Čtvrtek 28. březen 2024 11:34
reklama
Purple pivot points
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei SwiftTrader

Ranní okénko - Den ve znamení průmyslu

15.09.2021 09:23  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodit:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25,38

USD/CZK

21,49

EUR/USD

 

1,180

USD/PLN

3,858

Ropa Brent

USD/barel

74,14

Zlato

USD/unce

1803

Aktualizováno

8:12

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnešní den zahájíme informací o průmyslové výrobě v zemích eurozóny za měsíc červenec. Zde trh vyhlíží růst o 0,6 % meziměsíčně, což by vzhledem k nadále působícímu efektu snížené srovnávací základny znamenalo impozantních 6 % meziročně. I v Česku jsme navzdory pokračujícím zádrhelům v dodavatelských řetězcích byli svědky poměrně vydařeného července, ovšem těžko bychom v tomto hledali obrat v trendu – evropský i český průmysl budou zřejmě po zbytek roku citelně limitovány právě chybějícími součástkami a materiálem.

I z USA dnes dorazí průmyslová data. Jako první to bude zářijový Empire State index hodnotící podmínky panující ve zpracovatelském sektoru ve státě New York. Trh zde počítá se mírným zhoršením a po srpnových 18,3 bodech tentokrát predikuje 17,9. Po tomto „měkkém“ ukazateli se dočkáme i toho „tvrdého“, tedy dat o americké průmyslové výrobě za měsíc srpen. Zde trh vyhlíží zpomalení meziměsíční dynamiky z 0,9 na 0,5 %.

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srpnová inflace ve Spojených státech podle očekávání přinesla mírné zpomalení, když po červencových 5,4 tentokrát dosáhla 5,3 % meziročně. V meziměsíčním srovnání to tak odpovídá růstu cen o 0,3 %. K útlumu cenových tlaků došlo hlavně u ojetých automobilů, letenek či pojištění aut. Zpomalení inflace tímto dodalo částečnou podporu pozici některých představitelů amerického Fedu, kteří vytrvale odmítali vyrazit do boje proti zvýšené cenové dynamice s tím, že je podle nich přechodného charakteru a nežádá si tak urgentní reakci. Dočasně tak oslabil i dolar proti euru, byť se kurz záhy vrátil na předchozí úroveň. Trvalejší odezvu lze zatím pozorovat na výnosu amerického desetiletého dluhopisu, který po zveřejnění dat o inflaci poklesl o zhruba 0,06 procentního bodu a zůstává poblíž 1,28 %. Trh tak evidentně předpokládá, že tlak na Fed, aby brzy ohlásil a následně zahájil proces tlumení programu nákupů aktiv, se sníží.

Průzkum optimismu mezi americkými malými podniky ve své srpnové edici namísto vyhlíženého zhoršení přinesl posun k lepšímu, byť marginální. Po červencových 99,7 bodech tentokrát dorazilo 100,1, zatímco trh počítal s 99,0. Za hlavní překážku komplikující momentálně podnikání valná většina respondentů označila nedostatek kvalifikovaného personálu.

Člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda se v rozhovoru pro iRozhlas.cz opět vyslovil pro další utahování tuzemské měnové politiky. Benda, který na předchozích měnověpolitických zasedáních zůstal ve své snaze o růst sazeb o 50 bazických bodů osamocen, by tentokrát mohl najít u svých kolegů podporu, a to i s ohledem na data o české inflaci z minulého pátku. Ta dosáhla 4,1 % meziročně a překonala tak nejen odhad trhu (o 0,5pb), ale poměrně výrazně i odhad ČNB (o 1pb). Podle nás nedávný vývoj skutečně směřuje k růstu základní sazby o 50bb, a to již 30. září.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

11:00

EUR

Průmyslová výroba (červenec, r/r v %)

7,0

6,0

9,7

 

 

 

 

14:30

USA

Empire State index (září, v b.)

-

17,9

18,3

 

 

 

 

15:15

USA

Průmyslová výroba (srpen, m/m v %)

-

0,5

0,9

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: ČR PPI, USA trh práce, USA maloobchod
PÁ: USA spotřebitelská důvěra 

Autor: Vít Hradil, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Lenka Kalivodová, analytička

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Další zrychlení inflace v eurozóně
    Ekonomický kalendář tento týden plní sada indikátorů sentimentu. Eurostat zveřejní březnový konjunkturální průzkum, od kterého si navzdory neutěšené pandemické situace slibujeme zlepšení. Menší prostor pro růst pak vidíme v případě tuzemského PMI ve výrobě. Vedle „měkkých“ indikátorů si pozornost trhu jistě získá i březnová inflace v eurozóně a Německu, respektive míra jejího zrychlení. Ke konci týdne nás čekají informace o rozpočtu českých státních financí a měsíční zpráva z amerického trhu práce.
  • Ranní okénko - Data z americké ekonomiky naznačují snížení tempo "hiků" Fedu
    V Česku se koná první kolo prezidentských voleb. Z ekonomických dat dorazí listopadový výsledek běžného účtu platební bilance. Trh očekává pokračující deficit způsoben především negativním saldem zahraničního obchodu se zbožím a odlivu dividend. Eurostat později zveřejní data z průmyslu. Výroba měla po říjnovém poklesu o 2 % vzrůst dle konsensu odhadu o 0,5 %, my počítáme s lepším výsledkem blízko 1 %. V USA jsou nejdůležitější data již za námi. Dnes dorazí jen ceny dovozů a vývozů a lednová aktualizace průzkumu mezi americkými spotřebiteli od University of Michigan.
  • Ranní okénko - Data z ekonomiky USA by měla potvrdit pokračování příznivého trendu
    Ekonomickému kalendáři dnes dominují data z USA, kde vyjdou prosincové maloobchodní tržby, průmyslová výroba a výsledek průzkumu University of Michigan. Údaje by neměly ukázat zhoršení oproti předchozímu měsíci, avšak nejistota panuje především u maloobchodních tržeb, u kterých se již mohlo negativně projevit šíření omikronu. Německý statistický úřad zveřejní údaj o vývoji HDP za loňský rok. Koruna v závěru týdne oslabila na EUR/CZK 24,54 a ke slabším hodnotám se vydal také dolar, který se obchoduje za 1,1400 euro.
  • Ranní okénko - Data z ekonomiky USA rozpohybovala výnosy tamních dluhopisů
    V ekonomickém kalendáři je dnes finální odhad inflace v eurozóně. Zpřesnění odhadu by mělo přinést malý posun meziroční celkové inflace z 6,9 % na 7,0 %. Dále byla zveřejněna statistika registrací nových automobilů za duben, která vzrostla v EU vlivem nízké srovnávací základny meziročně o 17,2 %, o měsíc dříve dokonce o 28,8 %. V Česku byl růst dubnový růst vyšší, konkrétně o 25,2 %. Odpoledne následují data z amerického nemovitostního trhu, jedná se ovšem z pohledu trhu o sekundární data s malou šancí na tržní reakci. Zajímavější téma v USA je pokračování jednání ve Washingtonu DC ohledně dluhového stropu. Z pohledu měnové politiky ECB mohou být pro investory užitečné proslovy členů ECB, kterých je dnes vícero.
  • Ranní okénko - Data z ekonomiky USA utvrzují v očekávání dalšího hiku o 75bb
    Nový týden přichází s dalšími klíčovými daty pro měnovou politiku – inflací. Její zářijová hodnota vyjde v úterý ráno v ČR a ve čtvrtek bude následovat její americký protějšek. O den později bude zveřejněn zápis z posledního jednání Fedu, který by měl přinést informace o tom, jak jednotliví členové vnímají napětí mezi vysokou inflací a zhoršujícím se ekonomickým výhledem. Měsíční zpráva z amerického trhu práce ze závěru minulého týdne byla smíšená a na své si tak přišli holubičí i jestřábí pozorovatelé. Tempo tvorby nových pracovních míst zpomalilo, míra nezaměstnanosti zase nečekaně poklesla. Celkově se výsledek přiklání spíše na jestřábí stranu a investoři se utvrdili v názoru, že přijde další zvýšení sazeb o 75bb. Dalším potvrzením by měla být zářijová inflace. Od celkové míry inflace se sice čeká snížení z 8,3 % na 8,1 %, ale jádrová inflace měla vzrůst z 6,3 % na 6,5 %. Dále nás čekají data z průmyslu eurozóny, spotřebitelská důvěra v USA či statistika z českého trhu práce, která vyšla dnes ráno. Podíl nezaměstnaných dosáhl v souladu s naším i mediánu tržního odhadu 3,5 %. Mírné navýšení naznačovaly průzkumy mezi zaměstnavateli, například od ČSÚ.
  • Ranní okénko - Data z ekonomiky USA zůstávají lepší než v eurozóně
    Statistický úřad dnes ráno zveřejní údaj o vývoji cen českých výrobců. Konkrétně u průmyslových cen očekáváme meziměsíční růst o 0,7 % (26,2 % r/r), trh se přiklání k 0,3 % (25,7 % r/r). Inflace ve výrobním sektoru je ukotvena mezi protichůdnými faktory. Směrem nahoru ceny tlačí kaskáda cen energií napříč výrobním řetězcem. Opačným směrem působí zvolňující poptávka a s tím související částečná úleva v dodavatelských řetězcích a také snižující se cena ropy.
  • Ranní okénko - Data ze Spojených států s trhem příliš nezahýbala
    Hned po ránu dorazí z tuzemské ekonomiky informace o březnovém růstu cen, kdy proti únoru by se mělo dostavit snížení jak meziměsíční, tak meziroční míry inflace. Včera již přišly výsledky ze Spojených států, které se příliš neodchýlily od odhadu analytiků a meziroční inflace nakonec dosáhla rovných 5,0 %. Ve večerních hodinách pak dorazil zápis z posledního zasedání Fedu, který ukázal, že na jednu stranu setrvávají obavy ohledně příliš pomalého tempa desinflace, na druhou stranu je ale další zpřísňování měnových podmínek omezeno problémy v bankovním sektoru. Ohledně květnového rozhodnutí žádná výraznější nápověda nepřišla a trh i nadále předpokládá, se zhruba 2/3 pravděpodobností, 25bb hike.
  • Ranní okénko - Data z USA potvrzují únorový hike o 25bb
    Dnes v rámci eurozóny budou investory zajímat zápisky z prosincového zasedání ECB, kde již tradičně budou hledat nápovědy o podobě příštího hiku. Většinově je trhem očekáváno 50bodové zvýšení sazeb, byť některé komentáře členů Evropské centrální banky z posledních dnů lze interpretovat tak, že nelze vyloučit ani zpomalení tempa na 25bb. Prezidentka Lagarde sice na posledním zasedání velmi zřetelně naznačila, že další zpomalení se v únoru nechystá, na druhou stranu nebylo by to poprvé, co mezi zasedáními dojde ke změně názoru. To u Fedu je o 25bb hiku takřka rozhodnuto poté, co včerejší data ukázala razantnější zpomalování maloobchodních tržeb a průmyslové produkce. To vše pak doplnil 0,5% meziměsíční pokles cen amerických výrobců.
  • Ranní okénko - Data z USA věští raketovou expanzi
    Týden odstartují ekonomická data z eurozóny, odkud během úterý přijde dubnová edice indexu důvěry investorů Sentix. Po březnových 5,0 bodu trh tentokrát vyhlíží růst na 6,7, čímž by se index již vracel do blízkosti předkrizových úrovní. Následovat bude údaj o evropské míře nezaměstnanosti za měsíc únor, od které se čeká stagnace na hodnotě 8,1 %.
  • Ranní okénko - Deficit rozpočtu dosáhne 375 mld. Kč
    Dnes z významnějších dat dorazí jen čísla z amerického nemovitostního trhu. V eurozóně by se pak měl finálně potvrdit odhad zářijové inflace, která v meziročním vyjádření vystoupala na 10 %. Včera zveřejněný ZEW index ukázal rozporuplný stav Německa, kdy aktuální nálada dále klesla, výhled se ale stabilizoval. Podpořit náladu mohly klesající ceny plynu, i plán německé vlády na pomoc firem. Americký průmysl pak ukázal lepší výsledek a v kombinaci s prozatím nad očekávání dobrými zveřejňovanými výsledky firem pomohl protáhnout optimistickou rally, která aktuálně panuje na trzích.
  • Ranní okénko - Dnes budeme sledovat dění v USA
    Z Evropy dnes dorazí jen údaj o vývoji cen výrobců. Ty by měly podle odhadů meziměsíčně přidat 0,5 %, což v meziročním vyjádření znamená cenovou deflaci na úrovni 3,3 %.
  • Ranní okénko - Dnes bude na trzích klid
    Dnes se žádných významnějších ekonomických indikátorů nedočkáme, jedinou výjimkou bude zpřesněný výsledek říjnových indexů PMI z Německa a následně z celé eurozóny. Zde pozorujeme podobný příběh jako v Česku, když pod tlakem nedostatku výrobních vstupů postupně klesá jak výrobní, tak i objednávková dynamika, zatímco se svižně zvyšují ceny.
  • Ranní okénko - Dnes bude trh vyhlížet čísla důležitá především pro Fed
    Nejzásadnější dnešní informaci budou představovat odpoledne zveřejňované ceny amerických výrobců. Trh očekává udržení meziměsíčního tempa na stejné úrovni jako v září, a tedy velmi mírný pokles meziroční dynamiky. Sledovat se bude každá desetina a trh doufá v nižší výsledek, tak jako se dočkal u spotřebitelské inflace. Potvrdilo by to totiž očekávání, že by Fed mohl zmírnit své tempo zvyšování sazeb a případně i dříve se zvyšováním skončit.
  • Ranní okénko - Dnes bude zveřejněn vývoj průměrné mzdy v ČR
    Český statistický úřad zveřejní vývoj mezd za druhý kvartál. Předpokládáme, že průměrná mzda rostla v meziročním srovnání o 1 % nominálně, což je citelně slabší růst oproti prvnímu kvartálu, ve kterém rostla o 5 % nominálně. Reálně však očekáváme meziroční pokles o -2,1 %, oproti +1,4 % v Q1.
  • Ranní okénko - Dnes budou zveřejněny prosincové údaje z průmyslu a zahraničního obchodu
    Po pomalejším vstupu do nového týdne nabere tempo v úterý na obrátkách. Z české ekonomiky dorazí prosincové údaje o průmyslu a zahraničním obchodu. V případě průmyslové výroby očekáváme její pokles po očištění o kalendářní vlivy o 2 %. Důvodem je zejména nižší příspěvek automobilového průmyslu, který by neměl být tak pozitivní jako v téměř celém průběhu loňského roku.
  • Ranní okénko - Dnes by měl být na trzích klid
    Dnešní makroekonomický kalendář je i vlivem státního svátku ve Spojených státech prakticky zcela prázdný a jediným zajímavějším momentem tak bude zveřejnění aktualizované ekonomické prognózy z dílny Evropské komise, které se dočkáme v 11 hodin dopoledne.
  • Ranní okénko - Dnes dorazí první výsledky únorové inflace
    Za několik minut vychází v Česku lednová statistika cen u průmyslových výrobců. Díky vysoké srovnávací základně by meziroční hodnota měla poklesnout z prosincových 20 % do oblasti pod 15 %, a to navzdory pravděpodobnému meziměsíčnímu růstu, který přijde po dvou měsících poklesů. Globální trh ale budou více zajímat první únorová čísla ohledně inflace v některých státech eurozóny. Před pár minutami dorazil výsledek z Francie, který dopadl mírně nad očekáváními, v nejbližších minutách pak přijdou čísla ze Španělska. Dohromady určí pravděpodobný směr i pro zbytek zemí platících eurem. Případná překvapení a s tím spojené pohyby na trzích si tak eurozóna odbude již dnes, i když výsledek za celé území dorazí až ve čtvrtek. Z USA dnes přijde informace ohledně spotřebitelské důvěry, se zpožděním dorazí i prosincový údaj z nemovitostního trhu. Ten patrně ukáže, že ceny ve Spojených státech klesají již šestý měsíc v řadě.
  • Ranní okénko - Dnes dorazí výsledek americké inflace
    Za několik málo minut přijde z tuzemské ekonomiky výsledek ohledně nezaměstnanosti sledované MPSV. Ta není očištěna o sezónní vlivy, díky čemuž očekáváme za březen mírné snížení. Podstatně zajímavější pro globální trhy ale bude odpoledne zveřejňovaná americká inflace. U březnové meziroční míry je očekáván poměrně výrazný pokles, ovšem doprovázený stagnací či mírným růstem u jádrové složky. Pro investory půjde o zásadní indicii před zasedáním Fedu na začátku května. Aktuálně naznačují futures zhruba 70% šanci, že americká centrální banka bude hikovat o 25bb, zbytek jde ve směru stability sazeb. Pokud by jádrová inflace vykázala výraznější růst než na trhem očekávaných 5,6 % (5,5 % v únoru), patrně by zde došlo k přecenění, které by se odrazilo i poklesem cen (resp. růstem výnosů) na dluhopisovém a v důsledku i akciovém trhu.
  • Ranní okénko - Dnes dorazí výsledek nezaměstnanosti, změnu neočekáváme
    Dnes z tuzemských dat vychází údaj o vývoji nezaměstnanosti během října, kde očekáváme stagnaci na úrovni 3,6 %. Z USA významnější ekonomická data nedorazí, ve večerních hodinách ale budou investoři sledovat projev předsedy Fedu Powella. Z Evropy přijde pouze informace o inflačních očekávání v eurozóně spolu se zpřesněným výsledkem říjnové inflace v Německu. V rámci regionu pak bude zajímavé odpolední zasedání polské centrální banky, kde očekáváme další snížení sazeb o 25bb, kterým by se úroková sazba dostala ze současných 5,75 % na 5,50 %.
  • Ranní okénko - Dnes ECB sazby nesníží
    O dnešní hlavní ekonomické události ve světě nemůže být pochyb. Zasedá Evropská centrální banka, která patrně nechá depozitní sazbu na stávající úrovni (4 %), a to přestože inflace rychle klesá, když v únoru letošního roku spadla až na 2,6 %, přičemž svého vrcholu dosáhla v říjnu 2022 (10,6 %).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova