Čtvrtek 28. březen 2024 22:12
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Budvaru stoupl zisk po zdanění o desetinu na 305 milionů Kč

12.07.2021 19:44  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Budějovický Budvar zvýšil loni zisk po zdanění o necelých deset procent na 305 milionů korun. Tržby z prodeje výrobků a služeb stouply o 0,4 procenta na 2,81 miliardy Kč, byly rekordní. Čistý obrat překročil druhým rokem po sobě tři miliardy korun. Ztráty v desítkách milionů Kč zaznamenal podnik kvůli gastro provozům, zavřeným při koronakrizi. Vyplývá to z výroční zprávy.

Výstav loni stoupl o 3,1 procenta na 1,73 milionu hektolitrů piva, což bylo nejvíc za 125 let existence pivovaru. "Rok 2020 hodnotíme jako úspěšný, a to i přes veškeré problémy způsobené zejména pandemií covidu-19. Pokračovali jsme v naší strategii, dosáhli jsme opět rekordního prodeje s jeho velmi dobrou projekcí do hospodářského výsledku. Úkoly a cíle vytyčené plánem a strategií rozvoje podniku jsme splnili a překročili," uvedl v závěru zprávy ředitel Budvaru Petr Dvořák.

Výše odpisů dosáhla loni 309 milionů korun. Provozní zisk klesl o 1,75 procenta na 332,1 milionu Kč. Zisk před zdaněním stoupl meziročně o 2,3 procenta na 371,9 milionu Kč.

Národní pivovar pokračoval loni v rozvojových investicích, které začaly v roce 2015. Loni investoval 410 milionů korun. "Pivovaru pomohly, kromě jiného, významnou měrou obstát v náročné situaci pandemie covid-19, kdy nově instalované kapacity umožnily uspokojit rostoucí poptávku zákazníků zejména po baleném pivu. Díky tomu byl pivovar schopen nahradit výpadky způsobené omezením provozu v restauracích a dosáhnout tak opětovně meziročního nárůstu jak objemu, tak i tržeb," uvedl podnik ve výroční zprávě.

Pivovar se 670 zaměstnanci prodal loni víc baleného piva a méně sudového. Vyšší poptávky po baleném pivu, zapříčiněné pandemií, využil Budvar zejména v Německu, kde meziročně zvýšil prodeje. V ČR mu podle výroční zprávy pomohlo k dobrým výsledkům i to, že začal prodávat balený hořký ležák Budvar 33.

Velkou měrou pomohl Budvaru k lepším výsledkům nárůst exportu, na výstavu se loni podílel ze 69 procent. "Vedle toho jsme však dosáhli i velmi dobrých výsledků na domácím trhu," uvedl pivovar. Loni vyvezl 1,19 milionu hektolitrů (hl), meziročně o téměř 40.000 hl víc.

Letos podnik investuje zhruba 500 milionů korun a plánuje růst výstavu o čtyři procenta, řekl ČTK již dříve Dvořák. Letos v březnu Budvar oznámil, že v polovině roku zdraží desetistupňové lahvové pivo podobně, jako od ledna zdražil o 3,7 až čtyři procenta jiné lahvové a plechovkové pivo. Letos v létě chtěl Budvar také zprovoznit další cylindro - kónické tanky.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Budou obyvatelům Japonska padat peníze z helikoptéry?
    Japonské volby do Horní sněmovny, které proběhly tento víkend, znamenaly výrazné vítězství provládní koalice. Díky tomu získal japonský premiér Šinzo Abé dvoutřetinovou většinu potřebnou pro jeho největší politickou ambici: reformu japonské pacifistické ústavy. I když je možné, že to bude mít závažné geopolitické dopady, finanční trhy se spíše věnovaly tomu, jak silná podpora Abého vlády i přes pokulhávající ekonomiku a nová deflační rizika může naznačovat možnost nových ekonomických politických opatření.
  • BUDOU SLABÉ ÚDAJE O EKONOMICE SPOJENÝCH STÁTŮ MÍT VLIV NA ROZHODNUTÍ FED?
    Zápis ze schůzky FED bude zveřejněn v 9 hodin GMT +3. QE3 škrty budou opět hlavním problémem. Připomeňme, že Federál...
  • BUDOU SLABÉ ÚDAJE O EKONOMICE SPOJENÝCH STÁTŮ MÍT VLIV NA ROZHODNUTÍ FED?
    Zápis ze schůzky FED bude zveřejněn v 9 hodin GMT +3. QE3 škrty budou opět hlavním problémem. Připomeňme, že Federá...
  • Budou Spojené státy 1. června skutečně v platební neschopnosti?
    V současné době je téma zvýšení dluhového limitu tématem číslo jedna nejen v USA, ale i ve světě, a to vzhledem k tomu, že případný bankrot USA by znamenal problémy pro světový finanční trh.
  • Budou statistiky z amerického trhu práce dalším do party špatných čísel?
    Skupinu nepříznivých makroekonomických čísel včera rozšířil americký ISM index ze sféry služeb, který výrazně zaostal za očekáváním. Jeho hodnota je nejnižší od srpna 2016, čímž zvýšil obavy mezi investory ohledně budoucího hospodářského vývoje americké ekonomiky. Uvidíme, co přinese dnešní ucelená statistika z tamního trhu práce. Výnosy státních dluhopisů však padají s ohledem na rostoucí očekávání, že americká centrální banka v tomto měsíci sníží opětovně úrokové sazby. Americký index S&P 500 tak v reakci na oznámená data skokově oslabil o více jak jedno procento. Nicméně i na špatných číslech si obchodníci najdou něco pozitivního. A to, že měnová politika v USA se bude dále uvolňovat, což působí jako živá voda na skomírající akciový trh. Ten tak otočil kormidlo zpět na sever a během hodiny index vymazal všechny ztráty a seanci uzavřel dokonce se ziskem 0,8 %. A navíc za podpory všech hlavních indexů. V tomto duchu těžko tedy odhadovat, zda impulsem pro další růst akcií budou dobrá data z dnešních statistik o trhu práce, nebo naopak ta špatná.
  • Budúcnosť EUR/USD
    Do veľkej miery sa dá súhlasiť s analýzou Goldman Sachs s názvom "Euro po stabilizačnom balíčku". Napriek tomu, že existujú silné riziká na politickej strane, súčasné negatívne tendencie nútia k racionálnemu rozhodovaniu aj tam. To by malo pomôcť znížiť riziká rozpadu eurozóny a naopak pokračovať smerom k väčšej centralizácií fiškálneho charakteru smerom do Bruselu tak, ako to už naznačila Európska komisia.
  • Buducnost stříbra? Hlavním tahounem jeho ceny budou solární panely, 5G sítě a elektromobily
    Stříbro, je jedním ze vzácných kovů, které má široké využití. Jeho hodnotu oceňují ve šperkařství, medicíně, ale také díky svým jedinečným vlastnostem nachází uplatnění v mnoha průmyslových odvětvích. Jeho budoucnost je díky novým technologiím na vzestupu. Solární panely, 5G sítě a elektromobily se bez něho neobejdou. Také mezi investory má tato komodita své jisté místo jako dlouhodobá investice, která si uchovává svoji hodnotu a jeho obliba stále roste. Jeho atraktivnosti jistě napomáhá i jeho dostupná cena a vysoká likvidita.
  • Budvar čeká rekordní tržby, chce výrazně zvětšit návštěvnické centrum
    Pivovar Budějovický Budvar očekává za letošní rok rekordní tržby. Přesáhnou tři miliardy Kč. Příští rok chce Budvar nainstalovat solární elektrárnu s výkonem dvou megawatt - peak (MWp). Budvar chce také zmodernizovat a zvětšit návštěvnické centrum, koncem roku vypíše architektonickou soutěž. S několika zahraničními pivovary včetně dánského Mikkelleru vaří český ležák, chce tak propagovat české pivo. ČTK to řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Loni měl Budvar tržby 3,03 miliardy Kč.
  • Budvar loni uvařil rekordních 1,86 milionu hl piva, čeká tržby přes 3 miliardy Kč
    Pivovar Budějovický Budvar uvařil loni rekordních 1,865 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,3 procenta víc. Za loňský rok čeká rekordní tržby přes tři miliardy korun. Letos za 60 milionů Kč rozšíří kapacitu varny, aby mohl výstav postupně zvýšit na 2,1 milionu hektolitrů. V roce 2026 chce začít modernizovat návštěvnické centrum i areál za stovky milionů. ČTK to řekl ředitel Budvaru Petr Dvořák. Pivovar koncem loňského roku zdražil od pěti do osmi procent, letos ceny zvyšovat nechce.
  • Budvaru loni klesl zisk před zdaněním o 39,5 pct na 255,8 milionu Kč
    Pivovaru Budějovický Budvar loni klesl zisk před zdaněním o 39,5 procenta na 255,8 milionu Kč. Tržby z prodeje výrobků a služeb klesly o necelá tři procenta na 3,03 miliardy. Vyplývá to z informací na webu firmy a srovnání s předloňskými výsledky. Zisk po zdanění klesl o 40 procent na 200,8 milionu, vyplývá z výroční zprávy pivovaru. Národní podnik se musel loni vyrovnat se zastavením dodávek do Ruska i dopady inflace.
  • Budvar zdraží pivo o desetinu. Pivovary zdražují výrazně i široce, kvůli drahým energiím, obalům i extrémně špatné úrodě chmelu
    Budějovický Budvar zdraží od 1. listopadu pivo v Česku průměrně o deset procent, tedy o jednu až dvě koruny na půllitr. Státní pivovar už své zdražení avizoval v létě. Není překvapivé ani z toho důvodu, že zdražují také další pivovary. A to v čele s lídrem trhu, největším tuzemským pivovarem, Plzeňským Prazdrojem. Ten od 1. října zdražil průměrně o osm procent.
  • Buffett a jeho myšlenky ve zprávě akcionářům
    „V sobotu Berkshire Hathaway Inc. rozeslala svým akcionářům zprávu, ve které se Warren Buffett vyjádřil zejména ke zpětným odkupům akcií, výkonu společnosti, a investiční filosofii Berkshire, “ říká analytik BHS Timur Barotov.
  • Buffetta tíží přebytek hotovosti. Jsou na obzoru další velké akvizice?
    Miliardář Warren Buffett se nedávno nechal slyšet, že když má jím založená Berkshire Hathaway v rezervách ví...
  • Buffett dál investuje do Applu, koupil dalších 75 milionů akcií
    Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta v prvním čtvrtletí koupila dalších 75 milionů akcií technologické firmy Apple. Buffett to řekl v rozhovoru s televizí CNBC. Berkshire tak nyní vlastní více než 240 milionů akcií Applu v hodnotě 42,5 miliardy dolarů (přes 900 miliard Kč).
  • Buffett: Dluhový strop je politickou zbraní hromadného ničení. USA si ale 237 let budovanou pověst nepokazí
    Spojené státy mají reputaci dlužníka platícího včas a čtvrtý nejbohatší muž planety nevěří, že politici dopustí poškoz...
  • Buffett má důvod k radosti: Moody?s čeká dobrý rok a bude skupovat akcie
    Moody?s, mimo jiné i druhá největší ratingová agentura světa, po 66% růstu čistého zisku v posledním kvartále roku 201...
  • Buffett: Ochota a schopnost Evropy překonat krizi mě od investic odrazuje. Amerika je zdravá se zásadní výjimkou - realit
    Legendární investor Warren Buffett dle svých slov každý den přemýšlí o výnosné i...
  • Buffettova firma ve čtvrtletí vydělala v přepočtu půl bilionu Kč
    Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta v letošním prvním čtvrtletí vydělala 21,66 miliardy dolarů (téměř půl bilionu Kč) po ztrátě 1,14 miliardy dolarů před rokem. Oznámila to firma.
  • Buffettova sázka na banky dále vychází: Wells Fargo zvýšila zisk již počtrnácté v řadě
    Největší poskytovatelka hypotečních úvěrů v USA, banka Wells Fargo, jejímž nejsilnějším akcionářem je Warren Buffett, ...
  • Buffett pustil peníze do „smrtící pasti“
    Časy se mění, a Warren Buffett nám to připomíná možná hlasitěji než kdokoli jiný. Slavný investor utratil přes miliardu dolarů za podíly ve čtyřech aeroliniích - které pro něj dosud byly investiční „smrtící pastí“.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani