Čtvrtek 28. březen 2024 19:46
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

První zářijová aukce státních dluhopisů ukázala po letní pauze návrat poptávky

08.09.2021 15:47  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V první zářijové aukci státních dluhopisů Ministerstvo financí získalo 4,1 mld. Kč, zatímco investoři poptávali více než dvojnásobek. V nabídce byly dva dluhopisy se splatností jedenáct a devatenáct let. Bez překvapení byla výrazně vyšší poptávka po kratší splatnosti. Ten se prodal s průměrným výnosem 1,80 %, zatímco delší s 2,15 %. Ministerstvo financí tak pokračuje ve strategii prodlužování průměrné splatnosti vydaných státních dluhopisů, která je aktuálně 6,5 let.

Poptávka investorů se po tradičním prázdninovém útlumu vrátila nad průměr a lze očekávat, že vysoká bude i ve zbytku roku. Na druhou stranu nabídka zůstane utlumena. Podle našich výpočtů si doposavad ministerstvo zajistilo kolem 80 % všech letošních výpůjčních potřeb a svou pozornost přesouvá ke snížení potřeb skrze operace na sekundárním trhu pro roky 2022 a nově i 2023. To je i hlavním důvodem pomalejšího růstu výnosů státních dluhopisů oproti úrokovým sazbám na finančních trzích a relativnímu zdražování dluhopisů. Navíc srpnová čísla státního rozpočtu potvrdila lepší vývoj hospodaření oproti plánu a ukázala i riziko nižšího deficitu oproti naší prognóze 400 mld. Kč. Proto podle nás tento trend bude pokračovat i ve zbytku roku. 

Autor: František Táborský, Komerční banka

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • První půlka roku se akciím povedla, co ta druhá?
    Poslední školní den je zároveň posledním obchodním dnem prvního pololetí letošního roku. To vybízí k ohlédnutí za tím, co přineslo akciovým trhům. Po výrazných výprodejích na konci minulého roku nastoupily akciové indexy na novou růstovou vlnu. Americký index S&P 500 opět předčil svojí výkonností svůj evropský protějšek Stoxx 600, když přidal 17 %, zatímco evropské akcie si připsaly necelých 14 %. Výkonnost pražského indexu je ve srovnání se světovými burzami mizerná, když index PX posílil o pouhých šest procent. Nejvíce zde zazářila mediální skupina CME, jejíž tržní kapitalizace narostla o polovinu. Dvouciferný růst o 15 % zaznamenala ještě rakouská Erste Group. Připočteme-li i dividendy, poté se k této dvojici ještě přidají všechny zbývající finanční tituly.
  • První sankce vůči Rusku mají politický charakter.
    Prezident Ruska, Vladimir Putin, podepsal nařízení o přijetí Krymu v sestav Ruska. Tato zpráva nebyla přijata pozitivně na světových platformách, ale nakonec neměla negativní dopad na trhy, protože sankce, které byly přijaty různými zemí byly docela měkké. Během setkání, které proběhlo včera, zahraniční ministři Evropské unií zveřejnili vízové a finanční omezení pro 13 ruských a 8 krymských činovníků.
  • První signály pro evropské jestřáby: ceny v eurozóně rostou
    Goldman Sachs zvýšil svou prognózu spotřebitelských cen na rok 2022. Analytici banky se domnívají, že růst cen energií způsobený konfliktem na Ukrajině pravděpodobně vyžene inflaci v eurozóně v květnu na nové maximum . Inflace ve Francii překonala prognózy odborníků.
  • První split Amazonu po 23 letech
    Amazon zůstává gigantem, pokud jde o sektor e-commerce a stejně tak cloud computing a technologické služby, včetně Amazon Web Services. Od začátku roku akcie Amazonu ztratily více než 26 %, což je téměř dvojnásobek indexu S&P500 a nyní pokračuje v oživení. V návalu paniky dosáhla sleva oproti začátku roku téměř 46 %. Obavy o spotřebitele v USA tváří v tvář rostoucím úrokovým sazbám a prudce rostoucí inflaci, přidaly palivo k poklesu Amazonu. Alphabet (GOOG.US) je další společností, která provádí split akcií.
  • První týdenní pokles roku 2018
    Po dlouhém a prudkém uptrendu jsme byli uplynulý týden konečně svědky korekce a po dlouhé době i několika prudších pohybů, které se na US indexech pohybovaly i nad 1% denně. Jaké faktory za tím hledat?
  • První týden nového roku potěšil investory, akciové trhy rostly na obou stranách Atlantiku
    První týden v novém roce akciové trhy úspěšně navázaly na konec minulého roku. Americké indexy opět vylepšily svá maxima. Ale ani Evropa se nenechal zahanbit a ještě lepší výkon předvedla pražská burza.
  • První týden v roce skončil v zámoří se ztrátou
    Trhy v zámoří v pátek zaznamenaly lehký nárůst. Z korporátních zpráv můžeme zmínit společnost Axogen, která produkuje a distribuuje zdravotnické instrumenty. Zvýšila totiž své očekávané výnosy pro loňský rok nad odhady analytiků a zajistila svým akciím nárůst o 26,7 %. Akcie maloobchodního gigantu Costco Wholesale rostly o 1,2 %. Boeing dostal zvýšenou cílovou cenu od analytiků z Wells Fargo a výrobce letadel narostl o 1,7 %. Agilon Healthcare, která poskytuje zdravotnické služby, oznámila snížení výnosů i provozního zisku. Akcionáři na razantní oznámení reagovali a poslali cenu akcií o 28,6 % níže. Společnost Medical Properties, která se zabývá pronájmem zdravotnických nemovitostí, poklesla o 29 %.
  • První velké prosincové nákupy Dogecoinu, znamená, že DOGE bude růst?
    Transakce Dogecoinu [DOGE] v rámci oblasti 1 milionu dolarů a více nečekaně poprvé v prosinci 2022 dosáhly pozoruhodného čísla. Podle společnosti Santiment činil počet velrybích transakcí DOGE kolem výše zmíněné částky v době psaní článku 37.
  • První výročí konce kurzového závazku
    Nedávno jsme si připomněli výročí konce kursového závazku. Na tento okamžik se čekalo dlouho, konkrétně tři roky a pět měsíců. Už v průběhu roku 2016 se nad závazkem ale stahovala mračna, když se bankovní rada ČNB nevídaně pevně držela slibu, že intervence proti koruně opustí někdy v průběhu roku 2017.
  • První výročí ruské invaze. Jak se změnila situace na trzích❓
    Tento týden si připomínáme první výročí ruské invaze na Ukrajinu. Ačkoli se očekávalo, že konflikt bude mít krátké trvání, skutečnost se ukázala být zcela jiná. Ukrajina se brání díky svému odhodlání, podpoře Západu a četným sankcím uvaleným na Rusko. Útočník se mezitím i přes několik porážek stále nechce stáhnout. Finanční trhy se mezitím za posledních 12 měsíců výrazně změnily, i když některé pohyby cen byly poměrně překvapivé. Cenové pohyby na mnoha trzích dosáhly v posledních měsících několika desítek nebo dokonce několika set procent. V současné době se však situace stabilizovala a na několika trzích se dřívější pohyby obracejí.
  • První závod luxusních sportovních vozů Aston Martin a Ferrari vyhrála italská stáj
    Evropa se těší z optimismu akciových obchodníků. Poté, co se objevily informace, že snahou italských politiků bude výrazněji snížit deficit státního rozpočtu, převládla na trzích nákupní nálada a evropské indexy rostou. Jedním z nejúspěšnějších parketů je ten italský, který zaznamenává růst přes 1,2 %. Celoevropský index Stoxx 600 přidává dvě třetiny procenta. Sledovanou událostí byl debut britské automobilky Aston Martin. Její akcie se v IPO upsaly za 19 GBP za kus, první seanci však končí o zhruba jednu libru níže. Do jisté míry za tím stojí konkurenční Ferrari (dnes beze změny) a jeho ocenění na úrovni letošního očekávaného zisku ve výši 21násobku. Cena v úpisu Aston Martin totiž tento násobek převyšovala.
  • První zveřejněný zápis z jednání ECB otestuje euro
    Včerejší zasedání Federální komise pro volný trh (FOMC) bez varování srazilo pokus amerického dolaru o oživení a většina novinových titulků navazujících na zápis z tohoto zasedání se nesla ve smířlivém tónu, zejména v úvodním odstavci: „Mnoho účastníků naznačilo, že jejich pohled na rizika spojená s načasováním zahájení politiky normalizace je vede spíše směrem k udržení sazby federálních fondů v současné efektivní nižší hodnotě ještě po nějaký čas.“
  • První zvýšení sazeb ČNB pravděpodobně v srpnu
    ČNB podle naší prognózy zvýší základní repo sazbu o 25bb na srpnovém zasedání, tedy dříve než jsme původně čekali. Hovoří pro to výrazně rychlejší uvolňování protiepidemických restrikcí a také jestřábí naladění bankovní rady. Ta zmiňuje snižující se nejistotu kolem pandemie a také proinflační rizika, která jsou se současným vývojem ekonomiky spojena. Reálným rizikem naší prognózy úrokových sazeb je jejich červnové zvýšení. Myslíme si však, že v rozhodování bankovní rady nakonec převáží opatrnost, jenž centrální bankéři dávali v průběhu pandemie najevo. Na červnovém zasedání budou mít k dispozici jen minimum informací o vývoji ekonomiky po jejím opětovném otevření. Alespoň část zpřísnění měnové politiky ve druhém čtvrtletí, se kterým počítá prognóza ČNB, podle nás navíc odpracuje silnější koruna. Další zvýšení repo sazby o 25bb očekáváme v listopadu a její růst bude podle naší prognózy pokračovat také v příštím roce, na jehož konci dosáhne výše 1,5 %.
  • První zvýšení sazeb podle viceguvernéra ČNB Mory nebude vyšší než 25 bb
    Viceguvernér ČNB Marek Mora v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že se již blíží okamžik, kdy centrální banka začne zvyšovat úrokové sazby. To, zda k tomu dojde v červnu nebo až v srpnu, je podle něj nyní těžké říct. Mora by přitom se zpřísňováním měnové politiky začal ve chvíli, kdy bude proočkována podstatná část obyvatelstva. Dostatečná by podle něj mohla být už první dávka vakcíny. Tu má nyní přitom zhruba 35 % české populace. Zmínil také, že první zvýšení sazeb nebude zřejmě vyšší než 25 bb. Ačkoliv by se současné otevírání ekonomik mohlo odrazit ve vyšším růstu spotřebitelských cen, ten bude podle Marka Mory pouze dočasný a s návratem ekonomik k normálu opět odezní. My očekáváme v letošním roce dvojí zvýšení sazeb v souhrnu o 50 bb, přičemž k prvnímu z nich by mělo dojít v srpnu a k druhému v listopadu.
  • První zvýšení úrokových sazeb možná už ve třetím čtvrtletí
    Podle dnes zveřejněných minutes z posledního jednání bankovní rady ČNB se okamžik prvního zvýšení úrokových sazeb významně přiblížil. Centrální bankéři minulý čtvrtek diskutovali především rizika a nejistoty spojené se současným vývojem. Shoda přitom panovala na tom, že oproti minulým zasedáním se nejistota ohledně dalšího vývoje pandemie významně snížila, a to především s ohledem na probíhající očkování populace a plánované dodávky nových vakcín. Výskyt další vlny pandemie však podle bankovní rady nebude možné nikdy úplně vyloučit, především v důsledku vzniku nových mutací viru vůči kterým mohou být současné vakcíny méně účinné.
  • Prvý deň si Apple iPhone 12 predobjednáva dvakrát viac ľudí ako vlaňajší iPhone 11
    Počet predobjednávok na iPhone 12 predstavuje viac ako dvojnásobok úrovne zaznamenanej v minulom roku (iPhone 11), najmä vďaka vysokému dopytu z Číny, tvrdí špičkový analytik, Ming-Chi Kuo. Za prvých 24 hodín si zákazníci predobjednali niekde v rozmedzí 1,7 až 2 milióny zariadení, pričom Iphone 11 si objednalo 500 až 800 tisíc. Stojí za to pripomenúť, že v súčasnosti sú zatiaľ k dispozícii na predobjednávku iba dva zo štyroch modelov iPhone 12. Predobjednávky iPhone 12 mini a iPhone 12 Pro Max budú k dispozícii od budúceho mesiaca, aj keď dopyt po mini môže byť nižší kvôli menšej obrazovke a skutočnosti, že nepodporuje dvojité SIM karty, ktoré sú populárne v Ázii. Ostatné modely iPhone 12 by sa však mali dobre predávať v Číne, ktorá má zavedenú robustnejšiu 5G sieť ako iné krajiny.
  • Prvý skutočný test Donalda Trumpa
    Americké akcie včera zažili najväčší prepad od volieb, keď poklesli o viac ako percento. Pohyb stále malý, no potenciálne sa môže stať začiatkom konca veľkých očakávaní spojených s Trumpom. Nový americký prezident totižto stojí pred svojim prvým veľkým testom.
  • Prymulův možný zákaz pohřbívání do země připraví pohřební byznys v ČR až o 33,5 milionu korun. Pohřebáci ale krachovat nebudou
    Podle včerejšího vyjádření ministra zdravotnictví by se těla zemřelých na koronavirus neměla pohřbívat do země. Roman Prymula uvedl, že optimálním způsobem pohřbívání je v takovém případě kremace. Dodal, že pro pohřební služby připravuje nová pravidla.
  • Přebírá moc Trumpův Rasputin?
    Politizace a nekompetence, tak pojmenovávají představitelé amerických bezpečnostních složek to, co zatím vnáší Trump a jeho lidé do Bílého domu. Velký vliv zde podle různých zdrojů začíná mít Steve Bannon, bývalý bankéř, filmový producent, ale i novinář napojený na hnutí známé jako alternativní pravice. Neděsí se však média zbytečně?
  • Přebytečná ropa ve světě pomalu mizí
    K omezení nadbytečných dodávek přispívá pokles produkce v některých těžařských zemích. V srpnu třeba snížil svoji těžbu ropný kartel OPEC poprvé po pěti měsících. IEA předpokládá, že celosvětová poptávka po ropě v letošním roce stoupne o 1,6 milionu barelů denně oproti předchozí prognóze letošního nárůstu pouze 1,5 milionu barelů denně. Nejnověji odhadované tempo je v současné době nejvyšší za poslední dva roky. Růst poptávky v členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj – OECD je nadále mnohem silnější, než se původně očekávalo, a to zejména v USA a Evropě. V druhém čtvrtletí se globální poptávka po ropě zvýšila o 2,3 milionu barelů denně, což je zároveň nejprudší meziroční nárůst od poloviny roku 2015.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster