetická skupina OMV nehodlá přestat nakupovat plyn z Ruska. Deníku Financial Times to řekl její šéf Alfred Stern. Podle něj společnost bude kupovat plyn od ruské firmy Gazprom podle smlouvy, která platí až do roku 2040. Stern však dodal, že se firma snaží své dodavatele plynu diverzifikovat.
  • Rakouské banky ostře odmítly růst bankovní daně: Kasino nikomu financovat nebudeme
    S ostrou reakcí rakouských bank se setkala víkendová slova rakouského kancléře Wernera Faymanna, který by chtěl profinancovat pád banky Hypo Alpe Adria zvýšením rakouské bankovní daně. „Když všechno prohrajete v kasinu, taky vám to sousedé nezaplatí,“ prohlásil šéf rakouské UniCredit Bank Austria Willibald Cernko a navázal na dřívější slova šéfa skupiny Erste Andrease Treichla, že Erste dosud o pomoc v tomto směru požádána nebyla a opravdu doufá, že se tak nestane.
  • Rakouské banky potřebují doplnit kapitál o 8 miliard eur do pěti let, horšící se kvalita úvěrů dle CB „výzvou“
    Rakouské banky musejí pokračovat v navyšování kapitálu, kvalita úvěrů vykazuje zhoršování a v zátěžovém s...
  • Rakousko jako poslední zastávka před CEE regionem?
    Kdysi se ve střední a východní Evropě (CEE) považovalo vlastnictví domácích bank...
  • Rakousko se postavilo proti regulaci hotovosti, kterou plánuje EU
    „Hotovostní transakce se zřejmě budou postupně omezovat. To by však nemělo vyústit k jejich úplnému zrušení. Hotovost hraje v ekonomice důležitou roli a slouží jako obrana proti hluboce záporným úrokovým sazbám na bankovních účtech,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Rakousko straší nálepka vratkých bank. Erste a další nechtějí řešit pád Hypo Alpe Adria
    V Rakousku stoupá napětí kolem způsobu řešení padlé banky Hypo Alpe Adria. Jde o účast Erste a dalších bank na krytí c...
  • Rakousku zbývá pár dní na rozetnutí Hypo Alpe Adria. Erste a další brojí proti špatné bance
    V Rakousku stoupá napětí kolem způsobu řešení padlé banky Hypo Alpe Adria. Jde o účast Erste a dalších bank na krytí c...
  • Rakouský lockdown a ochota zavést povinné očkování vyvolaly výprodej v euru. Přehled USD, EUR a GBP.
    Poptávka po americkém dolaru roste po jestřábích komentářích místopředsedy Fedu Claridy a předsedy představenstva Wallera, kteří poznamenali, že "rychlejší snížení kvantitativního uvolňování by se mohlo vyplatit", přičemž Waller naznačil, že Fed bude mít flexibilitu v případě potřeby zvýšit sazby dříve. Stále není jasné, zda taková potřeba bude nebo ne, ale trhy dostaly jasný signál, že podpoří americký dolar.
  • Rakúsky minister financií
    Neposkytneme finančnú pomoc Írsku pokiaľ nebude spolu podieľať sa MMF......
  • Rakúsky parlament
    Rakúska parlamentná komisia aktuálne n...
  • Rally akcií před zasedáním FOMC
    Index S&P 500 v úterý klesl o dalších 0,5 %, protože trh dál výrazně tížily akcie technologických a retailových společností. Dow naopak vzrostl a překonal ostatní indexy, protože společnosti IBM, American Express a Johnson & Johnson oznámily dobré výsledky hospodaření.
  • Rally bitcoinu o 60 % v době, kdy se zhroutily americké banky, dokazuje, že BTC odstartuje ,,peněžní revoluci”
    Generální ředitelka ARK Invest Cathie Woodová uvádí, že mohutná rally bitcoinu (BTC) po pádu amerických regionálních bank je jedním z důvodů, proč je primární kryptoměna budoucností peněz.
  • Rally Dakar
    Letos jsme opět hrdým sponzorem týmu Barth Racing, který do nové sezóny nastoupil s vysokým nasazením, absolvoval všechny prohlídky bez nejmenších problémů a včera odstartoval do nových závodů s vysokými ambicemi. Jezdců čeká 12 etap, v nejtěžších možných podmínkách. Věříme, že tím Barth Racing nás potěší úspěšnými výsledky
  • Rally Disney o 6 % v premarketu 📈 Zisky a Igerovy komentáře potěšily Wall Street
    Akcie společnosti Disney (DIS.US) posílily před otevřením burzy o více než 7 %, protože společnost vykázala úspěšné čtvrtletní výsledky, které analytiky uklidnily i přes vyšší než očekávanou ztrátu ze streamovacích služeb. Bob Iger, který se znovu ujal funkce generálního ředitele, se s trhem podělil o přesvědčivý plán restrukturalizace podniku a zvýšení ziskovosti společnosti Disney prostřednictvím snižování nákladů a obezřetného vynakládání finančních prostředků:
  • Rallye kryptoměn je zpátky, údaje o CPI dostaly BTC na maximální cenu
    Rallye BTC a dalších kryptoměn znovu pokračuje. Digitální aktiva se i přes velký strach skrze finanční trhy dostala za poslední dny na tu nejvyšší úroveň od léta 2022.
  • Rally EUR vůči USD ještě nekončí
    Poměr otevřených "long" k "short" pozicím činil dnes nejsledovanějším měnovém páru EUR/USD -1,29, co...
  • Rally měn v regionu došla síla, zlotý oslabuje vidina snížení sazeb
    Střed pracovního týdne přinesl na akciové trhy v regionu střední a východní Evropě povětšinou mírné zisky...
  • Rally na akciích i dluhopisech, v čele technologie
    Všechny problémy i témata, které investoři řešili v posledních dnech, jsou zapomenuty. Dnešní odpoledne naprosto opanovala euforie investorů po amerických makrodatech. Inflační report dodal nižší čísla, než se čekalo. Zároveň se díky nim kreslí vrchol růstu cen, za který se dostáváme, takže úvahy automaticky míří k pomalejšímu zvyšování úrokových sazeb, jejich nižšímu vrcholu a naopak rychlejšímu obratu sazeb dolů během příštího roku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Falcon Broker
Finexo
OctaFX
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace