Úterý 16. duben 2024 14:34
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Akcie Novavax vzrostly o více než 3 419 % během 2 let. Schválí v USA vakcínu do konce roku?

17.09.2021 14:28  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V dnešní analýze se zaměříme na akcie Novavax, takže se vracíme k biotechnologickým společnostem jako jsou dříve analyzované tituly Moderna a Pfizer. Novavax je v popředí zájmu, protože společnost slibuje brzké datum pro schválení jejich vakcíny. Kromě toho společnost testuje „mix“ vakcín, který by měl pacienty chránit nejen před koronavirem, ale i obyčejnou chřipkou.

Akcie Novavax dnes zpracujeme z  fundamentálního hlediska a provedeme i jednoduchou technickou analýzu. Předtím si však uvedeme několik důležitých zpráv. Následně si společnost stručně představíme.

V článku se dozvíte:

  1. Blíží se schválení vankcíny NVAX do finále?
  2. Novavax  plánuje spojení vakcín na chřipku a koronovaris do jedné dávky
  3. Představení společnosti Novavax (NVAX)
  4. Fundamentální analýza akcie Novavax (NVAX)
  5. Technická analýza akcie Novavax (NVAX)
  6. Závěrem
  7. Obchodujte s akciemi Novavax prostřednictvím LYNX

Blíží se schválení vakcíny NVAX do finále?

Společnost Novavax testuje svou vakcínu pro koronavirus, která nese název NVX-CoV2373. V klinických testech se ukazuje, že efektivita látky je více jak 90% a zároveň poskytuje 100% ochranu před středním a těžkým průběhem onemocnění. Užití vakcíny je posuzováno i pro adolescenty. Tedy pro děti ve věku od 12 do 17 let. I přesto, že je látka stále pouze v procesu, ve kterém se posuzuje jeji schválení, už nyní má Novavax mnoho kontraktů.

Společnost uzavřela dohody s několika velkými státy jako je Austrálie, Kanada, Jižní Korea. Jak jsme si říkali v předešlých analýzách na biotechnologické společnosti, nabídka vakcín je dosti omezená a státy si proto dávky rovnou předobjednávají dopředu. Novavax je partnerem indického institutu, kde se má vyrobit až 1,1 miliardy dávek vakcíny. Společnost dále podala regulatorní žádost pro použití jejich výrobku v nouzovém režimu. Jde o mnoho trhů včetně Indie, Indonésie a Filipín.

Vtip je v tom, že si firma ještě nezažádala o schválení ve Spojených státech. Právě na tuto žádost investoři nejvíce čekají a dle dostupných zdrojů vyplývá, že nemají z odkládání příliš radost. Firma Novavax totiž uvedený krok již párkrát odložila na další kvartál. To znamená, že by k jejímu podaní mělo dojít v posledním čtvrtletí letošního roku. Firma samozřejmě všechny ubezpečuje, že mají všechny klíčové komponenty, které jim zajistí bezproblémové schválení pro nouzové užívání vakcíny.

Novavax nedávno oznámil kontrakt s Evropskou komisí na dodání 200 milionů dávek vakcíny. Až 52 milionů dávek má jít do Kanady a 40 milionů do Jižní Koreje. Japonsko dokonce objednalo 150 milionů dávek, které se mají vyrobit v tamním závodě firmy Takeda. Společnost Takeda je zodpovědná za klinické testy, distribuci a regulaci léčivých látek. Jakmile tedy Novavax získá všechna „razítka“ ve schvalovacích procesech, může začít s reálnou ekonomickou činností. Novavax má už teď jisté, že výnosy budou řádově v miliardách USD. Přitom je společnost relativně malá.

[E-book ZDARMA]: 11 strategií největších investičních guru

Objevte jaká kritéria při výběru akcií jednotliví guru sledují a zjistěte jaké zhodnocení popsané strategie dosahují a naučte se 6 investičních zásad, které posunou Vaše investování dále.

Novavax plánuje spojení vakcín na chřipku a koronavirus do jedné dávky

Společnost Novavax před několika dny oznámila, že započala studie na látku, která by měla kombinovat účinky vakcín na koronavirus a obyčejnou chřipku. Studie má proběhnout v Austrálii na vzorku 640 dospělých lidí, kteří jsou ve věku 50-70 let. Zároveň musí mít všichni již několik týdnů za sebou prodělanou nemoc covid 19. Firma jim v podstatě aplikuje vakcínu NVX-CoV2373 zároveň s vakcínou proti chřipce NanoFlu s adjuvantem, který má nabudit imunitní systém.

Pokud budou výsledky uspokojivé, firma si od toho slibuje, že zdravotnictví získá účinný prostředek proti obou infekcím v jednom režimu. Díky tomu se vše urychlí a zlevní. Co se týká samotných výsledků, ty mají spatřit světlo světa v první polovině roku 2022. Pokud se vše povede, je jisté, že investoři vezmou kladné výsledky velmi pozitivně. Krok Novanax je tudíž dosti slibný, ale lze předpokládat, že ostatní biotechnologické společnosti brzy začnou s něčím podobným.

Představení společnosti Novavax

Společnost Novavax je sice spíše neznámý biotechnologický subjekt, ale založení se datuje do roku 1987 ve státě Maryland. IPO proběhlo v roce 1995. Firma má tudíž již nějakou tradici a mimojiné vlastní provozy v Evropě. Včetně české dceřiné firmy (Novavax CZ), která má výrobu v Bohumili u Prahy. Firma je podporována i nemalým grantem ve výši 89 000 000 dolarů od Nadace Billa a Melindy Gatesových. Což není až tak překvapivé, protože spoluzakladatel Microsoftu je vcelku znám tím, že podporuje biotechnologický průmysl.

Zajímavé ovšem je, že společnost Novavax má dlouholetou praxi v experimentálním výzkumu vakcín, ale až nyní je jeden pouhý krok od komercionalizace svého produktu. Jedná se o již zmiňované NanoFlu a NVX-CoV2373. Firma tudíž od roku 1987 nic ve velkém nevyráběla. Před několika lety byli ale blízko, protože vyvíjeli vakcínu na ebolu – ResVax. Nicméně v roce 2019 se po letech výzkumu ukázalo, že vakcína zcela selhává. To se logicky investorům nelíbilo a významná část kapitálu byla ztracena. Firma to dle akciového trhu téměř neustála.

Fundamentální analýza Novavax akcie

Kvartální účetní období

Co se týká výnosů za poslední kvartály, ty se pohybují ve stovkách milionů dolarů. Za druhý kvartál výnos činil 298 milionů USD, zatímco za první kvartál roku 447 milionů USD. Předešlé kvartály výnos v relativních číslech stoupal až v trojciferných číslech. Z Q1 na Q2 však došlo k poklesu o 33 %. Vzhledem k tomu, že společnost Novavax ještě nikdy neprodala žádný svůj produkt, nikoho by nemělo překvapit, že zisky jsou záporné. Profit margin byl druhé čtvrtletí -118 %, takže zisk z výnosu činil -352 milionů USD. Předešlá kvartální období se pohybovala kolem 200 milionů USD.

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály.

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnosy dosahují -346 milionů USD, mezikvartálně zhoršení o 65 %. EBITDAdosahuje -343 milionů USD, mezikvartálně oslabení o 66 %. Leč volné cash flow Novavax generuje v kladných číslech. Za první čtvrtletí letošního roku bylo dosaženo 649 milionů USD, mezikvartálně zlepšení o 480 %. Za druhý kvartál volné cash flow kleslo o 80 % na 129 milionů USD. Z údajů je každopádně zřejmé, že firma má příjem z finančních a investičních aktivit. Konkrétně z prodeje akcií a investic.

Co se týče ekonomických ukazatelů, zisk na akcii (EPS) je díky ztrátovosti firmy přirozeně záporný a proto nemá smysl jej uvádět. Díky tomu nepočítáme ani poměrový ukazatel P/E. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) je -168 %.

Účetní období za fiskální rok

Rok 2020 byl v kontrastu s minulými léty vážně velmi dobrý. Za roky 2017 až 2019 měl Novavax výnosy pouze v pár desítkách milionů USD. Zatímco za rok 2020 bylo dosaženo výnosu 475 milionů USD. Na poměry firmy se jedná vážně o rekord. Nicméně profit margin byl -88 %, takže zisk byl zase záporný, -418 milionů USD. I přesto lze minulý rok považovat za velmi dobrý. Provozní výnosy meziročně oslabily o 219 % na -414 milionů USD. EBITDA dokonce o 230 % na -409 milionů USD.

 

Zisk a výnos za jednotlivé roky.

Zisk a výnos za jednotlivé roky. Zdroj: yahoo.com

Volné cash flow je za všechny sledované roky záporné, ale firmě se ho daří držet při zemi a mírně redukovat. Z roku 2019 na 2020 došlo ke zlepšení o 30 % na -97 milionů USD. Firma Novavax tehdy získala prostředky z prodeje akcií za 1,12 miliardy USD. Jinak by bylo cash flow v mnohem hlubším záporu. Zisk na akcii (EPS) je logicky zase záporný, takže ho nebudeme uvádět. Poměrový ukazatel P/E tudíž nepočítáme. Rentabilita vlastního kapitálu (ROE) byla za celý rok 2020 -189 %.

Technická analýza akcie Novavax

Pro technickou analýzu využijeme týdenní graf, abychom mohli zabrousit do historie. Jak bylo již řečeno, firma Novavax byla založena v roce 1987 a IPO se datuje do roku 1995. Jedná se proto o relativně starý akciový titul. Rok 2019 byl ovšem pro akcie Novavax vůbec tím nejhorším obdobím, protože cena klesla na historická minima. Firma byla tehdy na první pohled před kolapsem. V roce 1996 se akcie obchodovaly v rozmezí 60 – 165 USD. Zatímco v listopadu 2019 za 3,54 USD. Do grafu jsem zakreslil období, kdy byl titul prakticky v hibernaci. Když bych měl být velmi pejorativní, zdálo se, že trh umřel.

Leč se začátkem roku 2020 se objevovaly první zprávy ohledně koronaviru a možnosti velké pandemie. Spolu s tím začal první větší nákupní tlak, díky čemuž kurz vzrostl během několika týdnů o stovky procent. Jak se pandemická situace zhoršovala, nákupní tlak úměrně k tomu gradoval. Měsíce cena velmi rychle stoupala, což se na nějaký čas zastavilo v létě 2020. Šlo o dobu, kdy pandemie do velké míry ustoupila a na první pohled se zdálo, že je vše za námi. Od ledna 2020 až po srpen 2021 se akcie zhodnotily asi o 5 800 %, takže dávalo smysl, aby započalo období vybírání zisků.

Týdenní graf akcie Novavax

Týdenní graf akcie Novavax

Až do listopadu 2020 cena klesala, propad tehdy činil asi 60 % od all time high. Tehdy se ovšem začala situace zase zhoršovat a započalo nové kolo pro dramatické Price Action. I přes obrovské předešlé zisky, titul se dokázal od listopadu 2020 do února 2021 zhodnotit o dalších 330 %. Na ceně 331,68 USD byla druhá expanzivní vlna ukončena a nejvyšší týdenní svíce má podobu medvědí svíce, tzv. Shooting Star. Následoval pokles o 65 % k S/R levelu 125 USD. Support propad zastavil a mohla začít třetí expanzivní vlna. Od května do začátku září kurz vystoupal o 136 %.

Prvně došlo k průlomu S/R levelu 178 USD, který pak býci využili pro další postup nahoru. Relativně čerstvě došlo k zamítnutí u S/R levelu 255 USD. Co se týká celé té čerstvé růstové struktury, její podoba není moc přívětivá. Drží se velká volatilita na obě strany trhu, což je obrovský rozdíl oproti prvním dvou expanzivním vlnám.

Na RSI zaregistrujte, jak agresivní byl trh v minulém roce. Týdenní RSI se dostalo až na 96 bodů. To je naprostý extrém. Při ukončení druhé expanzivní vlny bylo RSI na téměř 83 bodech, což je též dost. Především byla na indikátoru mohutná medvědí divergence, která jenom čekala na uplatnění.

Závěrem

Bohužel firma celý svůj byznys ještě naplno nerozjela. Výnosy sice markantně stoupají, ale pořád je to relativně málo v kontrastu s tím, že se kalkuluje s miliardami USD. Celá ta agresivní cenová expanze byla tažena právě očekáváním o budoucích výnosech, které mají být vážně solidní. V příštím roce se počítá s miliardami, přitom v roce 2019 byl výnos ani ne 20 milionů USD. Nízké výnosy se musely promítnout i do cen akcií, které byly extrémně nízké. Pandemie společnost vytáhla vůbec z nejhoršího období v její historii.

Upozorňuji, že ty miliardy USD jsou už tzv. priced in. Trh proto může v dohledné době začít hledat dlouhodobější rovnováhu. I přesto, že výnosy reálně vzrostou o stovky procent, není to zárukou pro cenový růst akcie.

Obchodujte s akciemi Novavax prostřednictvím LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme profesionální vzdělávací webináře. Díky LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálu.

V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Facebook a růst ceny akcie

Cena Facebook akcie na rekordních úrovních. Firma dostala pokutu 270 mil. USD za WhatsApp

10. září 2021 | Akcie týdne

Solidní kvartální výsledky a růst Facebook akcie. Je správný čas na nákup? Pokuta od EU a problémy v USA. Analýza Facebook akcie jen pro vás.

Číst dále
Logo Tilray

Akcie Tilray: Podaří se investicí do MedMen dobýt konopný trh v USA?

25. srpna 2021 | Akcie týdne

Akcie Tilray a technická a fundamentální analýza. Investice do MedMen a spojení s konopnou firmou Aphria. Půjde cena TLRY opět nahoru?

Číst dále
Vakcína Pfizer

Cena akcie Pfizer raketově roste. Je správný čas na nákup?

11. srpna 2021 | Akcie týdne

Akcie Pfizer a výsledky za 2. kvartál. Rozbor cenového grafu PFE. Pfizer a snahy o očkování dětí od 5 let. Vyplatí se teď kupovat akcie Pfizer?

Číst dále

The post Akcie Novavax vzrostly o více než 3 419 % během 2 let. Schválí v USA vakcínu do konce roku? appeared first on LYNX Czech Republic.

Klíčová slova: Převodník měn | Fundamentální analýza akcie | Webináře | Obchodovat s akciemi | Vzdělávací webináře | Investiční | Obchodník | Intradenní obchodník | Cena Facebook | Cena Facebook akcie | Facebook akcie | Společnosti | Rozbor | Akcie Pfizer | Cena akcie Pfizer | Účetní období | Rekord | Spoluzakladatel Microsoftu | Graf akcie | Analýza akcie | Oslabení | Shooting Star | Dlouhodobý investor | Akcie Tilray | TLRY | Tilray | Očkování | PFE | Klinické testy | Rentabilita | Pandemická situace | Čas na nákup | Indonésie | Ceny | Novavax | Covid | JDE | Spoluzakladatel | Moderna | Vakcína | Expanze | Růst | Onemocnění | Historie | Guru | Jižní Korea | Akcie Novavax | Akcie Novavax (NVAX) | NVAX | Medvědi | Zlepšení | Pandemie | Situace | Pokles | WhatsApp | Koronavirus | Komunikace | Biotechnologické společnosti | Yahoo | Prohlášení | Prodeje akcií | Problémy | Průmysl | All Time High | Miliardy | Studie | Pfizer | Firma | Obchodujte | Cena akcie | Aphria | Akcie týdne | STAR | Kvartální výsledky | Výnosy | Poplatky | Historická minima | Propad | Firmy | Kontrakt | Vybírání zisků | ROE | ROCE | Indie | EBITDA | Zisky | Zprávy | Trh | Graf | Fiskální rok | Eura | Cena | Analýzy | EPS | Ceny akcií | LYNX | Facebook | Obchodovat | Výsledky | Zisk | Byznys | Medvědí divergence | EU | Investoři | USD | Zisk na akcii (EPS) | Zisk na akcii | Výnos | Volatilita | Ukazatel | Trigger | Support | RSI | P/E | Nabídka | Margin | Kurz | Investování | Investor | Investice | IPO | High | Futures | Cash flow | CFD | Zhodnocení | Analýza | Akcie | ETF | Austrálie | Kanada | Divergence | USA | Japonsko | Price Action | Fundamentální analýza | Technická analýza |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie Nikoly opět padají 📉
    Nikola Company zvažuje získání téměř 400 milionů dolarů prodejem akcií společnosti. Management se snaží získat hotovost pro zvýšení výroby v prostředí rostoucích kapitálových nákladů:
  • Akcie Nintenda těží ze zprávy o nových verzích konzole Switch
    Akcie japonského výrobce videoher Nintendo dnes výrazně posílily díky novinové zprávě o nových verzích jeho herní konzole Switch. Cena akcií podniku se během dnešního obchodování na tokijské burze zvýšila o zhruba pět procent.
  • Akcie NIO – Nový leader elektromobility?
    Akcie NIO působivě posiluje. Chvíli to vypadalo, že čínský výrobce elektromobilů zbankrotuje, ale společnost následně povstala z popela jako fénix. Stále více společností se aktivně soustředí na výrobu elektromobilů. Tesla je stále favoritem na trhu, ale protože cena jejích akcií během velmi krátké doby extrémně posílila, investoři hledají levnější alternativy. Je NIO novým vyzyvatelem Tesly o prvenství na trhu s elektromobily?
  • Akcie Nio padají po zveřejnění hospodářských výsledků za Q4
    Akcie společnosti Nio (NIO.US) dnes klesají o více než 6 % po zveřejnění smíšených hospodářských výsledků. Čínský výrobce elektromobilů a konkurent Tesly (TSLA.US) vykázal v Q4 2020 ztrátu ve výši 1,4 mld. juanů ($212,8 mil.). Ztráta přesáhla očekávání trhu. Tržby dosáhly na 6,6 mld. juanů (asi $1 mld.). Toto číslo naopak pozitivně překvapilo. Společnost upozornila, že se v aktuálním čtvrtletí zpomalily dodávky vozidel na trh z důvodu nedostatku čipů. Automobilka Nio zvýšila v únoru produkční kapacitu na 10 000 vozidel měsíčně z předchozích 7 500 vozidel. Nicméně problémy dodavatelských řetězců týkající se čipů a baterií vrátí v druhém čtvrtletí výrobu na původní produkční kapacitu.
  • Akcie NIO po komentároch Deutsche Bank klesli o 4,0 %.
    Cena akcií NIO (NIO.US) dnes klesla po tom, čo analytik Deutsche Bank, Edison Yu, znížil cenový cieľ pre akcie čínskeho výrobcu elektrických vozidiel na 50 USD zo 70 USD, avšak vzhľadom na blížiace sa uvedenie modelov na trh a potenciál dlhodobého rastu zopakoval svoj nákupný rating. Krátkodobé vyhliadky spoločnosti však stále ovplyvňujú geopolitické obavy, obmedzenia ponuky a potenciálne stiahnutie z USA, a preto analytici Deutsche Bank očakávajú slabé vyhliadky na nadchádzajúci štvrťrok s dodávkami okolo 25 000 vozidiel, podobne ako v 4. štvrťroku. Na druhej strane spoločnosť potvrdila, že nebude nasledovať kroky svojho konkurenta Tesla pri zvyšovaní cien svojich áut.
  • Akcie NIO pokračují ve výprodeji
    NIO (NIO.US) patří mezi přední čínský výrobce a prodejce elektromobilů a je jedním z hlavních konkurentů automobilky Tesla (TSLA.US).
  • Akcie NIO rostou díky optimistické předpovědi dodávek
    Nio (NIO.US) ADR smazala ztráty z předobchodní fáze a obchoduje se o téměř 10,0 % výše, přestože čínský výrobce elektromobilů zaznamenal větší než očekávanou čtvrtletní ztrátu. Společnost nicméně očekává, že dodávky se ve 4. čtvrtletí oproti loňské úrovni téměř zdvojnásobí, a to i přes přerušení dodávek související se společností Covid
  • Akcie NIO rostou navzdory vyšší vykázané ztrátě
    Akcie společnosti Nio Inc (NIO.US) vzrostly téměř o 3,0 % navzdory tomu, že čínský výrobce elektrických vozidel vykázal ve druhém čtvrtletí vyšší upravenou čistou ztrátu ve srovnání s předchozím rokem. Také finanční výhled společnosti za 3. čtvrtletí minul odhady analytiků.
  • Akcie Novavax rastú po nepotvrdených správach o povolení vakcíny v Európe
    Biotechnologická spoločnosť Novavax (NVAX.US) vzrástla počas dnešnej obchodnej seansy na Wall Street o viac ako 20 % po správach od šéfa Európskej liekovej agentúry (EMA). Ako uviedla agentúra Reuters, šéf EMA uviedol, že vakcína vyvíjaná americkou spoločnosťou Novavax bude povolená "vo veľmi blízkej budúcnosti". Vakcína spoločnosti bola doteraz povolená v Indonézii a na Filipínach. Počas klinických skúšok v USA, Spojenom kráľovstve a Mexiku vakcína NVX-CoV2373 preukázala viac ako 90 % účinnosť. Spoločnosť 2. decembra oznámila, že je schopná vyrábať variantné vakcíny proti Omicron už v januári 2022.
  • Akcie Novavax: Vakcína Nuvaxovid míří do Evropy
    Akcie Novavax mají za sebou hned několik důležitých událostí, díky kterým se z řečeného titulu stává skutečná konkurence například pro akcie Pfizer a akcie Moderna. Nuvaxovid dostal v Evropě zelenou a k distribuci této vakcíny by mělo dojít již v lednu 2022. Tato významná událost by mohla mít vliv i na cenné papíry této společnosti, proto se podíváme na aktuální fundamentální a technickou analýzu akcie NVAX.
  • Akcie: Nové extrémy, problémy a příležitosti
    Klíčovou otázkou pro akciové trhy v roce 2024 je, zda nepřijde recese. Investoři by se měli soustředit na firmy podnikající v obranném průmyslu, kybernetické bezpečnosti a komoditách a na britské a evropské akcie. Měli by také snížit expozice v amerických megakorporacích.
  • Akcie: Novinky z akciových trhov
    Európsky index Euro Stoxx 50 zaznamenal pokles o -0,3% na hodnotu 2236,68 bodov ...
  • Akcie Nvidia klesají o 6 % navzdory solidním výsledkům
    Navzdory dobrým výsledkům zaznamenaly akcie společnosti pokles související s globální politickou nestabilitou a celkovou křehkostí technologického sektoru. Výprodeje zesílily poté, co byla zrušena akvizice společnosti Arm (výrobce polovodičů), na kterou akcionáři čekali téměř 2 roky. Podle informací společnosti se obchod neuskutečnil kvůli komplikovaným regulatorním problémům, které se nepodařilo naplnit ve spolupráci se SoftBank.
  • Akcie Nvidia letos vzrostly již o více než 40 %
    Akcie společnosti Nvidia letos vzrostly již o více než 40 % a prodloužily tak svou rallye, která dosáhla rekordních hodnot za sebou. Akcie se nacházejí v silném růstovém trendu, ačkoli některé technické oscilátory naznačují, že poslední pohyb je přehnaný, což vytváří riziko návratu zpět.
  • Akcie Nvidia prudce vzrostly po zveřejnění hospodářských výsledků a vyšší poptávce po AI čipech 📈
    Nvidia (NVDA.US) roste o téměř 8 % před otevřením Wall Street, protože tržby a zisky za poslední kvartál překonaly očekávání analytiků. Naděje Wall Street podněcuje segment datových center, který by mohl těžit ze zvýšené poptávky po vysoce výkonných grafických čipech pro rozvoj AI. Od začátku roku již cena akcií Nvidie vzrostla téměř o 45 %:
  • Akcie Nvidia rostou o 25% díky výhledu pro AI 📈 Euforie se dostává do sektoru polovodičů 🔌
    Trh euforicky přijal samotnou zprávu i komentáře k vývoji podnikání Nvidie (NVDA.US). Ve skutečnosti byly ze strany společnosti vzneseny všechny možné komentáře, které by podpořily býky. Od vyšší poptávky po čipech pro AI aplikace, konkurenčních výhod, až po posun k vysokomaržovým prodejům celých AI superpočítačových systémů pro velké společnosti. Společnost poskytla o 50 % vyšší prognózu zisku za 2. čtvrtletí a uvedla, že zvyšuje výrobní kapacitu, aby uspokojila „rostoucí poptávku“ po polovodičích. Akcie rostou téměř 25 % před otevřením Wall Street, a pokud bude zachován pozitivní sentiment, kapitalizace společnosti se přiblíží téměř 1 bilionu dolarů.
  • Akcie Nvidia získala přibližně 250 % za rok 2023
    Společnost Nvidia byla v roce 2023 nejvýkonnější akcií z indexu S&P 500, když získala přibližně 250 %, než došlo ke korekci směrem dolů. Po odrazu od pětiměsíčního dna 392,00 na konci října však cena opět získala na síle a býci vyhlížejí historické maximum 497,80. Pokud cena rozšíří svůj nárůst před nadcházející zprávou o výsledcích za 3. čtvrtletí, neexistuje žádná výrazná rezistence, až k rekordní hodnotě 497,80 zaznamenané v srpnu.
  • Akcie Nvidie po nevydařeném pátku v pondělí stoupaly
    Nvidia, společnost nejznámější díky výrobě grafických procesorů, sice minulý týden vykázala lepší hospodářské výsledky, než trhy očekávaly, přesto ale v pátek přišel razantní pětiprocentní pokles jejích akcií. I přes velmi dobrou příjmovou stránku hospodaření a nečekaně vysoký zisk společnost zcela nerozptýlila obavy investorů. Ti byli nespokojení především s tím, že Nvidii se zatím příliš nedaří na nových trzích, které se v současnosti snaží obsadit. Příjmy společnosti z automobilové části jejího byznysu a z technologií pro datová centra na rozdíl od celkových příjmů za očekáváními poněkud zaostaly.
  • Akcie: Obchodní válka tlačí trhy dolů
    Americké akciové burzy zahájily nový týden poklesem. Důvodem jsou vzájemná dovozní cla mezi Spojenými státy a Čínou platná od dnešního dne. Současně se také Čína odmítla účastnit dalšího jednání o obchodní dohodě vzhledem k uvaleným clům. Průmyslový Dow Jones ztrácí 0,6 %, S&P 500 klesá o 0,4 % a technologický odepisuje 0,5 % hodnoty. Nejhlouběji klesají akcie zpracovatelů komodit (-1,4 %), naopak sektor energií si připisuje 1,1 %.
  • Akcie: Obchodný týždeň začal výpredajom
    Začiatok obchodného týždňa pre americké akcie znamenal výpredaje. Index Dow Jone...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader