Čtvrtek 28. březen 2024 19:32
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader

Ranní komentář: Čínský retail roste díky Single’s day prodejům. Xi Jingpin doživotním lídrem?

12.11.2021 07:10  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čtvrteční seance větší změny na finanční trhy nepřinesla. Akciové indexy dokázaly mírně růst a své vysoké valuace si i nadále drží. Z jednotlivých jmen pak zaujala hlavně společnost Disney, která po zveřejnění výsledků začala výrazně klesat a během včerejší seance odepsala 7 %. Dařilo se naopak čínskému internetovému retailu (BABA, JD, PDD), který rostl díky dobrým zprávám o prodejích během čínského nákupního svátku Single’s day. Z Číny pak přícházejí i zajímavé zprávy, které naznačují, že po důležité schůzi nejvyššího vedení CCP má čínský prezident Xi Jingping značnou šanci na získání třetího prezidentského mandátu.

Na FX pokračuje v růstu americký dolar, který zpevňuje na většině měnových párů Své zisky si navzdory silnějšímu dolaru drží také drahé kovy, zatímco výrazně rostne cena pšenice, které pomáhá nižší sklizeň v USA.

Dnešní fundamenty:

  • 16:00 Americký JOLTS report z pracovního trhu (malý dopad)
  • 16:00 Americká spotřebitelská důvěra (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Čínské akcie prudce rostou, americké techy pokračují v propouštění
    Akciové trhy včera v Evropě i v USA rostly. Výrazného růstu se dočkaly ale hlavně čínské tituly, které dál těží z postupného otevírání čínské ekonomiky a také ze zpráv o možná trochu smířlivějším postoji Pekingu k USA i k domácímu technologickému sektoru. 
  • Ranní komentář: Čínské akcie výrazně rostou, BABA včera +15 %, dnes zasedá ECB
    Akciové trhy včera v Evropě i v USA mírně klesaly, ale zatím si do značné míry drží zisky, které v posledních dnech dokázaly nashromáždit. Výrazného růstu se ale včera dočkaly čínské akcie, kterým pomáhají zprávy ohledně zotavující se ekonomiky, snaze ekonomice pomoci a také regulatorní novinky, které indikují, že tlak na technologické firmy ze strany regulátorů začíná polevovat. Akcie Alibaby včera vyrostly o 15 % a výrazně rostly i ostatní čínské techy.
  • Ranní komentář: Čínské akcie znovu pod tlakem, západní trhy se drží
    Minulý týden přinesl hned několik zajímavých fundamentů, v čele se zaseádním ECB, která naznačila, že je připravena zmírnit tempo svých měsíčních nákupů dluhopisů. Reagovala tak na ekonomické oživení a hlavně na růst inflace, která se v eurozóně dostala na 3 %. Euro ale v minulém týdnu i tak mírně ztrácelo vůči dolaru, kterému pomáhal risk-off sentiment a mírně negativní nálada na akciových trzích, které klesaly napříč většinou regionů.
  • Ranní komentář: Čínské burzy po týdnu prázdnin prudce klesly, PBoC zasahuje a pumpuje na trhy likviditu
    Šíření koronaviru zůstává i nadále dominantním tématem na finančních trzích. Čínské burzy dnes po týdnu znovu otevřely a po prvotním 9% kolapsu aktuálně ztrácejí kolem 7 %. Situace na amerických a evropských futures je ale o něco optimističtější, když indexy likvidují část vysokých ztrát, které nabraly během páteční seance. K tomu do jisté míry pomáhají i zprávy z Číny, kde tamní centrální banka začala na mezibankovní trh pumpovat likviditu prostřednictvím repo operací v objemu 21 mld. dolarů, přičemž zároveň snížila sazby pro tyto operace o 10 bazických bodů.
  • Ranní komentář: Čínské fondy intervenovaly na domácím akciovém trhu, americké futures rostou
    Včera na trzích pokračovala rotace z technologických a růstových akcií do tradičních sektorů a value akcií, které se v minulém roce růstu na akciovém trhu příliš neúčastnily. Nasdaq tak znovu výrazně klesal, zatímco například evropské indexy prudce rostly.
  • Ranní komentář: Čínské indexy znovu rostou, obavy z pádu tržeb v sektoru polovodičů
    Akciové trhy včera nový týden začaly nervózně a dostaly se po delší době opět pod výraznější prodejní tlak. Ten se týkal společností napříč téměř všemi sektory. O něco více ale klesaly například společnosti v sektoru polovodičů. Dnes ráno se situace opět mění k lepšímu. Čínské indexy výrazně rostou a s nimi se zvedají také futures na americké a evropské indexy.
  • Ranní komentář: Čínské makro odstartovalo na data velmi důležitý týden
    Minulý týden se akciím vydařil a uzavřel tak nejsilnější čtvrtletí pro akcie za posledních deset let. Pozitivní sentiment na trzích přitom přetrvává i během dnešního rána, kdy akciové indexy reagují velmi citlivě na lepší výsledky z Číny, která zveřejnila březnový PMI. Trhy tak zůstávají pozitivně naladěny a nic na tom nemění ani další fiasko v britském parlamentu, který v pátek znovu odmítl plán Theresy Mayové na vystoupení z EU.
  • Ranní komentář: Čínské makro pomáhá mírnit obavy z dalšího zpomalení
    Včerejší seance byla opět na nově příchozí makro spíše chudší, takže se celkový sentiment na finančních trzích výrazněji nezměnil. Zůstává i nadále pozitivní, k čemuž přispěla i dnešní asijská seance. Ta přinesla překvapivě dobrá čísla z Číny, kde byly zveřejněny výsledky průmyslové produkce, HDP a maloobchodních prodejů, které shodně překonaly konsenzus. Nálada na trzích tak zůstává pozitivní a nic by na tom neměla měnit ani dnešní seance. Ta, kromě další vlny korporátních dat z USA, přinese ze zajímavých fundamentů hlavně britské a kanadské CPI a večer pak ještě béžovou knihu americké centrální banky.
  • Ranní komentář: Čínské regulatorní ledy tají, dilema Bank of Japan
    Včerejší seance mnoho nových informací nepřinesla. Burzy v USA byly uzavřené a ve zbytku světa bylo volume velmi nízké. Přicházelo ale dál několik pozitivních zpráv z Číny, kde dál tají regulatorní ledy a třeba DiDi nyní nově může opět nabírat nové zákazníky přes svou mobilní aplikaci. Ráno pak byla v Číně zveřejněna i série pozitivních ekonomických dat. Dnes už burzy v USA otevřou a futures zatím signalizují, že by mohly mírně klesat.
  • Ranní komentář: Čínský koronavirus sráží cenu akcií i ropy, trhy zůstávají v risk-off režimu
    Postupné šíření koronaviru, který má na svědomí v Číně už 80 mrtvých a téměř 2 800 nakažených, zůstává dominantním tématem i dnes ráno. Akciové indexy zahájily týden značným výprodejem, když jen v Japonsku klesl Nikkei o více než 2 %, zatímco futures na americké a evropské indexy ztrácejí více než procento.
  • Ranní komentář: Čínský zahraniční obchod příjemně překvapil, dnes americká inflace
    Risk-on sentiment na finančních trzích dál žene akciové indexy na nová historická maxima. Ty k tomu mají ale dobrý důvod, když jsou podpírány uvolněnou měnovou politikou, ale i pozitivními zprávami z celého světa. Trhy vyčkávají na podpis americko-čínské obchodní dohody, zatímco lepšící se vztahy mezi oběma zeměmi přiměly USA vymazat Čínu ze seznamu měnových manipulátorů. Čína pak dnes ráno příjemně překvapila lepšími výsledky zahraničního obchodu, které dál podpírají názor, že se ekonomická situaci v čínské ale i ve světové ekonomice začíná postupně stabilizovat.
  • Ranní komentář: Čínští regulátoři ve full damage control režimu, bankrot Evergrande, pád CVS a krypta
    Z Číny dnes ráno přišla zpráva o bankrotu developera Evergrande. Tamní regulátoři se snaží řešit také složitou situaci okolo tamních investičních společností a zároveň se snaží kontrolovat slábnoucí juan, který se dostal na svá minima z konce minulého roku. Zajímavou korekcí si prochází také akcie CVS a výprodej v noci ze včerejška na dnešek zesílil také na kryptu.
  • Ranní komentář: Čtyři z pěti týdnů zakončil S&P500 ve ztrátě, teď trhy čekají na středeční Fed
    Akciové trhy minulý týden zakončily opět v červených číslech. Na vině byla tentokrát nečekaně vysoká inflace, která vede investory ke spekulacím na agresivnější utahování měnové politiky v USA. Trh nyní čeká, že Fed tuto středu zvýší sazby o 75bp. a že stejně zvýší sazby také na listopadovém zasedání. Díky tomu se už americké dvouleté výnosy dostaly na 3.86 %, což výrazně snižuje rizikový apetit napříč všemi finančními aktivy.
  • Ranní komentář: Další členové FOMC se bojí inflace, američtí senátoři hlasují o fiskálním balíčku
    Akciové trhy za sebou mají další klidnou seanci. Zatímco v Evropě indexy mírně ztrácely, v USA mírně rostly a dál si tak bez větších problémů udržují své vysoké valuace. Výrazného růstu se včera dočkaly akcie společnosti Nvidia, která po zveřejnění výsledků a lepšího výhledu rostla o více než 8 %. Pod silný tlak se naopak po zveřejnění výsledků dostala Alibaba, která klesla o více než 10 %.
  • Ranní komentář: Další den, další maxima na akciích. Rostou technologie, ztrácejí energie a pojišťovny
    Pondělní seance se na finančních trzích nesla opět v pozitivním duchu a S&P500 tak bezstarostně navyšoval svá historická maxima. K růstu mu tentokrát pomohly hlavně akcie velkých technologických společností, jako je například Apple, který přidal 3 % a poprvé v historii se přehoupl přes tržní kapitalizaci 2.5 bln. dolarů.
  • Ranní komentář: Další horší makro z USA. Trh čeká od Fedu ještě letos trojité snížení sazeb
    Včerejší seance přinesla další americké makro, které naznačilo, že americká ekonomika postupně zpomaluje. Po slabších výsledcích ISM ve výrobě, včera nabídl horší čísla i stejný index ve službách. Pozitivní zprávou je, že dochází ke snížení tempa růstu cen ve službách. Společně s ním ale výrazně klesly třeba i nové objednávky. Trh tak začíná počítat s tím, že by Fed ještě letos mohl snížit sazby třikrát. Fed přitom dál trvá na tom, že o snižování sazeb letos neuvažuje.
  • Ranní komentář: Další neúspěch jednání o brexitu dostal GBP pod tlak
    Máme za sebou nervózní týden, který dostal pod tlak akcie po celém světě, zatímco na FX výrazně pomohl hlavně japonskému jenu. V pátek se ale situace začala postupně uklidňovat a americké indexy nakonec seanci zakončily růstem. Stabilní navíc od čtvrtka zůstávají také dluhopisové výnosy, což by mohlo být dobrým základem pro to, aby nervozita na trzích z minulého týdne začala postupně ustupovat. Nový týden bude na makro podstatně bohatší než minulý a první zajímavá čísla nás čekají už dnes z USA i z Nového Zélandu.
  • Ranní komentář: Další nová maxima na amerických indexech, USA a Čína znovu o něco blíže dohodě
    Nový týden na trzích začal pozitivně, když akciové indexy v Evropě i v USA zamířily znovu do zelených čísel. Zisky tentokrát byly docela vysoké, k čemuž přispěly také informace o telefonátu mezi americkými a čínskými představiteli, kteří se shodli na tom, že byl dosažen konsenzus na řádném odstranění sporných otázek, což zdá se otevírá prostor k budoucímu podpisu první fáze obchodní dohody. Růstu se tak včera s akciemi dočkala i ostatní riziková aktiva, zatímco pod tlakem byly drahé kovy a japonský jen.
  • Ranní komentář: Další porážka Borise Johnsona, CAD silnější na všech párech
    Včerejší seance přinesla další porážku Borise Johnsona, když dolní sněmovna britského parlamentu definitivně potvrdila přijetí zákona, který by jej nutil, v případě nenalezení dohody s EU, požádat o odložení brexitu až do konce ledna 2020. Parlament navíc nepřijal ani návrh na předčasné volby, takže zdá se vše spěje k tomu, že bude brexit nakonec skutečně odložen a vyjednávací pozice britského premiéra těžce oslabena. To včera libře dokázalo pomoci a ta vůči dolaru vystoupala až zpět nad 1,22 GBPUSD.
  • Ranní komentář: Další rekordní růst v počtu nakažených v USA, americké makro zatím ale v pořádku
    Akciové indexy včerejší seanci zakončily v červených číslech, i když byly ztráty relativně mírné a v rámci konsolidačního pásma, ve které se držíme už několik týdnů. Náladě na trzích mírně uškodily obavy z druhé vlny koronaviru, které podpírají zprávy o dalším rekordním počtu obětí na Floridě, nebo o rekordním nárůstu nových nakažených v USA, který se včera přehoupl přes hranici 73 tis. osob. Nově příchozí makro z USA je ale na druhou stranu stále pozitivní, což včera dokázaly jak výsledky maloobchodech tržeb, tak výsledky filadelfského Fed idnexu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader