Úterý 19. březen 2024 06:55
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

ECB potopila Írov

01.04.2011 09:59  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

ECB odmietla pomoc Írsku
Ako sme už niekoľkokrát naznačili tento týždeň najväčším rizikom pre EURo je bohužiaľ samotná Eurozóna. I počas včerajšieho obchodovania výsledky inflačných rizík v Eurozóne sledované HICP (harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien) potvrdili rastúcu trajektóriu. Dvojročné maximá inflačných hrozieb tak podporujú trhové očakávania navršovania sadzieb ECB, čo sa podpísalo pod včerajšie maximá páru EURUSD na úrovni 1,4230/40. Tento vývoj napĺňal naše trhové predpoklady testovania 6-mesačných maxím na úrovni 1,4250/60 EURUSD a čakalo sa na druhý kľúčový výsledok dňa v podobe írskeho strestestovania. Skôr ako sa však trhy dočkali výsledku prekvapila ECB komentárom, že Rada guvernérov ECB sa nedohodla na dlhodobom programe refinancovania írskeho bankového sektora (predpoklady 80 mld. EURo). V čase pozitívneho vývoja EURa tak opäť vnútorný impulz potopil pokračujúci rast, je až zarážajúce ako môže Eurozóna ešte fungovať pri tak nepriateľských vzťahoch medzi jednotlivými štátmi a inštitúciami vo vnútri Eurozóny. Dôvodom môžu byť obavy ECB o prípadné snahy írskej vlády presadiť haircut na držiteľov dlhopisov írskych bánk.


Práve tieto informácie napriek stabilným výsledkom strestestovania sa podpísali pod prepad EURUSD k úrovni 1,4170/50. Večerné obchodovania ovplyvnili i komentáre predstaviteľov FEDu (Kocherlakota) o prípadnom navršovaní sadzieb FEDu o viac ako 0,5% ešte v tomto roku. Kombinácia sklamania z ECB a komentáru člena FEDu stála za včerajším zastavením pozitívnej nálady na EURe.

Silné impulzy

Dnešok prináša plno fundamentálnych impulzov. Kľúčom by však mali byť výsledky portugalskej aukcie 12-mesačných pokladničných poukážok o 10:40 (Portugalsku chýba likvidita pred blížiacou splátkou), US trh práce o 12:30 (Nonfarm Payrolls a US nezamestnanosť ) a komentáre členov FEDu (Plosser, Fisher, Dudley). Hlavne Plosser je silný odporca uvoľnenej menovej politiky a presadzuje i vlastný plán stabilizácie. Všetko príliš rizikové faktory pre EURo, čo naznačuje počas dňa skôr silnejšie tlaky na suportné úrovne 1,4150/40 resp. 1,41/1,4090 EURUSD.

EURo však stále so silnou podporou ECB, ktoré potvrdili i včerajšie komentáre členov Rady guvernérov (Quaden, Wellink) o navršovaní sadzieb ECB. Práve preto i pri mierne negatívnych výsledkoch portugalskej aukcie (stále sa čaká na júnovú žiadosť o finančnú pomoc z eurovalu po portugalských voľbách) sa dá očakávať snaha trhu o udržanie 1,41 EURUSD. US trh práce by nemal výraznejšie prekvapiť a pokiaľ to bude v pásme trhových očakávaní (Nonfarm Payrolls 200 tis. a US nezamestnanosť 8,9%) všetko ostane na pleciach komentárov FEDu. FED by však nemal meniť politiku QE2 končiacu v júni, čo nahráva EURu pretože ECB zasadá už budúci týždeň (7.apríla) a tak stále pri stabilnejších výsledkoch trhy budú sa snažiť nakupovať EURo. Jedine výrazne negatívne dáta z Portugalska, silný US trh práce a extrémne jastrabí slovník predstaviteľov FEDu o predčasnom ukončení QE2 a potrebe navŕšiť sadzby otvára potenciál pre prielom 1,41 EURUSD nadol k 1,4040/20 EURUSD.

Technické okienko
Technicky EURUSD tak stále nad silnou rastovou trendovou líniou 1,4070/50, kde sú kľúčové nákupné zóny. Stabilnejšie dáta počas dňa ako sme už naznačili s vidinou ECB dávajú potenciál smerovania k 1,42 EURUSD resp. i testovania dvojitého vrcholu na úrovni 1,4240/60 EURUSD. Aktuálne tak preferujeme nákup páru pri suportných úrovniach, kde ho budú čakať obavy o výsledky z Portugalska a US trhu práce. Prípadnú zmenu výhľadu Vám prinesieme v analytickom servise.

Graf EURUSD s 2-hod.periódou

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ECB ponechala úroky beze změny, trh čeká na zahájení tiskové konference
    Evropská centrální banka ponechala dle očekávání klíčovou depozitní sazbu beze změny na rekordním minimu -0,5 %. Investoři nyní čekají na tiskovou konferenci, která začne ve 14:30. Bude se jednat o poslední tiskovou konferenci guvernéra Maria Draghiho. Trh nečeká oznámení změny měnové politiky, nicméně mohli bychom se dočkat kvalifikovaného názoru na zhoršování vývoje ekonomiky eurozóny. Projev guvernéra by měla jako obvykle provázet zvýšená volatilita na DE30, EURUSD a také na dalších hlavně evropských aktivech.
  • ECB ponechala základní sazbu beze změny
    Český průmysl vstoupil do nového roku poklesem a navázal tak na nevalný výkon z předchozích měsíců. V lednu výroba meziročně poklesla o 1,4 %, což po sezónním očištění znamená oproti předchozímu měsíci +1,1 %. Výsledek je tak téměř přesně v souladu s tržním i naším očekáváním a ve srovnání s přechozím měsícem se dynamika dále zhoršila. Na aktuálních datech je varující, že ještě nijak nezachycují dopad epidemie koronaviru, které se ovšem český průmysl v nejbližších měsících dozajista nevyhne. Zatímco v únoru bude její efekt zřejmě ještě omezený, v následujícím období již lze očekávat pokles poptávky ze zahraničí a zároveň i výraznější výpadky produkčních kapacit.
  • ECB ponechá úrokové sazby beze změny
    V pondělí byla zveřejněna obchodní bilance v Německu, která oproti očekávaným 17 miliardám EUR skončila ve výši 18,7 miliard EUR. Objednávky strojů v USA za únor klesly o 0,5 %. Původně se předpokládal pokles o 0,6 %.
  • ECB ponechává úrokové sazby beze změny
    ECB ponechala svou základní úrokovou sazbu na nejnižší úrovni – od března 2016 je na nule. Ministři financí EU se dohodli, že v příštím roce mírně zpřísní fiskální politiku, a to po třech letech, kdy do ekonomiky vkládali miliardové injekce kvůli pandemii koronaviru. Uvedli také, že pokud to situace na Ukrajině bude vyžadovat, připraví další hotovost.
  • ECB poprvé od roku 2011 zvedne úrokové sazby a hlavně představí nové anti-fragmentační QE
    Zatímco celá Evropa s napětím očekává, v jakém objemu obnoví Rusko dodávky prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1, Evropská centrální banka dnes poprvé po více než dekádě zvedne úrokové sazby. Spekulace z Frankfurtu přitom naznačují, že ECB zvažuje relativně agresivní start normalizace sazeb v podobě jejich růstu o 50 bps, čímž by se depozitní sazba dostala poprvé od roku 2014 ze záporných hodnot.
  • ECB po přestávce znovu zasahuje - snižuje úrokové sazby, zvažuje pomoc firmám
    Základní úrokové sazby v eurozóně klesají po přestávce trvající tři čtvrtě roku. ECB snižuje hlavní refinanční sazbu o...
  • ECB posílí nákupy, Nasdaq v čele akciového růstu
    Evropská centrální banka dnes na svém zasedání naplnila očekávání. Prezidentka Lagardová slovně vystoupila proti "předčasnému utahování", které se děje na trzích a banka se proti němu rozhodla i zasáhnout. Zatímco v posledních týdnech nakupovala v rámci programu PEPP méně dluhopisů, v nejbližším kvartálu by měly nákupy naopak probíhat podstatně rychleji. Lagardová však současně odmítla, že by se ECB snažila řídit výnosovou křivku.
  • ECB poslala výnosy na EÚ dlhopisoch nadol
    Európske akciové indexy sa po zasadaní ECB vyvíjali zmiešane. Talianske akcie zaznamenali pokles, zatiaľ čo nemecký DAX zaznamenal najvýraznejší nárast. Zasadnutie ECB neprinieslo nič nové. Centrálna banka ponechala úrokové sadzby bez zmeny, pričom potvrdila predchádzajúce očakávania vývoja úrokových sadzbieb, ktoré ostanú bez zmeny počas celého roka 2019. Trhy očakávali nové informácie ohľadom nového kola TLTRO úverov, avšak Draghi povedal, že informácie ohľadom TLTRO budú zverejnené na nasledujúcom zasadaní. Európska spoločná mena, ako aj výnosy európskych dlhopisov sa dostali pod tlak.
  • ECB posunula případné zvýšení úrokových sazeb do první poloviny příštího roku
    Saudský ministr pro ropu Khalid A Al-Falíh v pondělí konstatoval, že věří v prodloužení dohody OPEC+ za červen letošního roku. Bullard z Fedu se domnívá, že budoucí snížení sazeb by mohlo být odůvodněno vzrůstajícím obchodním a inflačním rizikům. Inverzní křivka podle Bullarda signalizuje, že je zapotřebí snížit sazby, jelikož trh tím naznačuje, že jsou sazby na příliš vysokých úrovních. Také se zmínil, že plán ohledně rozvahy Fedu je dobrý a není potřeba se jim zabývat.
  • ECB potopila Írov
    ECB odmietla pomoc ÍrskuAko sme už niekoľkokrát naznačili te...
  • ECB po třech letech ukončí kvantitativní uvolňování
    Hlavní událost roku evropské měnové politiky je tu. Obdobně jako většina trhu očekáváme, že ECB ukončí po více než třech letech program kvantitativního uvolňování. Během té doby vzrostla bilance centrální banky více než dvojnásobně a v současnosti dosahuje 4,6 bilionů eur. Na míře uvolnění měnové politiky se však nic nemění. ECB bude i nadále udržovat své portfolio nabytých aktiv pomocí reinvestic výnosů na současných hodnotách. Než o obratu v měnové politice, lze hovořit o zastavení dalšího uvolňování.
  • ECB potvrzuje blízkost vrcholu úrokových sazeb
    Důležitých ekonomických zpráv bylo hodně a většina z nich přišla ze Spojených států. Většina zpráv je podle mě pro americký dolar slabá a trh tento názor nejspíš sdílí, protože čísla byla naprosto jasná. Nezvítězila ale logika jako spíš touha trhu prodávat a držet se aktuálního trendu a vlnové analýzy. Jak jsem už zmínil, jako nejpravděpodobnější scénář pro příští týden se jeví konstrukce klesající vlny pro oba instrumenty.
  • ECB prehadzuje výhybku
    Včerajší pohľadVčerajšie obchodovane na finančn...
  • ECB prezentuje nové prognózy, EURUSD testuje hladinu 1,19
    Tlačová konferencia prezidentky ECB, Christine Lagarde, sa začala o 14:30. Lagarde zdôraznila, že pandémia koronavírusu mala negatívny dopad na ekonomiku, ale prichádzajúce údaje naznačujú výrazné oživenie ťahané obnovením domáceho dopytu. S projekciami však súvisí vysoký stupeň neistoty. Lagarde uviedla, že ECB nevidí dôvod na prehnanú reakciu na nedávne posilnenie eura. ECB bude aj naďalej sledovať vývoj na devízovom trhu.
  • ECB pripúšťa default Grécka
    Súboj slovNedá sa začať inak dnešná an...
  • ECB prodlouží program nákupů aktiv
    Nízká inflace a obavy z dalšího ekonomického vývoje přimějí ECB, aby na svém čtvrtečním zasedání dále uvolnila měnové podmínky. Očekáváme, že stávající pandemický program nákupů aktiv bude rozšířen o dalších 600 miliard EUR a prodloužen do konce roku 2021. V březnu příštího roku pak bude spuštěn program TLTRO4.
  • ECB projekcie
    "HDP pre rok 2010 na úrovni 1,6% -1,8% Y/Y (posledný odhad 1,4-1,8% Y/Y), HDP pre ro...
  • ECB projekcie
    "Inflácia v roku 2010 v pásme 1,5-1,7% Y/Y"...pre rok 2011 1,3-2,3% Y/Y (p...
  • ECB propadá panice
    Růst v eurozóně se hroutí, polarizace politiky eurozóny jen přispívá ke všeobecnému trápení a ECB to hodlá řešit tím, že bankám předhodí další peníze. To nic nevyřeší – a den zúčtování se blíží.
  • ECB prozatím uklidnila trhy a poskytla řeckým bankám dodatečnou likviditu
    Evropské indexy dnes navzdory napětí okolo situace v Řecku pokračují v opatrném růstu a znovu si připisují několik des...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024