Úterý 19. březen 2024 09:17
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Plať a buď hrdý: Skutečným poraženým olympijských her je daňový poplatník

01.08.2021 10:04  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Probíhající tokijská olympiáda je nejztrátovější v dějinách, alespoň tedy z hlediska tržeb z přímé divácké účasti. Přesto se koná. Čímž pořadatelé nechtěně dokládají, že o bezprostřední divácký zážitek ze sportovního výkonu vlastně zase tolik nejde. Fanoušky sdílená potěcha ze zápolení, přímá účast se závodícím je tedy ještě méně důležitá, než si dosud mohli ctitelé coubertinovského humanismu alespoň namlouvat. Tokijské olympijské hry, “první distanční”, se ostatně konají i přesto, že si to více než čtyři pětiny Japonců kvůli covidu nepřejí. Nejde tedy ani o přání lidí pořádající země. Nejde o fanouškovství, nejde o přímý divácký zážitek, zato se jde proti vůli veřejnosti. Přesto se dokonce i ekonomické kalkulace benefitů olympijských her na humanismus a blahodárný dopad na člověka jako takového tak rády – a stále intenzivněji – odvolávají.

Stačí se začíst do nové studie poradenské společnosti KPMG, která vyčísluje předpokládané benefity olympijských her v Brisbane v roce 2032. Hry mají australské ekonomice přinést takřka osmnáct miliard dolarů. KPMG ovšem do této cifry započítává také třeba jejich blahodárný dopad na rozvoj ducha komunit, prestiže a občanské hrdosti v pořádající zemi. Olympiáda dále prý přispěje k rozvoji australské společnosti a ekonomiky posílením smyslu pro dobrovolnictví při zajištění jejího pořádání a rozvojem altruismu. Ekonomicky přínosné má být i to, že se Australané v důsledku her začnou více hýbat, přičemž jejich sportování sníží riziko vzniku chronických onemocnění, čímž nakonec uleví celému tamnímu zdravotnictví. Protinožci budou pak i v práci celkově produktivnější, neboť je nějaká ta rýma či chřipka jen tak neskolí.

Dokonce i někdejší místopředseda Mezinárodního olympijského výboru Richard Pound označuje oficiální kalkulace benefitů pořádání her, nejen těch brisbaneských, za “nejkrásnější fikci.” Ve skutečnosti bývají hry socio-ekonomickým propadákem, který hluboce zaostává za růžovými vyhlídkami, a to i přesto, že je obvykle až o stovky procent nákladnější, než původní kalkulace předpokládaly. Vícenáklady jsou fenoménem řady velkých projektů, v případě olympiád posledního půlstoletí se však rozsahem zcela vymykají. Dosahují průměrně až přes 200 procent. Uspořádání her tedy běžně bývá až třikrát nákladnější, než nač ukazují kalkulace, na jejichž základě je pořadatelství uděleno. 

A právě protože je obrovská nákladnost olympiád – a jejich pochybná návratnost – stále více zakořeněna v obecném povědomí veřejnosti napříč světem, předkládají se jí stále “krásnější fikce”, peněžně ve skutečnosti pochopitelně nevyčíslitelné. Ty ale hlavně jen zakrývají hořkou pravdu. Olympiády dneška mají pár vítězů, ale mnoho poražených – doslovně, ale hlavně přeneseně. Poraženými totiž nejsou jen sportovci, co nedosáhnou na medaile, nýbrž zejména daňoví poplatníci pořádající země. Ti ve skutečnosti nesou z drtivé většiny nákladové břímě olympiád. Přestože, jak nyní vidíme v Japonsku, se ani na sportoviště dostat coby diváci nemusí, a ani to moc nikomu nevadí. 

Neúčast publika na sportovištích probíhajících her připravuje japonskou ekonomiku v přepočtu o zhruba patnáct miliard korun. Přibližně polovina této ztráty vzniká v důsledku neúčasti zahraničního publika, druhá pak kvůli neúčasti publika domácího. Pokud by se hry nekonaly vůbec, jak si přeje právě drtivá většina japonského obyvatelstva, činila by ale ztráta už zhruba 92 miliard korun. To jsou tedy náklady, jež by z velké části nesl japonský daňový poplatník. Ten samý, který je s tím už vlastně i smířen, když volá po tom, ať hry nejsou. Ztráty olympiád jsou totiž zespolečenšťovány. Rozpočítány mezi miliony a miliony daňových poplatníků. Všichni se skládají, a nikdo nemá pocit, že by na tom byl hůře než libovolný spoluobčan. A to, i když je ztráta obří. 

Profitu z pořádání té či oné olympiády se naproti tomu dočkají jen nemnozí. V prvé řadě politici. A pak na ně napojení dodavatelé a podnikatelé. První se načas ocitají v samém centru světového dění, navíc při něčem tak bohulibém, jako je sport. Staví si pomníček. Druzí se radují z výnosného a bezpečného byznysu. Neuspořádaní již přidělené olympiády by představovalo fiasko planetárního významu. Na triko se jej nikdo nevezme. 

Šibeniční termín her, upřené pohledy celého světa a jeho velká očekávání vytvářejí extrémně příznivé klima pro zainteresované politiky i podnikatele. Byznysmen pak už nemusí být mistr vyjednávání, aby si s odkazem třeba na nenadálé zdražení stavebních materiálů, řekl o víc. A politik zase nemusí být žádný zasloužilý státník, aby mu zakázka spřízněné podnikatelské duši a jí navyšované vícenáklady u veřejnosti či médií snadno prošly. Jde přece o olympiádu a ta se stihnout musí. A bude se konat, i když si to ti, co nakonec “lepí účet”, dokonce ani nebudou přát!

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Plán pro brexit se rozpadl a libra s ním
    Zprávy, že EU odmítla britský návrh úpravy budoucího vztahu, tu byly už ráno a libra zprvu celkem odolávala. Její oslabování ale nabrala na intenzitě během dne, kdy se neúspěch britské premiérky patřičně rozmázl v tisku a sama Mayová přiznala, že jednání uvízla ve slepé uličce. Obě strany jsou prý hodně vzdáleny ve dvou velkých otázkách. Těžko přitom pochybovat, že půjde o Severní Irsko a volný pohyb zboží. Libra proti dolaru dnes kvůli těmto zprávám spadla na 1,3085, čímž bezpečně vymazala předchozí zisky ze slušných makrodat.
  • Plán skoncovat s fosilními palivy má trhliny, může být i odložen
    Naše komoditní předpověď pro rok 2022? V rámci boje proti inflaci a snižování rizika společenských nepokojů odsunou politici plnění klimatických cílů na později a podpoří investice do fosilních paliv, zatímco se budou snažit přijít na jiný způsob, jak radikálně snížit uhlíkové emise.
  • Plán Španělska přilákat kryptoměnové těžaře
    Členka Kongresu španělských poslanců, María Muñoz chce ze Španělska udělat bezpečnou zemi pro těžaře Bitcoinu a obchodníky s kryptoměnami.
  • Plánuje Biden další lockdown?
    Pondělní reakce trhů na pozitivní zprávy o možné vakcíně, která by mohla ukončit celoplošné restrikce, byla možná trochu přehnaná, což si řada investorů už uvědomila. Během týdne dokonce před přílišným optimismem varovali centrální bankéři.
  • Plánuje Trump oslabení dolaru?
    Riziko toho, že americký prezident Trump bude usilovat o politiku slabého dolaru, neustále roste. Tento krok by, koneckonců, dával smysl pro jeho „program“, protože export je nezbytný nejen pro růst, ale pojí se také s potřebami vysoce zadlužených rozvíjejících se trhů. Oslabení dolaru by pro ně znamenalo ulehčení břemena od rostoucích (zejména v dolarech vyjádřených) kapitálových nákladů na úrocích.
  • Plány Cardana pro rok 2022 od Charlese Hoskinsona
    Jelikož se blíží konec roku 2021, zakladatel IOHK, Charles Hoskinson sdílel informace o plánech Cardana pro rok 2022 a to přes živé vánoční vysílání na YouTube.
  • Plány Číny na vyšší investice do infrastruktury pomohly akciím k ziskům
    Na globálních akciových trzích přetrvával i v průběhu úterní seance optimismus. Evropský akciový index v odpoledních hodinách roste o 0,8 %. Nejvíce se daří těžařům a zpracovatelům komodit, jejichž akcie si připisují 1,9 %. Ty reagují na rostoucí ceny železné rudy a dalších komodit, které zdražují na oznámení, že Čína plánuje podpořit investice do výstavby infrastruktury. Přes jedno procento si ale připisují i akcie informačních technologií, farmacií, prodejců dlouhodobého spotřebního zboží nebo průmyslových podniků. S červenou nulou končí obchodování utility. V ziscích odstartovaly i americké akcie. V úvodní hodině si polepšily o zhruba 0,4 %.
  • Plány Tesly vzbuzují obavy investorů
    Pokud máme věřit Elonu Muskovi, dálnice celého světa za krátkou dobu zaplní flotily robo-taxíků značky Tesla. Řada analytiků se však k ambicím extravagantního šéfa Tesly a jeho okázalým prohlášením staví skepticky, což se projevuje na ceně akcií.
  • Plán záchrany eurozóny
    Na víkendovom summite by malo podľa Guardianu prísť k t&am...
  • Plastové peníze dobývají svět
    Mark Robertshaw prochází tiskařským závodem v anglickém Wigtonu, asi 16 kilometrů od skotských hranic, s balíkem hotovosti. Pak vytahuje z balíku mexickou padesátku, kanadskou dvacku, australskou pětidolarovku a britskou pětilibrovku. Na rozdíl od eur a amerických dolarů mají tyto bankovky mírný lesk a při doteku pocit voskovaného papíru. To je proto, že do závodu vstoupily původně jako plastové kuličky, píše agentura Bloomberg.
  • Platby v kryptoměnách v ČR
    Lidé v České Republice budou moci platit kryptoměnami podobně jako jsou zvyklí na platby platebními kartami. Tuto novou službu poskytuje GoCrypto a společnost Global Payments pro svých 8000 platebních terminálů. Začátkem roku 2022 přibyde dalších 40 000 terminálů.
  • Plátcem DPH bude podnikatel až od obratu dvou milionu korun ročně, chce vláda. Jde o rozumný a žádoucí krok, stejně jako navýšení limitu pro vstup do režimu paušální daně rovněž na dva miliony
    Ministerstvo financí chce lidem usnadnit podnikání. Od příštího roku tak dle dnes zveřejněné informace navrhuje zvýšit limit pro vstup do režimu paušální daně na dva miliony korun ročního obratu. Zároveň by nejpozději letos v červnu měla být na úrovni EU schválena žádost ministerstva financí na navýšení limitu, od kterého je povinné plátcovství DPH, a to rovněž na dva miliony korun ročního obratu. V současnosti je v obou případech limitem částka jednoho milionu korun.
  • Plátcem DPH by měl být podnikatel až od obratu dvou milionu korun ročně, zítra to projedná vláda. Jde o rozumný a žádoucí krok, stejně jako navýšení limitu pro vstup do režimu paušální daně rovněž na dva miliony
    Ministerstvo financí chce lidem usnadnit podnikání. Od příštího roku tak navrhuje zvýšit limit pro vstup do režimu paušální daně na dva miliony korun ročního obratu. Zároveň byla v květnu na úrovni EU schválena žádost ministerstva financí na navýšení limitu, od kterého je povinné plátcovství DPH, a to rovněž na dva miliony korun ročního obratu. V současnosti je v obou případech limitem částka jednoho milionu korun. Navýšení na dva miliony zítra projedná vláda.
  • Platební bilance vzrostla
    Běžný účet platební bilance v lednu vzrostl na 7,74 mld. korun oproti revidovaným -27,27 mld. korun v prosinci. Trhy očekávaly růst na 7 mld. korun.
  • Platební bilanci pomáhá nízký odliv dividend
    Běžný účet tuzemské platební bilance v srpnu dosáhl přebytku ve výši 16,4 mld. Kč. Analytici v průměru čekali deficit 5 miliard. My jsme odhadovali přebytek 3 miliardy Kč. Výsledek tak opět výrazně předčil odhady. Za vysokým přebytkem na běžném účtu opět stojí nízký odliv dividend ve výši 4,9 mld. Kč. Celá bilance prvotních důchodů se tak nachází v mírném deficitu -3,2 mld Kč, zatímco před rokem činil její deficit více než 38 miliard korun. Přebytek zahraničního obchodu se zbožím a službami se přitom meziročně prakticky nezměnil, když v srpnu dosáhl 24,7 mld Kč. Na kapitálovém účtu činila bilance příjmů z rozpočtu EU 0,4 mld. Kč.
  • Platforma, kde znáte výsledek každého obchodu již za 60 vteřin
    Tato platforma umožňuje zjednodušené obchodování. Sami si totiž můžete libovolně nastavit dobu každého obchodu (např. na 60 vteřin) a ještě vám před započetím každého obchodu ukáže potencionální výnos (max. 85 % z obchodu). Na vás je správně odhadnout směr, kterým se cena po započetí obchodu vydá – nahoru nebo dolů.
  • PLATINA A PALLADIUM, DRAHÉ KOVY, KTERÉ ROVNĚŽ ZASÁHL KORONAVIRUS
    Rok 2019 byl rok palladia, kdy jeho cena atakovala jednu hranici za druhou, ani platina nezůstala v loňském roce pozadu. Nicméně přišel rok 2020 s koronavirovou krizí, která významně zasáhla právě i trh s těmito drahými kovy.
  • Platina: Bude v roce 2023 zářit?
    Obchodování s platinou a kolísání ceny tohoto kovu se často objevuje v titulcích finančních zpráv. Platina je mezi obchodníky jednou z nejoblíbenějších komodit. Platina patří do skupiny drahých kovů. Začínající obchodníci se mohou divit, proč se o platině v poslední době mluví. Cílem tohoto blogu je poskytnout vám smysluplné informace o platině a rozšířit tak vaše obchodní obzory.
  • Platina dnes překonala hranici 1000 dolarů za unci. Letošní mánie po drahých kovech se tím dále stupňuje
    Platina v posledním týdnu nebývale zdražila. Okamžitá cena drahého kovu vyskočila od minulé středy o více než třináct procent. Termínový kontrakt na platinu pak dnes překonal psychologickou hranici 1000 dolarů za unci, poprvé od loňského února. Letošní mánie po drahých kovech se tak dále stupňuje.
  • Platina je i přes zvýšení výroby stále žádaná
    Platině se v sektoru drahých kovů nedařilo upoutat pozornost investorů. Vzácný kov si dokázal udržet kritický dlouhodobý support okolo 800 USD za unci.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster