Pátek 29. březen 2024 17:00
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Akcie i eurodolar opatrně rostou před bohatým přídělem dat

15.06.2021 10:52  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Poté, co včera zabral v zámoří Nasdaq , se dnes v úvodu vydaly také evropské akciové trhy. Na pozitivní strunu zahrálo třeba řešení sporu Boeing-Airbus, ke kterému dnes dospěli zástupci EU a USA, ale i tak akciím záhy dochází dech. Itálie se Španělskem se už ponořily do červeného, CAC 40 nebo FTSE 100 hájí skromné zisky, zatímco DAX si drží stále slušných 0,6 pct.

Dluhopisové výnosy opět mění směr a tentokrát míří lehce dolů. Volatilitu mohou odpoledne podnítit nová data, ale jejich případný efekt by měl velmi rychle vyprchat při soustředění na zítřejší informace z Fedu. Stejně tak i další zprávy mají šanci ovlivňovat dění jen krátce.

Nová data by měla odhalit, že americký průmysl kráčí dál kupředu slušným tempem při nárůstu využití kapacit, jakkoli tento údaj může být zkreslen problémy s výrobními zdroji. Maloobchodní tržby zůstávají dosti rozkolísanou statistikou, přičemž za květen by na jádrové úrovni měly zhruba stagnovat po předchozím poklesu. Ačkoli na trzích podle nás začal opadat optimismus o ekonomickém oživení, stagnace či horší výkon maloobchodu by trhy asi podpořil díky posílení sázek na podpůrný Fed. PPI naznačí sílu nákladových cenových tlaků. Ty zůstanou poměrně silné, meziroční změny půjdou nahoru. Tato statistika však nevyvolá velkou tržní reakci, neboť vychází až po spotřebitelské inflaci, která navíc ukázala, že se rychlejšího růstu cen investoři nebojí. Důvodem je, že se nečeká dopad na politiku Fedu.

Eurodolar dnes dopoledne pokračuje v pomalém zvedání na 1,2135, menší zisky si připisují zlato nebo ropa. Koruna zůstává zhruba na svém i po dalším komentáři z ČNB. Zatímco Tomáš Holub dává přednost zvýšení sazeb už v červnu, Oldřich Dědek má za rozumnější nechat sazby v červnu ještě stabilní. Další bankéři se ještě přímo pro konkrétní termín nevyslovili, takže jak červen, tak srpen zůstávají reálnou možností.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 10:51 SEČ:
Střední Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CZK/EUR25.44480.106025.455425.4047
CZK/USD20.9690-0.009520.994020.9280
HUF/EUR350.74780.1606350.8523349.7800
PLN/EUR4.52760.27514.52964.5080
Asiekurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CNY/EUR7.7683-0.58757.77717.7523
JPY/EUR133.60460.1474133.6952133.3443
JPY/USD110.09400.1009110.1240109.9880
USA, Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
GBP/EUR0.86090.23990.86110.8583
CHF/EUR1.0889-0.14331.09131.0887
NOK/EUR10.08860.059710.099010.0706
SEK/EUR10.0783-0.188410.108410.0744
USD/EUR1.21330.10071.21471.2114
Ostatníkurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
AUD/USD1.30040.31211.30041.2958
CAD/USD1.21640.16101.21651.2130
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny

 

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie i dluhopisy jsou drahé
    Pro posouzení relativní atraktivnosti akcií vůči dluhopisům používáme indikátor EB faktor. Ten je definován jako rozdíl mezi převrácenou hodnotou globálního akciového P/E a průměrného globálního dluhopisového výnosu do doby splatnosti. Tento indikátor tedy indikuje aktuální výnosovou prémii globálního akciového trhu nad globálním dluhopisovým trhem. Čím vyšší hodnota tohoto indikátoru, tím jsou akcie na relativní bázi vůči dluhopisům atraktivnější. A naopak, čím nižší hodnota tohoto indikátoru, tím jsou akcie na relativní bázi vůči dluhopisům méně atraktivní.
  • Akcie i dluhopisy obrátily dolů a data je v tom podpořila
    Obchodování v Evropě dnes nemělo jasný směr, dokud se do hry nevložila Amerika. Ta sice otevírala v plusu, ale velmi rychle zisky odevzdala a ponořila se do červeného. Krátce po začátku ji v negativním směru podpořila i nová makrodata.
  • Akcie i dluhopisy opatrně rostou. Místo slabších dat se dál řeší G20
    Zprvu pozitivní nálada na hlavních trzích během dopoledne poněkud ochabla, ale stále se dá říct, že převažuje. V Evropě se daří růst německým nebo italským akciím, v USA sledujeme růst tažený bankami, zdravotnictvím a technologiemi. Na zlatě zřejmě probíhá výběr zisků, který stlačil jeho cenu po posledním výrazném růstu. Dluhopisové výnosy ale začaly klesat, což by mělo zlatu vyhovovat. Navíc tento vývoj naznačuje, že sentiment vůči riziku zůstává křehký.
  • Akcie i dluhopisy postrádají směr, ropa mazala libyjské zisky
    Svátek v USA logicky ubírá na odpolední obchodní aktivitě. Nová data ani firemní výsledky do hry nevstupují a trhy se nenechaly vyvést z míry ani novou prognózou MMF. Ta je mírně pesimističtější ohledně globálního růstu než ta předchozí; hlavním důvodem je Indie, ale MMF lehce ubíral také USA i přes úspěchy v jednání s Čínou. Ameriku bude méně podporovat vyčerpávající se stimul ze strany měnové politiky a snížení daní. Naproti tomu Čína má díky dohodě trochu přidat na tempu, přestože jádro sporu stále zůstává nedořešené.
  • Akcie i dluhopisy rostou, začalo se sázet na mírnější Fed
    Včerejšek Americe nevyšel, ale dnes si trhy snaží spravit chuť. Slušně rostou jak evropské akciové indexy, tak americké futures. DAX roste o 1,2 pct a patří v Evropě k těm slabším, futures pak naznačují pro S&P 500 v úvodu růst o 0,9 pct. A nejen to, výrazně se dnes daří dluhopisům, přičemž výnosy na 10Y splatnosti klesají v USA i Evropě zhruba o 10 bazických bodů.
  • Akcie i dluhopisy sázejí na měnovou podporu po personálních změnách v bankách
    Středeční obchodování sice znamenalo pro asijské akcie pokles, ale Evropa se naopak po otevření sune zhruba o půl procenta do zeleného. Vedle akcií se daří také dluhopisům, jejichž výnosy klesají na jádrových trzích asi o 2 body, a ještě větší pokles sledujeme na periferních trzích. Zlato se spolu s tím posouvá citelně vzhůru asi o 1,4 procenta.
  • Akcie i dluhopisy se bojí dobrých dat. Pošlou je dál dolů?
    Politika Fedu zůstává středobodem obchodování na hlavních finančních trzích i během pátku. Očekávání agresivnějšího přístupu centrální banky tlačí dolů ceny dluhopisů i akcií a klíčovou otázkou pro závěr týdne je, zda americká data tento trend ještě dál podpoří. Čekají se totiž důležité statistiky z trhu práce.
  • Akcie i dluhopisy se těší na nižší sazby ECB. Euro tolik nadšené není
    Přestože i dnes máme na programu dlouhou řádku důležitých firemních výsledků, je jasné, co bude událostí číslo jedna. Od měnového zasedání ECB si finanční trhy jasně slibují snížení úrokových sazeb pravděpodobně doplněné i o nové QE. Otázkou je pouze rozsah a načasování, kdy nové kroky přijdou.
  • Akcie i dluhopisy se vymykají normálu
    Růst ekonomik a fakt, že se v současné době firmám daří, nahrává zvyšování cen akcií. I přes únorový propad jsou akciové indexy opravdu blízko svých rekordních hodnot, které loni párkrát posunuly výš.
  • Akcie i dluhopisy zůstávají pod tlakem měnové politiky
    Dnes dopoledne vyšly o něco horší britské maloobchodní tržby, naopak indexy PMI za eurozónu dopadly překvapivě dobře. Naznačují, že průmysl i služby v prosinci zmírnily svůj pokles, přestože se čekalo udržení tempa směrem dolů. Oli Rehn z ECB zopakoval, že trh nedostatečně zahrnuje do cen předpokládaný vrchol sazeb. Po sérii informací z centrálních bank však nové zprávy nepoutají příliš pozornosti a do konce roku už žádný další podstatné statistiky nejsou na programu. 
