Úterý 19. březen 2024 05:45
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Swingový výhled 41. týden

11.10.2021 15:54  Autor: Purple Trading  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Swingový výhled 41. týden

Akciové indexy v první polovině minulého týdne testovaly významné supporty. V druhé polovině týdne pak začaly posilovat pod vlivem dobrých dat z americké ekonomiky. Z celkového kontextu se však nic zásadního nezměnilo.  

Nadále přetrvávají obavy z vyšší inflace a zároveň je ve hře očekávané utlumování nákupu vládních dluhopisů v USA, což je silně pozitivní pro americký dolar a bylo to příčinou nedávných poklesů akciových indexů.
 

Data z americké ekonomiky

Index nákupních manažerů ve výrobě za září dosáhl hodnoty 61,1 (očekávání bylo 59,6). Index nákupních manažerů ve službách dosáhl 61,9 (očekáváno bylo  60,0).

Dobré zprávy přišly také z trhu práce. Nejprve podle ADP reportu vzniklo 568 000 nových pracovních míst v soukromém sektoru mimo zemědělství (očekávání bylo 428 000). Zároveň bylo v USA méně žádostí o podporu v nezaměstnanosti (326  tisíc místo očekávaných 348 tisíc). Zásadní ukazatel o stavu amerického trhu práce však bude NFP report, který je v kalendáří naplánován na 8. 10. 2021.
 

Data z Evropy

Index výrobních manažerů PMI v Německu dosáhl v září hodnoty 58,4. Číslo vyšší než 50 značí expanzi, takže dosažený výsledek za září je dobrá hodnota. Negativní zpráva je, že poslední 4 údaje indexu pomalu klesají, což může vést k obavám, že německá ekonomika zpomaluje.  Tuto obavu podpořil také vyšší pokles objednávek ve výrobě v Německu, který v září byl -7,7 % (očekávaný pokles byl – 2,2 %).
Na druhou stranu CPI, tedy inflace v eurozóně dosáhla 3,4 %, což je vyšší než očekávání analytiků, které bylo 3.3 %.
Obavy ze zpomalení ekonomiky a zároveň rostoucí inflace podporují obavy ze stagflace. Není proto příliš divu, že euro vůči dolaru v minulém týdnu dále oslabovalo.
 

Výnosy 10letých US dluhopisů nadále rostou

Výnosy 10letých dluhopisů dosáhly na úroveň 1.6 %. Toto je nejvyšší hodnota od června letošního roku. Rostoucí výnosy pak podporují v posilování americký dolar.

COT-6-8-obr-1.png
Obrázek č. 1: USD index a výnosy z amerických 10letých dluhopisů
 

Na posilování amerického dolaru mají pozitivní vliv data z americké ekonomiky, které byla lepší než se čekalo.

 

SP 500 prorazil významný support

Na indexu SP 500 se v minulém týdnu zastavily výprodeje. Na denním grafu vidíme, že cena se dostala zpět nad klouzavý průměr SMA 100, který bývá velmi silnou zónou supportu. Zároveň ale bylo vytvořeno nižší low a aktuálně klesající horní trendová linie naznačuje spíše medvědí sentiment.


COT-16-7-obr-2.png

Obrázek č. 2: Americký index SP 500 na denním a 4H grafu
 

Aktuální nejbližší rezistence je v oblasti kolem 4 427. Další významná rezistence je kolem 4 481. Support naopak je u ceny 4 397 a další support pak 4 369.

Americké indexy jsou barometrem tzv. risk on a risk off sentimentu. Tento sentiment dobře ukazuje pár AUDJPY, které s indexem SP 500 v krátkodobém horizontu silně koreluje. Na dalším obrázku je AUDJPU na denním grafu a na 4H grafu, kde je pro srovnání uveden pohyb indexu SP 500 (červená čára).
 


COT-16-7-obr-2.png

Obrázek č.3: AUDJPY na D1 a H4 grafu, kde je uveden společně s SP 500 (červená čára)
 

Pár AUDJPY se blíží ke své rezistenci, která je na hodnotě 82.00. V minulem týdnu AUDJPY zachovalo silný support na hodnotě 80.00.


Na DAXu je potvrzen medvědí formace tzv. kříž smrti

Když se na denním grafu dostane klouzavý průměr s periodou 50 pod klouzavý průměr s periodou 100, tak vzniká formace kříže smrti. Toto je většinou mědvědí signál a směr pohybu indexů nám to zatím potvrzuje. Klouzavý průměr EMA 50 je pod SMA 100 na H4 a také na D1 grafu.
 
COT-16-7-obr-3.png
Obrázek č.4: DAX na denním a 4H grafu
 

DAX se pohybuje hluboko pod průměrem SMA 100 na denním grafu, což potvrzuje medvědí sentiment. Horší data z německé ekonomiky tento pohyb potvrzují. Cena se minulý týden odrazila od supportu 14 821, který tak zůstal nadále v platnosti. Za support můžeme považovat také 15 032, který sice byl proražen, ale cena se ihned poté dostala znovu nad tento support.

Rezistence je 15 262 a pak dále 15 457

DAX koreluje silně s americkým SP 500, takže pro další vývoj na indexu DAX doporučujeme sledovat vývoj na SP 500.
 

Euro vůči dolaru pokračuje v propadu

Horší data z evropské ekonomiky se samozřejmě negativně projevila na evropské měně. Euro se na páru s americkým dolarem nadále pohybuje v klesajícím trendu, který vidíme na 4H časovém rámci  a také na denním grafu. Cena prorazila významný support v pásmu kolem 1.16 a pokračuje dále v poklesu. 

 
COT-16-7-obr-4.png
Obrázek č.5: EURUSD na H4 a denním grafu
 

Za aktuální rezistenci můžeme brát hodnotu kolem 1.15644. Další rezistence pak je 1.1600. Za aktuální support můžeme brát hodnotu kolem ceny 1.15, na které se euro vůči dolaru obchodovalo naposledy v červenci 2020.


Zlato je v inverzní korelaci s americkým dolarem

Čím silnější dolar, tím slabší zlato a naopak. Inverzni korelace mezi americkým dolarem a zlatem, jehož hodnota je v dolarech vyjádřena je logická a ukazuje nám ji následující obrázek. 
 

COT-16-7-obr-4.png
Obrázek č.6: Zlato a vývoj USD indexu na D1 grafu

Vidíme, že když americký dolar začal klesat, tak zlato posilovalo. A naopak, když dolar začal posilovat, zlato oslabovalo. Aktuálně americký dolar posiluje a to není pro zlato dobrá zpráva. Z pohledu technické analýzy je zlato na denním grafu v klesajícím trendu. Klouzavý průměr EMA 50 je pod SMA 100, což je medvědí konstelace.
Nejbližší rezistence je na ceně 1 769. Support pak kolem 1 722.
 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Swingový výhled 24. týden 2022
    Máme za sebou týden, ve kterém se hlavní světové akciové indexy vykoupaly v krvavé lázni v reakci na rostoucí inflaci, která postupuje rychleji, než se předpokládalo. Hlavní part v tomto dramatu sehrály centrální banky. Podle očekávání USA, Velká Británie a překvapivě také Švýcarsko zvyšovaly úrokové sazby. Japonsko naopak jako jedna z mála zemí se rozhodlo ponechat nadále úrokovou sazbu na původní hodnotě – 0,10 %.
  • Swingový výhled 25. týden 2022
    Máme za sebou klidnější týden, ve kterém se hlavní světové akciové indexy otřepaly z předchozích ztrát a od pondělí pomalu rostly. Jedná se ale pravděpodobně pouze o dočasnou koreci aktuálně probíhajícího medvědího trendu. Bankovní rada ČNB rozhodla naposledy ve starém složení a zvedla úrokovou sazbu na 7 %, což je nejvyšší hodnota od roku 1999. Koruna ale na toto zvýšení téměř nereagovala. Důvodem je, že hlavní rizika jsou stále v platnosti a obava z recese udržuje trhy v risk off sentimentu, ze kterého profituje americký dolar.
  • Swingový výhled 26. týden 2022
    Po krátkodobé růstové korekci indexy znovu navázaly na medvědí trend a uzavřely týden v červených číslech. Spolu s tímto risk off sentimentem oslabovaly také komoditní měny a dále britská libra i euro. Zlato zatím jako prostředek ochrany proti inflaci prohrává a dostalo se opět pod hladinu 1 800 USD za unci. Silný je naopak americký dolar, který je v prostředí hrozící recese stále nejsilnější měnou.
  • Swingový výhled 27. týden 2022
    Pokles výnosů amerických dluhopisů, růst amerického dolaru a prudké oslabení eura, které směřuje k paritě s dolarem. Tak by se dal charakterizovat minulý týden, ve kterém akciové indexy opatrně posílily a provedly korekci v klesajícím trendu. Za zmínku stojí, že v Německu je poprvé od května 1991 záporná obchodní bilance. Ztrácí tak země pověst ekonomické powerhouse Evropy?
  • Swingový výhled 28. týden 2022
    Nové rekordní hodnoty inflace, které byly v tomto týdnu zaznamenány, vyslaly centrálním bankéřům jasný vzkaz. Další zvyšování úrokových sazeb musí být rychlejší než doposud. Jako první z velkých bank vzala tuto výzvu vážně centrální banka Kanady, která doslova šokovala trhy bezprecedentním zvýšením sazby o celé 1 %. To samozřejmě není příznivé pro akcie, které v uplynulém týdnu opět oslabovaly. Nedařilo se ani euru, které již kleslo pod paritu. Nejistota naopak přeje americkému dolaru, který dosáhl nových rekordních hodnot.
  • Swingový výhled 38. týden
    Trh, který aktuálně sledujeme, bychom mohli označit za nervózní, protože obavy z toho, zda globální ekonomika dále poroste, udržují investory v napětí.
  • Swingový výhled 39. týden
    Akciové indexy byly v minulém týdnu jako na houpačce. Nejprve trhy silně oslabovaly pod vlivem obav z krachu velkého čínského developera firmy Evergrande. Kromě problémů čínského developera ale všude jinde ve vyspělých ekonomikách panuje pozitivní nálada. V druhé polovině týdne pak indexy rostly zejména pod vlivem očekávaných zpráv z amerického Fedu.
  • Swingový výhled 4. týden 2022
    Výprodej na akciových indexech pokračoval i v minulém týdnu. NASDAQ je již více než 17 % pod vrcholem a SP 500 ztrácí na svůj vrchol 11 %. Euro prorazilo silný support a nedařilo se ani zlatu, které se vrátilo pod 1 800 USD za unci zlata. Posílil naopak americký dolar, který se dostal na nejvyšší hodnoty od července 2021. Důvodem k tomuto vývoji bylo zasedání amerického Fedu a rostoucí napětí ohledně Ukrajiny.
  • Swingový výhled 40. týden
    Swingový výhled 40. týden Akciové indexy v minulém týdnu prudce oslabovaly v důsledku zhoršení rizikového sentimentu...
  • Swingový výhled 40.týden
    Akciové indexy v minulém týdnu prudce oslabovaly v důsledku zhoršení rizikového sentimentu v souvislosti s rostoucími obavami, že vyšší inflace může přetrvávat i poté, kdy globální růst dosáhl svého vrcholu. Americký dolar v tomto prostředí nadále posiluje.
  • Swingový výhled 41.týden
    Akciové indexy v první polovině minulého týdne testovaly významné supporty. V druhé polovině týdne pak začaly posilovat pod vlivem dobrých dat z americké ekonomiky. Z celkového kontextu se však nic zásadního nezměnilo.
  • Swingový výhled 42. týden
    Akciové indexy mají za sebou rozkolísaný týden, který zakončily silným růstem. Ve čtvrtek index SP500 vzrostl o 1,7 %, Dow Jones Industrial Average o 1,6 %, tj. o 534 bodů a NASDAQ o 1,7 %. Tuto býčí náladu podpořily údaje z USA, které ukázaly zmírnění inflačních tlaků a snížení počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. K posílení akcií přispěl také mírný pokles výnosů 10letých amerických dluhopisů, které zůstaly pod 1,6 %.
  • Swingový výhled 43. týden
    Swingový výhled 43. týden Akciové indexy mají za sebou růstový týden a SP 500 dosáhl nového historického vrcholu. In...
  • Swingový výhled 43.týden
    Akciové indexy mají za sebou růstový týden a SP 500 dosáhl nového historického vrcholu. Index strachu VIX je na hodnotě 15, což je nejnižší hodnota od února 2020. Data z amerického trhu práce byla také pozitivní a nadále potvrzují zlepšující se trend. Trhy uklidnilo také to, že velký čínský developer Evergrande, kterému hrozí bankrot, provedl splátku úroků z dluhopisů. Risk on sentiment je tedy zpět ve hře.
  • Swingový výhled 44. týden
    Akciové indexy mají za sebou další růstový týden. Americký NASDAQ dosáhl nového historického vrcholu a SP 500 v závěru týdne otestoval předchozí historický vrchol z minulého týdne. Data z amerického trhu práce byla opět pozitivní a nadále potvrzují zlepšující se trend. K risk on sentimentu přispělo i to, že čínský developer Evergrande, kterému hrozí bankrot, provedl další splátku úroků z dluhopisů.
  • Swingový výhled 45. týden
    Minulý týden byl ve znamení centrálních bank, které rozhodovaly o úrokových sazbách. Fed, Australská centrální banka a Bank of England sazby ponechaly. Naopak silně sazby zvedla Česká národní banka. Koruna tak má vydlážděnou cestu k dalším posilování vůči euru.
  • Swingový výhled 46. týden
    Minulý týden byl ve znamení důležitých dat z amerického trhu práce. Zároveň byla prezentována data k americké inflaci, která dále zrychluje. V návaznosti na to provedly americké akcie mírnou korekci a americký dolar významně posílil. Posílilo ale také zlato, které někteří investoři berou jako zajištění proti rostoucí inflaci. Měnový pár EURUSD se poprvé od července 2020 dostal pod klíčový support 1.15.
  • Swingový výhled 47. týden
    Akciové indexy se nadechly k dalšímu růstu a zaznamenaly nové historické vrcholy přesto, že inflace ve světě zrychluje. Navzdory hrozbám z utahování monetární politiky centrálních bank se však celkově globální ekonomice daří, což je pro indexy pozitivní zpráva. Největším rizikem tak je zpomalování růstu v Číně, která začíná brzdit globální sentiment.
  • Swingový výhled 48. týden
    Z hlavních světových ekonomik přišla v minulém týdnu pozitivní ekonomická data, ovšem zprávy o nové mutaci koronaviru poslaly rizikové měny a akciové indexy do červených čísel. Měnový pár EUR/USD se dostal pod magickou hodnotu 1.12. V souvislosti s vývojem koronaviru oslabuje česká koruna. Ta se na páru s eurem blíží k zajímavé rezistenci, která může být atraktivní pro poziční tradery, kterým koruna přináší atraktivní denní swapy.
  • Swingový výhled 49. týden
    Index strachu VIX se dostal nad hodnotu 30, což ukazuje, že na trhy se vrátila nervozita. Po korekcích, které vytvořily akciové indexy minulý týden, si investoři kladou otázku, zda budou indexy dále klesat a pokud ano, tak o kolik procent. Nejistotu podporují faktory rostoucí inflace, varianta koronaviru Omikron, lockdowny některých evropských zemí a snižování tempa odkupu dluhopisů v USA, tzv. tapering.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
AGM Markets
iFOREX
GKFX
reklama
Swissquote Bank