Čtvrtek 28. březen 2024 12:51
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

Banky v CEE musí již v roce 2013 plně vyhovět Basel III, po třech letech až 3 % kapitálu navíc, stanoví rakouský regulátor

21.11.2011 12:16  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Rakouský regulátor FMA společně s rakouskou centrální bankou do konce roku 2011 představí sadu požadavků, které mají rakouským bankám, operujícím v regionu střední a východní Evropy, zajistit udržitelnost a stabilitu jejich podnikatelského modelu. Už nyní je jasné, že opatření zahrnou na kapitálové straně požadavek na plné vyhovění novým pravidlům Basel III již od roku 2013 bez přechodného obchodí a oprávnění regulátora vyžadovat dodatečný kapitálový polštář až 3 % dle potenciálního rizika, plynoucího z obchodního modelu banky. Na straně úvěrů pak má dojít na navázání jejich povoleného tempa na schopnost lokálního financování.

„Pravidla obezřetnosti“ budou FMA a ÖNB kompletně představena do konce roku 2011. FMA bude kvůli posílení kapitálové báze požadovat plné zavedení pravidel Basel III již od prvního ledna roku 2013. Významnou zprávou zejména pro Erste je rozhodnutí, že do kapitálového polštáře bude počítán participační kapitál. Nadále uznatelnou součástí kapitálu tak budou jak státní injekce, tak zdroje od privátních investorů, které banky získaly v letech 2009 a 2010. Jako druhé kapitálové opatření bude regulátor od prvního ledna roku 2016 vyžadovat držení dodatečného kapitálového polštáře až do výše 3 procent v závislosti na vyhodnocení míry rizika, kterou obsahuje obchodní model té které rakouské banky činné v regionu CEE.

FMA chce více ohlídat také strukturu refinancování jednotlivých součástí rakouských bankovních skupin v zahraničí. Povolené tempo lokálního růstu úvěrů tak bude chtít navázat na tempo růstu lokálního financování v podobě depozit, lokálních emisí, ale i nadnárodního financování od institucí typu EBRD či Evropské investiční banky. Tempo růstu úvěrů vůči tempu růstu lokálního financování přitom nebude moci převýšit 110 procent.

„Rakouské banky, které jsou aktivní na dalších trzích regionu CEE, stojí výrazně na modelu tradičního retailového bankovnictví jak v CEE, tak doma v Rakousku. Novými opatřeními chceme tento model udržet a do budoucna jej zajistit,“ uvedl Kurt Pribil za vedení FMA. „Opatření pomohou nastolit udržitelný model růstu ekonomik regionu CEE a bank v regionu aktivních. Pomohou posílení stability lokálních finančních trhů i Rakousku skrze vyšší míru zajištění expozice vůči celému regionu,“ dodal člen vedení Evropské centrální banky a guvernér rakouské centrální banky Ewald Nowotny.

Podle FMA i ÖNB chystané sadě opatření pro dlouhodobou udržitelnou podnikatelských modelů bank předcházela mnohaměsíční jednání s jejich vedením.

Opatření FMA a centrální banky jsou velmi pravděpodobně odpovědí na rizika plynoucí ze zahraničních aktivit bank pro stabilitu rakouského finančního sektoru i ratingu země. Podnikání bank v sousedním Maďarsku tvrdě zatížilo po bankovní dani (zavedené také v Rakousku) opatření vlády, umožňující předčasné splacení cizoměnových hypoték a půjček za administrativních měnových kurzů. To znamená ztráty pro hospodaření bank. Podle dat Banky pro mezinárodní platby BIS rakouské banky půjčily v zemích bývalého komunistického bloku 266 miliard amerických dolarů. Číslo nezahrnuje Bank Austria, která je ovládána italskou Unicredit. Obavy, že Rakousko v případě stupňování potíží bude muset znovu podpořit banky kapitálovou injekcí, tlačí na zatím prestižní ratingu země.

(Zdroj: FMA, ÖNB, Bloomberg)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Banky odhadují IPO společnosti Arm na 30 až 70 miliard dolarů
    Podle agentury Bloomberg světové investiční banky odhadují IPO britského výrobce čipů v rozmezí od 30 do 70 miliard USD. Přesná hodnota zatím není známa. Momentálně by se skutečná hodnota měla pohybovat kolem 50 miliard USD. Japonská SoftBank minulý rok usilovala o ocenění společnosti na 60 miliard USD, uvedla agentura Bloomberg News.
  • Banky plošně zdražují hypotéky. Doba ultralevných levných hypoték je pryč, kdo ji chce ještě levně, musí si pospíšit
    Doba ultralevných hypoték je pryč. Úrokové sazby na hypotékách míří v těchto dnech nahoru celkem plošně. V poslední době zdražila své hypotéky většina tuzemských bank.
  • Banky po růstu sazeb ČNB začaly zvedat úročení spořicích účtů
    Některé banky v souvislosti s růstem úrokových sazeb České národní banky začaly zvyšovat úročení spořicích účtů. K dnešnímu dni zvýšila jejich úročení Raiffeisenbank, vyplývá z odpovědí peněžních ústavů na dotaz ČTK. Základní úroková sazba ČNB, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla loni po pěti zvýšeních na 1,75 procenta.
  • Banky poskytly v lednu hypotéky za 15,8 mld. Kč, meziročně dvojnásobek
    Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v únoru hypoteční úvěry za 15,8 miliardy korun, což je proti lednu růst o 21 procent. Meziročně je to dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů zrychlily pokles na 5,36 procenta z lednových 5,54 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
  • Banky poslaly pražský PX do mínusu
    Evropským akciím se v průběhu úvodní seance tohoto týdne dařilo. Index Stoxx 600 za podpory všech hlavních sektorů roste o zhruba půl procenta. Nejvíce se daří farmaceutickým firmám, jejichž akcie přidávají 0,8 %. Jen v těsném závěsu je následují prodejci základního spotřebního zboží, jejichž zisky jsou jen o několik setin procenta nižší. Naproti tomu americký akciový trh zamířil na začátku dne do mínusu. Index S&P 500 zatím ztrácí čtvrt procenta. Pohyby v rámci sektorů nejsou ale nikterak významné. Nejhůře jsou na tom zatím utility, které přicházejí o 0,6 %. Důvodem jsou zřejmě komentáře ohledně toho, že Čína se zatím zdráhá v uzavření širší obchodní dohody s USA.
  • Banky potrebujú likviditu
    Talianska aukcia Talianska dlhová agentúra dnes predala dlhopisy so splatnosťou 3-, 5- a 10-ročných dlhopisov. Aukcia nedosiahla očakávaný objem 5 mld. ? a výnosy zaznamenali rast, avšak pri súčasných trhových podmienkach sa jedná o čiastočný úspech. Taliansko a Španielsko od začiatku roka emitovali už viac ako polovicu dlhopisov, ktoré mali byť emitované na tento rok a preto môže dôjsť k presunutiu aukcií v prípade vysokej volatility na trhu. Rizikom okrem samotného rastu výnosov je aj volatilita, ak by LCH clearnet urobil podobné navýšenie maržových požiadavkov na talianskych dlhopisoch, ako minulý rok. Skutočný problém by bol na svete.
  • Banky se chystají vydat své vlastní stablecoiny
    Bitcoin, ether a řada dalších altcoinů z první stovky podle kapitalizace pokračuje v poklesu. Vášnivá debata o potřebě agresivnější měnové politiky ve Spojených státech odrazuje investory od investování do kryptoměn, aby se ochránili před inflací. Americký dluhopisový trh začíná být opět atraktivnější, což nutí velké obchodníky přehodnocovat svá portfolia.
  • Banky spomalenie rastu eurozóny nezasiahlo. Naopak, sú ešte viac ochotné úverovať.
    Včera vyšiel najdôležitejší report ohľadom spomalenia ekonomiky eurozóny, na ktorý som v poslednom kvartáli čakal. Jedná sa o prieskum úverových podmienok medzi bankami. Ide o to, že pokiaľ sú banky ochotné ďalej požičiavať za výhodných podmienok, tak by mala ekonomika eurozóny v pohode fungovať v solídnej expanzii. Najmä keď ECB drží sadzby na minimách a potreba ďalšej konsolidácie verejných financií v eurozóne je nízka a týka sa len zopár krajín.
  • Banky: Stabilní zdroj příjmů, vysoká kapitálová vybavenost, dostatečná likvidita
    Bankovní sektor si prošel turbulentní dobou. Nervozitu odstartoval pád několika bank v USA, např. Silicon Valley Bank. Tento ústav, který financoval začínající firmy v Silicon Valley měl slabou likviditu a velké ztráty z prodeje dluhopisového portfolia. Neustál run na banku a následně ho převzal regulátor. Nicméně problémy se nevyhnuly ani evropským bankám. Konkrétně se jednalo o druhou největší švýcarskou banku Credit Suisse. Ta měla problémy již delší dobu.
  • Banky – stroje na výrobu bublín
    Nie je banka ako banka - je banka a je „banka“. Tá prvá - klasická lokálna európska banka, funguje na princípoch frakčného bankovníctva, v podstate rovnako ako pred pol storočím. Tá druhá – „banka“ je nadnárodná korporácia, ktorá sa zmenila na stroj produkujúci bubliny.
  • Banky v ČR kvůli covidu ruší své pobočky nejrychlejším tempem od roku 2008, je jich nejméně minimálně za posledních třináct let
    Zisk bankovního sektoru se loni propadl na méně než polovinu úrovně roku 2019. V roce 2019 přitom dosáhl zhruba 90 miliard korun.
  • Banky v ČR loni zaznamenaly trojnásobný nárůst útoků kyberpodvodníků na klienty
    Banky v ČR loni zaznamenaly 69.685 klientů, které napadli kyberpodvodníci. Je to trojnásobek proti předchozímu roku. Jde jak o případy, kdy klienti přišli o peníze, tak o neúspěšné pokusy. Škoda byla 1,35 miliardy korun. Novináře o tom dnes informovala Česká bankovní asociace. Podle statistik Policie ČR činil loni celkový nárůst kyberpodvodů v ČR 5,5 procenta, byl tak nejnižší od roku 2017.
  • Banky v ČR ruší své pobočky nejrychlejším tempem minimálně za posledních více než deset let, je jich nejméně za posledních minimálně dvanáct let. Důvodem je covid a pád zisků
    Bankám a spořitelnám v Česku v letošním prvním pololetí klesl souhrnný čistý zisk meziročně o 19 miliard Kč na 26,57 miliardy korun. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnila Česká národní banka.
  • Banky v eurozóne ostávajú optimistické. To by malo eurozónu chrániť pred externými šokmi.
    Dnes vyšiel podľa nášho názoru jeden z najdôležitejších predstihových reportov pre vývoj ekonomiky eurozóny – prieskum bankového úverovania. Ten ukazuje, ako sú banky ochotné úverovať a ich očakávania pre najbližší kvartál. Pokiaľ banky hodlajú ďalej uvoľňovať svoje kreditné štandardy (t.j. požičiavať menej bonitným dlžníkom/za nižšie úroky), tak je silný predpoklad, že domáca ekonomika bude pokračovať v solídnom raste.
  • Banky v eurozóne sú už na tom lepšie. Pomáhajú tlmiť dopady obchodných vojen.
    V predošlých mesiacoch často rezonovali správy o spomalení ekonomiky eurozóny. Ukazovalo ho viacero čísel, na čele s HDP. Hlavnou príčinou boli zrejme obavy z dopadu obchodných vojen, pridať sa pritom mohli aj viaceré jednorazové faktory. V máji som v komentári „Zo spomalenia ekonomiky eurozóny nie je potrebné robiť tragédiu“ písal, že toto ešte nebude ten zlom. A posledné čísla to zatiaľ potvrdzujú.
  • Banky v eurozóne začínajú byť po dlhej dobe oporou pre ekonomiku
    Počas poslednej recesie v eurozóne som tvrdil, že jedným z hlavných problémov eurozóny je málo funkčný bankový sektor,...
  • Banky v květnu poskytly nejméně hypoték za 10 let. V příštím roce nastane pro řadu lidí generační příležitost ke koupi nemovitosti
    Hypotéční trh v květnu zamrzl. Banky poskytly nejméně hypoték za uplynulých deset let, a sice 6203. Posledním ještě slabším květnem z hlediska počtu poskytnutých hypoték byl ten z roku 2010.
  • Banky vo veľkom opúšťajú Londýn a miera do Nemecka
    Viaceré globálne bankové domy sa rozhodli prenajať viac kancelárií v Nemeckom Frankfurte. Je to odpoveď na rokovania o Brexite, ktoré za štyri kolá nepriniesli žiadny progres a budúcnosť Londýna ako finančného centra zostáva veľmi neistá.
  • Banky vpřed - závěr týdne svědčí finančnímu sektoru. Výnosy rostou, euro 1,11 neudrželo
    Závěr týdne přináší převážně zisky akciím a ztráty dluhopisům. Mezi hlavními tématy se pevně drží obchodní války, v rámci kterých čínská i americká strana přispěly několika pozitivními zprávami. V souladu s tím, co jsme dříve slyšeli, se postupně vytváří podmínky pro obnovu jednání. Tržní reakce však vzhledem k nespočtu předchozích překvapivých zvratů není nijak euforická.
  • Banky v USA jsou podle Moody?s po pěti letech negativních vyhlídek konečně silnější
    Bankovní sektor Spojených států amerických již nemá na rok a půl vzdáleném obzoru rizika, která by zdůvodňovala „negat...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points