  • Akcie i euro se přes víkend zklidnily, ale zisky drží
    Páteční jízda dopřála pěkné zisky akciím, dluhopisům i euru. V pondělí tato vlna na většině trhů opadla a DAX , CAC 40 nebo FTSE 100 jsou na tom ráno pouze smíšeně. Další menší zisky indikují futures pro Ameriku. Třeba nizozemský AEX ale stoupá rychle dál (+0,9 pct). Na dluhopisech vidíme korekci pátečního pohybu, když výnosy stoupají. V zámoří je to však jen o pár bodů a třeba ani německých 6 bps nevrací výnosy zpátky tam, kde byly. Eurodolar zůstává u 1,0670. Koruna se dál drží kolem 24,00 za euro. 
  • Akcie i euro v pohodě brání zisky ze začátku týdne, horší výsledky amerického HDP trh zatím příliš neřeší
    Páteční seance je na trzích zatím hlavně o nově příchozím makru, které postupně přichází z Evropy i z USA. Data však z...
  • Akcie i euro vracejí část zisků z minulého týdne
    Ještě dnes ráno před otevřením Evropy to vypadalo na trzích na pohodové obchodování, ale obchodníci zdá se změnili názor. Evropské akcie se krátce před polednem začaly propadat a navzdory nadějnému startu se vrací znovu do červených čísel. Ztráty však nejsou nijak velké a v případě většiny evropských indexů se vejdou do jednoho procenta. Důležité supporty navíc drží a v případě německého DAXu se zatím zdá, že je low z minulého týdne pro další snahu medvědů dostatečně velkou překážkou.
  • Akcie i komodity své včerejší pozice drží, trhy našly svou rovnováhu a čekají na nový impuls
    Středeční seance probíhá na evropských trzích v klidu a bez větší volatility. Zobchodované objemy jsou sice nadprůměrn...
  • Akcie i měny korigují část dřívějších ztrát, evropské výnosy naopak dál klesají
    Úterní obchodní seance se zatím na trzích nese v duchu stabilizace. Všechny evropské indexy rostou a korekcí ztrát z minulého týdne si prochází i většina ostatcích rizikových aktiv. I dnes přitom probíhá obchodování na vysoce nadprůměrných objemech, které jsou v případě evropských indexů přibližně polovinu nad třicetidenním průměrem. Nálada na trzích je sice stále nervózní a téma brexitu s námi ještě nějakou dobu zůstane, úterní seance je ale prvním signálem, že by volatilita mohla začít klesat a situace by se mohla brzy stabilizovat. Po hlubokém pádu z minulých dvou seancí si dnes akcie v Německu připisují růst o více než tři procenta a mezi třemi až pěti procenty roste také zbytek Evropy. Německý DAX se vrací nad hranici 9 500 euro, což jej dostává zpět na úrovně, které naposledy atakoval v polovině tohoto měsíce.
  • Akcie i měny přešlapují na místě a vyčkávají na ECB a NFP
    Po včerejším pádu se dnes akciové indexy opět stabilizují. Volatilita tak částečně polevila, ale napětí na trzích zůst...
  • Akcie i měny přešlapují na místě, konsolidace na většině aktiv pokračuje
    Čtvrteční seance zatím žádné větší měny na finanční trhy nepřinesla a většina obchodníků i nadále vyčkává. Po včerejší konsolidaci tak stabilní situace panuje na akciovém trhu také dnes, když si většina indexů v Evropě své pozice drží a jen lehce v červených číslech by pak podle futures měly zahájit obchodování také indexy v USA. Objemy přitom nejsou malé a například v Evropě jsou ve většině případů mírně nad dlouhodobým průměrem.
  • Akcie i měny si své pozice drží a vyčkávají na zítřejší NFP
    Čtvrteční seance zatím na akciových trzích probíhá v klidu na lehce podprůměrných objemech. Většina evropských indexů ...
  • Akcie Immersion Corp po zveřejnění kvartálního reportu rostou 📈
    Malá technologická společnost Immersion (IMMR.US), která působí na trhu s haptickými technologiemi a má významnou duševní hodnotu v podobě udělených patentů, se dnes s trhem podělila o překvapivě dobré výsledky za třetí čtvrtletí letošního roku. Akcie vzrostly o téměř 15 %:
  • Akcie: Index DJIA ukončil desetidenní vítěznou sérii
    Americké akcie zaznamenaly další týden růstu, při kterém překonaly nová maxima. Patřil k nim hlavní Dow Jonesův index, který ukončil nejdelší vítěznou sérii od roku 1996. Rekordní úrovně posunul index Rusell 2000 i S&P MidCap 400. Širšímu indexu S&P 500 scházely dva body k tomu, aby překonal rekordní uzavírku 1 565,15 bodů a dvanáct bodů k intradennímu rekordnímu vrcholu 1 576,09 bodů. Sentiment je stále na straně býků, přestože jsou trhy v některých případech technicky překoupené.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader