Pátek 29. březen 2024 11:41
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Politici sú zlí obchodníci

03.10.2011 11:55  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Globálne akciové trhy v piatok ukončili obchodovanie výpredajom a zakončili tak veľmi zlý 3Q. Ten bol pre US akcie najhorší od 4Q 2008, pre európske akcie dokonca najhorší za posledných 9 rokov. Dôvodom je naďalej dlhová kríza ako aj zlé makrodáta z globálnej ekonomiky. Na FX trhu sa tento vývoj prejavil opäť posilnením zelenej bankovky.

Globálne makrodáta stále slabé

Piatok bolo zverejnených niekoľko makrovýsledkov, ktoré dokumentovali aktuálny stav globálnej ekonomiky. Čínske PMI boli pod úrovňou 50, nemecké maloobchodné tržby prepadli najviac od roku 2007, spotrebiteľské príjmy v US klesli po prvý krát od októbra 2009 a inflácia z eurozóny aj napriek globálnym deflačným tlakom dosahuje úroveň 3% a je vysoko nad cieľom 2%. V takejto neistej situácii sa stala dolárová náruč opäť preferovaná. K ziskom zelenej bankovky pomohli aj následne zverejnené lepšie výsledky PMI z Chicaga a finalizácia spotrebiteľskej dôvery podľa Michiganskej univerzity.

ECRI varuje pred recesiou, UBS pred spomalením Číny

Dva lepšie makrofundamenty ale zatiaľ stále neodvracajú možnosť recesie. V piatok predstaviteľ inštitútu pre výskum ekonomického cyklu ECRI varoval, že US pomaly klesá do novej recesie a krajinu čaká niekoľko kvartálov zhoršujúcej sa ekonomiky. Nakoľko teória oddelenia vývoja emerging markets od vývoja rozvinutých krajín je už dávno vyvrátená, začali analytici pomaly revidovať aj výhľady rastu Čínskej ekonomiky. Jej rast vytvára približne 30% rastu globálnej ekonomiky. Napríklad analytici UBS očakávajú v 1Q spomalenie rastu na 7,7% z úrovne 9,7% pred rokom.

Grécku to opäť nevyšlo

Spomalenie sa týka nielen US a Číny, ale aj Grécka. Kvôli stále vysokej kontrakcii rastu je dodržiavanie fiškálnych cieľov stále problematické a tento rok nebude výnimkou. Podľa posledných oficiálnych dát dosiahne deficit za tento rok 8,5% HDP a znovu zaostane za cieľom. Ten bol stanovený na úrovni 7,6%. Dúfajme, že tento výsledok neskomplikuje rokovania o poskytnutí ďalšej tranže pomoci Grécku. Tá by totiž mala byť oficiálne schválená do konca mesiaca.

Grécky problém- konkurencieschopnosť

Všetko ale môže byť úplne inak, nakoľko sa stále viac a viac začína hovoriť o tom, že haircut na úrovni 21% je veľmi malý a Grécko potrebuje haircut na úrovni viac ako 50%. To by znamenalo veľké straty pre banky, ale ešte väčšie pre ECB a daňových poplatníkov. Otázkou ale je, či takýto haircut alebo aj poskytnutie ďalšej pomoci pomôže Grécku získať konkurencieschopnosť voči ostatným krajinám v eurozóne. O tomto sa stále hovorí len veľmi málo a práve to je možno kľúčová vec. Pretože bez rastu a so stále vysokými úrokovými sadzbami bude Grécko v situácii ako teraz opäť o niekoľko rokov. Krajina musí ísť cestou deflácie aktív ako aj miezd. Ochota niečo robiť musí ísť zo samotného Grécka.

Nie dlhová kríza, ale kríza eura

Podstatou eurokrízy je teda samotná mena, euro. Tá je totiž vnútorne neflexibilná a nedovoľuje problematickým krajinám nutnú úpravu vykonať pohybom devízových kurzov. Miesto toho ostávajú krajiny PIIGS  stále na tej istej úrovni a musia ísť cestou bolestivej internej devalvácie. Tak, ako sa v US hovorilo o bankovej kríze, keď v problémoch boli hlavne domácnosti, tak teraz sa hovorí o kríze dlhov, keď podstatou je kríza menová, teda kríza eura.

Politici sú zlí obchodníci

Euroval a poskytovanie bilaterálnych pôžičiek pravdepodobne túto fatálnu chybu len zakrýva. Súhlasím s argumentáciou, že záchrana problémových krajín je oveľa lacnejšia než rozpad eurozóny, ale klamať všetkých ľudí sa nedá donekonečna. Komentátor Barry Ritholtz v jednom zo svojich príspevkov napísal, že politici pripomínajú neautorizovaných obchodníkov (rogue traders). Tí zakrývajú svoje zlé obchody, aby nemuseli priznať svoje straty a tým pádom sa neprišlo na ich chyby. Takýchto chybných rozhodnutí by sme našli veľa. Priznať všetky straty je riešenie, no extrémne bolestivé a tým pádom zatiaľ nereálne. Preto sa budú náplaste na krvácajúcich problémoch strhávať len pomaly...

Euro opäť v defenzíve

Euro tento týždeň otvorilo znovu s gapom, teraz pre zmenu nadol. Dôvodom sú pokračujúce obavy o vývoj dlhovej krízy. Nemecko totiž rázne povedalo, že ďalšie rozšírenie eurovalu je nemysliteľné, nikto nepoprel šumy o tom, že haircut na gréckych dlhopisoch bude vyšší než aktuálny a na trhu sa objavili správy, že Warren Buffett mal ponuky na investovanie do európskych bánk, no  odmietol ich. Dolár tak opäť víťazí.

Výhľad na dnes

Fundamentálne tak situácia nahráva stále poklesu. Ak sa ale pozrieme na 4-hodinový graf, aktuálne sa nachádzame pri kľúčovom supporte 1,33. Od tejto úrovne rastie možnosť odrazu smerom k hladine 1,3540, no prelomenie a uzatvorenie pod hladinou 1,33 otvorí priestor na pokles k 1,30 s výhľadom na 1,29. Dôvodom na prípadnú rely je zatiaľ málo. Euroskupina/ecofin dnes resp. zajtra s ničím dôležitým nepríde a trhy asi ťažko podporí. Preto by dôvodom na odraz mohol byť len lepší výsledok ISM výrobného sektora z US, resp. snaha o zatvorenie nočného gapu. Preto dnes ostáva dôležité byť pripravený na možnosť silnejšieho rastu, no prístup "sell the rally" ostáva v platnosti. Intradenný výhľad rastový, krátkodobý a strednodobý klesajúci.

EURUSD

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • „Polední meníčko“ bude brzy průměrně za 200 korun, za posledních deset let zdražila o 80 korun – v Praze méně než ve zbytku země. Pro řadu lidí se oběd v restauraci kvůli inflaci stává nedostupným a vaří si doma
    Lidé v Česku už se dnes v restauraci jen těžko nenaobědvají za cenu pod 150 korun. Oběd nyní stojí průměrně 163 korun, plyne z šetření společnosti Sodexo Benefity. V Praze to je dokonce 190 korun, na Karlovarsku jen 147 korun. Průměrná cena „meníčka“ od roku 2020 narostla o 28 korun.
  • „Polední meníčko“ bude brzy průměrně za 200 korun, za posledních deset let zdražila o 80 korun – v Praze méně než ve zbytku země. Pro řadu lidí se oběd v restauraci kvůli inflaci stává nedostupným a vaří si doma
    Lidé v Česku už se dnes v restauraci jen těžko nenaobědvají za cenu pod 150 korun. Oběd nyní stojí průměrně 163 korun, plyne z šetření společnosti Sodexo Benefity. V Praze to je dokonce 190 korun, na Karlovarsku jen 147 korun. Průměrná cena „meníčka“ od roku 2020 narostla o 28 korun.
  • Polevuje napětí i v českém průmyslu?
    V tomto týdnu dostaneme i v Čechách úplnou sadu podnikatelských nálad za listopad, která u našich sousedů v eurozóně (a zejména pak v Německu) nedopadla vůbec špatně. Základní zpráva je jasná - problémy v globálních dodavatelských řetězcích ustupují, dodací lhůty výrobků se zkracují, náklady na mezinárodní přepravu klesají a to vše lehce vylepšuje náladu v průmyslu.
  • Policie rozbila Čechem založený gang, který okrádal brazilské investory
    Brazilská policie a portugalská pobočka Interpolu rozbily zločineckou síť provozující fiktivní společnost, která okradla tisíce brazilských investorů s pomocí podvodného schématu inspirovaného filmem Vlk z Wall Street. Gang založil český občan usazený v Lisabonu, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na policii.
  • Politbyro: Globální šíření viru je nová výzva pro ekonomiku Číny
    Globální šíření nového typu koronaviru znamená novou výzvu pro čínskou kontrolu a prevenci nemocí a pro čínský ekonomický rozvoj. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo politbyro ústředního výboru Komunistické strany Číny. Čínská ekonomika čelí podle něj kvůli epidemii stále většímu tlaku.
  • Po lithiu je poptávka
    Růst trhu s lithiem na historická maxima může v roce 2022 trochu zpomalit. Bank of America se však domnívá, že se jedná pouze o začátek většího pohybu v dlouhodobém horizontu.
  • Politici čakajú na zázrak, kapitál zatiaľ uniká
    Obchodovanie v posledných dňoch naďalej prebieha v atmosfére strachu, pretože...
  • Politici nechtějí slyšet, že musíme omezit dotace a vrátit se k privatizacím
    Ačkoli si to mnoho lidí nechce přiznat, včera zveřejněná zpráva ukazuje, že jsou veřejné finance v rozkladu. Deficit státní pokladny ve výši 166 mld. Kč během pouhých tří měsíců je alarmující. Mnozí se předhánějí s návrhy, ve kterých skoro vždy to skončí nějakým zvýšením daní. Já osobně jsem odpůrce vyšších daní, protože odrazují od aktivity, jež je přitom cestou k růstu. Bez růstu nás Asie ekonomicky ušlape. Osobně jsem proto zastánce nižších vládních výdajů.
  • Politici sa pri ultra-nízkych výnosoch zo štátnych dlhopisov chvália cudzím perím
    Vlády majú tendenciu chváliť sa cudzím perím. V posledných rokoch sú tým perím ultra-nízke výnosy zo štátnych dlhopiso...
  • Politici si na konec roku nechali k jednání pěkně těžká témata
    Poslední letošní zasedání Fedu Celý svět dnes čeká na prohlášení americké centrální b...
  • Politici švindlují, byznys jde do kytek. 99% je připraveno na změnu.
    Hlavním tématem roku 2013 bude překlenutí obrovské propasti mezi zlepšujícími se podmínkami finančního systému a klopýtající reálnou ekonomikou. Tento úkol je mnohem složitější než je většina lidí ochotna připustit, říká Saxo Bank ve svém výhledu na první čtvrtletí roku 2013.
  • Politická horúčka
    Indexy Dow Jones ako aj S&P 500 včera opäť dosiahli nové historické maximá. Pomohli hlavne lepšie makroekonomic...
  • Politická kríza v Taliansku: európske akciové trhy reagujú
    Keďže Taliansko padá do krízy, európske trhy sa obávajú neistoty, ktorá je prítomná v krajine už niekoľko týždňov. Zatiaľ čo Taliansko ešte nemá žiadnu vládu a prepadá vo vážnu politickú a inštitucionálnu krízu, európske akciové trhy sa obávajú situácie a klesajú. Na konci dňa, v utorok 29. mája, CAC 40 stratil 1,29% a Dax klesol o 1,53 %.
  • Politická krize v Hong Kongu přerůstá v krizi ekonomickou. Ohroženy jsou i plány PPF na vstup na tamní burzu
    Již deset týdnů trvající masivní protesty v Hong Kongu nabývají bezprecedentní povahy. Území kvůli demonstracím hrozí závažné ekonomické zpomalení. Politická krize tam zkrátka může v krajním případě vyvolat dokonce i krizi ekonomickou. To by kromě jiného ohrozilo plány tuzemské skupiny PPF na primární úpis akcií Home Creditu právě na hongkongské burze.
  • Politická neistota v Británii výrazne zhoršuje podnikateľské prostredie v krajine
    Pokračovanie politickej neistoty po Britských parlamentných voľbách sa prejavilo na výraznom znížení podnikateľskej dôvery, keďže lídri firiem nemajú jasnú predstavu o tom, aký politický vývoj bude v krajine po voľbách a ako sa budú vyvíjať rokovania o Brexite.
  • Politická nejistota podporuje pokulhávající zlato
    Ačkoli oživení zlata, které vidíme od poloviny prosince, je dále podporováno politickou nejistotou, setkává se jeho vývoj s výraznějším odporem. Výnosy dluhopisů a silný dolar jsou na vzestupu a téměř každý den slyšíme o nových maximech dosažených na akciových trzích.
  • Politická nejistota ve Španělsku po parlamentních volbách zatěžuje Ibex35 (SPA35)
    Lidová strana (PP) ve volbách zvítězila, i když zdaleka nedosáhla na absolutní většinu a její vítězství v komunálních a regionálních volbách 28. března bylo mnohem menší, než se očekávalo. Naopak PSOE silně odolala, a dokonce si oproti výsledku před čtyřmi lety polepšila.
  • Politická rizika jsou časovanou bombou
    Sociální napětí, a z toho pramenící riziko občanských nepokojů, se může ve světě – včetně Evropy – zvýšit až desetinásobně. Dopady pandemie na světovou ekonomiku načas odsunuly do pozadí politická rizika – zejména pak zvýšený protekcionismus a dopady Brexitu – nebo rizika spojená se sociálními nepokoji, vnitřními konflikty či nebezpečím terorismus. Tato rizika však nezmizela. „Vliv nestabilními politického prostředí na ekonomiku se stal velmi zásadním. Pandemie Covid-19 sice odsunula politická rizika do pozadí. To neznamená, že přestala existovat. Naopak vinou koronavirové krize se mohou ještě prohloubit. Podle analýzy Coface se například riziko občanských nepokojů může zvýšit až desetinásobně,“ upozorňuje Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny COFACE pro Českou republiku a Slovensko.
  • Politická situace v Itálii znovu doléhá na indexy i na euro
    Pondělí seance sice přinesla absenci nového makra a svátek v USA a Británii, ale i tak se zdá, že mají obchodníci o zábavu postaráno. Téma pondělní seance je totiž jednoznačné a je jím politická situace v Itálii. Ta se začala znovu vyhrocovat o víkendu, kdy italský prezident Mattarella odmítl vládního kandidáta na post ministra financí a na pozici premiéra jmenoval svého kandidáta a bývalého člena MMF Carlo Cotarellliho. Ten je pověřen sestavením úřednické vlády, která ale téměř jistě nezíská podporu v parlamentu, což znamená, že země směřuje k předčasným volbám, které by se mohly konat už letos na podzim. Krize na italské politické scéně se tak prohlubuje, na což dnes doplácí především italské dluhopisové výnosy, které rostou u 10letých splatností o 20bp. až na 2,65 %.
  • Politické napětí kazí náladu na trzích: Akcie s dolarem klesají
    Narůstající napětí v Hongkongu se dnes připojilo k obavám z dalšího vývoje americko-čínské obchodní války a kazí odpoledne náladu na trzích. Wall Street otevřela v červeném, evropský index Index Euro Stoxx 600 přišel o ranní až 1% nárůst, dolar na páru s eurem umazal zisky a odpoledne lehce ztrácí a desetileté americké dluhopisy se zlatem jsou opět v kurzu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani