Pátek 29. březen 2024 00:49
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Cena železa dál rekordně roste. Zlepšení by mohlo přijít v příštím roce

28.07.2021 13:34  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk


Cena železa vystoupala v první polovině letošního roku výrazně nahoru. Jen od ledna do června vzrostla jeho hodnota téměř o 30 procent. Na vině je zejména nedostatek kapacity evropských výrobců či omezené možnosti importu materiálů z ostatních kontinentů. Nárůst ceny a špatná dostupnost železa mohou způsobit komplikace zejména lidem plánujícím investici do bydlení. Druhá polovina roku navíc reálnou naději na optimističtější vývoj nenabízí. Zlepšení situace by mohlo přijít nejdříve v druhém čtvrtletí toho příštího, upozorňuje ve svém komentáři Eduard Nejezchleb ze společnosti Bravo Europa.

Železná ruda je v současnosti na globálních trzích nejdražší za posledních deset let. Na počátku roku 2019 dosahovala cena jedné tuny této horniny asi 75 amerických dolarů. S uvolněním koronavirové situace a zvýšením poptávky však šla její hodnota od května loňského roku strmě vzhůru. Aktuálně vyšplhala na 215 dolarů za tunu. V tomto období tak došlo k nárůstu ceny o více než 180 procent.

Výrobní kapacity nestačí

V současné době je vývoj ceny železa, a to jak na domácím, tak i mezinárodním trhu, naprosto nepředvídatelný. Aktuální situaci ovlivňuje celá řada makroekonomických a geopolitických aspektů. Jsou jimi například rychlost návratu jednotlivých ekonomik k původnímu výkonu nebo antidumpingová a restriktivní importní politika Evropské unie vůči třetím zemím. Avšak hlavním faktorem, který tlačí a bude tlačit cenu směrem nahoru, je nedostatek kapacit jednotlivých evropských výrobců.

Většina výrobních firem má pro letošek již plně obsazené kapacity. Přitom jejich ceny jsou mnohdy až o 150 procent vyšší v porovnání s rokem 2020. Nárůst způsobují také omezené možnosti importu ze zemí, jako jsou Indie, Vietnam nebo Rusko. Poslední zmíněná země navíc plánuje zavést exportní cla na vývoz železa, aby bylo Rusko schopno držet lokální ceny pod kontrolou. Tento fakt okamžitě využili evropští výrobci jako ArcelorMittal ke skokovému navýšení cen.

Stavební materiály zdražují ve velkém

Enormní nárůst cen se nedotýká pouze železa, ale i dalších průmyslových kovů, dřeva či plastů. Stavební materiály jsou zároveň na trhu aktuálně velmi složitě k dostání. To nutí jak velké investory, tak obyčejné lidi odkládat plánované projekty. Ti, kteří již s realizací začali, by však s nákupem momentálně dostupného materiálu neměli otálet. Nové ceny komodit totiž koncový zákazník pocítí reálně v září nebo říjnu tohoto roku. Do té doby bude většina výrobců doprodávat skladové zásoby, které byly pořízeny za nižší kupní hodnotu v minulých obdobích.

Zlepšení nejdříve v příštím roce

Lze jen těžko předpokládat, že by v letošním roce došlo k výraznějšímu zpomalení nárůstu cen železa a dalších stavebních materiálů. Optimističtější vývoj by mohlo nabídnout nejdříve druhé čtvrtletí roku 2022, kdy by měla být již největší část poptávky nasycena. Nelze však očekávat, že dojde k razantnímu cenovému snížení na úroveň roku 2020.

Autor komentáře:Eduard Nejezchleb, ředitel komunikace společnosti Bravo Europa, která se specializuje na výrobu a dodávky ucelených řešení plechového zastřešení ve 21 evropských zemích.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cena zlata směřuje k 5 500 dolarů
    Federální rezervní systém zamýšlí eliminovat své měsíční nákupy dluhopisů do konce letošního roku na trhu se zlatem. Ceny zlata se udržují na hranici kolem 1 750 dolarů za unci.
  • Cena zlata strmě padá, je vhodný čas na nákup?
    Americké akciové indexy se minulý týden tiše převalovaly v neutrálním bočním trendu a víceméně vyčkávaly na silné fundamenty, které by je z range vyvedly. Index Dow Jones uzavřel obchodní týden na úrovni 18240,5 bodů, širší index S&P 500 na 2153,74 a Nasdaq Composite na 5292,40. Podobná situace se odehrávala i Evropě, ačkoliv zde se samozřejmě nepohybujeme tak blízko absolutních maxim. Celková nálada na akciových trzích je prozatím klidná, index volatility VIX je na nízkých hodnotách (kolem 13 bodů) a investoři nejeví známky nervozity.
  • Cena zlata testuje kľúčovú hranicu 1 500 USD za uncu
    Za nárastom ceny zlata stojí napätá situácia medzi USA a Čína, ktorá zvyšuje pravdepodobnosť toho, že Fed pristúpi k znižovaniu úrokových sadzieb.
  • Cena zlata v korunách vzrostla až o 12 procent. Letos může překročit historická maxima
    Rozložení úspor do zlata láká drobné střadatele i velké investory. Poptávka se za poslední rok udržuje na rekordních úrovních z roku 2021. Roste i cena zlata. Ta začátkem dubna překonala hranici dvou tisíc dolarů za trojskou unci. Podle odhadů poroste dál.
  • Cena zlata v roce 2020 – vítěz mezi drahými kovy?
    Bude zlato v roce 2020 vítěznou komoditou? Někteří investoři věří, že jsme na začátku dlouhodobého silného býčího trendu, srovnatelného s obdobím mezi lety 2009-2011. Cena zlata v té době vzrostla ze 700 USD na 1900 USD.
  • Cena zlata v roce 2022: Jak investovat do zlata?
    Cena zlata v roce 2021 dle mnohých nenaplnila očekávání. Současná nejistota na trzích a rostoucí geopolitické napětí by však mohly k tomuto drahému kovu přilákat investory nazpět. Jaká je tedy prognóza ceny zlata v roce 2022?
  • Cena zlata vystoupala na devítileté maximum
    „Centrální banky pumpují do ekonomik peníze, aby zmírnily negativní důsledky pandemie koronaviru. Lidé na to reagují a ve zvýšené míře nakupují zlato. Pomocí vzácného kovu chtějí ochránit své úspory před znehodnocením,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cena zlata vzrostla téměř o pětinu za 3 měsíce
    Cena zlata v posledních měsících výrazně roste. Zatímco ještě na začátku listopadu stála unce zlata 1648 dolarů, nyní již atakuje úroveň 1950 dolarů. Investoři považují zlato za bezpečný přístav a stahují se do něj, protože se obávají recese. Ta by v letošním roce mohla propuknout v podstatné části zemí vyspělého světa.
  • Cena zlata závisí na vztazích mezi USA a Čínou
    Zlato se vrátilo k horní hranici 30dolarového pásma, ve kterém se obchoduje poslední tři měsíce. Důvodem jsou obnovené obavy z toho, zda se v dohledné době podaří dosáhnout dohody mezi USA a Čínou. Na základě těchto důvodů předpokládáme, že zlato bude v příštím roce růst.
  • 🥇 Cena zlata zaznamenala nárast📈
    Cena zlata za posledné 2 hodiny dynamicky rástla, pričom z denného minima je o 2% vyššie. Na trhu s drahými kovmi je zjavne silný dopyt - býkom sa podarilo prelomiť silný odpor vo výške 1 875 dolárov. Cena zlata navyše prekonala hornú hranicu stúpajúceho kanála. Medzitým trh s kryptomenami zažíva obrovský prepad, ceny mnohých digitálnych mien klesajú až o 30 - 40%! Zhoršenie sentimentu je viditeľné aj na globálnych akciových trhoch. Je možné, že niektorí investori mohli opustiť kryptotrh v prospech zlata.
  • Cena železné rudy je na pětiletém maximu. Levná ocel (nejen) z Číny přitom způsobuje omezení výroby v Ostravě či Košicích, hrozí propouštění
    Cena železné rudy dnes vystoupala na nové pětileté maximum. Termínový kontrakt na dodávku rudy vzrostl na čínském trhu o 3,3 procenta na nejvyšší úroveň od prosince roku 2013. Důvodem je omezení dodávek rudy z Brazílie a Austrálie, což jsou její klíčoví světoví těžaři, v době, kdy Čína chrlí rekordní množství nově vyrobené oceli.
  • Cena železné rudy znovu roste. Profituje z toho zejména AUD, které si své letošní zisky stále drží
    Od začátku roku se netajíme tím, že se nám velmi líbí hlavně komoditní měny v čele s AUD a přestože se po jejich silném růstu z minulých týdnů začaly zdát byt poněkud překoupené, medvědi odvahu k větší korekci stále ještě nenašli. Platí to hlavně o AUD, který v poslední době výrazně profituje zejména z rostoucí poptávky Číny, která je pro Austrálii klíčovým obchodním partnerem. A právě Čínská poptávka se zdá být hlavním důvodem, proč býci na AUD ani po silném růstu ze začátku roku zatím nechtějí kapitulovat. Cena železné rudy s dodávkou do čínského přístavu Qingdao totiž po prudkém růstu z konce minulého roku začíná znovu růst a jen od začátku února vystoupala o dalších 13 % až na 94 dolarů za tunu. Ještě loni v říjnu se přitom prodávala pod hranicí 60 dolarů. Hledáte-li tedy důvod proč si AUD navzdory sílící americké měně své pozice zatím stále drží, právě jste ho našli.
  • Cennější než zlato. Cena palladia vystoupala na historické maximum
    „Kdybychom udělovali medaile podle ceny vzácných kovů, vítězové by získávali palladiové medaile. Až druzí v pořadí by obdrželi zlaté medaile. Za třetí místo by se udělovali medaile z platiny. Bramborové medaile bychom mohli nahradit stříbrnými,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Cenné lekcie minulosti
    Finančnej a ekonomickej kríze, ktorá začala ešte v roku 2008, stále chýba všeobecne akceptované vysvetlenie. Ekonómovia, analytici, autori a ani politici sa nevedia zhodnúť na tom, čo ju spôsobilo. Či to boli arogantní a zdrogovaní bankári, priveľmi šetrní Číňania alebo domácnosti, ktoré nakupovali nehnuteľnosti bez toho, aby mali na ich splatenie.
  • Cenová akce Bitcoinu – poskytne investorům prosinec, který si budou pamatovat?
    Bitcoin za posledních sedm dní zaznamenal zisky, avšak jeho cena zůstala nižší, než se očekávalo. 
  • Cenová akce stříbra poskytuje medvědí signál.
    Cena stříbra prorazila support rostoucí trendové linie. S největší pravděpodobností vytvořila alespoň krátkodobý vrchol a nyní je ve fázi pullbacku. Očekávám období minimálně 2–3 obchodních seancí slabosti. Medvědí divergence RSI nás už varovala. Včerejší průraz pod trendovou linii je známkou medvědů, které zvyšuje šance na pullback ceny stříbra. Na ceně 22,85 USD nalézáme první cíl pullbacku, další je na ceně na 22–21,80 USD. Stříbro je slabé a my jsme raději neutrální, ne-li medvědí.
  • Cenová analýza Cardano (ADA)
    Dne 6.března od 15:50 UTC se ADA obchodovala okolo 0,3358 dolarů, což značí pokles o 1,3 % za posledních 24 hodin. To z digitálního aktiva činí 8. nejhodnotnější kryptoměnu s tržní kapitalizací ve výši 11,76 miliardy dolarů.
  • Cenová analýza: vánoční nákup po 30 letech výrazně zlevnil
    Porovnání nákladů domácností na vánoční nákup mezi lety 1989 a 2019 vyznívá výrazně ve prospěch letošních už 30. Vánoc od změny politického systému v Česku, resp. Československu. Podle spotřebního koše, který sestavili analytici CFD World a CETA (Centrum ekonomických a tržních analýz), stál tento vánoční nákup v roce 1989 více než čtyřnásobek průměrné mzdy. Letos stejný sortiment přijde rodinu na pouhou polovinu průměrné mzdy v Česku.
  • Cenová predikce LUNC vytváří potencionálně býčí vzorec grafu
    Terra Luna Classic (LUNC), kryptoměna pohánějící původní blockchain Terra, který zkrachoval poté, co jeho přidružený stablecoin UST v květnu loňského roku přišel o poměr jedna ku jedné vůči americkému dolaru, se ve čtvrtek pohyboval na 0,000085 USD.
  • Cenová tsunami elektřiny: Hrozba pro domácnosti i konkurenceschopnost průmyslu
    V posledním roce se česká společnost potýká s významnými změnami v cenách elektřiny, které přinášejí řadu otázek a obav. Tento trend má hluboký dopad na domácnosti i průmysl a vyvolává diskuse o budoucí konkurenceschopnosti české ekonomiky. Za tímto vývojem stojí několik faktorů, včetně regulací, globální ekonomické situace a nedostatečné konkurence na trhu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
OctaFX
Patria Finance
reklama
Fintokei ProTrader