Úterý 19. březen 2024 09:53
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Instaforex ebook

Ropa je nejdražší za osm let, pohonné hmoty v ČR proto dále razantně zdražují. Kvůli plynové krizi půjdou ceny dál nahoru, až ke 40 korunám za litr

15.10.2021 11:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Cena ropy Brent dnes dopoledne středoevropského času poprvé od 3. října 2018 překonala úroveň 85 dolarů za barel. Podle dat Bloombergu se dnes barel Brentu prodával až za 85,10 dolaru. S výjimkou právě 3. října 2018, tedy jediného obchodního dne, se za celé období od začátku listopadu roku 2014 nikdy Brent tak draze neobchodoval. Ropa je tak nyní prakticky nejdražší za osm let. V roce 2014 probíhalo historické zlevnění ropy, umožněné břidličnou revolucí zejména v USA.

V druhé polovině uplynulého desetiletí cenu ropy významně stlačoval právě příliv ropy získávané z břidlic v Severní Americe.

Pohonné hmoty v Česku v důsledku toho dále razantně zdražují. A zdražovat budou i dále. Aktuálně se jak benzín, tak nafta prodávají za nejvyšší cenu od sklonku roku 2014. Litr benzínu vyjde na 35,57 koruny, litr nafty pak na 34,19 koruny.

Benzín i nafta v ČR zdraží i v příštích sedmi dnech, a to v rozsahu kolem 30 haléřů na litr v případě benzínu a 50 haléřů na litr v případě nafty. Nafta zdražuje výrazněji než benzín, neboť na obrátkách nabírá topná sezóna a Evropa navíc prochází plynovou krizí. Topná nafta představuje poměrně blízkou náhražku právě plynu, takže s růstem jeho ceny stoupá poptávka po ní, což vyhání vzhůru i cenu ropy jako takové.

V zimě tedy nelze vyloučit ceny benzínu v ČR až kolem 40 korun za litr, nafta by mohla být srovnatelně drahá, případně jen o několik desítek haléřů levnější. Ekonomové i politici připouštějí, že v zimě se barel ropy Brent může prodávat i za ceny kolem sta dolarů. V poslední době to připustil ruský prezident Vladimir Putin, předtím podobnou prognózu publikovali například analytici Bank of America.

Benzín průměrně za 40 korun na litr byl v Česku k mání zatím pouze po krátkou dobu v roce 2012, a to v metropoli Praze. Je však pravda, že tehdy byla průměrná mzda v ČR citelně nižší, auta obecně o něco méně úsporná a koruna coby měna disponovala vyšší kupní silou – kvůli inflačnímu znehodnocení, které od té doby nastalo. Abychom tedy mohli tuto zimu v ČR hovořit o objektivně nejdražších pohonných hmotách historie, musela by se cena jak benzínu, tak nafty dostat citelněji nad úroveň 40 korun na litr.

Již nyní ovšem zdražování pohonných hmot, v září meziročně více než dvacetiprocentní, výrazně přispívá ke zrychlování celkové inflace. Ta tak bude koncem roku atakovat až sedmiprocentní úroveň.

Za růstem cen pohonných hmot stojí bezprostředně již zmíněná zdražující ropa. Její cena nadále roste i v říjnu, od začátku tohoto měsíce si ropa Brent připisuje dalších 7,6 procenta cenového vzrůstu. Efekt růstu ceny ropy přitom není tlumený posilováním koruny vůči dolaru, neboť vzájemný kurs obou měn je zhruba tam, kde na počátku října. Ceny pohonných hmot v ČR se zpravidla odvíjejí s dvou- až třítýdenním zpožděním za vývojem cen ropy.

Ropa zdražuje z několika důvodů. Prvním je popandemické ekonomické zotavování, jež zesiluje poptávku po palivech. Dalším pak energetická krize, jež v důsledku pandemie, ale také v důsledku upřednostňování obnovitelných zdrojů energie a útlumu fosilní energetiky, zuří zejména v Evropě. V neposlední řadě je důvodem zdražování ropy i to, že Rusko, Saúdská Arábie a další velcí tradiční těžaři ropy, kteří po pandemii látají díry svých státních rozpočtů, záměrně neuvolňují těžbu ropy tolik, jak by mohli. Protože ropa na světový trh tedy neproudí v takovém objemu, aby při stávající ceně uspokojila veškerou poptávku, její cena znatelně roste.

Cena benzínu i nafty poroste v příštím týdnu i v dalších blízkých zemích. Benzín je aktuálně levnější než v ČR tradičně v Bulharsku, Rumunsku a Polsku, ale také ve Slovinsku. V Rakousku a v Maďarsku je jeho cena srovnatelná s tou v ČR. Na Slovensku, v Chorvatsku a tradičně v Německu nebo v Itálii je dražší. Nafta je z uvedených zemí levnější jen v Bulharsku a v Rumunsku. V Polsku a Rakousku je její cena srovnatelná. Na Slovensku, ve Slovinsku, v Maďarsku, v Německu či Itálii je pak nafta dražší. V Česku její cenu snižuje letošní snížení spotřební daně z ní.

Lukáš Kovanda, Ph.D., Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropa hlavní indikátor tržního sentimentu, analýza EUR/JPY
    Americký akciový trh zakončil úterní obchodní seanci v zelených číslech se ziskem přes 1 procento na nízkých objemech. Index Dow Jones...
  • Ropa hledá oporu po rekordním propadu
    Ropa se v pondělí 2. listopadu propadla na své pětiměsíční minimum, přičemž se jí krátce poté podařilo získat 12 % zpět. Vývoj, který narušil poměrně klidné období panující od letošního června, měl tři hlavní aktéry: Libyi, COVID-19 a OPEC+. Oslabení bylo - stejně jako v dubnu - způsobené poklesem poptávky a růstem produkce. Rychlý pád se zastavil, až když se trhy znovu začaly soustředit na podporu ze strany OPEC+.
  • Ropa hledá rovnováhu
    Lednový futures kontrakt ropy WTI klesá 1,9 % d/d na 68,0. Cenu ropy snižuje hlavně převis nabídky ropy nad poptávkou, což akcelerovalo poslední...
  • Ropa hloubí ztráty z důvodů obav o růst a uzavření Šanghaje
    Ceny ropy v pátek zhloubily ztráty způsobené vyhlídkou na zvýšení úrokových sazeb, slabší globální růst a odstávky COVID-19 v Číně, které poškozují poptávku, přestože Evropská unie zvažovala zákaz dovozu ruské ropy.
  • Ropa ignoruje lepšie správy kvôli technike. Zastaví jej pokles support okolo 44,5? (TA, H4)
    Pre ropu prichádzajú v posledných dňoch skôr lepšie ako horšie správy (spomalenie rastu ťažby v USA, vyšší než očakávaný pokles zásob). Prečo teda klesá? Vyzerá to na techniku. Od zasadnutia OPECu, ktoré trhy sklamalo, sa drží ropa v klesajúcom trendovom kanáli, ktorý zatiaľ nedokázala prelomiť smerom nahor. Pokiaľ by sa jej to v dohľadnej dobe podarilo, tak by zrejme prišla korekcia posledných poklesov. Aktuálny support sa nachádza na úrovni 44,5 USD za barel. Pokiaľ by sa ukázal byť dostatočne silný, tak by to mohol byť práve on, ktorý by mohol zastaviť aktuálny klesajúci trend:
  • Ropa je dnes v korunách nejlevnější v tomto tisíciletí, od června 1999
    Cena ropy dnes odpoledne středoevropského času zlevnila na svoji nejnižší cenovou úroveň po přepočtu do české měny v tomto tisíciletí. Barel ropy Brent zlevnil v přepočtu do korun na 610 korun, vyplývá z dat Bloombergu. Jedná se o absolutně nejnižší korunovou cenu barelu Brentu za celé období od 30. června 1999.
  • Ropa je kvůli obavám o poptávku pod tlakem
    Cena ropy WTI klesla o více než 2,5 % a rozšířila tak pokles z nedávného maxima 93 USD kvůli sílícímu dolaru a obavám z globální poptávky. USD nadále posiluje, protože trhy věří, že Fed bude prosazovat své agresivní plány na zpřísnění, čímž zdraží ropu za dolarovou cenu pro kupce držící jiné měny.
  • Ropa je na své cestě zpět 
    Po prudkém propadu vyvolaném vyhlídkou na další uvolňování ropy ze strategických rezerv, vyhlídkou na zpřísnění měnové politiky USA a slabší poptávkou v viry zasažené Číně se ropa opět se odrazila ode dna.
  • Ropa je nejdražší od propuknutí pandemie. Měď je na sedmiletém maximu
    „Zatímco akciové trhy ve Spojených státech pokořily historická maxima, ceny komodit jsou od svých maxim výrazně vzdálené. Přesto je zřejmé, že ceny komodit začínají prudce narůstat. K obnově ekonomiky jich totiž bude zapotřebí více než doposud,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ropa je nejdražší od zabití Sulejmáního, čeští řidiči se musí připravit na citelné zdražení benzínu i nafty. Inflační tlaky tak dále zesílí, což je starostí pro ČNB i vládu
    Ceny ropy typu Brent letí vzhůru. Dnes ráno středoevropského času atakovala úroveň 68 dolarů za barel. Důvodem je výsledek včerejšího jednání kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem. Čeští řidiči se musí připravit na další výrazné zdražování benzínu i nafty.
  • Ropa je nejdražší za takřka jeden rok, od začátku pandemie. Čeští řidiči se musí připravit na zdražení benzínu i nafty
    Cena ropy Brent vzrostla v těchto hodinách nejvýše za poslední takřka rok, a to až nad úroveň 54 dolarů za barel. Tuzemští řidiči se tak musí připravit na zdražování.
  • Ropa je nejlevnější od roku 2003, v korunách reálně dokonce od roku 1999. Benzín i nafta v ČR brzy zlevní hluboko pod 30 korun za litr
    Cena ropa typu Brent se během dnešního obchodování propadla nejníže od září 2003. Barel této ropy se dnes prodával i za 26,65 dolaru, tedy nejlevněji od 26. září 2003. Na mnohaleté minimum dnes klesla také korunová cenu barelu Brentu. Ta dnes klesla pod 666 korun. Naposledy byla níže 18. ledna 2002, jak plyne z dat Bloombergu.
  • Ropa je nejníže od ledna 2021
    Ceny ropy jednoznačně tíží silný dolarový index, který je na 20letých maximech a obavy z globální recese způsobující pokles poptávky po ropě. V současnosti patří rok 2022 mezi 6 nejvolatilnějších let na ropném trhu za posledních 30 let. Cena ropy brent dnes klesla pod 84 dolarů za barel:
  • Ropa je nejníže od letošního ledna
    Cena OIL.WTI ve středu klesla pod 84 dolarů za barel, nejníže od ledna, protože obavy z nižší globální poptávky zastínily varování prezidenta Putina o potenciálním stažení všech forem ruské energie. Neuspokojivá data z Číny a obnovená omezení v několika městech vedou k dalším ekonomickým škodám a útlumu ve spotřebě paliv. Podle dnešních údajů se čínský dovoz ropy v srpnu oproti předchozímu roku propadl o 9,4 %. Mezitím zpřísnění finančních podmínek ve velkých ekonomikách a silnější dolar vyvolaly další tlak na ceny ropy. Z technického hlediska cena prorazila pod klíčový support na 85,50 USD, což je označeno spodní hranicí struktury 1:1 a předchozími cenovými reakcemi. Pokud převládne současný sentiment, může se pohyb směrem dolů prohloubit směrem k další velké podpoře na 76,50 USD, což se shoduje s 61,8% Fibonacciho retracementem vzestupné vlny zahájené v prosinci 2021.
  • Ropa je pod tlakom, v septembri motoristi ušetria
    Ropa tento týždeň zlacnela o približne 2,5%, pretože americký prezident Donald Trump plánuje zaviesť 10%-né clá na zvyšné tovary, ktoré Čína dováža do USA a nepodliehajú clám. Keďže Čína je v súčasnosti najväčší dovozca ropy na svete, dá sa očakávať, že jej bude dovážať menej, pretože Čínska ekonomika bude oslabovať kvôli spomínaným clám.
  • Ropa je po raste zásob pod tlakom, čísla z USA sú však pre ňu skôr pozitívne
    Ropa je po včerajších zásobách, ktoré nečakane vzrástli o 3,3 mil. barelov (čakal sa pritom pokles o 3,1 mil.) pod tla...
  • Ropa je raste zásob pod tlakom, čísla z USA sú však pre ňu skôr pozitívne
    Ropa je po včerajších zásobách, ktoré nečakane vzrástli o 3,3 mil. barelov (čakal sa pritom pokles o 3,1 mil.) pod tlakom. Aktuálne sa Brent obchoduje okolo úrovne 48 USD za barel, čo je druhá najnižšia úroveň v tomto roku.
  • Ropa je stabilní díky oslabenému dolaru, obchodníci čekají na údaje o zásobách
    Ve středu se ceny ropy skoro nezměnily v souvislosti s tlumenými pohyby dolaru a s tím, jak čekali investoři na další údaje o zásobách, které by mohly napovědět něco více o vývoji poptávky.
  • Ropa již není černým zlatem. Trhy po celém světě mají depresivní náladu
    „Po otevření burzy se italské akcie během první hodiny propadly v průměru o více než 10 procent. Ukazuje se, že krátkodobě má vyhlášení karantény ničivější dopady na trhy než šíření koronaviru,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Ropa – kde je cenové dno? 15-25 USD?
    Ropa a její cena je velmi diskutované téma posledních měsíců. Při pohledu na cenu ropy, která padá neustále níže a níž...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader