Pátek 29. březen 2024 12:32
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster srovnani

Poslední červnový den vrátil pražskou burzu k poklesu

30.06.2021 17:26  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pražská burza neudržela své úterní zisky a vrátila se k poklesu z předchozích pěti dní. Index PX dnes oslabil o 0,82 procenta na 1152,85 bodu. Dolů ho táhly hlavně akcie Erste bank a Avastu. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Koruna dnes stagnovala vůči euru a oslabila k dolaru.

Z hlavních titulů pražské burzy zaznamenaly nejvýraznější pokles cenné papíry společnosti Photon Energy, zabývající se stavbou solárních elektráren. Jejich cena klesla o 18,26 procenta na 47 Kč za kus. "Akcie zamířily dolů minulý týden poté, co společnost oznámila, že plánuje prodat až 11,7 milionu existujících akcií kvalifikovaným investorům," uvedl makléř společnosti Wood & Company Lukáš Novotný. Photon Energy chce peníze z prodeje použít především na výstavbu nových projektů.

Výraznější dopad na index PX měl ale pokles hodnoty akcií bankovní skupiny Erste a technologické firmy Avast. Akcie Erste zlevnily o necelá dvě procenta na 791,60 koruny. Emise Avastu oslabila o 1,88 procenta na 146,05 koruny za akcii.

Hlubšímu poklesu burzovního indexu zabránily především cenné papíry polostátní energetické společnosti ČEZ a banky Moneta. Emise ČEZ zpevnila o 0,71 procenta na závěrečných 638 Kč. "Akcie tak pomalu dohánějí cenu elektřiny a emisních povolenek, vůči kterým akcie ČEZ v poslední době zaostávají," vysvětlil Novotný. Cenné papíry Monety zdražily o čtvrt procenta na 81,70 Kč.

Koruna se dnes kolem 17:00 obchodovala v kurzu 25,51 Kč/EUR a 21,51 Kč/USD. V porovnání s úterním podvečerem česká měna oslabila vůči dolaru o osm haléřů, zatímco ve vztahu k euru stagnovala. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Kurz české měny:


Předchozí závěr

Dnes kolem 17:00

Kč/EUR

25,51

25,51

Kč/USD

21,43

21,51

Zdroj: Patria Online

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Poslanci dnes zřejmě definitivně schválí daňový balíček, a tedy i další obrovské zadlužení. Snížení daní by však mělo usnadnit zotavení české ekonomiky v příštích dvou letech
    Poslanecká sněmovna dnes rozhodne o konečné podobě vládního daňového balíčku, přičemž prezident Miloš Zeman uvedl, že jej vetovat nebude. Poté, co balíček v listopadu Sněmovna schválila zejména díky hlasům poslanců hnutí ANO a ODS, dočkal se poměrně mírného přepracování v Senátu. Senát zejména prosadil snížení sumy, o kterou se má navýšit základní sleva na dani na poplatníka. Zatímco ze Sněmovny šel do Senátu návrh na zvýšení této slevy z nynějších 24 840 korun na 34 125 korun, senátní návrh počítá jen s navýšením na 27 840 korun. To ve výsledku znamená, že zaměstnanci si stále výrazně polepší, ale přece jenom o něco méně, než pokud by prošla původní, sněmovní verze balíčku.
  • Poslanci se dnes budou přetahovat o miliardy z obří rozpočtové rezervy, ve hře budou důchody ženám, památky a místní silnice či odměny zaměstnancům dětských domovů
    Poslanci by dnes měli definitivně schvalovat historicky nejvyšší schodek státního rozpočtu. V rámci druhého čtení minulý týden navrhli změny za více než 165 miliard korun. Řada z tří desítek návrhů se točí kolem takzvané vládní rozpočtové rezervy.
  • Posledná noha rastu USD
    Zdá sa, že rast USD je v konečnej fáze. Podkopať by ho mohol rovnaký faktor, ktorý sužuje Európu a Japonsko – dezinflácia (znižovanie sa inflácie)...
  • Posledná šanca OPECu
    Máme tu „historickú“ dohodu OPECu a ostatných producentov ropy znížiť jej produkciu o 3,4%. Trh sa po večných sklamaniach ohľadom neschopnosti krajín OPECu dohodnúť sa teší, a ropa rastie o 14% k cene $52. Avšak táto radosť môže byť predčasná. OPEC mohol dostať poslednú šancu. Ak ju nevyužije, zomrie.
  • Posledné šetrenie pre Grékov?
    Môj dnešný komentár pre Hospodárske Noviny   Gréci poľavili tlaku veriteľov a parlament schválil nové konsolidačn...
  • Posledné výsledky nie sú žiadnym prekvapením
    Biden vedie v Ohiu a Severnej Karolíne. V Texase zostáva Bidenova výhoda skromná. FOX navyše predpovedá, že Biden vyhrá v Colorade.
  • Poslední bašta levných peněz se drolí, BoJ povolí vyšší výnosy
    Inflační vlna postupně donutila k utažení politiky všechny centrální banky vyspělého světa, až na tu japonskou. Dokonce i Švýcarsko vytáhlo sazby z hlubokého záporu a v prosinci je zvedalo stejným tempem jako ostatní (+50 bps), takže Japonsko zůstalo opravdu poslední baštou levných peněz a čekalo se, jak dlouho vydrží. 
  • Poslední březnová seance na rostoucí vlně
    Americké akciové indexy včera shodně posílily o třetinu procenta. V rámci indexu S&P 500 se nejvíce dařilo těžařům a zpracovatelům komodit, jejichž akcie si polepšily o téměř jedno procento. S 0,8% růstem je následovaly finanční tituly a bronz si odnesly průmyslové podniky, jejichž hodnota vzrostla o tři čtvrtě procenta.
  • Poslední část potrubí plynovodu Nord Stream 2 je svařena
    Poslední část potrubí plynovodu Nord Stream 2 je svařena. Teď poputuje na dno Baltského moře v jeho německé části a propojí se se zbytkem přepravní soustavy. Oznámilo to dnes konsorcium Nord Stream AG, které projekt buduje. Očekává se, že ruská plynárenská společnost Gazprom začne touto cestou dodávat plyn do Německa v říjnu.
  • Poslední červencovou seanci uzavřela pražská burza se ztrátou
    Pražská burza nedokázala navázat na svůj pondělní vzestup a index PX dnes oslabil o 0,23 procenta na 1092,34 bodu. Dolů ho táhly především emise Moneta Money Bank a společnosti ČEZ. Opačným směrem na index působily akcie Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Poslední den zkráceného předvánočního týdne zakončila pražská burza v plusu
    Pražská burza dnes počtvrté v řadě posílila. Index PX zpevnil o 0,2 procenta na 1425,26 bodu. Dařilo se většině hlavních emisí v čele s ČEZ. Výraznějšímu růstu indexu bránila hlavně Moneta. Vyplývá to z údajů na webu burzy.
  • Poslední dubnová aukce potvrdila masivní nárůst poptávky po státních dluhopisech
    Ministerstvo financí v dnešní aukci státních dluhopisů získalo dalších 13,2 mld. Kč, zatímco poptávka byla téměř čtyřnásobná. Poslední dubnová aukce potvrdila po spíše průměrných březnových výsledcích obrat trendu a opětovný nárůst zájmu investorů. Ten vidíme od domácích i zahraničních subjektů. Hlavními kupujícími jsou však domácí banky, které vzhledem k nárůstu úspor domácností, resp. depozit, hledají příležitosti, kam uložit přebytečné rezervy. Nejvyšší poptávka byla jednoznačně po dnes nově představeném dluhopisů s pohyblivým úročením se splatností deset let. Vzhledem k blížícímu se zvyšování úrokových sazeb ČNB a výhodnějším daňovým pravidlům pro nové dluhopisy to však není překvapením. Vysoký zájem byl ale i o klasické dluhopisy s fixním úročením se splatností sedm a dvanáct let. Ty se prodaly s průměrným výnosem 1,62 %, resp. 1,88 %.
  • Poslední dubnová seance zřejmě skončí v červeném, Praha ale míří nahoru
    Evropské akcie poslední dubnovou seanci zamířily do červeného. Index Stoxx 600 ztrácí zhruba čtvrt procenta. Nejméně se daří informačním technologiím, jejichž akcie odepisují 0,9 %. Naopak za jednoznačným vítězstvím míří energetické tituly, které si připisují jedno procento v reakci na zprávy, že země OPEC by mohly prodloužit omezení dodávek ropy na trhy až do konce letošního roku. S mínusem otevřely i burzy v zámoří. Index S&P 500 umazává 0,2 %, technologický Nasdaq dokonce 0,6 % po neuspokojivých výsledcích Alphabetu, jehož akcie otevřely 7,5% propadem.
  • Poslední holubičí intervence Fedu napovídá, že k růstu úroků v září nedojde
    Současný stav ekonomiky neposkytuje přesvědčivé důvody k preventivnímu utažení měnové politiky, říká na poslední chvíli před zářijovým zasedáním Fedu členka jeho úzkého vedení L. Brainardová. A má recht, dodává nobelista a hlavní obhájce současné hospodářské politiky americké vlády Paul Krugman v liberálně-levicovém New York Times. To vše jen pár hodin poté co si republikánský kandidát Donald Trump kopne do Fedu, když řekne, že dělá to, co chce (prezident) Obama. Tedy jestli se americká centrální banka nechtěla stát součástí předvolební kampaně v USA, tak se jí to zjevně nepovedlo.
  • Poslední hřebík do rakve: Kuroda pohřbil jen
    Jen nadále zažívá nejdramatičtější pád od roku 1998. Ve čtvrtek večer se JPY vůči dolaru propadl na téměř 147. Na nové minimum ho dostal holubičí projev šéfa BOJ.
  • POSLEDNÍ HŘEBÍK DO RAKVE 🛑 RECESE JE TADY | Zvažte delší horizont nebo hotovost | Tabákové akcie 🚬
    Týdenní videokomentář: akcie, indexy, Forex, komodity a kryptoměny.
  • Poslední kolo jednání nevedlo k ničemu
    Jednání mezi Bílým domem a Kongresem o limitu dluhu pokračují, protože se obě strany snaží dosáhnout dohody, která vyhovuje jak americkému prezidentovi Joe Bidenovi, tak předsedovi Sněmovny reprezentantů Kevinu McCarthymu. V posledním kole diskusí se však členům nepodařilo uzavřít dohodu, což není překvapivé. Ostatně rychlé řešení problémů neexistuje a mnoho ekonomů čeká na řešení "na poslední chvíli".
  • Poslední letošní aukce státních dluhopisů potvrdila přetrvávající zájem investorů
    V letošní poslední aukci státních dluhopisů Ministerstvo financí získalo 5 mld. Kč v souladu s předem zveřejněným plánem. Investoři již tradičně poptávali výrazně vyšší objem 16,8 mld. Kč. Vysoká poptávka byla umocněna i velmi nízkou nabídkou státních dluhopisů v posledních dvou měsících a zrušenou aukcí ze začátku prosince. Navíc nedávno nabyl splatnosti státní dluhopis v objemu 25 mld. Kč, jehož investorům mohla dnešní aukce nabídnout novou investici. Podle našich očekávání byl větší zájem o dluhopis s kratší splatností devět let, v jehož případě investoři požadovali čtyřnásobek nabízeného objemu. Ten byl prodán s výnosem 1,17 %. Více než dvojnásobný zájem ale byl i o dluhopis se splatností dvacet let s výnosem 1,57 %. Finanční trhy tak v závěru roku potvrdily vysoký zájem o český dluh. K tomu přispívá i aktuální zlevňování českých dluhopisů, resp. nárůst jejich výnosů a jejich atraktivity, způsobený vidinou rychlejšího zvyšování úrokových sazeb ČNB.
  • Poslední listopadový den zamířila pražská burza vzhůru
    Pražská burza dnes posilovala. Index PX vzrostl o 0,59 procenta na 1059,27 bodu. Vzhůru ho táhly hlavně akcie O2, ČEZ a rakouské finanční tituly. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Poslední obchodní den s akciemi CME na BCPP
    Vzhledem k tomu, že CME a PPF dostaly od Evropské komise zelenou k dokončení vzájemné fúze, rozhodla Pražská burza o pozastavení obchodování s emisí CME. Obchodování s akciemi CME bude pozastaveno od pátku 9. 10. 2020 (pokud nedojde k posunutí dokončení fúze). To znamená, že poslední obchodní den s akciemi CME je právě dnes 8. 10. 2020.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new