Úterý 19. březen 2024 05:55
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Omikron může vyřešit plynovou krizi EU. Ovšem za cenu, kterou by nikdo soudný dobrovolně neplatil

28.11.2021 08:55  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nová varianta covidu, jež nově dostala jméno omikron, může srazit ceny plnu v EU, a vyřešit tak probíhající energetickou krizi starého kontinentu. Ovšem za cenu, která je až příliš vysoká.

Včera spekulace o nové variantě, která se objevila v Jižní Africe, pořádně otřásly trhy. Ropa Brent se propadla o více než jedenáct procent, tedy nejvýrazněji od loňského propuknutí pandemie. Když padá ropa, dochází také k poklesu cen plynu, neboť jde z hlediska trhu o svým způsobem „propojené nádoby“. Velkoobchodní cena plynu v EU se tak během včerejšího obchodování propadla o více než pět procent.  

Ropa, plyn, ale i další energie či jejich zdroje citelně zlevňují, neboť trhy se v souvislosti s novou variantou covidu obávají rozsáhlejšího omezování světové dopravy i přepravy a dalších plošných ekonomických uzávěr, včetně těch průmyslových. Ty by pochopitelně vedly ke značnému poklesu poptávky po energiích, pročež včera obchodníci s ropou i plynem masivně naskočili na výprodejní vlnu, a srazili tak cenu. 

Trhy jsou však známé tím, že mají tendenci k přehnané prvotní reakci. Včerejší mohutné výprodeje energetických aktiv se tak nemusí protáhnout do příštího týdne. Zejména tehdy ne, pokud by se třeba už nyní o víkendu objevily ohledně omikronu uklidňující zprávy.  

Pokud však budou další zprávy nadále znepokojivé, pokud se nová varianta bude projevovat jako celkově znatelně nebezpečnější než varianty dosavadní, ropa i plyn budou nadále citelně zlevňovat. Tím by se vyřešila evropská energetická krize. Ovšem za cenu, kterou by nikdo soudný dobrovolně neplatil. 

Pokud je totiž omikron tak nebezpečný, že potopí trhy, představuje jeho nástup událost srovnatelnou s loňským propuknutím celé pandemie. Přinesl by tedy další plošné uzávěry, neboť stávající vakcíny by se projevily jako neúčinné. Přinesl by další dluh a chudnutí nás všech. Trhy by se prudce propadly. Koruna by oslabila, ale ropa též, takže ve výsledku by motoristům v ČR značně zlevnily pohonné hmoty. Tak jako loni na jaře. Jenže k čemu jim to bude, když opět nastane doba lockdownů a plošných ekonomických uzávěr, včetně těch v oblasti silniční dopravy? 

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Omezená bytová výstavba bude brzdit pokles cen nových bytů, míní odborníci
    Omezená bytová výstavba bude brzdit pokles cen nových nemovitostí na českém trhu. Shodují se na tom odborníci v reakci na srpnové výsledky Českého statistického úřadu (ČSÚ) ve stavebnictví. Hlavním důvodem pro meziroční pokles zahájené výstavby bytů v srpnu o 23 procent a dokončených bytů o 22 procent je podle nich hlavně nízká výstavba v Praze a Středočeském kraji. Jedná se o důsledek nižší poptávky, která je zapříčiněna vysokou inflací a hypotečními úvěry, a tedy nejistotou investorů v zahajování nové výstavby, míní.
  • Omezené obchodování - státní svátek v USA
    Memorial Day - s ohledem na státní svátek v USA tzv. „Memorial Day" jsou kapitálové trhy v USA v pondělí 29. 5. uzavřeny. K dispozici pouze omezené obchodování na kovech a měnách. Obchodování možné na evropských trzích.
  • Omezení dividend a virus motivací k rotaci z amerických do evropských akcií
    Pátek začal pro evropské akcie dobře, ačkoli úvodní zisky se už trochu ztenčily. V případě indexu Stoxx Europe 600 vidíme nyní růst na úrovni 0,7 procenta. To je daleko lepší výkon než u amerických futures, jež se zanořily do červeného. Vypadá to na rotaci z Ameriky do Evropy, které nahrávají poslední zprávy.
  • Omezení QE a odlehčení rozvahy Fedu
    V poslední době se ve Spojených státech velmi aktivně diskutuje na téma omezení programu kvantitativních stimulů. Jedná se o velmi důležitou událost a proces, neboť jde o změnu měnové politiky. V posledních dvou letech Fed nakupoval hypoteční a státní dluhopisy, zaplavoval ekonomiku penězi (likviditou) a stimuloval ji v době krize.
  • Omezení výroby v automobilce Hyundai v Nošovicích
    Nošovická automobilka Hyundai nyní musí omezit svoji výrobu kvůli klesajícímu prodeji. Zaměstnanci zůstávají doma jen s částí platu. Podobná situace se projevuje i v dalších firmách.
  • Omezí Fed příští týden QE? Vizionář Bullard opatrný, Fisher vzývá konec nejlevnějších peněz v historii
    Prezident Fedu v St. Louis a hlasující člen měnového výboru FOMC amerického Fedu James Bullard vidí šanci na omezení p...
  • Omezí USA export technologií do Číny? 🔌 CHN.cash ztrácí 3 %
    Čínské indexové kontrakty dnes ztrácejí ve stínu propadů na Wall Street indexech a síle amerického dolaru, podpořené daty JOLTS. Poklesy na CNH.cash již dosáhly více než 3%. Podle amerických představitelů citovaných agenturou Reuters se očekává, že USA budou v říjnu tvrdě pracovat na dalších omezeních vývozu technologií do Číny.
  • OMEZOVÁNÍ ŠEDÉ EKONOMIKY: BERME KORONAVIROVOU KRIZI JAKO PŘÍLEŽITOST
    Pandemie covid-19 má hluboký dopad na státy po celém světě, přičemž různé země jsou zasaženy různými způsoby. I z toho důvodu je pro mě cennou zkušeností být součástí týmu Rozvojového programu OSN, globální organizace, která je v současné době do značné míry zodpovědná za řešení socioekonomické krize spojené s nemocí covid-19.
  • 📈Omicron znovu třese trhy
    Hlavní akciové indexy reagovaly výrazným růstem na zprávy společností Pfizer (PFE.US) a BioNTech (BNTX.US), který potvrdily, že 3 dávky vakcíny neutralizují mutaci Omicron. Z obou společností navíc zaznělo, že speciální vakcína na Omicron by měla být k dispozici v březnu.
  • Omikron je slabší než delta. Trhy jsou připraveny na návrat pozitivních zpráv. Přehled USD, NZD a AUD
    Evropské a americké akciové indexy začaly nový týden pozitivní dynamikou po předchozím volatilním týdnu a zotavily se z části svých ztrát. Důvodem jsou pozitivní zprávy ohledně omikronu. Nejnovější data z JAR z pondělka naznačují, že rychlý nárůst počtu nemocných není doprovázen hromadnou hospitalizací, těžkým průběhem onemocnění a zejména úmrtím pacientů. To znamená, že covid-19 může přejít do kategorie sezónních virových onemocnění.
  • Omikron tvoří více než 70 % nových případů covid-19 v USA
    Klíčové indexy amerického akciového trhu pokračovaly v korekci směrem dolů a v pondělí se otevřely se značným gapem směrem dolů. Trhy se však uzavřely bez výraznějších ztrát, což by mohlo naznačovat, že korekce je v současné době příliš slabá. Před několika týdny se indexy S&P 500, Dow Jones a NASDAQ začaly pohybovat směrem dolů, ale poté prudce ustoupily. Probíhající korekce by měla být silnější než předchozí pohyb směrem dolů – jestřábí změna politiky Fedu by měla tlačit dolů akcie a další riziková aktiva, jako je bitcoin. Tlak na akciový trh vyvíjí také zhoršující se situace v USA kvůli covid-19. Podle amerického Centra pro kontrolu nemocí tvoří kmen omikron nyní přibližně 73 % všech nových případů koronaviru ve Spojených státech, což naznačuje, že se stal dominantní variantou covid-19. 60 % nových infekcí bylo hlášeno mezi plně očkovanými osobami, 30 % mezi těmi, které se již dříve nechaly přeočkovat. Současné vakcíny zřejmě před omikronem plně nechrání a zabraňují pouze závažným případům, ale v tuto chvíli je příliš brzy na závěry. Pokud se ukáže, že tato vlna pandemie je horší než ta předchozí, mohla by představovat vážnou výzvu pro ekonomiku USA.
  • Omikron už není děsivý. Joe Biden všechny uklidňuje
    Klíčové americké akciové indexy ve středu opět vzrostly a opět se blíží svým historickým maximům. Bohužel v posledních dnech odcházejícího roku všichni mluví o omikronu. V tuto chvíli prakticky nepřicházejí žádné zprávy z Fedu a od Jeromea Powella. Včera však akciový trh ještě mohl reagovat na statistiky, protože jediná víceméně důležitá zpráva dne – zpráva o HDP za třetí čtvrtletí – v konečném odhadu ukázala růst o 2,3 % mezičtvrtletně, a nikoliv o 2,1 %, jak uváděl druhý odhad. Ve třetím čtvrtletí tedy americká ekonomika zpomalila své tempo růstu, ale přesto v závěru čtvrtletí dokonce mírně zrychlila, a to navzdory řádění koronaviru a jeho nového kmene omikron. Právě o omikronu se nyní mluví nejvíce. Již dlouho všichni vědí, že tento kmen ve většině případů nezpůsobuje žádné komplikace a málokdy vede k úmrtí. To však nepopírá skutečnost, že se lidé nadále mohou nakazit a obchodní a ekonomická aktivita nadále klesá. I když se tedy omikron srovnává s běžným nachlazením, pokud onemocní všichni, nebude to znamenat, že to nebude mít žádné důsledky pro ekonomiku. Navíc americká ekonomika právě dosáhla předkrizové úrovně a nová silná vlna může na několik čtvrtletí vrátit veškerý pokrok zpět.
  • Omikron zlevňuje českým řidičům benzín i naftu, poprvé v letošním roce. Zlevňování bude pokračovat, pokud a dokud se obavy z dopadu šíření omikronu nerozptýlí
    Pohonné hmoty v ČR začaly v uplynulém týdnu prakticky poprvé v tomto roce klesat. Benzín zlevnil o 17 haléřů na 37,03 koruny za litr, zatímco nafta dokonce o 26 haléřů na 35,79. Důvodem cenového poklesu je zlevnění ropy na světových trzích, k němuž dochází v posledních dnech v obavě z dopadu šíření nové varianty covidu, omikronu.
  • Omluvy nic nezmění, ale všichni se pak cítí lépe
    To je tedy začátek roku! Během pouhých tří týdnů jsme přišli o všechny zisky na akciových trzích za období 2014-2015...
  • O?Neill (Goldman Sachs): Fiskální diktát Německa roztříští eurozónu. Hubenější euro bude silnější
    Německo v roli lídra a fiskálního policajta hospodářské a měnové unie je tak sil...
  • O Neill (šéf ekonóm Goldman Sachs)
    "Očakávame výrazný pohyb EURa smerom nahor"..."pohyb EURUSD k parite (poz...
  • O Neill (šéf ekonóm Goldman Sachs)
    " Čína by mohla revalvovať čínsky juan o 2-5% už do konca tohto týždňa"......
  • O Neill (šéf ekonóm Goldman Sachs)
    "Aktuálny kurz GPUSD je pre ostrovnú ekonomiku vyhovujúci"... komentár: pripomíname,...
  • On-chain analytik Willy Woo říká, že cena BTC je potlačována politickou agendou
    Willy Woo svým miliónům fanoušků na Twitteru sdělil, že s futures kontrakty je aktuálně teoreticky možné prodat „neomezený“ počet bitcoinů, i když je nabídka BTC omezena na 21 milionů.
  • On-chain data ukazují, že dlouhodobí držitelé bitcoinu pokračují v „nasávání nabídky“ kolem 30 tisíc dolarů
    Přestože jsou části pozic BTC pod vodou, data ukazují, že dlouhodobí držitelé nadále akumulují Bitcoin v jeho současném rozsahu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader