Čtvrtek 28. březen 2024 22:34
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Centrální banky oznámily globální intervenci na dodání dolarové likvidity, trhy míří nahoru

15.09.2011 15:20  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Koordinovanou intervenci na dodání dolarové likvidity bankovnímu sektoru oznámily vedoucí centrální banky hlavních ekonomik světa. Evropská centrální banka oznámila dohodu s americkým Fed, britskou Bank of England, japonskou Bank of Japan a švýcarskou centrální bankou SNB na dodávání likvidity v amerických dolarech skrze nástroje s průměrnou dobou splatnosti tři měsíce tak, aby pokryly potřeby bankovního sektoru do konce roku 2011.

ECB uvedla, že tato podoba úvěrů je nadstavbou k 7denním dolarovým operacím Evropské centrální banky. Chystá se provést tři separátní operace od října do prosince tohoto roku a to dne 12. října, 9. listopadu a 7. prosince. V samostatném prohlášení švýcarská centrální banka uvedla, že nabídne dodávku dolarové likvidity s 84denní splatností rovněž tak, aby pokryla potřeby finančního sektoru do konce roku 2011. „Operace bude provedena dne 12. října,“ uvedla SNB. Je tedy koordinovaná s termínem ECB.

"ECB vidí současné napětí na trhu amerických dolarů," komentuje snahu centrální banky eurozóny Benjamin Schröder z Commerzbank. Podle něho však stav likvidity v bankovním sektoru nijak tragický není. "Kdyby tu opravdu byl velký problém, viděli byste větší zájem o 7denní tendr ECB. ECB se snaží věcem zabránit, než by se mohly vymknout kontrole," dodal v narážce na včerejší zprávu, že ECB v rámci pravidelného 7denního likviditního tendru nejmenovaným evropským bankám 575 milionů dolarů.

Akciové trhy, které již dlouho volaly po akci ze strany tvůrců měnové či hospodářské politiky, zareagovaly pozitivně. Evropské burzy rozšířily zisky. Celkový index DJ Stoxx 600 chvíli po oznámení rostl o více než dvě procenta, když hybným motorem byly banky, u nichž se trh dosud o dostatek likvidity obával – DJ Stoxx 600 Banking si připisoval přes tři procenta a ziskům vévodily například Société Générale, BNP Paribas či Commerzbank. Americké futures také rozšířily dosavadní zisky a nyní rostou přes procento.

Euro po zprávě o lepší dostupnosti dolarové likvidity pro banky posunulo dnešní maxima až k 1,394 USD/EUR, když před oznámením zprávy byl eurodolar pod 1,38 USD/EUR.



(Zdroj: Bloomberg, AP)

Text bude doplněn

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Centrální banky dnes úřadují; analýza USD/CHF, GBP/USD, USD/CAD
    Dnes proběhlo druhé kolo programu TLTRO. Evropské komerční banky si z něj půjčily 129,85 miliard eur, což je abso...
  • Centrální banky dnes zamávaly s trhy. Výnosy a euro letí vzhůru, koruna slábne
    Bank of England zvýšila úrokové sazby o 25 bodů, ale našly se hned 4 hlasy z 9 pro výraznější zvýšení o 50 bodů. Zároveň banka přestává reinvestovat peníze z maturujících dluhopisů v bilanci a až se sazby dostanou na 1 procento, chce zvážit i aktivní prodeje. Základní sazba by se podle projekcí měla dostat na 1,5 procenta v polovině příštího roku.
  • Centrální banky hrají nebezpečnou hru
    Světové trhy během léta výrazně posílily díky příznivým krokům centrálních bank v čele s Bank of England, která zahájila nové kolo kvantitativního uvolňování s cílem absorbovat šok po výsledku referenda o brexitu. Výsledek volby nedokázal zničit důvěru v britský státní dluh a britské akcie i globální trhy si s úlevou vydechly. Na druhé straně Atlantiku se zdá, že největší světová centrální banka, americký Fed, se vzhledem k neslaným, nemastným údajům o americké ekonomice drží zpět a neplánuje další zvyšování úrokových sazeb. Pokud jde o ECB, ta hlasitě oznámila nadcházející přehodnocení své politiky na svém jednání 8. září, což zvýšilo očekávání dalšího možného uvolňování.
  • Centrální banky hýbaly s jenem, eurem i forintem, koruna končí silnější
    Koruna za dnešek k euru posiluje na 25,78, čímž maže další část ztrát z úvodu týdne. České měně se dařilo i přes hor...
  • Centrální banky jsou stěžejními hráči na trzích s drahými kovy
    Na trhu zlata nadále dominuje poptávka ze strany centrálních bank. Je to důležitý faktor, který vysvětluje, proč si drahý kov na pozadí rostoucích výnosů dluhopisů a stálého posilování amerického dolaru nadále drží dlouhodobé úrovně supportu.
  • Centrální banky loni nakoupily nejvíc zlata za 50 let
    Centrální banky se v posledních letech rozdělily na dva tábory. Jedny tisknou peníze jako utržené z řetězu, druhé se řídí radou Marca Fabera a nakupují zlato, jako kdyby měl přijít konec světa. Souvisí spolu nějak tyto jevy?
  • Centrální banky mají v trezorech pětinu zlata, které kdy bylo vytěženo. Česko jde proti proudu, zlata se zbavuje
    Centrální banky stále zůstávají největšími držiteli zlata na světě. Celkem mají ve svých trezorech pětinu veškerého zlata, které kdy bylo vytěženo – 33 604,1 tuny. Podle globálního ekonomického výhledu České národní banky (ČNB) z roku 2015 měly centrální banky před třemi lety o 2704 tun zlata méně než dnes. Jen od ledna do prosince navýšily centrální banky celého světa své devizové rezervy ve zlatě o 355,6 tuny.
  • Centrální banky nakupují rekordní množství zlata. Je to znakem rebelie vůči dolaru
    Centrální banky po celém světě nadále rozšiřují své zlaté rezervy. Podle informací Světové rady pro zlato (World Gold Council) činily čisté nákupy centrálních bank v prvním čtvrtletí letošního roku 125 tun žlutého kovu, což představuje nejlepší start od roku 2010, kdy jsou centrální banky čistými kupci zlata. Historického rekordu bylo dosaženo vloni, kdy nákup zlata ze strany centrálních bank dosáhl 1 136 tun – a zdá se, že se trend nezastavuje.
  • Centrální banky na tahu
    Tento týden budou zasedat všechny hlavní centrální banky ECB, Fed a BoJ. Ve středu přijde na řadu americký Fed. Společně s trhem očekáváme, že dojde ke druhému zvýšení sazeb v tomto roce. Zvýšení už je plně započteno trhem a zajímavější tak bude nová prognóza banky včetně projekce úrokových sazeb. Americké ekonomice se daří lépe, než se na začátku roku čekalo. Míra nezaměstnanosti podle poslední statistiky překvapivě poklesla až na 3,8 %, což je nejnižší míra za téměř pět desetiletí. Míra inflace tento týden pravděpodobně vyskočí na 2,7 % a další zrychlení by mělo následovat. Proto očekáváme, že nová prognóza ukáže ve srovnání s březnem o jedno zvýšení sazeb v tomto roce více. Celkově tak očekáváme, že celé vyznění zasedání bude silně jestřábí, což by mělo vrátit tlak na růst amerických výnosů a podpořit americký dolar.
  • Centrální banky nepřekvapily trhy, analýza EUR/GBP
    Britská centrální banka (BOE) dnes rozhodla o úrokových sazbách a částce věnované na stimulaci ekonomiky (Asset P...
  • Centrální banky po celém světě jsou vážně znepokojeny nadhodnocenými nemovitostmi
    Čím vyšší je inflace, tím více se centrální banky obávají bublin na lokálních realitních trzích. Irská a německá centrální banka plánují přísnější regulaci komerčních nemovitostních fondů. Centrální banky po celém světě jsou vážně znepokojeny nadhodnocenými nemovitostními fondy
  • Centrální banky pospíchají, aby zabránily krizi vzájemné důvěry
    Zatímco většina lidí o víkendu odpočívala, finanční instituce nepřetržitě pracovaly na řešení pro banku Credit Suisse, jejíž důvěra byla na hraně. V neděli večer přišla zpráva, že UBS koupila svého problémového švýcarského konkurenta v transakci se všemi akciemi za 3 miliardy švýcarských franků (přibližně 3 miliardy eur), což je značná sleva oproti páteční uzavírací ceně. Ačkoli zatím nejsou jasné všechny podrobnosti a důsledky transakce, investoři si kladou otázku, zda se znovu neopakuje rok 2008.
  • Centrální banky se mění z holubů na jestřáby
    Britská libra včera po zasedání centrální banky posílila, když tři z osmi hlasujících členů bankovní rady nečekaně zvedli ruce pro zvýšení sazeb o čtvrt procentního bodu. Aktuálně je hlavní úroková sazba na úrovni 0,25 procenta. Ekonomové oslovení Reuters očekávali, že pouze jedna členka bankovní rady, a to Kristin Forbes, jejíž mandát vyprší na konci června, bude prosazovat zvýšení sazeb. Pro zvýšení sazeb hlasovali také Ian McCafferty a Michael Saunders. Nakonec zvítězili argumenty pro ponechání sazeb na stávající úrovni. Ty zdůrazňovali zpomalení ekonomického růstu v prvním letošním čtvrtletí a politickou nejistotu po parlamentních volbách. Větší počet členů hlasujících za růst sazeb zvyšuje pravděpodobnost, že banka k tomuto kroku přistoupí v brzké době, a to i navzdory zpomalujícímu ekonomickému růstu. Vyšší sazby vyžaduje rostoucí inflace, která v květnu vystoupala na 2,9 procenta v meziročním srovnání. Na rozdíl od libry, britský akciový index po těchto zprávách oslabil.
  • Centrální banky se předhánějí, která uvolní měnové podmínky více
    Tento týden patří centrální bankám. K jednacímu stolu již v pondělí zasedla ta japonská, dnes jí bude následovat americká centrální banka, ve čtvrtek pak ta evropská. Společným jmenovatelem je, jak ještě více uvolnit měnové podmínky a pomoci ekonomikám zasaženým pandemii koronaviru. Fed ponechá sazby zřejmě beze změny. Na stávající úrovni je ale bude muset držet ještě hodně dlouho. Na přetřes se tak může dostat otázka kontroly výnosové křivky, především jejího krátkého konce. Na druhou stranu se ale může zabývat i tím, zda nezvýšit sazbu na přebytečné rezervy (IOER), popřípadě kdy tak učinit. Ke snížení klíčové úrokové sazby podle našeho názoru nepřistoupí ani Evropská centrální banka. K tomuto kroku sáhne až v červnu. Podle naší prognózy se stávajícím programem QE nevystačí. Na začátku příštího roku ho bude muset rozšířit a prodloužit.
  • Centrální banky se připravují na nový měnový režim
    Zdá se, že centrální banky mnoha zemí po celém světě se připravují na nový měnový režim. Údajně v prvním čtvrtletí roku 2023 přidali do svých zlatých rezerv 228 tun po loňském rekordním nákupu 1 136 tun, což udrželo ceny nad 1 900 USD navzdory jestřábí pozici Federálního rezervního systému.
  • Centrální banky si vzaly dovolenou dřív
    Minulý čtvrtek obnovila ECB svůj závazek ohledně kvantitativního uvolňování - nákupu obrovského množství dluhopisů až do září 2018. Peněžní zásoba bude i nadále masivně růst, stejně jako veřejná zadluženost. Nepříjemná pravda je: jedno euro růstu stojí mnohem víc než to, co přinese. V Austrálii zpráva o solidním výsledku pracovních míst v listopadu opět obnovila naději na širší zotavení a podpořila oživení australské měny.
  • Centrální banky spojují své síly. USA vytisknou tolik peněz, kolik bude potřeba
    Navzdory krachu tří amerických bank a pokusům o záchranu dalších, akciový trh nadále klesá, což vedlo k mnohem nižším výnosům dluhopisů. Sázení na měnové zpřísnění ze strany Federálního rezervního systému nyní ustoupilo, zatímco varování před recesí zesílila.
  • Centrální banky vlastní 17 % celosvětových vytěžených zásob zlata
    Podle Světové rady pro zlato (World Gold Council) stouply v současné době zlaté rezervy centrálních bank na 35 000 tun zlata, což je o 5 000 tun více než v roce 2009. Od roku 2012 se celosvětově vytěží okolo 3 000 tun zlata ročně, za rok 2019 se produkce přehoupla dokonce přes 3 500 tun zlata.
  • Centrální banky zmírňují jestřábí politiku
    Fed udělal klíčový krok k dalšímu vývoji na akciových trzích. Během tohoto, z pohledu ekonomiky důležitého týdne jsme mohli být svědky prohlášení Maria Draghiho a také včerejšího zasedání Fedu.
  • Centrální banky znovu zdrojem obav, k Fedu se přidává i ECB
    Začátek nového týdne stále ještě formují zprávy z pátku a víkendu. Trhy se musejí srovnat s novými informacemi, než svou pozornost stočí k dalším věcem, třeba evropské snaze řešit energetickou krizi nebo novým makrodatům v kalendáři.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani