Pátek 29. březen 2024 07:27
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new

Ranní okénko - Průmysl v eurozóně zvolnil tempo

15.07.2021 09:41  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Aktuální hodnoty měny/komodity:

 

 

Aktuál

EUR/CZK


25,60

USD/CZK

21,64

EUR/USD

 

1,183

USD/PLN

3,869

Ropa Brent

USD/barel

73,81

Zlato

USD/unce

1831

Aktualizováno

9:38

Zdroj: Thomson Reuters

Výhled:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dnes dorazil výsledek čínského HDP za druhé čtvrtletí, které dle předběžných údajů vzrostlo o 1,3 % k/k, mírně nad očekáváními (1,0 % k/k). Pro náladu na finančních trzích se jedná o povzbudivou zprávu ohledně stavu globálního ekonomického oživení. Evropský kalendář dnes nabídne jen květnovou bilanci zahraničního obchodu, která by měla být víceméně stejná jako v dubnu (poblíž 9 mld. euro). Zajímavější je dnešní americký ekonomický kalendář. Dorazí pravidelná týdenní statistika o stavu nových a pokračujících žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Dále očekáváme průmyslovou výrobu za červen a také průzkumy sentimentu v průmyslu (Empire manufacturing Survey a Philly Fed manufacturing survey). Jerome Powell má před sebou druhé vystoupení před kongresem.

Výsledky průzkumů z průmyslového sektoru jsou aktuálně velmi přínosné, jelikož přináší čerstvé informace o situaci v dodavatelských řetězcích. To, že komplikace ve formě chybějícího materiálu či zhoršená výkonost dodavatelů neodezní ze dne na den, je jasné, nicméně s otevíráním ekonomik bychom měli postupně pozorovat známky ve směru stabilizace situace namísto dalšího prohlubování problémů. Důležitým údajem bude také informace o vývoji výrobních cen. Ty v poslední době tlačí nahoru právě zmíněné komplikace na nabídkové straně, ale i příznivá situace v poptávce. Ostatně to neukazují jen výsledky šetření, ale i tvrdá data – včera zveřejněné indexy cen výrobců (PPI) za červen překvapily růstem o 7,3 % oproti odhadovaným 6,6 %. Nicméně trh ještě vstřebával nečekaně svižný růst spotřebitelských cen, a červnovým PPI se rozhodit nenechal. Pozornost trhu se upoutala spíše na vystoupení šéfa Fedu Powella, který absolvoval první vystoupení před kongresem (dnes je na řadě další). Powell zmínil, že oživení americké ekonomiky má ještě před sebou dlouhou cestu. Jinými slovy, stav i výhled ekonomiky ještě neopodstatňuje snižování nákupu aktiv. K tématu inflace Powell podotknul, že ji očekává v příštích měsících zvýšenou. Během jeho vystoupení výnos 10letého amerického dluhopisu umazal nárůst, ke kterému došlo v reakci na zveřejnění inflace. Výnos tak během úterý vystoupal z 1,36 % k 1,42 % a během včerejška poklesl k 1,34 %.

Po řadě měkkých indikátorů z amerického průmyslu se dočkáme i „tvrdých“ dat. Dle tržního konsensu americký průmysl v červnu meziměsíčně vzrostl o 0,6 % po předchozích 0,8 %. Na mírné zvolnění tempa ukazuje meziměsíčně nižší počet celkově odpracovaných hodin i komplikace na nabídkové straně. Zajímavý bude údaj o výrobě, potažmo zakázkách na výrobu nových automobilů. Těch je aktuálně nedostatek kvůli tomu, že automobilky nemají dostatek klíčového výrobního materiálu. Vzniká tím nesoulad mezi nabídkou a poptávkou a ceny následně rostou, jak u nových, tak i ojetých vozů. Kategorie, které významně přispěly k červnovému překvapivě svižnému tempu spotřebitelských cen. Dále lze počítat s rostoucí rozpracovaností a snižujícím se stavem zásob hotových výrobků. Tedy obdobný obrázek jako, mimo jiné, i v českém průmyslu, který aktuálně také limitují nabídkové problémy. 

Pohled zpět:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Měsíční statistika z průmyslu dorazila včera i z eurozóny. Dostavilo očekávané meziměsíční zpomalení, i když mírně více, než se předpokládalo. Průmyslová výroba společného bloku v květnu poklesla o 1 % (sez. oč.), medián trhu činil -0,3 %. Dubnová čísla byla nepatrně revidována z 0,8 % na 0,6 %. Meziroční výsledek stále ovlivňují loňské propady, a tak i po meziměsíčním zhoršení byla průmyslová aktivita o 20,5 % vyšší než v květnu 2020. Snížení tempa výroby bylo pozorovatelné prakticky napříč celým regionem. Nejhůře si vedla výroba automobilů (-10,8 % m/m). Stejně jako v případě českého průmyslu tak za zhoršením vidíme komplikace v dodavatelských řetězcích, a ne poptávku. Naopak objednávkové knihy se dále plní. S touto situací lze počítat i v dalších měsíčních statistikách. To poukazuje na slabší příspěvek průmyslu k celkové hrubé přidané hodnotě ve druhém čtvrtletí.

Člen bankovní rady Mora se nechal slyšet, že tento rok očekává další zvyšování úrokových sazeb. Tempo utahování měnové politiky podmiňuje mírou oživení ekonomiky, a také vývojem ohledně variant covidu. Další zvýšení na srpnovém zasedání je podle nás pravděpodobné. Koruna včera posílila na 25,57 EUR/CZK.

Dnešní makroekonomické ukazatele:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čas

Země

Údálost

 

 

 

 

 

RB/RBI

Trh

Předchozí

 

 

 

 

11:00

EUR

Bilance zahr. obchodu (květen, v mld. EUR)

-

8,0

9,4

 

 

 

 

14:30

USA

Empire state survey v průmyslu (červenec, v b.)

-

18,0

17,4

 

 

 

 

14:30

USA

Philadelphia Fed Outlook (červenec v b.)

-

28,0

37,0

 

 

 

 

15:15

USA

Průmyslová výroba (červen, m/m, v %)

-

0,6

0,8

 

 

 

 

Co bude:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ČT: USA týdenní žád. o podp. v nezam., USA průmyslová výroba, Čína HDP 2Q21
PÁ: EUR zahraniční obchod, USA maloobchodní tržby, USA UMich index

Autor: David Vagenknecht, analytik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní okénko - Průmysl eurozóny nadále v potížích
    Dnešní den bude patřit výhradně americkým datům, kdy se dozvíme údaje týkající se jak tamní poptávky, tak nabídky. Poptávkovou stranu reprezentuje vývoj maloobchodních tržeb, které by dle odhadu trhu měly v únoru meziměsíčně vzrůst o 0,8 %. To ukazuje na stále silnou spotřebu domácností, které tak táhnou americké hospodářství vzhůru. Tuto skutečnost potvrzuje i zpřesněný odhad statistiků za poslední čtvrtletí minulého roku, kdy se spotřeba domácností podílela na růstu ekonomiku téměř ze dvou třetin.
  • Ranní okénko - Průmysl i zahraniční obchod poprvé v tomto roce v červených číslech
    Český statistický úřad za okamžik zveřejní výsledky maloobchodu za červenec. Tržby v tomto sektoru klesají již více než rok a maloobchod už netrpělivě vyhlíží lepší zítřky. Trh očekává další meziroční pokles, zatímco my se domníváme, že právě v červenci mohlo dojít k definitivnímu obratu. Důvodem je nižší srovnávací základna z minulého roku, kdy domácnosti začaly podstatně šlapat na brzdu kvůli obavám z rostoucích životních nákladů především v souvislosti se zimou 2022/2023. Zpřesněný odhad HDP za druhý kvartál roku 2023 odhalil, že výdaje na konečnou spotřebu domácností vzrostly mezičtvrtletně poprvé po šesti kvartálech., což by se mohlo rovněž odrazit na maloobchodních tržbách.
  • Ranní okénko - Průmysl na konci roku zklamal, nezaměstnanost dnes pravděpodobně poroste
    Dnes má český ekonomický kalendář na pořadu hned dvě výraznější události. Po ránu dojde ke zveřejnění statistiky ohledně maloobchodních tržeb, kde očekáváme slušný meziroční růst. Ten ale bude dán zejména slabší srovnávací základnou. Hodinu na to budou následovat data z trhu práce, kde by nezaměstnanost měla vlivem sezónních faktorů stoupnout na 3,7 %. Včera nijak nenadchnuly čísla z tuzemského průmyslu, který po očištění o kalendářní vlivy skončil v červených číslech. O něco vyšším než očekáváným deficitem zakončil prosinec zahraniční obchod a dostal se tak po 11 letech v rámci celého roku do mínusových hodnot.
  • Ranní okénko - Průmyslová produkce se již může nacházet v poklesu
    Dnes pokračuje tuzemský ekonomický kalendář červencovými daty o průmyslu a zahraničním obchodu, kdy oba údaje vychází již za několik málo minut. S největší pravděpodobností se obě informace obejdou bez reakce trhu, kdy investoři tento set dat obvykle nechávají bez povšimnutí. Z eurozóny v dopoledních hodinách dorazí statistika maloobchodu, která by měla ukázat mírný meziměsíční pokles udržující meziroční tempo i nadále v záporných číslech.
  • Ranní okénko - Průmyslová výroba v eurozóně pod tíhou cen energií
    Americká inflace včera ukázala, že je vytrvalejší než se čekalo. Celková inflace sice vzrostla meziměsíčně o 0,1 % a meziročně dokonce klesla na 8,3 % (čekalo se 8,1 %), ale jádrová inflace lépe zachycující domácí cenový vývoj zvýšila tempo z 0,3 % na 0,6 % meziměsíčně. Pohled na inflaci v USA dneska zkompletuje údaj o cenách výrobců (PPI). V eurozóně se očekává zveřejnění průmyslové výroby za červencové období, které by mělo přinést pokles poblíž 2 % meziměsíčně (konsensus trhu je na -1,1 %).
  • Ranní okénko - Průmyslová výroba v eurozóně zvolní tempo
    Dnes nás čeká zveřejnění údajů o průmyslové výrobě v eurozóně a říjnové inflaci v USA. Zprávy o vakcíně proti koronaviru vedou na trzích k vlně optimismu a prezidentka ECB Lagarde zopakovala připravenost centrální banky poskytnout ekonomice další stimul.
  • Ranní okénko - Průmyslové zakázky rostly, výroba ale nečekaně klesla
    Dnešní ekonomický kalendář zeje prázdnotou. Odpoledne dorazí pouze údaje o amerických cenách průmyslových výrobců, od kterých se za březen čeká zrychlení meziročního růstu. Hlavní událost je již za námi. Po včerejším zveřejnění tuzemských měsíčních dat o průmyslové výrobě a zahraničním obchodu byl dnes ráno na řadě německý Destatis. Nejdříve se ale zaměříme na data z tuzemska, která přinesla překvapivý vývoj.
  • Ranní okénko - Průmysl ustál snížení spotřeby plynu, ceny energií klesly, nelze ale vyloučit korekci
    ČSÚ za několik málo minut zveřejní výsledky konjunkturálního průzkumu za únor. Na trh se tak dostane aktualizace o tom, jak si ekonomika vede v polovině prvního letošního kvartálu, ale také jak respondenti hodnotí zbytek roku. Příchozí vpředhledící indikátory, jako například Ifo index, zapadají do našeho výhledu, že zatímco v 1Q23 ještě ekonomická aktivita setrvá utlumena, v průběhu roku by mělo docházet ke zlepšení. Konkrétně naše prognóza počítá v 1Q23 s mezikvartální stagnací HDP, což by představovalo konec předchozí technické recese (-0,2 % k/k v 3Q22, -0,3 % k/k v 4Q22). Samozřejmě v aktuálně volatilním makroekonomickém prostředí je třeba být připraven na odchylku do obou směrů.
  • Ranní okénko - Průmysl v eurozóně se zadrhává
    ČNB dnes zveřejní záznam z měnového jednání z 5. listopadu a krátce nato údaje o platební bilanci ke konci září. Ministr zdravotnictví Blatný připravuje na pondělní jednání vlády návrh o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Z eurozóny dorazí údaje o zaměstnanosti a zpřesněný odhad HDP za třetí kvartál. V USA bude zveřejněn další indikátor sentimentu.
  • Ranní okénko - Průmysl v eurozóně si během pandemie vede dobře
    Hlavní dnešní událostí budou tuzemská inflace za prosinec a listopadové maloobchodní tržby. Žádné velké překvapení by se konat nemělo. Inflace pravděpodobně navázala na předchozí trend a zvolnila tempo již 5. měsíc v řadě. Trh vyhlíží 2,6 % meziročně oproti předchozím 2,7 %. Dle našeho odhadu mohla zamířit až k úrovni 2,5 %. Meziměsíčně tak patrně došlo zhruba ke stagnaci. Ke zvolnění tempa inflace zřejmě opět přispěla nižší dynamika cen potravin, i když nutno upozornit na jejich rozkolísanost, a tudíž umění překvapit. Dnešní výsledek je posledním dílkem k vypočítání průměrné inflace za celý rok 2020, která by měla činit 3,2 %.
  • Ranní okénko - Průmysl zklamal, potěší maloobchod?
    Dnes nás čeká statistika českých maloobchodních tržeb za červenec. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi se čeští spotřebitelé do obchodů po pandemii příliš nadšeně nevrhali a ani efekt odložené spotřeby tak dosud tržby v žádném z letních měsíců do meziročního růstu nevytlačil. Trh s tím nepočítá ani v srpnu, když vyhlíží -2,3 %.
  • Ranní okénko - První hike ECB koncem července se stává pravděpodobnější
    PMI indexy nastíní, jak si v eurozóně vede výroba v prostředí sílících inflačních tlaků a komplikací v dodavatelských řetězcích. Údaje ze sektoru služeb naopak zhodnotí situaci v poptávce. Pro tuzemskou ekonomiku vyjdou PMI indexy sice až začátkem června, nicméně stav nálady v ekonomice odhalí konjunkturální průzkum od ČSÚ. Důležité údaje dorazí z Německa v čele s IFO indexem a strukturou HDP za Q1´22. V USA bude zveřejněn zápis z posledního měnověpolitického zasedání Fedu. Náhled do startu druhého čtvrtletí poskytnou objednávky dlouhodobé spotřeby a příjmy a výdaje domácností.
  • Ranní okénko - První odhad říjnového sentimentu
    Dnes budou zveřejněny finální výsledky PMI indikátorů v Německu, eurozóně a USA. Hodnota kompozitního indexu by měla ve všech třech případech setrvat v teritoriu expanze.
  • Ranní okénko - První pátek roku ve svižném tempu, pozornost míří k americkému trhu práce
    Pátek v poklidném tempu se tentokrát nekoná a ekonomický kalendář je až do pozdních odpoledních hodin zaplněný. Již před pár minutami ho odstartovalo Německo, kdy maloobchodní tržby za listopad dopadly v souladu s očekáváními (+1,1 % m/m). Překvapila ale statistika továrních objednávek. Namísto očekávaného 0,5% meziměsíčního poklesu přišel propad o více jak 5 %, a výsledek tak nahrává i slabšímu vývoji v českém průmyslu.
  • Ranní okénko - První zasedání v nové formaci, jak rozhodne ČNB o sazbách?
    PMI index pro tuzemský zpracovatelský sektor dnes ráno ukáže na další zhoršení situace. Trh počítá se ztrátou 1,5 bodu na úroveň 47,5. Následuje údaj o státním rozpočtu. Hlavní událost v českém ekonomickém kalendáři ale dorazí až ve čtvrtek, kdy zasedá ČNB. V nové sestavě by bankovní rada mohla rozhodnout o mírném zvýšení sazeb ve výši 25bb. Český kalendář uzavřou v pátek maloobchodní tržby, které pod tíhou vysokých spotřebitelských cen nemají moc prostoru pro pozitivní překvapení. Nápovědou v tomto směru je dnes ráno zveřejněný pokles tržeb v německém maloobchodu o 1,6 % meziměsíčně za červen. Z německé ekonomiky tento týden ještě dorazí statistika továrních objednávek a průmyslová výroba. V eurozóně ucelí ceny v průmyslu pohled na červencový vývoj cen. V USA bude zajímavý výsledek ISM indexu sledujícího ceny v průmyslu – od letošního března soustavně klesá, i když se stále nachází na nezvykle vysoké úrovni. Dále dorazí údaje o situaci v poptávce v tamním průmyslu. Hlavní zprávou bude páteční zveřejnění měsíční statistiky z trhu práce, nadále silné oblasti americké ekonomiky.
  • Ranní okénko - Přeceňuje trh růst amerických sazeb?
    Žádné velké překvapení ze včera zveřejněných zápisků Fedu nevykrystalizovalo a trhy po slabém úterý navázaly nemastnou středou. Dnes je přitom ekonomický kalendář prakticky prázdný a nové impulzy pro změnu směru se budou hledat jen složitě. Překvapit by teoreticky mohla některá z revizí. Dopoledne dorazí finální výsledek lednové inflace z eurozóny, kde během prvního flashe nebyla dostupná data za Německo. Vzhledem k o něco vyššímu výsledku, než který byl součástí odhadu, nelze vyloučit revizi až o několik desetin procentního bodu směrem vzhůru.
  • Ranní okénko - Předběžné odhady HDP za čtvrtý kvartál ukážou, že druhý lockdown byl méně ničivý, než ten první
    Z pohledu českých dat ekonomický kalendář nabídne pouze konjunkturální šetření ČSÚ. Hlavní událostí týdne budou předběžné výsledky HDP za čtvrtý kvartál některých evropských států (v čele s Německem, Francií a Španělskem) a také USA, kde navíc Fed rozhodne o nastavení úrokových sazeb.
  • Ranní okénko - Předstihové indikátory naznačí vývoj ekonomik pro nejbližší období
    V tomto týdnu očekáváme převážně předstihové indikátory z evropských ekonomik i USA. Jedná se o data za březen, která nastíní, jak disruptivní efekt má válka na Ukrajině na ekonomickou aktivitu. Dorazí indexy nákupních manažerů PMI, německý Ifo a český konjunkturální průzkum. Kromě ekonomických dat bude stěžejním tématem pokračování vyjednávání v konfliktu na Ukrajině.
  • Ranní okénko - Předstihové ukazatele dnes pod tíhou války, repo sazba v Česku může růst nad 5 %
    Po delší době dorazí zajímavější data i z Česka, a to hned po ránu v podobě konjukturálního průzkumu za březen. Půjde o první zevrubnější průzkum ohledně ekonomické důvěry po napadení Ukrajiny Ruskem. Očekávat lze pokles, otázkou zůstává jak výrazný. Předstihové ukazatele dorazí i ze zahraničí, předběžný březnový PMI dnes vyjde v Německu, eurozóně ale i v USA. Z Ameriky dorazí mimo jiné i týdenní data ohledně žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Pozornost bude směřovat i do Bruselu, kam dnes na summit přiletí americký prezident Joe Biden.
  • Ranní okénko - Předstihové ukazatele hlásí zpomalení ekonomiky ve druhém pololetí
    PMI indexy během června výrazněji poklesly, a to jak v eurozóně (včetně Německa), tak v USA. Ukazují, že ekonomika na konci druhého kvartálu ztrácí dynamiku a zapadají tak do našeho výhledu slábnoucího ekonomického výkonu ve druhé polovině roku a začátkem 2023. Stejný obrázek by měl dnes naskytnout i německý Ifo index. Zajímavý je i výsledek tuzemského konjunkturálního průzkumu, který prozatím indikoval vesměs pozitivní vývoj a nebyl tak v souznění s PMI.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader