Čtvrtek 28. březen 2024 15:37
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní glosa

19.11.2021 15:59  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Rozhodnutí turecké centrální banky snížit úrokové sazby (a to nehledě na vysokou inflaci) poslalo tureckou liru do “pekla” - od začátku týdne ztratila zhruba 11%. Toto napětí rezonovalo na širší paletě rozvíjejících se trhů včetně střední Evropy, kde se pod tlak dostal nejen polský zlotý, ale i česká koruna. Maďarský forint unikl jen díky dalšímu domácímu zvýšení sazeb. Česká měna tak potvrzuje, jak složité je pro ní v dnešní době zaznamenávat další zisky, a to nehledě na rekordní úrokové rozpětí vůči eurozóně - rozdíl mezi dvouletými českými a eurovými sazbami se pohybuje nad čtyřmi procentními body. Jedním z hlavních důvodů jsou přetrvávající problémy ve výrobních řetězcích, které v Evropě disproporčně dopadají na Německo a Česko a výrazně ztěžují život českým exportérům. Ti pak nemají moc velkou chuť využít na trzích atraktivních kurzů k zajištění (daných úrokovým diferenciálem), protože se jednoduše bojí, zda budou schopni výrobky dodat. Navíc řada exportérů pravděpodobně využila výhodnější situace na trzích již ve třetím kvartále, kdy se dozajistila (na historický průměr). Vedle toho na korunu samozřejmě doléhá globální nervozita z inflačních tlaků, která se odráží v silném dolaru a tlaku na nejslabší rozvíjející se trhy jako výše zmíněná turecká lira…. z té se napětí často přeleje až do Česka. V našich úvahách koruna bude potřebovat k “probuzení” vidět především vyšší jistotu v domácím průmyslu. Pokud si exportéři budou více jisti fungováním výroby a odbytu, budou se chtít na trzích při stávajících vysokých rozdílech v úrocích (a atraktivních forwardových kurzech) pravděpodobně agresivněji zajišťovat. A je možné, že ruku v ruce s tím půjde i opětovný nárůst eurových úvěrů, které v průběhu covidu přes narůstající úrokový diferenciál spíše stagnovaly.

Zdroj: ČSOB

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní GBP/USD - Pátek 16.8.2019
    Aktuální, ručně vyznačené, cenové hladiny na GBP/USD pro dnešní den. Neváhejte porovnat jejich relevantnost a f...
  • Ranní GBP/USD - Pátek 16.8.2019
    Aktuální, ručně vyznačené, cenové hladiny na GBP/USD pro dnešní den. Neváhejte porovnat jejich relevantnost a funkčnost s hladinami z předešlých dnů. Jistě jste se již setkali klasickými pivoty, cenovými úrovněmi, které si dříve v dobách "analogových" vypočítávali makléři přímo na burzovním parketu. Tyto pivoty jsou vypočítávány podle určitého vzorce.
  • Ranní GBP/USD - Pátek 7.6.2019
    Aktuální, ručně vyznačené, cenové hladiny na GBP/USD pro dnešní den. Neváhejte porovnat jejich relevantnost a funkčnost s hladinami z předešlých dnů. Jistě jste se již setkali klasickými pivoty, cenovými úrovněmi, které si dříve v dobách "analogových" vypočítávali makléři přímo na burzovním parketu. Tyto pivoty jsou vypočítávány podle určitého vzorce.
  • Ranní GBP/USD - Pátek 7.6.2019
    Aktuální, ručně vyznačené, cenové hladiny na GBP/USD pro dnešní den. Neváhejte porovnat jejich relevantnost a f...
  • Ranní glosa
    Česká koruna se po druhém překvapení ze strany ČNB opět dostala “do formy”. Díky růstu krátkých českých tržních sazeb (na 2 letech na 3,5%) posílila na konci uplynulého týdne pod 25,20 EUR/CZK. I tak další zisky nemusí být úplně jednoduché. Hlavním argumentem pro pokračující zisky koruny je skutečnost, že ČNB si je jednoduše přeje.
  • Ranní glosa
    Teplejší zima a příznivější ceny energií jsou pro evropskou ekonomiku na začátku tohoto roku velmi příjemným překvapením. Ceny zemního plynu (termínové kontrakty pro podzim 2023) poklesly v Evropě pod 60 EUR za MWh, což je nejníže od března 2022. Ceny elektřiny na německé burze sice lehce vzrostly (na 145 EUR za MWh), ale stále jsou na nejnižších úrovních od dubna 2022 a výrazně pod svými maximy z léta uplynulého roku (nad 700 EUR za MWh). Viditelnější pokles cen energií se začíná pomalu od října podepisovat i na podnikatelských náladách napříč Evropou.
  • Ranní glosa
    Třetina letních prázdnin za námi a tak je třeba se podělit o první zážitky z dovolených. Tím mým bylo to, že mé ženě uletělo letadlo z Kodaně. Stalo se tak navzdory tomu, že byla na letišti s velkým předstihem. Nešťastná situace nastala v den, kdy shodou okolností začala stávka ve společnosti SAS, což je operátor skandinávských aerolinek. Jak jsem ovšem následně zjistil problém mojí ženy s chaosem na kodaňském letišti nebyl vůbec unikátní zkušeností.
  • Ranní glosa
    Hospodaření státu za minulý rok skončilo se schodkem 360,4 mld. Kč. Oproti říjnové novele státního rozpočtu, jež počítala s deficitem 375 mld., jde o lepší výsledek díky vyššímu výběru daní a prozatím i nižším výdajům v souvislosti s kompenzacemi podnikům v rámci energetické krize. Meziročně se schodek státního rozpočtu sice snížil o 59 mld., stále jde však o historicky třetí nejhorší výsledek hospodaření státu po pandemických letech 2020 a 2021.
  • Ranní glosa
    Z detailů zprávy o finanční stabilitě vyplývá, že se v základním scénáři centrální banka neobává výrazného tlaku vyšších úrokových sazeb na finanční zdraví domácností. Míra selhání u hypotečních úvěrů má sice podle analýzy centrální banky zvolna narůstat z dnešního necelého 1 % k 1,4 %. I to jsou však relativně nízké hodnoty blízké před-pandemickým úrovním z roku 2019.
  • Ranní glosa
    Americké maloobchodní tržby a lepší výsledky podnikatelské nálady newyorského Fedu sice v pátek pomohly trhům zlepšit náladu, na druhou stranu však zapůsobila čísla z Číny. HDP ve druhém čtvrtletí, které bylo poznamenáno mimo jiné na čínské poměry i slušnou vlnou COVIDu (která si vzhledem k politice nulového COVIDu vyžádala i ekonomické oběti), zklamalo. S razantním oživením se, zdá se, navíc úplně nedá počítat.
  • Ranní glosa: Akcie pod “palbou”
    Strach z inflace zavedl v uplynulém týdnu akciové trhy doprostřed “minového pole” - akciový index S&P500 v pátek v závěrečném výprodeji ztratil 1,9 % a za celý týden skoro 6 %. To je nejhorší týdenní ztráta od března 2020 - chvíle, kdy startovala pandemie COVID 19. Nyní jsou ale důvody výprodejů jiné, je to na prvním místě obava z inflace a rychlého zvyšování amerických sazeb.
  • Ranní glosa: Akcie s napětím čekají na Fed, v centru pozornosti QT
    Akciové trhy se pokouší druhý den o stabilizaci, ale zdá se, že najít „pevnou” půdu pod nohama nebude tak lehké. Včera S&P500 ve volatilní seanci opět ztratil (0,6 %) a index strachu (VIX) vyskočil na nejvyšší hodnoty od ledna 2021. Hlavním motorem strachu zůstává covidem nastartovaná inflace a dopad do politiky amerického Fedu, na jehož zasedání dnes trhy napjatě čekají.
  • Ranní glosa: Americký trh práce se dále utahuje
    Obavy z varianty omikron jsou stále jedním z hlavních hybatelů tržního dění. Rychlost šíření v Jihoafrické republice ukazuje na výrazně vyšší reprodukční číslo a menší ochranu protilátek po prodělané nemoci. Na silnější závěry, zejména ohledně účinnosti vakcíny, je však stále brzy. V mezičase další země i mimo jih Afriky zpřísňují karanténní opatření (Korea, USA).
  • Ranní glosa: Američané snášejí inflační vlnu hůře než Evropané
    Páteční čísla jako by trhům vyrazila dech - maloobchod ve Spojených státech v prosinci nejenže podle očekávání nerostl, ale naopak velmi prudce poklesl (o 1,9 % meziměsíčně a o 2,3 % bez zahrnutí automobilů). Velmi prudce poklesly zejména online prodeje - o 8,7 %, což je jeden z nejprudších meziměsíčních propadů v historii.
  • Ranní glosa: Co stojí za růstem německých výnosů?
    Rostoucí preference německé sociální demokracie a teoretická možnost “levicové koalice” po konci éry Angely Merkelové jsou jedním z důvodů, proč se v uplynulých týdnech odlepily německé výnosy ode dna a začaly růst. Německý desetiletý výnos od poloviny srpna vystoupal z -0,5 % na -0,3 %. Německé volby však nejsou jediným faktorem ve hře. V neprospěch německých dluhopisů (tedy ve prospěch jejich vyšších výnosů) hrála ještě výrazněji kombinace vyšší inflace a změny v politice ECB. Ta se rozhodla na základě nové prognózy a zprávy o finančních podmínkách zmírnit tempo nákupů dluhopisů v rámci pandemického programu PEPP.
  • Ranní glosa: COVID a nová opatření opět zchladí českou ekonomiku
    Pandemie opět v Česku výrazně omezí sociální kontakty. Od dneška budou muset kromě jiného restaurace a bary uzavřít ve 22:00 a na sportovní a kulturní akce může nově dorazit maximálně 1000 lidí. Češi už nakonec tak jako tak dobrovolně své sociální kontakty omezovali, na což ukazovala například data společnosti Google. Vládní opatření však sociální kontakty omezí ještě více a přispějí k tomu, že některá odvětví v čele s pohostinstvím, hoteliérstvím a kulturou potáhnou českou ekonomiku na konci roku dolů.
  • Ranní glosa: Česká ekonomika míří opět do útlumu
    V době, kdy se česká ekonomika stále ještě vypořádává s vysokými cenami surovin, začíná její vývoj komplikovat zhoršující se vývoj koronavirové pandemie. Počty nově nakažených lámou rekordy, a i když si nejspíš nevynutí přímo lockdown, dopad na křehké oživení ekonomiky nepochybně mít budou. První na řadě je cestovní ruch, který se zdaleka ještě neoklepal z loňské první vlny covidu. Stále zde chybí miliony zahraničních nerezidentů dříve navštěvujících ČR, jejichž nepříjezd znamená výpadek spotřeby okolo 100 mld. korun za rok.
  • Ranní glosa: Česká ekonomika ve druhém kvartále rostla o 1 %
    Konečně jsme se včera dočkali podrobných výsledků české ekonomiky za druhý kvartál. Nakonec se ukázalo, že si hospodářství vedlo přece jen o trochu lépe, než indikoval bleskový odhad (+1 % vs. 0,6 %), nicméně stále jde o výrazně slabší výsledek ve srovnání s většinou zemí Unie. Slabší bylo nicméně toto číslo ve srovnání s odhadem ČNB, která předpokládala 1,7 %.
  • Ranní glosa: Česká ekonomika v závěru roku zpomalovala
    První letošní zasedání bankovní rady, na kterém ČNB představí novou prognózu, proběhne už příští týden. Očekává se další razantní navýšení základní sazby, která se může v krajním případě dostat až do blízkosti pětiprocentní hranice. Záležet bude samozřejmě, s jakým návrhem a zejména jakou prognózou přijde měnový odbor. Finanční trhy nicméně mohou o obojím zatím jen spekulovat a zaměřit se na data, která se ještě do termínu zasedání dostanou bankéřům do ruky. Tím prvním bude nepochybně bleskový odhad HDP, který bude k dispozici už v úterý.
  • Ranní glosa: Česká ekonomika zakončila rok ve svižném tempu
    První předběžné výsledky české ekonomiky za poslední čtvrtletí loňského roku příjemně překvapily. Ekonomika se totiž v posledním kvartále nepropadla, jak předpokládala ČNB, ale pokračovala – i když v pomalejším tempu – v růstu. HDP se zvýšil oproti předchozímu období o 0,9 %, meziroční růst pak dosáhl 3,6 %. Žádná podrobnější data sice nejsou k dispozici, ale podle doprovodného komentáře statistického úřadu stála za těmito dobrými čísly tentokrát zahraniční poptávka.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank