Sobota 20. duben 2024 07:26
reklama
InstaForex Autochartist_
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Fintokei ProTrader

Eurozóna má v bitke s krízou ruky za chrbtom

21.09.2011 11:12  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Grécko s úspešnou akciou

Úvod včerajšieho európskeho obchodovania bol poznačený negatívnou náladou kvôli zníženiu ratingu Talianska ako aj kvôli viacerým šumom o európskych bankách. Situácia sa ale stabilizovala po tom, čo grécka aukcia dopadla pozitívne, nakoľko okrem indikovaného objemu dlhopisov (1,25 mld. EUR) predalo Grécko aj všetky dlhopisy ponúkané v dodatočnej emisii (zvyčajne ide o 30% objemu emisie). Tu totiž naposledy Grécko zlyhalo a vtedy sa začali objavovať správy, že grécke banky už jednoducho nechcú nakupovať dlh Grécka. Včerajšou emisiou sa ale tieto šumy vytratili a euro od úrovne 1,36 posilnilo až k maximám na 1,3745.

SNB a jej „jedi“ monetárna politika

V tejto rally pomohli aj opäť sa objavujúce šumy o SNB, že centrálna banka by mohla úroveň minimálneho levelu fixácie krosu EURCHF posunúť z 1,20 na 1,25. Aj keď správy dnes neboli oficiálne potvrdené tradičným vyhlásením v čase 09:00, frank zatiaľ svoje straty neskorigoval. Dôvodom sú očakávania. Keď guvernér SNB po prvý raz naznačil možnosť fixácie kurzu, prišlo skutočné oznámenie naviazania až o približne tri týždne neskôr. Ticho medzi tým ale v podstate malo silný psychologický efekt na obchodníkov a tí v obave pred možným krokom SNB v podstate konali za ňu. Tento krok len dokumentuje, že sila dôveryhodného odhodlania a racionálnych očakávaní môže mať na trhy naozaj výrazný efekt.

Eurozóna má v bitke s krízou ruky za chrbtom

S tvrdo racionálnymi očakávaniami zatiaľ pracuje aj ECB. Jej prezident Trichet verí, že aktuálna dlhová kríza je riešiteľná uťahovaním opaskov a spätným získavaním dôvery trhu naspäť na stranu problémových štátov. Žiaľ, tak to ale nefunguje. Väčšina krajín eurozóny má priestor vo fiškálnej politike úplne zablokovaný a tým pádom nemôže stimulovať ekonomiku a splatiť dlh rastom a zároveň ECB sa schováva za nemeckú politiku tvrdých peňazí a neštandardné kroky v menovej politike robí len vo veľmi limitovanom rozsahu. A možno tu je priestor na zmenu. Podľa Goldman Sachs má ECB obrovský priestor na monetárne stimuly a odchod Tricheta, Starka a Webera by mohol spôsobiť, že ECB začne s intervenciou na dlhopisovom trhu v obrovskom rozsahu. S tým, ako nemecký ústavný súd v podstate zamietol eurobondy a o fiškálnych transferoch nikto nechce ani počuť, je záchrana už len na ECB. Eurozóna, teraz s oboma rukami za chrbtom, by následne mohla aspoň jednu ruku na boj s krízou vytiahnuť a použiť funkciu ECBCTRL+P. Známy pesimista Albert Edwards si myslí, že sa ECB nakoniec k tejto možnosti uchýli a ECB kúpi pre eurozónu čas. Inak nás totiž čaká už nielen Veľká recesia, ale rovno Veľká depresia a to hneď potom, ako skrachuje Grécko.

BoE možno vytiahne opäť QE

Výhodu nezávislej menovej politiky má aktuálne BoE. Dnešná zápisnica z posledného stretnutia naznačila, väčšina vo výbore pre menovú politiku, vedená guvernérom Kingom, rastie priestor pre nové kolo QE. Dôvodom je očakávanie ďalšieho poklesu inflácie a rovnako aj neisté vyhliadky rastu kvôli spomaleniu globálnej ekonomiky a uťahovaniu opaskov britskou vládou.

Čo dnes môžeme čakať od FOMC

Najväčšou udalosťou dnešného dňa a pravdepodobne aj celého mesiaca je rozhodnutie FOMC o ďalšom smerovaní menovej politiky. Trh očakáva, že FED pristúpi k Operácii Twist 2, teda predaji krátkodobých cenných papierov zo svojej bilancie a v nakupovaní dlhodobých cenných papierov. Tým zníži dlhodobé sadzby. Krátkodobé sadzby ale ostanú nezmenené a to kvôli tomu, že FED jasne povedal, že do prvého polroku 2013 nezmení základnú úrokovú sadzbu FED funds. Nakoľko FED zvykne počúvať trhy na slovo (spomeňme si na QE Lite, QE 2 alebo zmenu slovníku FEDu o dĺžke ponechania sadzieb nezmenených), je pravdepodobnosť toho, že Operácia twist príde, veľmi vysoká a väčšia analytikov v prieskume Bloomberg sa prikláňa k tejto možnosti.

Čo ekonomika nemôže čakať od FOMC

Oveľa zaujímavejšia pasáž prieskumu sa ale týkala samotného efektu QE. Až 61% analytikov si myslí, že ďalšia fáza QE nedokáže znížiť mieru nezamestnanosti z aktuálnych úrovní. Nečakajme preto od nového kola stimulov žiadne zázraky. QE nefungovalo v obnove rastu v Japonsku, tak prečo by malo fungovať v US.

Výhľad na dnes

Pár EURUSD zatiaľ ostáva nad hladinou 1,36, čo je zatiaľ pozitívny signál pre vývoj na trhu. SNB s novou úrovňou fixácie neprišla, naopak možnosť QE naznačila BoE. Pokles káblu stiahol nadol aj euro, no pokles je zatiaľ limitovaný. V očakávaní operácie twist  a dobrej aukcii pokladničných poukážok zo strany Portugalska rastie možnosť ratu páru smerom k hladine 1,3750. Následne ale bude tento rast pravdepodobne vypredaný, nakoľko euro je teraz horšou menou s oveľa neflexibilnejšou politikou. Zmeniť trend by mohli len nejaké iné formy stimulov, napríklad rovno oznámenie QE3, resp. jeho naznačenie ako ďalšieho kroku FEDu. To by podporilo odraz EURUSD k 1,38.

EURUSD

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Eurozóna: Inflace i v květnu zůstane nízká
    Cenový vývoj v posledních kvartálech úzce kopíruje vývoj cen ropy, resp. energií, jejich obrat tak zřejmě znamená, i dle očekávání trhu...
  • Eurozóna: Inflace i v prosinci slabá
    Cenový vývoj v posledních kvartálech úzce kopíruje vývoj cen ropy, resp. energií. Jejich pokračující pokles znamená tlak na pokles jiných cen a tím...
  • Eurozóna, inflace - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Spotřebitelské ceny v eurozóně v březnu zrychlily svůj růst, tento vývoj ale v zásadě odpovídá očekávání. Na úrovni 1,3 % je celková meziroční inflace nejvyšší od loňského ledna. Zrychlení cenového růstu v případě letošního března připadá zejména na pohonné hmoty a energie pro domácnosti. Inflace v eurozóně v nejbližších měsících velmi pravděpodobně dále poroste, ECB ale dala jasně najevo, že bude hledět skrze letošní nárůst inflace a bude udržovat měnové podmínky uvolněné s cílem podpořit oživení ekonomiky.
  • Eurozóna: Inflace slabá, USA: Vystoupení Yellenové
    Cenový vývoj v posledních kvartálech úzce kopíruje vývoj cen ropy, resp. energií. Jejich pokračující pokles znamená tlak na pokles jiných...
  • Eurozóna je na tom ekonomicky nejhůře za sedm let. Letošní hrozbou jí je koronavir a Trump
    Eurozóna je na tom ekonomicky nejhůře od krize před sedmi lety, dolů ji teď stahují, celkem nečekaně, hlavně Francie a Itálie.
  • Eurozóna je TOP favorit na krach
    Ak sme Vás tento týždeň informovali, že Eurozóna má v prvej desiatke najrizikovejších ekonomík p...
  • Eurozóna letos zůstane nadále v recesi
    Mads Koefoed, hlavní makroekonomický stratég Saxo Bank. Saxo Bank očekává, že eurozóna i letos zůstane v recesi. Ekono...
  • Eurozóna má ďalších rebelov – Talianov. Aké sú možné scenáre v prípade vzniku euroskeptickej vlády?
    Taliansko je opäť raz stredobodom pozornosti. Z marcových volieb, ktoré skončili zdanlivo patovou situáciou, zrejme napokon vznikne euroskeptická koalícia protestného Hnutia 5 hviezd a Ligy, ktorá je od stredu výrazne napravo. To by samo o sebe nemusel byť problém, pokiaľ by na verejnosť neprenikol návrh vládneho programu, ktorý okre iného obsahuje:
  • Eurozóna má svůj historicky nejhlubší propad za sebou
    Podle dnes zveřejněných výsledků poklesla dynamika HDP eurozóny v Q2 o historicky nejvyšších 12,1 % q/q a 15,5 % y/y. Přestože se odhady analytiků pohybovaly mezi -8,7 % až -16,0 % q/q, výsledné číslo bylo nakonec přesně v souladu s konsenzem trhu. Nejhůře z velkých ekonomik dopadlo Španělko, kde HDP ve srovnání s minulým čtvrtletím propadl o 18,5 %, meziročně pak o 22,1 %. Spotřeba zde poklesla o více než 21 % mezikvartálně, investice pak o 22 %. Ve třetím čtvrtletí však již očekáváme rychlý růst tamní ekonomiky, a to o 24 % q/q. Francouzská ekonomika skončila s mírně lepším výsledkem, než se čekalo (-13,8 % q/q). Pozitivně překvapila Itálie, kde se čekal pokles dynamiky o téměř 16 % mezikvartálně, z čehož nakonec bylo -12,4 % q/q. Zde je však podle našeho názoru pravděpodobná revize směrem dolů.
  • Eurozóna má šancu. Pravdepodobne poslednú.
    Máme za sebou rozhodnutie o ESM zo strany nemeckého ústavného súdu, ktorý dobre využil čas a vyjadril sa ...
  • Eurozóna mírně rostla, britské tržby zažily propad, analýza EUR/GBP
    Italská ekonomika se podle prvního výsledku HDP za třetí kvartál nevysvobodila z recese. Tamní ekonomika rostla n...
  • Eurozóna může slavit, Spojené státy doufat v lepší zítřky; analýza EUR/USD
    Na dobré zprávy z Německa a Francie navázala v dopolední seanci i celá eurozóna, jejíž HDP posílilo v posledním č...
  • Eurozóna na ceste z krízy... do krízy
    Akciové indexy v US včera zaznamenali tretí deň prírastkov v rade za sebou. V raste pomohli stabilné výnosy na US dlho...
  • Eurozóna nemá po francúzskych voľbách vyhrané, najväčším testom bude Taliansko
    Le Penová by v prípade víťazstva v prezidentských voľbách nedokázala pretlačiť nič cez parlament, do ktorého sa volí dvojkolovo väčšinovým systémom po obvodoch (zhruba tak ako sa u nás kedysi volili župani). Aktuálne prieskumy odhadujú v júnových parlamentných voľbách pre jej stranu 15-25 kresiel z 577.
  • Eurozóna, Německo, Francie: HDP zřejmě roste stále mírně
    Trh čeká za čtvrté čtvrtletí 2014 pokračování slabšího růstu ek. aktivity/HDP. Předstihové ukazatele ovšem ještě před koncem roku...
  • Eurozóna: Nezaměstnanost na nejnižší úrovni od roku 2008
    Podle údajů zveřejněných minulý pátek Evropským statistickým úřadem (Eurostat) zůstala míra nezaměstnanosti v eurozóně v červenci stabilní na úrovni 8,2 %. Situace v oblasti zaměstnanosti se v eurozóně stále zlepšuje. Podle nejnovějších údajů zveřejněných 31. srpna se sezónně očištěná míra nezaměstnanosti v červenci 2018 pohybovala stabilně ve srovnání s červnem 2018 na úrovni 8,2 %. Oproti červenci 2017 se snížila o 0,9 %. Jde o nejnižší míru zaznamenanou v eurozóně od listopadu 2008. Navzdory tomuto klesajícímu trendu existují stále silné kontrasty mezi zeměmi měnové unie.
  • Eurozóna odkladá grécky problém na neurčito
    Dnešná ázijská seansa na forexe preb...
  • Eurozóna - PMI díky posílení služeb v únoru překonaly očekávání
    Rozbor: Malé růsty aktivity zpracovatelského průmyslu a zejména služeb eurozóny z ledna v únoru posílily. Data zpracovatelského průmyslu zaostala za očekáváním hlavně kvůli nečekané stagnaci mírného růstu odvětví Německa a prohloubení menší recese francouzského zpracovatelského průmyslu. Naopak francouzské a zejména německé služby se vyhouply do nečekaně slibného růstu, v případě Francie dokonce z mírné recese v lednu.
  • Eurozóna pokračuje v pomalom raste. Taliansko je v Recesii. Euro je pod tlakom.
    Pred chvíľou vyšli nové čísla HDP z eurozóny. Medziročný rast ostal na úrovni 0,2% a medziročný rast spomalil z 1,6% na 1,2%. Recesia to teda ešte ani zďaleka nie je, rast je však pomalý. Kumulatívny rast HDP za dva kvartály ako aj medziročný rast sú aktuálne najpomalšie od roku 2013.
  • Eurozóna pokračuje v solidním růstu, ale euro lepší data ignoruje
    Evropské indexy dnes částečně korigují ztráty z konce minulého týdne a vrací se do zelených čísel. Zisky jsou však rel...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
IC Markets
FP Markets
FBS
reklama
Swissquote Bank