Úterý 19. březen 2024 04:53
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex ebook

Růst cen výrobců zůstává velmi rychlý

16.09.2021 10:37  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ceny průmyslových výrobců v ČR v srpnu oproti červenci vzrostly o 1,2 %, což opět překonalo všechny odhady. V průměru se čekalo zdražení kolem 0,6 %. Oproti červencovému nárůstu o 1,6 % se sice jedná o zpomalení, ale tempo je to pořád velice vysoké. Meziroční tempo růstu cen v průmyslu se tak zvýšilo na 9,3 % z předchozího tempa 7,8 %.

Za více než polovinou srpnového zdražení v průmyslu stálo odvětví kovů a kovodělných výrobků s meziměsíčním zvýšením cen o 4,7 %. Druhým nejvýznamnějším tahounem bylo odvětví zpracování dřeva, které rovněž zdražilo o 4,7 %. Relativně drobnější cenové nárůsty v potravinářství, ve výrobě chemických látek a výrobě plastů a pryže. Dle očekávaní po srpnovém poklesu cen ropy mírně zlevnilo odvětví rafinovaných ropných produktů. Také se mírně snížily ceny v odvětví dopravních prostředků. 

S ohledem na vývoj cen komodit čekáme v příštích měsících se zpomalením růstu cen v průmyslu. Nicméně i tak bude meziroční růst stoupat a pravděpodobně v zimních měsících překoná 10 %. Ovšem problémy v subdodávkách zatím nemizí a tlak na růst cen bude slábnout spíše pomalu.

Nepřekvapí, že i v srpnu se dál zvýšily ceny ve stavebnictví. Ceny stavebních prací se dle odhadů ČSÚ zvýšily meziměsíčně o 1,1 % a ceny materiálů ve stavebnictví vzrostly o 2,5 %. V meziročním srovnání tak ceny prací rostly již o 6,6 % a ceny stavebních materiálů o vysokých 16,0 %.

Tržní služby tentokrát zdražily o 0,6 % m/m v důsledku zvýšení cen za reklamní služby a průzkum trhu o 9,6 %. V meziročním srovnání je ale růst cen tržních služeb stále nízko na 1,2 %.

K dalšímu cenovému poklesu naopak došlo v srpnu v zemědělství a to o 1,3 % m/m. V meziročním vyjádření se ale jedná o zvýšení růstu na 7,9 %

V souhrnu data o vývoji cen výrobců opět překapují vyšším růstem. To se bude z části přelévat do spotřebitelských cen, jejichž růst rovněž v srpnu zrychlil. Na zářijovém zasedání tak počítáme se zvýšením úrokových sazeb ČNB o 50 bb na 1,25 %. Do konce letošního roku pak čekáme zvýšení hlavní úrokové sazby ČNB na 2,0 %.

Autor: Michal Brožka, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Růst cen v českém průmyslu šokuje, je nejvyšší od roku 1991. Tento růst brzy pocítí i spotřebitelé, inflace bude letos činit až 9,5 %
    Růst výrobních cen v českém průmyslu v lednu šokoval. V meziměsíčním vyjádření činí 6,9 procenta, což je nejvíce od února 1991 (viz graf). V meziročním vyjádření pak představuje 19,4 procenta, což je nejvíce od ledna 1992.
  • Růst cen v Česku zmírňuje, zejména díky zlevnění elektřiny a plynu
    Míra inflace v měsíci říjnu klesla podle našeho předpokladu na 2,9 procenta v meziročním vyjádření, a to ze zářijové úrovně 3,2 procenta.
  • Růst cen v Číně zpomaluje na 15měsíční dno a rozvazuje ruce vládě
    Míra inflace v Číně v prosinci klesla na 4,1 procenta, zatímco o měsíc dříve byl...
  • Růst cen v ČR překonává odhady ČNB
    Ceny v Česku vzrostly nejvíce za poslední čtyřiroky a to o 2,5 procenta. Bankéři ČNB podcenili růst cen už v lednu, únorová inflace už jen dále přiblížila okamžik uvolnění kurzu koruny. Inflace předbíhá prognózu ČNB už půl roku. Dvouprocentního růstu dosáhla ekonomika už v prosinci 2016. Politiku slabé koruny slibují bankéři udržet až do konce prvního čtvrtletí letošního roku. Stále více ekonomů počítá, že korunu uvolní až v druhém čtvrtletí. Koncem roku by mohla inflace dosáhnout až tří procentní hranice, což ekonomika nezažila od podzimu 2012. Dražší potraviny a pohonné hmoty v kombinaci s nedostatkem pracovních sil zatlačí na růst mezd, což může spustit inflační spirálu.
  • Růst cen ve výrobě polevuje. Citelně ovšem nadále zdražují stavební práce, elektřina, ovoce či vepřové
    Ceny tuzemských výrobců v říjnu navázaly na převážně zpomalující, případně stagnující trend. Inflační tlaky v oblasti české výroby zmírňují z podstatné části kvůli lepší než loňské zemědělské úrodě a kvůli globálnímu ekonomickému zpomalování, které představuje zásadní protiinflační tlak.
  • Růst cen v průmyslu je nejvyšší v historii ČR
    „Zdražování dál nabírá na síle a ničivě dopadá na naše hospodářství. Nová data o cenách výrobců dokládají, že rozhodnutí České národní banky o skokovém růstu úrokových sazeb bylo správné. Dostali jsme se totiž do situace, kdy se inflace stala největší hrozbou naší ekonomiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Růst cen výrobců dál mírně zrychlil
    Ceny průmyslových výrobců v ČR v červnu oproti květnu vzrostly o 0,8 %. Meziroční tempo zvyšování cen v průmyslu tak zrychlilo na 6,1 % z předchozího 5,1 %. Naše i tržní očekávání bylo níž o dvě desetiny procentního bodu, což je s ohledem na nejistotu jen malé překvapení.
  • Růst cen výrobců opět zrychlil
    Ceny průmyslových výrobců v ČR v červenci oproti červnu vzrostly o 1,6 %, což překonalo všechny odhady. Naše i tržní očekávání činilo 0,7 %. Meziroční tempo zvyšování cen v průmyslu tak zrychlilo na 7,8 % z předchozího tempa 6,1 %.
  • Růst cen výrobců zrychlil
    Ceny průmyslových výrobců v ČR v květnu oproti dubnu vzrostly o 0,9 %. Čekalo se přitom zpomalení zdražování na straně výrobců na 0,4 % po předchozím růstu cen o 0,8 %. Meziroční tempo zvyšování cen v průmyslu tak zrychlilo na 5,1 % z předchozího 4,6 %.
  • Růst cen výrobců zůstává utlumený
    Ceny průmyslových výrobců v prosinci oproti listopadu vzrostly o 0,1 %. Meziroční tempo se prudce zvýšilo na 2,1 % z předchozích 0,9 %, ale za tím byl pokles srovnávací základny z prosince 2018. Výsledek byl plně v souladu s naším odhadem a jen desetinu nad očekáváním trhu. Srovnávací základna se v dalších měsících opět zvýší a meziroční růst cen v průmyslu bude opět klesat.
  • Růst ceny Solana (SOL)
    Údaje o využití Solany a vývoj ekosystému nepodporují nedávné býčí rally, což zvyšuje pravděpodobnost korekce ceny SOL.
  • Růst cen zkrotí vyšší úrokové sazby
    „Rychlé tempo zdražování bude nutit centrální bankéře, aby zvýšili úrokové sazby v ekonomice. Tím skončí éra uvolněné měnové politiky v České republice. V důsledku tohoto vývoje se zvýší úroky na hypotékách a kurz koruny bude posilovat vůči euru i dolaru,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Růst české ekonomiky mírně zpomalil
    Růst české ekonomiky během 1. čtvrtletí zpomalil dle odhadů o 0,1 procentního bodu na 2,5 % z 2,6 % ve 4. čtvrtletí loňského roku. Chystá se spotřební daň na bezdýmový tabák i nová výstavba.
  • Růst české ekonomiky ve třetím čtvrtletí asi zpomalil
    Na pozadí masivního globálního výprodeje vládních dluhopisů, který zasáhl nejen eurozónu, ale i střední Evropu (speciálně pak Polsko), bude dnes Eurostat prezentovat čísla HDP za třetí kvartál roku a to napříč celou EU.
  • Růst českého HDP ještě zpomalil pod tíhou klesajících investic
    Dnes bude zveřejněn první odhad českého HDP za druhé čtvrtletí letošního roku. Dynamika domácího hospodářství podle našeho odhadu ve druhém čtvrtletí opět zpomalila. Pokles investic z prvního čtvrtletí se zřejmě přelil také do druhého. A přestože spotřeba domácností i zahraniční obchod přispěly podle našeho odhadu kladně, jejich dynamika nebyla dostatečná, aby vytáhla růst HDP na více než 0,3 % q/q. V meziročním srovnání to znamená zpomalení z 3% růstu v prvním na 2 % v druhém čtvrtletí. K údajům o HDP se ještě přidá zveřejnění cen primárních výrobců. Podle našeho odhadu by měly ceny v průmyslu pokračovat ve velmi slabém růstu, když očekáváme +0,1 % m/m. Meziročně však zůstanou ještě v hlubokém poklesu o 3,9 %.
  • Růst českého průmyslu polevil, snižuje se ale pokles zaměstnanosti
    Průmyslová výroba klesla pod odhady tzhu. Výroba aut se citelně snížila, ale i tak zůstala hlavním tahounem meziročního růstu průmyslu. Předstihové indikátory ukazují na další expanzi výroby, ale ta může mít kapacitní problémy kvůli nepříznivé pandemické situaci. Koruna po zveřejnění dat mírně oslabila, ale podporuje ji příznivý globální sentiment.
  • Růst čínského HDP v roce 2022 je hluboko pod cílovou hodnotou
    V úterý ráno šanghajský index Composite a hongkongský Hang Seng klesly, protože údaje zveřejněné čínským Národním statistickým úřadem ukázaly, že hrubý domácí produkt (HDP) země v roce 2022 vzrostl o 3 %, což představuje jedno z nejpomalejších temp růstu za poslední desetiletí.
  • Růst čistého zisku, aktiv a úvěrového portfolia: Mezinárodní investiční banka zveřejnila finanční výsledky za rok 2020.
    Dne 4. února 2021 zveřejnila Mezinárodní investiční banka (MIB) auditovanou účetní závěrku dle IFRS-9 za rok 2020.
  • Růst deficitu znatelně zpomaluje
    Zatímco v předchozích měsících se schodek státního rozpočtu zvětšoval dechberoucím tempem, červen již přinesl podstatně optimističtější obrázek, když deficit oproti květnu narostl o „pouhých“ 10,1 mld. Kč a dosáhl 265,1 mld. Kč. Nadále tak sice zůstává suverénně největším, jakého Česko za polovinu roku kdy dosáhlo, nicméně objevuje se pozitivní obrat v trendu. Ve srovnání s loňským červnem již letos do státní kasy přiteklo o 13,1 mld. Kč více příjmů, byť zároveň odteklo o 83 mld. Kč na výdajích a celkový deficit tak ten loňský překonal o téměř 70 mld. Kč.
  • Růst deficitu zpomaluje
    Ani září letošního roku nebude výjimkou a stav státní pokladny lze opět označit za rekordní – za prvních devět měsíců roku vydala o 252,7 mld. Kč více, než do ní přiteklo. Loňský deficit na úrovni 21 mld. Kč tak působí ve srovnání zcela neškodně. Pozitivnější obrázek ovšem nabízí porovnání s letošním srpnem, jelikož od té doby schodek narostl o „pouhých“ 32 mld. Kč. Potvrzuje se tak dojem z předchozích měsíců, totiž že schválený celoroční deficit na úrovni půl bilionu korun zřejmě nebude zapotřebí a měl by vystačit i s rezervou. O to pozoruhodnější je pak návrh ministryně financí, která debatu o deficitu pro rok 2021 otevřela návrhem na 320 mld. Kč, přičemž v něm chybí diskutované zrušení superhrubé mzdy, které by deficit bezpečně vyhnalo až do okolí 400 mld. Kč. Vláda si tak zřejmě našla zalíbení ve stamiliardových schodcích i bez jasného zdůvodnění.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader