Pátek 19. duben 2024 14:02
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
CapXmaster
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Fintokei ProTrader

Akcie Shell: Pomůžou společnosti investice do alternativní energie?

16.07.2021 08:09  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V dnešním článku se zaměříme na akcie Shell. Ropný průmysl dlouhodobě skomírá díky relativně levné ropě. Společnost je do jisté míry na cenách ropy závislá. Zřejmě i z tohoto důvodu se rozhodla zaměřit i na obnovitelné zdroje energie.

V dnešní analýze se podíváme na výsledky firmy a cenový graf akcie Shell za pomocí fundamentální a technické analýzy. Ještě předtím se však podíváme na aktuální události, které se této ropné společnosti týkají.

Logo společnosti Shell

V článku se dozvíte:

  1. Spojenectví Shell a General Motors
  2. Vodíkový projekt v Norsku a německé zařízení na elektrolýzu vodíku
  3. Shell čelí v Nigérii velké žalobě kvůli únikům ropy
  4. Čím se Shell zabývá?
  5. Fundamentální analýzaakcie Shell
  6. Technická analýza akcie Shell
  7. Závěrem
  8. Obchodujte s akciemi Shell u LYNX

Spojenectví Shell a General Motors

Prvně začneme s nově sjednaným spojenectvím mezi Shell a General Motors, co se týče rozšiřování nabíjecí sítě pro elektromobily. Řečené firmy chtějí ve Spojených státech spolupracovat na zvýšení frekvence nabíjení elektrických vozidel a nových energetických programech pro domácnosti. V tomto ohledu není ovšem frekvence chápána jako kmitočty, ale dosažení většího využívání možnosti nabít si svůj vůz energiemi z obnovitelných zdrojů.

Automobilka GM a poskytovatel energie MP2 Energy LLC, kterou vlastní Shell, nedávno ohlásily společnou iniciativu v Texasu. Majitelé elektrických vozidel značky General Motors budou moci  svůj vůz zcela zdarma v nočních hodinách nabít. To je silná vábnička pro potenciální zákazníky. Mají tak po omezenou dobu možnost v podstatě jezdit zadarmo. Otázkou ovšem je, jak dlouho se povede tyto programy udržet.

Cílem projektu je nabídnout zákazníkům General Motors kompletní „energetický“ balíček, ve kterém budou mít zajištěné, že svůj vůz levně nabijí. Další výhodou bude možnost nabití za fixní ceny. Konkrétně v Kalifornii a Texasu totiž stoupají ceny elektřiny do nebes. Kalifornie je momentálně nechvalně známá tím, že za odběr elektřiny má pohyblivou sazbu na základě denní doby.

Tudíž nápad Shell a General Motors je určitě na místě. Otázkou však je, jak celý projekt budou hradit. Takové programy jsou velmi nákladné. Elektřina zadarmo totiž není a někdo ji v konečném důsledku musí zaplatit. Část se určitě rozpustí v cenách vozů a část se uhradí díky státním subvencím. V každém případě je z projektu zřejmé, že ropné společnosti se chtějí též svést na „elektro trendu“.

Vodíkový projekt v Norsku a německé zařízení na elektrolýzu vody

Společnost Shell se také připojila do norského projektu, který si klade za cíl vyrábět vodík ze zemního plynu. V podstatě je v plánu emise ze zemního plynu zachytávat a uskladnit. Společnost Shell má za úkol provádět technický servis u závodu Nyhamna. To je velmi významný zpracovatel zemního plynu v Norsku. Zemní plyn odsud putuje do celého světa, především do Evropy.

Shell má v tomto ohledu již své zkušenosti. Nedávno se povedlo v Německu dokončit zařízení na elektrolýzu vody o výkonu 10 megawattů. Jedná se o vůbec největší zařízení v Evropě, které produkuje vodík. Vodík je též považován za „zelenou“ alternativní energii, protože při elektrolýze vody se průchodem elektrického proudu roztokem štěpí vazby mezi vodíkem a kyslíkem a voda se tak rozloží na tyto dva plyny. 

Výroba vodíku je tudíž naprosto bezemisní a celková účinnost tohoto procesu se pohybuje okolo 55–60 %. Na výrobu 1 kg vodíku elektrolýzou je zapotřebí 9 l vody a 60 kWh elektrické energie. Což je pěkný výsledek, protože efektivnost uhelných elektráren je kolem 40 %. Dokonce ani jaderné elektrárny nové generace nemají mít takovou účinnost. Proto je právě především vodík pokládán za zdroj energie budoucnosti.

Shell čelí v Nigérii velké žalobě kvůli únikům ropy

Shell čelí obvinění, že jejich dceřiná společnost je v Nigérii odpovědná za dlouhodobé úniky ropy. K těm mělo docházet po dobu přibližně 25 let, již od počátku 80. let minulého století. Společnost žalují tisíce Nigerijců. Z veřejných zdrojů vyplývá, že jsou ve velké míře zamořeny podzemní vody a půda.

Spor trvá více jak 5 let a společnost Shell se snažila o to, aby právní proces probíhal právě v Nigérii. Protistrana se naopak zasazovala o to, aby soud proběhl v domovském státě firmy. Shell své snahy opustil, takže je nyní zřejmé, že soud bude pokračovat ve Velké Británii.

Ropný producent si logicky nic takového nepřeje, protože během soudního procesu bude spousta dokumentů veřejná. Tato kauza není pro PR nic dobrého. Když by proces probíhal pouze v Nigérii, uniklo by to značné pozornosti a náklady by byly mnohem nižší.

Čím se Shell zabývá?

Royal Dutch Shell, zjednodušeně označovaná jako Shell, je mezinárodní britsko-nizozemská globální ropná akciová společnost s obchodními aktivitami ve více jak 140 zemích světa. Shell je dle tržeb největší soukromá petrochemická společnost v Evropě a druhá největší na světě.

Hlavními obchodními aktivitami jsou vyhledávání nových nalezišť, těžba a přeprava zejména ropy a zemního plynu. Sekundárními aktivitami jsou výroba energií a výroba chemických a petrochemických produktů.

Vznik společnosti je datován do roku 1907. V tomto roce došlo k plnému propojení dvou samostatných holdingových společností. Royal Dutch získala 60% podíl a Shell Transport and Trading získala 40 %. Během následujících dvanácti měsíců došlo pod vedením Henri Deterdinga k úplnému sloučení a vzniku nadnárodní firmy, která úspěšně konkurovala tehdejších velkým monopolům.

V průběhu Velké války byl Shell největším dodavatelem pohonných hmot pro britskou armádu. Odhaduje se, že až 80 % TNT pro královskou armádu bylo od nich. Po celý zbytek 20. století se firmě velmi dobře dařilo a pokračovala v expanzi do celého světa.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Fundamentální analýza akcie Shell

Ještě, než se dostaneme k fundamentálním číslům, určitě bude každého dividendového investora zajímat, jak jsou na tom akcie Shell s dividendy. Shell vyplácí dividendy kvartálně, poslední dividenda byla vyplacená 21. června v částce 0,35 USD na akcii. To je vzhledem k aktuální ceně roční výnos cca 4,5 %. Tedy za předpokladu, že i další kvartály budou vyplacené v obdobné výši.

Účetní období Q1 2021

Jak vyplývá z grafu, Celkové příjmy činí 54,64 miliard USD, což implikuje mezikvartálně zlepšení o 23,5 %. Tento nárůst je zapříčiněn především rapidním růstem ceny ropy. Předešlý kvartál (Q4 2020) byl mnohem slabší a oproti Q3 2020 zaznamenal zlepšení o pouhých 2,96 %. Operační výnosy za první kvartál roku 2021 dělaly 4,57 miliardy USD, takže posun v relativních číslech činil 542 %.

Výnos a zisk Shell za Q1 2021. Zdroj: yahoo.com

EBITDA ukazuje skok o 98 % na 10,4 miliard USD. Společnost za první kvartál letošního roku dosáhla čistého zisku 5,68 miliard USD, takže mezikvartálně si firma polepšila o 240 %. Poslední kvartál minulého roku byl pro Shell ztrátový. Vůbec nejhorší kvartál je Q2 2020 se ztrátou 18,18 miliard USD. Volné cash flow vzrostlo o horentních 4095 % na 3,71 miliard USD.

Když přejdeme k důležitým ekonomickým ukazatelům, EPS se též velmi zlepšilo. Číslo vzrostlo o 240 % na 1,46 bodů. Ukazatel P/E není dostupný, respektive jej nemá cenu počítat, protože za poslední rok je firma v celkovém součtu ztrátová.

Účetní období FY 2020

Co se týče hospodářských výsledků za minulý rok, celkové tržby meziročně klesly o téměř 50 % na 171,29 miliard USD. Z přiložené grafu je zřejmé, že se jedná již o tři roky trvající trend. Operační výnosy dělaly -9,16 miliard USD, takže oproti roku 2019 zhoršení o 143 %. EBITDA klesla o 65 % na 16,47 miliard USD a ztráta činila -21,85 miliard USD. Meziroční propad o 237 %.

Výnos a zisk Shell za FY 2020. Zdroj: yahoo.com

Předešlé roky se vcelku dařilo, ale už v roce 2019 byly příjmy znatelně postiženy drastickým pádem ceny ropy. Společnost dokázala vygenerovat volné cash flow o 14,06 miliardách USD. V kontrastu s minulým rokem zhoršení o 9,5 %. Ukazatele EPS a P/E nemá smysl počítat, protože je společnost ztrátová.

Technická analýza akcie Shell

Technickou analýzu tentokrát začneme ropným trhem, konkrétně se podíváme na Brent Crude. Akcie Shell totiž takřka kopírují vývoj ceny ropy. Rostoucí cena ropy implikuje rostoucí výnosy firmy. Hodnota Brent Crude od silného propadu z března 2020 vzrostla o cca 385 %. Dno máme na 16 USD za barel, vrchol na 77,82 USD za barel. Ropa již od roku 2008 drží silný medvědí trend, který se zatím nijak nenalomil.

Týdenní graf Brent Crude

Zkrátka se počítá s tím, že 15 měsíců trvající rally na ropě brzy skončí, čemuž odpovídají i ekonomicképrojekce Federální rezervní banky (Fed). Pokud tato instituce odhaduje, že inflace půjde dolů, logicky nemůže ropa nahoru. Právě ropa je totiž tím největším a nejčastějším vstupem do výroby.

Nicméně Fed se může mýlit. Navíc podstatná část analytiků a veřejnosti považuje jejich odhady za nerealistické. Pokud tedy půjde cena ropy dolů, akcie Shell dostane další silný negativní zásah. Když však cena ropy prorazí z dlouhodobého medvědího trendu, společnost čekají dobré vyhlídky.

Akcie Shell

Týdenní graf akcie Shell

Nyní se konečně dostáváme k týdennímu grafu akcie Shell. Z price action je zřejmé, že cena v obecné rovině skutečně kopíruje ropný trh. Struktura z posledních pár let je na oko velmi podobná. Leč je pravda, že bez regresní a korelační analýzy reálnou korelaci nezjistíme. Dlouhodobě jsou akcie Shell v medvědím trhu a nedaří se jim vůbec prorazit. Léta trh stagnoval v rozmezí 18 – 31 EUR, což se změnilo v březnu 2020, kdy cena prudce klesla o více jak 60 %.

Dno se tehdy vytvořilo u silného supportu kolem 10 EUR. Z vývoje objemů je jasné, že se v blízkosti této úrovně ve velkém nakupovalo. První odraz příliš nevyšel, ale ten druhý z října 2020 byl již úspěšný. Cena akcie Shell během pár měsíců vzrostla o solidních 88 %. Růst se zastavil na S/R levelu 18,3 EUR.

Momentálně cena zase útočí na řečenou rezistenci. Samotnou úroveň nebude vůbec lehké prolomit, protože se historicky jedná o velmi silnou hladinu. Dvacet let fungovala jako spolehlivý silný support. Nelze tedy očekávat, že jako rezistence padne na první pokus.

Jestli se povede průraz, další nejbližší rezistence je 21 EUR. I tahle úroveň je ovšem z technického hlediska dost silná. Nicméně, když nakupující prorazí skrze 18,3 EUR a svou pozici si zde zasaturují, mají dobrou výchozí pozici pro silné pokračování. Zatím je to pro akcie Shell dost nejisté. Vlastně je životně důležité, aby těch 18,3 EUR bylo proraženo.

Co se týká indikátoru RSI, je pozitivní, že křivka drží zakreslený trend. Navíc prostoru pro expanzi má trh dost. Avšak 1. března letošního roku trh nedokázal prorazit hraničních 70 bodů. To lze považovat za negativní signál. Dokud ale drží řečený trend, můžeme se časem průrazu dočkat.

Závěrem

Fundamentálně jsou akcie Shell přímo navázané na ropný trh, takže pokles cen ropy automaticky způsobuje tlak na pokles ceny akcií. ProShell je proto zásadní, aby ropa šla nahoru a myslím si, že tu jistá vyhlídka existuje. Opravdu podstatná část trhu předpokládá, že se Fed ve svých projekcích mýlí a inflace půjde nahoru. A rostoucí inflace je způsobená i rychle rostoucími cenami ropy.

Fakticky by mohlo stačit, aby cena ropy zůstala na rozumných cenách. V době, kdy byl trh s ropou relativní stabilní, firma měla solidní výnosy a zisk. To pro investory znamená i stabilně vysokou dividendu. V každém případě je jasná snaha společnosti Shell angažovat se v obnovitelných zdrojích. Uvidíme, zda je to pro akcie Shell ta správná cesta.

Z technického hlediska není moc co řešit. Aby se pomyslné misky vah přehouply ve prospěch dalšího růstu, je nutnou podmínkou návrat nad klíčový S/R level 18,3 EUR. Jestli to trh zvládne, technicky se situace významně zlepší.

Obchodujte s akciemi Shell u LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme profesionální vzdělávací webináře. U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálu.

V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Detail čipu Nvidia

Nvidia akcie a jejich famózní růst. Je správný čas investovat?

08. července 2021 | Akcie týdne

Nvidia akcie na burze silně posilují. Co stojí za jejich růstem? Vyplatí se teď nakupovat Nvidia akcie? Rozbor cenového grafu i výsledků jen pro vás.

Číst dále
Nápoj společnosti Coca-Cola

Akcie Coca-Cola a jejich nedávný pokles. Opravdu za to může Ronaldo?

23. června 2021 | Akcie týdne

Mělo Ronaldovo gesto dopad na cenu akcie Coca-Cola? Jakým výzvám společnost aktuálně čelí? Technická a fundmentální analýza akcie KO jen pro vás.

Číst dále
Letoun A 380 společnosti Airbus

Akcie Airbus rostou. Překoná cena akcie AIR hodnoty z dob před pandemií?

10. června 2021 | Akcie týdne

Cena akcie Airbus (AIR) se vzpamatovává z pandemie. Jaké jsou aktuální plány firmy? Technická i fundamentální analýza akcie Airbus jen pro vás.

Číst dále

The post Akcie Shell: Pomůžou společnosti investice do alternativní energie? appeared first on LYNX Czech Republic: https://www.lynxbroker.cz/vzdelavani/akcie-shell/

Klíčová slova: Převodník měn | Webináře | Obchodovat s akciemi | Investiční | Vzdělávací webináře | Obchodník | Vzdělávání | Intradenní obchodník | Nvidia akcie | Graf akcie | Plány | Analýza akcie | Fundamentální analýza akcie | Dlouhodobý investor | Air | Rostoucí výnosy | Voda | Praktické tipy | Elektromobily | Nvidia | Coca-Cola | Akcie Airbus | Ceny | Akcie Coca-Cola | Rally na ropě | Průraz | Dopad na cenu | Petrochemická společnost | Soud | Společnost Shell | Shell | USD za barel | Ropný průmysl | Války | Ceny elektřiny | Signál | Růst | Domácnosti | Kalifornie | Automobilka | Medvědí trend | WP | Vývoj | Medvědi | Zlepšení | Pandemie | Výnosy firmy | Situace | Pokles | Komunikace | Ukazatele | Nejbližší rezistence | Solidní výnosy | Silný support | Ztráta | Jaderné elektrárny | Airbus | Yahoo | Prohlášení | Plyn | General Motors | Na burze | Průmysl | Federální rezervní banky | Vyhlídky | Miliardy | GM | Technické analýzy | Firma | Celkové příjmy | Obchodujte | Cena akcie | Jak se stát lepším investorem | Akcie týdne | Pokles cen | Roční výnos | Pokles cen ropy | Trh s ropou | Royal Dutch Shell | Pokles ceny | Příjmy | Výnosy | Akcie na burze | Poplatky | Ropné společnosti | Propad | Pokles ceny akcií | Firmy | Energie | Burze | Tržby | Akciová společnost | ROCE | Protistrana | EBITDA | Zemní plyn | Vývoj ceny ropy | Trh | Řízení rizika | Ropy | Pro investory | Management | Graf | Eura | Elektřina | Cena | Brent | Analýzy | Akcie Shell | EPS | Ceny akcií | LYNX | Investovat | Obchodovat | Výsledky | Zkušenosti | Ropný trh | Zisk | Cenový graf | Vývoj ceny | Cena ropy | USD | EUR | Banky | Výnos | VaR | Ukazatel | Trigger | Trend | Trading | Support | Ropa | Rezistence | Rally | RSI | P/E | Margin | Investování | Investor | Investice | Futures | Fed | Emise | Dividenda | Cash flow | CFD | Analýza | Akcie | Rizika | Dividendy | ETF | Ceny ropy | Obchodní deník | Inflace | Price Action | Fundamentální analýza | Money management | Technická analýza |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie se vzpamatovaly ze čtvrtečního výprodeje, DAX přidává 1,5 %
    Den po největším výplachu na trzích za poslední 2 měsíce se akciové trhy vzpamatovaly. Evropské akciové indexy i futures na Wall Street se v pátek po poledni obchodují na vyšších úrovních. DAX přidává 1,5 % a obchoduje se v blízkosti úrovně 12 150 bodů. Index S&P 500 se bez problémů drží nad úrovní 3000 bodů se ziskem okolo 2 %. Oba indexy se nacházejí relativně daleko od svých nejvyšších pokrizových úrovní. Strach z důsledků další vlny nákazy COVID-19 však mírně klesá.
  • Akcie se vzpamatovávají po dobrých makrodatech z USA
    US30 vzrostl o více než 100 bodů z denních minim po zveřejnění spotřebitelského sentimentu Conference Board, který ukázal na růst optimismu mezi spotřebiteli. Index vyskočil o 11,2 bodu na 131,4 bodu a dostal se tak nejvýše od listopadu. Report zastínil proslov guvernéra Fedu Jeroma Powella, který se nesl v neutrálním duchu.
  • Akcie se závěrem týdne zhouply vzhůru, na optimismus je však brzy. Dolar pod tlakem
    Pozitivní nálada se hlavních trhů na závěr týdne drží. Nové zdroje nervozity se neobjevují a dochází tak k zavírání krátkých pozic z průběhu týdne. Později během dne náladě prospělo i prohlášení Donalda Trumpa, který podle Reuters věří v rychlý konec rozepře s Čínou. Trhy naopak příliš nepřihlížejí ke špatným americkým datům. Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby jednak v dubnu těsně nenaplnily očekávání, a především došlo k revizi slušného března výrazně k horšímu.
  • Akcie se zbavují ztrát a americká křivka prohlubuje inverzi
    Včerejší zprávy z Fedu byly pro trhy překvapivě málo holubičí, což odnesly akcie. Dnes ale přichází velký obrat a Wall Street už smazala většinu včerejších ztrát. Mezitím vykazuje mírný růst většina Evropy, která ovšem nemusí nahrazovat včerejšek. Otřepat se akciím pomáhá pozitivně se vyvíjející výsledková sezóna.
  • Akcie se zelenají. Meta překvapila, Evropa váhá s plynem a Amerika dodá důležitá data
    Jsou to zejména firemní výsledky, které dnes pomáhají hlavním akciovým trhům výrazně nahoru. Růst DAXu se blíží 2 procentům, futures na americký Nasdaq naznačují ještě větší zisky. Klíčovým jménem, které investorům zlepšilo náladu, je Meta. Její akcie by měly začínat strmým růstem.
  • Akcie se zkoušejí odrazit vzhůru i přes nepříznivé zprávy o vakcíně
    Zatímco během minulých měsíců by řada negativních zpráv byla investory ignorována či odbyta vlažnou reakcí, nervozita po strmém propadu velkých techů zvedá i citlivost na nové nepříznivé informace. K nejistotě, že bubliny na derivátových trzích mohou rychle smést i akcie, se přidávají také obavy týkající se dalšího průběhu ekonomického oživení.
  • Akcie se zvedají, koruně pomohl výhled sazeb
    Na trhu jsou dále smíšené zprávy kolem koronaviru či vakcín, přesto se evropské akciové trhy na rozdíl od asijských rychle zvedají po včerejším poklesu. Stoxx Europe 600 přidává necelé procento, zisky DAXu už se blíží 1,5 pct. Dluhopisy se pomalu vzdávají včera dobytých pozic, přičemž americký 10Y výnos stoupá zhruba o jeden bazický bod a německý zatím minimálně. Eurodolar se zvedl z denních minim a usazuje se u 1,2130. Ropa se snaží držet akcií a roste o 0,4 pct.
  • Akcie se zvedají. Přinese šíření viru další vlnu výprodejů?
    Finanční trhy zuřivými změnami směrů a obrovskými pohyby dál přinášejí investorům vysoké riziko, stejně tak ale mohou ty otrlejší vybízet ke krátkodobému tradingu. Na včerejší masivní zisky Wall Street navazují evropské akcie růstem bezmála o 2 procenta. Vedle toho se ale výnosy amerických dluhopisů posunuly o něco níž a akciové futures na tamní akcie jsou v červeném. Takže krátkodobá nákupní horečka včerejšího střihu se na nás znovu asi nechystá.
  • Akcie se zvedly navzdory novým datům. Zlato dál roste a dolar ztrácí
    Pondělní obchodování na hlavních finančních trzích nakonec nevypadá tak hrozně, jako když Evropa po víkendu otevírala. Akcie se po úvodním propadu začaly zvedat, až se postupně dostaly do plusu a to samé předvádí také Amerika. Najdeme však červené výjimky jako evropské banky nebo americké komunikace a cyklickou spotřebu.
  • Akcie Shell na vzestupu i díky rostoucím cenám ropy. Překoná cena akcie Shell 25 USD?
    Akcie Shell jsou zrovna v období, kdy se jim fundamentálně vcelku daří. A to především díky rychlému růstu ceny ropy. Ten by navíc mohl v blízké době pokračovat zejména kvůli eskalaci konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Ukážeme si, jak je na tom aktuálně trh s ropou a jaký by mohl být další vývoj ceny akcie Shell. Nebude chybět fundamentální analýza nejnovějších hospodářských výsledků, ani technická analýza cenového grafu a aktuální novinky ohledně Shell.
  • Akcie Shell za 5 dní o 5 % poklesly, ale stále jsou vysoko nad SMA 200 📈
    Společnosti Shell (SHEL.UK) se daří, i když se problémy se zimními dodávkami a energetická krize neprojevily. Zemní plyn zaznamenává nebývalé výprodeje a ceny ropy navzdory embargu na pohonné hmoty z Ruska klesly z válečných maxim na vlně obav z globální recese.
  • Akcie Shopify klesají před otevřením trhu navzdory lepším výsledkům za Q4
    Shopify (SHOP.US) před otevřením trhu klesá o více jak 5 % navzdory faktu, že kanadský e-commerce gigant reportoval lepší než očekávané výsledky za Q4. Na horším sentimentu se podepsal slabší výhled na celý fiskální rok 2022.
  • Akcie Shopify padají o 16 % přes dobré kvartální výsledky
    Akcie Shopify (SHOP.US) ve čtvrtek klesají o 16,0 % poté, co slabé finanční výhledy za 1. čtvrtletí zastínily lepší než očekávané výsledky za 4. čtvrtletí.
  • Akcie Shopify se propadají o 16 % kvůli zprávám o propuštění
    Akcie Shopify (SHOP.US) spadly během dnešní seance o více než 16 % poté, co kanadská společnost podnikající v e-commerce plánuje propustit přibližně 10 % svých zaměstnanců (jedná se asi o 1000 osob).
  • Akcie si berou oddechový čas, AUD, NZD, Zlato, ropa, JPY jsou nyní v kurzu; denní přehled událostí
    Americkým akciovým indexům včera došel dech a zahájily pokles. O horší náladu mezi investory se pos...
  • Akcie si dopřávají oddech, než se znovu přihlásí staré problémy
    Už včera v americkém obchodování se akcie dokázaly zvednout a trochu korigovat ztráty z posledních dní. Evropa dnes navazuje a hlavní zdejší indexy se zotavují asi o procento. Co zřejmě pomáhá, je naděje na měnovou pomoc ekonomice v Číně. Tamní centrální banka po dílčím uvolnění povinných minimálních rezerv přislíbila pokračovat v podpoře. Dále pak svou roli podle nás hrají očekávání před důležitými firemními výsledky. Samotná výsledková sezóna stále vyznívá příznivě, co se týče počtu firem formálně překonávajících odhady. Tentokrát nás čekají velké techy jako Alphabet a Microsoft, které mají potenciál v případě dobrých čísel investory uklidnit.
  • Akcie si držia zisky, CHF je pod tlakom.
    Akcie si dnes svoje zisky z posledných dní držia. Na trhoch pokračuje mierny optimizmus, ktorý vyplýva z 1) holubičích vyjadrení viacerých členov FEDu; 2) americko-čínskych rozhovorov o obchodných vzťahoch, ktoré by mohli priniesť zmiernenie napätia. Trhom sa podarilo vyhrabať z červených čísel, do ktorých sa dostali v nočných hodinách po nečakane rýchlom spomalení čínskej inflácie, ktoré je ďalším náznakom spomaľovania čínskej ekonomiky.
  • Akcie si pondělní zisky drží, překvapivě vysoko zůstávají dluhopisové výnosy
    Evropské indexy dnes navazují na včerejší růst a navzdory slabšímu začátku úterní seance se opět vrací do zelených čís...
  • Akcie si před víkendem hlídají své pozice, CAD silnější díky překvapivě dobrým datům
    Páteční seance zatím vypadá velmi klidně. Obchodování na evropských burzách probíhá na výrazně podprůměrných objemech a většina evropských indexů si jen v rámci intradenního šumu drží své včerejší pozice. Nejvíce se z evropských indexů daří britskému FTSE100, který ale roste především kvůli slabší libře, kterou dostaly pod tlak výsledky britského PMI.
  • Akcie si užívají závěr týdne. Rýsující se dohody a Fed nastartovaly zájem o riziko
    Konec týdne je výrazně pozitivní pro akcie nebo ropu, poté co nové zprávy rozproudily poptávku po riziku. Naděje na obchodní dohodu mezi USA a Čínou, brexitovou smlouvu mezi Británií a EU a oznámené nákupy amerických dluhopisů táhnou evropské akcie zhruba o 2,2 procenta do plusu, zatímco americké indexy stoupají o 1,7 pct. Ropa si dnes připisuje 2,3 procenta i s přispěním zprávy o útoku na tanker v Rudém moři.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster