Pátek 29. březen 2024 00:29
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Americká inflace v srpnu zpomalila a přivodila pád výnosů

15.09.2021 08:47  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americká inflace za srpen (zejména pak její jádrová) včera překvapila nižším růstem, což sice vedlo k poměrně výrazné reakci na trhu dluhopisů, avšak na eurodolaru se to nikterak neprojevilo. Připomeňme, že spotřebitelské ceny v USA meziměsíčně rostly o 0,3, respektive po očištění o potraviny a energie o 0,1 procenta. To je v obou případech pod konsensem nastaveným na 0,4, resp. 0,3 pct. Meziroční inflace klesla podle očekávání na 5,3 z 5,4 procenta, jádrová inflace pak zpomalila rovnou na 4,0 z 4,3 pct. V detailech srpnové zprávy najdeme, že se na inflačních číslech se dál projevuje volatilita cen ojetých aut, ovšem tentokrát dolů, neboť začaly zlevňovat. Vedle toho vidíme, že ceny zvolnily tempo růstu i v důležitých položkách potravin nebo bydlení. Slušně klesají ceny dopravy. Proinflačně naopak dál působí energie, jejíž efekt bude ještě sílit. Zvýšeným tempem také míří nahoru ceny nových aut, ale už zpomalují. Pro Fed, který zasedá přesně za týden to znamená, že nebude akutně tlačen k tomu, aby nyní oznámil konkrétní datum, že spouští útlum nákupů dluhopisů. Naopak, šéf Fedu Powell může i nadále vyčkávat na to, zdali jej prezident Biden re-nominuje na jeho současný post i na další čtyři roky. Dnes odpoledne bude trh pouze monitorovat výsledek americké průmyslové výroby za srpen.

Zdroj: ČSOB

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americká inflace pomohla dolaru pod 1,12 EURUSD
    Páteční seance je na data hodně klidná a nebýt událostí okolo německé Deutsche Bank, pravděpodobně by dnes akciové trhy přešlapovaly na místě. Konec týdne zatím přinesl pouze jediné zajímavější data z USA v podobě srpnového tempa růstu CPI. To se zvyšovalo meziměsíčně o 0,2 % a meziročně pak o 1,1 %, což byl výsledek desetinu nad většinovým konsenzem. Konsenzus pak o desetinu překonala také jádrová inflace, která zrychlila z 2,2 % na 2,3 %.
  • Americká inflace přinesla do Evropy pozitivní sentiment, ČEZ prodloužil zisky
    Evropská obchodní seance dnes byla ovlivněna údaji z USA, kde byla zveřejněna data o inflaci. Index spotřebitelských cen v listopadu vzrostl o 7,1 %, zatímco se očekávalo 7,3 %. 
  • Americká inflace rostla podle očekávání, dolar na páru s eurem zůstává v okolí 1,18 EURUSD
    Také po včerejší klidné seanci dnes na trzích panuje poměrně dobrá nálada. Úroveň rizikových přirážek klesá a rizikový...
  • Americká inflace se v lednu příliš nezměnila, data splnila očekávání
    Index cen spotřebitelů v USA se za leden zvýšil o 0,1 procenta, poté co v prosinci stoupl o 0,2 procenta. Bez energií ...
  • Americká inflace skončila dle očekávání, USD se zpožděním posiluje
    Americký dolar v závěru seance posiluje. Včera ho zasáhly holubičí vyjádření členů FOMC o vývoji úrokových sazeb v tomto roce. Dnešní zveřejnění inflace viděli někteří obchodníci jako šanci na korekci, ovšem příchozí data pouze naplnila očekávání (+1,9 % a jádrová inflace +2,2 %). Dolarový index se po zveřejnění nejprve sesunul na nižší hodnoty, ale dolar začal po patnácté hodině výrazně posilovat. Pár EURUSD se v 15:20 obchodoval v blízkosti 1,1480.
  • Americká inflace trhy nezklamala
    Akciových trhů se i po americké inflaci drží růstová nálada, dluhopisy naopak ustupují. Sice před čísly bylo znát napětí, ale nakonec nepřišlo žádné podstatné překvapení. Celková inflace za únor zpomalila na 6,0 a jádrová na 5,5 pct, tedy v souladu s tržním konsensem. Meziroční data jsou stále vysoká, a to ceny rostou ze stále vyššího základu.
  • Americká inflace ustupuje pomaleji
    Lednová data o spotřebitelských cenách v USA vyvolala na finančních trzích dost rozpačitou reakci s prudkými změnami směru. Investoři úplně nevědí, co s čísly, která byla částečně podle očekávání, částečně nad nimi a zároveň se do nich propsaly technické změny. Podle našeho názoru jsou data lehce negativní. Meziměsíční změna cen byla podle očekávání poměrně výrazná spolu s tím, že ceny energií otočily vzhůru a v lednu proběhla i jednorázová úprava cen v řadě oblastí.
  • Americká inflace v březnu zrychlila
    Americká inflace nabrala v březnu na tempu ruku v ruce s rychlejší jádrovou inflací. Zápis z březnového jednání americké centrální banky vrhne nové světlo na proces posledního rozhodování o sazbách. Ukáže se také, že české i polské spotřebitelské ceny v březnu měsíčně stagnovaly především kvůli nižším cenám potravin a pohonných hmot. Je velice pravděpodobné, že se na zasedání polské centrální banky dočkáme holubičích komentářů.
  • Americká inflace v dubnu mírně poklesla
    Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil z březnových 8,5 % na 8,3 %.
  • Americká inflace v listopadu znovu poklesla
    „Celková meziroční inflace v USA činí 7,1 procenta a meziměsíčně vzrostla pouze o 0,1 procenta, což pozitivně překvapilo trhy, které měly konzervativnější očekávání,“ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Americká inflace vylekala akcie a pomohla dolaru. Inflační výhled se ale nijak nemění
    Spojené státy dnes zveřejnily výsledky inflace a reakce na trzích je překvapivě zajímavá. Ale nejdříve k samotným číslům. Meziroční inflace v USA rostla o 2,1 %, což bylo dvě desetiny nad většinovým konsenzem analytiků. Vyšší růst byl zaviněn hlavně silnějším než očekávaným růstem cen energií, které má na svědomí hlavně růst cen ropy z minulých měsíců. Překvapila také jádrová inflace, která zůstala beze změny na 1,8 %, zatímco trh počítal se zpomalením na 1,7 %. Když se podíváme na vývoj americké (hlavně jádrové) inflace v minulých několika měsících, situace se prakticky nijak nemění. Jádrová inflace je stále lehce pod dvouprocentním inflačním cílem Fedu, takže není důvod z dnešních výsledků cokoliv nového usuzovat. Trhy ale přesto reagují.
  • Americká inflace vzrostla o 1,2 procenta, bude to stačit k redukci QE? Analýza EUR/USD
    Americký index spotřebitelských cen (CPI) se navzdory očekáváním nedočkal v minulém měsíci změny. Ekonomové počítali s růstem o 0,1 procenta, ovšem v...
  • Americká inflace zklamala, dolar se vrací nad 1,18 EURUSD
    Druhá polovina týdne se na trzích nese zatím v docela napjaté atmosféře. Potvrdilo to i dnešní ráno, kdy evropské indexy reagovaly na včerejší korekci v USA okamžitě po zahájení obchodování negativním gapem a velkou část ztrát si drží také v průběhu dnešního odpoledne. Zobchodované objemy jsou ale stále lehce podprůměrné a skutečnost, že od ranního výprodeje evropské indexy část svých ztrát dokázaly zlikvidovat zatím nasvědčuje tomu, že se situace pozvolna uklidňuje. Německý DAX se dokonce vrátil na dosah včerejšího close až zpět ke hranici 12 000 euro.
  • Americká inflace zpomalila na 3 %
    Americká inflace konečně brzdí a to tak, že napříč všemi klíčovými položkami. V červnu rostly spotřebitelské ceny v USA již jen o 3 % meziročně, přičemž tentokrát se k velmi pomalému růstu ceny zboží přidaly i další položky včetně služeb a dokonce byl zaznamenán i první viditelný ústup cenových tlaků v oblasti bydlení.
  • Americká inflace zrychluje a zůstává pod 2 %
    Zajímavá jsou čísla z USA, kde zpomalující inflace vede k odkládání zvyšování sazeb centrální bankou. Červencová inflace ve Francii revizí nyní neprojde a korekcí neprošlo ani Německo. Potvrdila se očekávání, která finančními trhy nijak nezahýbou. Čísla rozhodující o osudu nejobchodovanějšího měnového páru, jsou v poslední době americké spotřebitelské ceny. Trh by se tak mohl dostat do mírného zrychlení meziměsíčního růstu a zrychlení celkové inflace. Jádrová inflace zůstane beze změny. Obě čísla se do budoucna budou nacházet pod 2 % cíle americké centrální banky. Fed s dalším zvyšováním sazeb s největší pravděpodobností počká až na prosinec. Euro si udrží své zisky a jeho velké kolísání se nečeká.
  • Americká inflácia jemne sklamala, naďalej však platí že ju ťahajú nadol dočasné faktory
    Dnešné inflačné dáta z USA mierne sklamali. Celkové ceny rástli medzimesačne o 0,5% (v dôsledku nedostatku palív kvôli hurikánom) a jadrové o 0,1%. Čakal sa pritom rast o 0,6%, resp. 0,2%. Dolár následne zletel na všetkých pároch, pretože to môže pritlačiť FED k tomu, aby pustil nohu z plynu pri zvyšovaní sadzieb.
  • Americká inflácia potvrdila tézu FEDu, že spomalenie rastu cien je dočasné
    Kľúčové číslo pre dolár – inflácia, dopadla dnes podľa očakávania. Teda minimálne v medzimesačnom porovnaní – jadrové ceny rástli o 0,2% a celkové o 0,1%. Medziročne vzrástla jadrová inflácia po piatich mesiacoch na úrovni 1,7% na 1,8% (čakalo sa, že ostane na 1,7%) a celková klesla podľa očakávaní z 2,2% na 2%. Vzhľadom na o niečo lepšiu než očakávanú jadrovú infláciu to boli pre dolár jemne pozitívne správy. Dolár sa preto o zverejnení inflácie vybral mierne nahor.
  • Americká inflační očekávání opět vzrostla
    Nejnovější údaje newyorského Fedu ukázaly, že očekávání spotřebitelské inflace v USA pro rok 2023 se po třech po sobě jdoucích měsících zpomalování v říjnu zvýšila z 5,4 % v září na 5,9 %. Medián očekávané změny cen plynu vzrostl o 4,3 % na 4,8 %, což je největší jednoměsíční skok v historii. Očekávání změny cen na rok dopředu se zvýšila u potravin o 0,7 % (na 7,6 %) a u nájemného o 0,1 % (na 9,8 %). Medián očekávané změny nákladů na lékařskou péči se nezměnil a činil 9,2 %, zatímco medián očekávané změny nákladů na vysokoškolské vzdělání se snížil o 0,4 % na 8,6 %. Mezitím se medián očekávaného růstu cen bydlení nezměnil a činil 2,0 %, což je nejnižší hodnota od července 2020.
  • Americká jádrová inflace překvapila poklesem
    Jádrová inflace v červnu klesla na 4,8 % meziročně oproti 5,3 % v květnu. Trhy očekávaly pokles na 5 % meziročně. Rovněž celková inflace klesla na 3 % meziročně oproti 4% v květnu, přičemž trhy očekávaly pokles na 3,1 % meziročně.
  • Americká jádrová inflace se vyhoupla na 2,3 %, dolar pokračuje v opatrném růstu
    Evropské akciové trhy se po nadějném začátku středeční seance vracejí zpět mírně do červených čísel. Obchodování na ak...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
OctaFX
Patria Finance
reklama
CapXmaster