Čtvrtek 18. duben 2024 13:09
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Rizikové meny v útoku

22.02.2011 11:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zhodnotenie včerajška
Počas včerajšieho dňa sme zaznamenali výraznejší ústup EURUSD zo svojich ziskových úrovni, čo bolo v súlade s našou včerajšou  predikciou. Dôvodom silnejšieho výpredaja EURUSD počas dnešnej rannej seansy boli prehlbujúce sa geopolitické problémy na Blízkom Východe a Severnej Afrike, ale i negatívne výsledky z prvých krajinských nemeckých volieb (drvivá prehra vládnej CDU – Merkelová). Informácie o zastavení ropných dodávok z Líbye, prehlbujúcich sa sociálnych nepokojov na Blízkom Východe a stále rizikový výhľad vzťahov USA – Irán ( po tom ako dve iránske lode preplávali Suezským prieplavom), sú aktuálne živnou pôdou pre rizikovú prirážku na trhu. Práve táto globálna nestabilita o vývoj  „jasmínovej revolúcie“, ktorá aktuálne môže zasiahnuť celý Blízky Východ (kľúčoví dodávatelia ropy), je kľúčom k obnove apetítu po bezpečných prístavoch USD, CHF, JPY a komoditách. Ide o financujúce meny carry trades s najnižšími úrokovými sadzbami, kde rast rizika automaticky spúšťa reverzný tok a vyplácanie úverov denominovaných v týchto menách.  EURUSD -0,91% (intradenná zmena), EURJPY -1,24%, EURCHF -1,03%, GBPUSD -0,55%, USDJPY -0,32%.


Graf vývoja zhodnotenia finančných aktív voči USD za posledných 24 hodín



EURo stráca dôveru napriek silným dátam, ktoré mu včera poskytli výsledky PMI sektora výroby a služieb a prieskum nemeckých manažérov Ifo s najvyššími úrovniam od zjednotenia Nemecka. Zároveň i večerné komentáre predstaviteľov ECB (Stark, Weber) potvrdili obnovu nemeckej ekonomiky a naznačili možnosť sprísnenia menovej politiky ECB v prípade prehĺbenia sekundárnych inflačných rizík v Eurozóne. Po piatkových komentároch Bini Smaghiho o sprísnení krokov ECB pri inflačných rizikách je tu ďalší náznak silnejúceho protiinflačného tábora v ECB. Aktuálne však ani komentáre a dáta z Nemecka nepodporili EURUSD a ten pod tlakom rizika korigoval k minimám na 1,3520/00 EURUSD.

K ďalším kľúčovým udalosťami nočnej seansy patrili kroky ratingovej agentúry Moodys, ktorá znížila výhľad ratingu na záväzky japonskej vlády na negatívny zo stabilného, čo naznačuje potenciál zníženia ratingu. JPY však výrazne tlmil tento negatívny krok svojim rizikovým „leskom“. Poslednou kľúčovou udalosťou bolo už druhé silné zemetrasenie na Novom Zélande (NZDUSD -2%) za posledné mesiace, čo jasne potvrdzuje výhľad ekonomickej recesie tejto ekonomiky a ďalšie tlaky na výpredaj NZD.

Dnešný výhľad

Bez dát z Eurozóny môžeme očakávať udržanie negatívneho sentimentu na EURUSD  pod tlakom geopolitických globálnych rizík. Ďalšie prípadné negatívne informácie z Blízkeho Východu a rast cien komodít bude hľadať výsledok v snahe o prielom 1,3520/00 EURUSD s potenciálom k psychologickým minimám na 1,3440/20. Ticho počas prvej polovice európskej seansy by mohlo mierne tlmiť straty na EURe. Prípadná korekcia strát bude tlmená rezistenciou na úrovni 1,3580/1,36 resp. 1,3640/60 EURUSD bez narušenia klesajúceho trendu. Americká seansa prináša dáta citlivo vnímaného indexu cien domov Case/Shiller a spotrebiteľskej dôvere. Po predĺženom víkende v USA (včerajší sviatok Deň prezidentov) očakávame otvorenie amerických akciových titulov, ktoré by mohli veľmi negatívne reagovať na aktuálnu rizikovú prirážku na trhoch a cez rast rizikovej averzie podporovať opätovné zisky USD, CHF a JPY.

Graf EURUSD so 4-hod.periódou



GBPUSD aktuálne mierne tlmí straty voči rizikovým prístavom (USD, CHF a JPY) v dôsledku vysokých očakávaní pred zajtrajšou zápisnicou menového výboru Bank of England. Trhy započítavajú prípadne výraznejší odpor, ak bolo pri poslednom januárovom zasadnutí menového výboru (za navršovanie sadzieb hlasovali vtedy Sentance a Wheale). Wheale a Sentance svojimi komentármi za posledné dva dni potvrdili trhové predpoklady, že dva hlasy proti aktuálnej menovej politike sú jasné.  Práve sklamanie zo zápisnice by mohli GBP vohnať do negatívneho tlaku počas zvyšku celého týždňa (piatkové revízia HDP UK ekonomiky). GBPUSD aktuálne testuje silnú suportnú technickú bariéru na úrovni 1,6120/00, ktorá je vstupnou bránou pre návrat pod 1,60 k minimám na 1,5980/60 GBPUSD. Prvú silnejšiu rezistenciu očakávame na úrovni maxím 1,6180/1,62 resp. 1,6240/60.

Graf GBPUSD so 4-hod.periódou

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Riziko sa začína zhmotňovať
    V piatkovej analýze sme sa zamýšľali nad možnosťou, že rizi...
  • Riziko se uvolňuje, opatření centrálních bank jsou považována za nevýznamná
    31/8/2010, Mads Kofoed, stratég trhu, Saxo BankKomentář ? Riziko se opět uvolnilo a dává...
  • Riziko se valí ze všech stran
    Obchodování všech typů aktiv dominuje nejistota s vyšší volatilitou. Obavy z jestřábího Powella, který vede Federální rezervní systém, a zpomalování růstu vyvolaly výprodej akciových indexů a poslaly americké dluhopisy dolů. K nerizikovému sentimentu přispělo oznámení prezidenta Trumpa (a odpovídající tweety), hrozící zavedením obchodních tarifů na dovozy oceli a hliníku již tento týden. Dolar oslabil proti většině měn G-10 i navzdory nejistotě ohledně jednání o brexitu, italským všeobecným volbám a německému volebnímu hlasování o SPD. A jak bychom mohli zapomenout na oznámení prezidenta Putina o "neporazitelných" jaderných zbraních. S riziky šířícími se do všech směrů je těžké přijmout skutečnost, že globální ekonomický výhled zůstává optimistický. Tedy pokud nějaký šok nezmaří současné „skvělé“ podmínky.
  • Riziková aktiva pod tlakem rostoucích sazeb
    Hlavní akciové trhy minulý týden zažily nejhorší chvíle od raných fází COVIDu. Americký index S&P 500 propadl o 5,8 %, zatímco evropské akcie se propadly o 4,6 % (Stoxx 600). Dramatický pokles se ale nevyhnul například ani ropě, která se v pátek mezidenně obchodovala v rozmezí 121 a 111 USD za barel. Takové obchodování lze označit různými přívlastky, ale slovo “klidné” by rozhodně nebylo jedním z nich. A celkem brutální výplach zažívá třeba i Bitcoin, jehož cena se propadla pod 20 tisíc USD.
  • RIZIKOVÁ AKTIVA VŠESTRANNĚ POKLESLA
    Riziková aktiva ve čtvrtek výrazně sklouzla, následujíc pokles amerického a evropského trhu s nemovitostmi způsobený o...
  • Riziková aktiva získávají na atraktivitě, korekce na trzích stále pokračuje
    Riziková aktiva získávají na atraktivitě, korekce na trzích stále pokračuje...
  • Riziková aktiva ztrácejí kvůli strachu z koronaviru, ropa WTI pod 53 dolary
    Čínský koronavirus zůstává hlavním tématem na finančních trzích také na počátku pondělní seance. S rostoucím počtem mrtvých a nakažených klesají riziková aktiva jako akcie nebo ropa. Japonský Nikkei (JAP225) zakončil dnešní seanci s dvouprocentní ztrátou. Ropa WTI (OIL.WTI) už dnes klesá o dalších 2,3 % a krátce po deváté hodině se obchodovala pod úrovní 53 dolarů za barel.
  • Riziková nálada na Wall Street se zhoršuje - PacWest s 25% medvědím gapem📉
    Na trhu je patrná značná averze k riziku, zároveň se však vracejí medvědi i na trh drahých kovů, zejména na stříbro. Opět se objevuje nejistota ohledně bankovního sektoru. Poslední údaje ukázaly 10% odliv vkladů z PacWest Bank (PACW.US), což vyvolalo 25% pokles na začátku seance. Obchodování společnosti bylo pozastaveno, ale po obnovení vidíme mírný růst. V tuto chvíli se ztráta omezila na 21 %.
  • Riziková prirážka gréckych 10- ročných dlhopisov na maximách
    Spread medzi nemeckými 10- ročnými dlhopismi a rovnakými gréckymi dosahuje nové historické maximá: 9...
  • Rizikové meny v útoku
    Zhodnotenie včerajškaPočas včerajšieho dňa sme zaznamenali v&ya...
  • Rizikové období pro akcie. Jak nejlépe zajistit své portfolio?
    Severní Korea představuje největší krátkodobé riziko pro globální akcie, ačkoli reakce na zvýšené napětí byly zatím ve všech třídách aktiv umírněné. Také index volatility VIX byl ovlivněn jen málo – posunul se na 11,68, což je lehce pod jeho historickým průměrem. V indexu S&P 500 stály lednové ATM opce (na penězích) pouze 3 %, což potvrzuje nízké náklady na pojištění proti potenciální změně.
  • Rizikové prémie u italského vládního dluhu před referendem dále rostou
    Tak trochu ve stínu amerických akciových rekordů se v Evropě pomalu schyluje k dalšímu dramatu, který se bude odehrávat na apeninském poloostrově - tedy v klíčové části eurozóny.
  • Rizikové sázky při mírném vzestupu akciových indexů a dluhopisů
    Během dnešního dne se investoři znovu opřeli do kryptoměn, případně akcií typu AMC, hnaných vzhůru na vlně retailových spekulací. Na úrovni hlavních indexů jsou však akciové trhy dnes poněkud líné a postrádající nové impulsy.
  • Rizikový apetit je zpátky. Euro je opět na vrcholu
    Po nástupu nového německého kancléře do funkce se vrátil rizikový apetit. Mezitím členové ECB na svém včerejším politickém zasedání vyjádřili rozdílné názory.
  • Rizikový apetit trvá, dolar slábne. Obavy kolem plynu ženou nahoru ropu
    Evropské akciové trhy se i v podvečer pohybují kontinuálně v zeleném a také hlavní americké akciové indexy zahájily solidně v plusu. Vzhůru vyrazily akcie Goldman Sachs, která ve výsledkové zprávě za druhé čtvrtletí překvapila výnosy z tradingu. Dolar dnes slábne, euro si k americké měně připisuje zhruba 1 procento. Silnější je vůči dolaru analogicky koruna. Vůči euru však průběžné zisky z dnešního rána již umazala.
  • Rizikový kráľ
    Tri meny boli považované za bezpečný prí...
  • Rizikovým aktivům se dnes daří, eurodolar ale klesá
    Během dalšího dne, kdy chybí trhům silnější impulsy, ukazují akcie, dluhopisy i jen převažující poptávku po riziku. Ev...
  • Rizikový sentiment od EU až po Čínu posiluje jen
    Vlna politických a měnových rizik spojených, jak s čínským juanem, tak s eurem znamená pokračující příliv zájmu o japonský jen (JPY). JPY je tak i nadále velmi přitažlivý, a to přestože globální akciové trhy drží pozice před dalším nádechem.
  • Rizikový sentiment se může vrátit díky rozhodnutí Fedu o měnové politice
    Očekává se, že Federální rezervní systém dnes zvýší úrokové sazby o 25 bazických bodů a poté signalizuje pauzu ve své kampani agresivního zvyšování sazeb uprostřed pokračujících turbulencí na finančním trhu. Nemělo by však být překvapením, pokud banka oznámí, že její boj s inflací nekončí a že trhy zaznamenají ještě minimálně jedno zvýšení sazeb o 0,25 %. Ostatně nedávná ekonomická data na takový vývoj poukazují.
  • Rizikový trojúhelník Tesla-Bitcoin-Ark: Akcionáři jsou v pozoru
    Elon Musk investoval 1,5 miliardy dolarů z prostředků Tesly do bitcoinu, čímž dramaticky zvýšil riziko, které se s touto firmou pojí. Volatilita kryptoměny totiž výrazně zvyšuje očekávanou volatilitu čistých příjmů akcionářů společnosti. Jedním z významných zastánců Tesly je už dlouho také investiční firma Ark Invest. Pozice v akciích Tesly dominují všem jejím fondům. A protože v poslední době zaznamenala značné úspěchy a má bezesporu vliv na ceny biotechnologických akcií, rozhodli jsme se na to, jak souvisejí akcie Tesly s bitcoinem a Ark Investem, podívat blíž. Jejich propojení totiž představuje riziko, s nímž by měli investoři před další korekcí akciového trhu počítat.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank