Čtvrtek 28. březen 2024 14:35
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Ranní komentář: VIX pod 16b., trhy zůstávají v dobrém rozpoložení i díky nižším výnosům

14.06.2021 07:34  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Akciové indexy za sebou mají další úspěšný týden. K vysokým valuacím, které se podařilo ještě navýšit, přispěl další pád rizikových přirážek, v kombinaci s klesajícími dluhopisovými výnosy, které zamířily níže navzdory dalšímu prudkému růstu americké inflace. Trh však zdá se věří Fedu, že je inflace jen dočasný fenomén a je ochoten ji i nadále velkoryse přehlížet.

Na FX se v minulém týdnu dařilo hlavně americkému dolaru, který zpevňoval na většině měnových párů, což zrovna nevyhovovalo obchodníkům na zlatě, které zamířilo zpět pod hranici 1 900 dolarů za unci. V solidním růstu naopak pokračuje ropa a přes víkend začal znovu růst také bitcoin.

V novém týdnu nás čeká opět několik zajímavých fundamentů. Zvědaví budeme ale především na středeční seanci, která přinese zasedání americké centrální banky.

Dnešní fundamenty:

  • 08:30 Tempo růstu PPI ve Švýcarsku (malý dopad)
  • 11:00 Průmyslová produkce eurozóny (malý dopad)
  • 15:00 Za Bank of England promluví guvernér Bailey (střední dopad)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ranní komentář: Valuace na akciích navzdory rizikům zůstávají zvýšené, slabší makro z Číny
    Akciové trhy za sebou mají úspěšný týden, a to navzdory pokračujícímu růstu dluhopisových výnosů a rizikům pro další vývoj světové ekonomiky, jako jsou rostoucí inflace, problémy s dodavatelskými řetězci, nebo zpomalující Čína. Akciím v minulém týdnu hodně pomohla začínající výsledková sezóna a americké indexy dokázaly týden zakončit výše o 1.8 %, zatímco v Evropě rostly indexy i o více než 2 %.
  • Ranní komentář: Velké techy drží indexy nad vodou a další špatné zprávy ze sektoru komerčních nemovitostí
    Akciové trhy včera opět mírně klesaly. Ztráty by byly větší nebýt velkých technologických společností, které v poslední době začaly opět růst. Nálada na trzích je ale stabilizovaná a investoři dál čekají na nové impulsy, které by dění na trzích trochu rozpohybovaly. Korekcí si včera procházel hlavně sektor nemovitostí, který je zasažen zhoršující se situací v segmentu kancelářských budov.
  • Ranní komentář: Velké techy výjimečně zaostávají, méně lidí v Disney Worldu a další real estate okénko
    Americké indexy včera mírně rostly. Zisky by byly vyšší, nebýt velkých technologických společností, které ale zbytek trhu táhly dolů. Apple, Microsoft, Amazon i Google, včera ztrácely, zatímco si zbytek trhu připisoval solidní zisky a třeba Russell 2000 rostl o 1.7 %. Nálada na trzích zůstává klidná a mírně optimistická, což příliš nepomáhá americkému dolaru, který slábne na většině měnových párů.
  • Ranní komentář: Většina trhů nadále přešlapuje na místě, dnes v centru dění hlavně korporátní Amerika
    Pondělní seance se na finančních trzích nesla v lehce nervózním duchu. Evropské indexy zamířily do červených čísel a pod tlakem byly ze začátku americké seance také indexy v USA. Ty nakonec ale dokázaly růst a tak například S&P 500 přidal 0.36 %, zatímco Nasdaq rostl o 0.69 %. Pondělní seance byla na nová data chudá, a proto zaujaly snad pouze zprávy z amerického Senátu, kde tamní šéf demokratů Chuck Schumer uvedl, že by měl být nový Bidenův fiskální balíček schválen až někdy v polovině března.
  • Ranní komentář: Většina trhů stabilní na nízkých objemech, dnes minutes ze zasedání Fedu
    Úterní seance na finanční trhy žádné větší změny nepřinesla a většina finančních aktiv si své pozice podržela. Příjemným překvapením byl především americký JOLTS report z pracovního trhu, který vyslal další signál o tom, že se situace na trhu práce v USA i nadále rapidně zlepšuje, když se celkový počet nabízených pracovních pozic dostal zpět nad 7 mil. Americké desetileté výnosy zůstávají těsně pod hranicí 1.7 %, na FX dál mírně ztrácí USD na páru s eurem a drahé kovy i ropa jen nepatrně rostou.
  • Ranní komentář: V Evropě pokračuje pád cen elektřiny. Lepší americké makro US indexům moc nepomáhá
    Evropské i americké akcie se včera znovu propadaly. Ke korekci paradoxně pomohlo lepší makro z USA, které dává větší flexibilitu americké centrální bance pro případné zvyšování sazeb. Americké výnosy včera znovu rostly a u dvouletých splatností zůstávají nad hranicí 3.4 %.
  • Ranní komentář: Vidina obchodní dohody mezi USA a Čínou pomohla akciím i CNY
    Finanční trhy za sebou mají další úspěšnou seanci, na kterou dnes pravděpodobně navážou díky zprávám o telefonickém rozhovoru mezi americkým a čínským prezidentem, po kterém americký prezident požádal svůj kabinet o to, aby sepsal návrh obchodní dohody mezi USA a Čínou. Naděje, že jedno z klíčových letošních rizik může brzy zmizet ze scény, tak dnes ráno pomohla k výraznému růstu jak asijským akciím, tak čínské měně, která začala na páru s dolarem prudce zpevňovat. Návrat rizikového apetitu včera dostal pod tlak dolar na většině měnových párů a jeho další vývoj dnes mají v rukou americká data z pracovního trhu. Trh přitom bude velmi zajímat hlavně to, jak rychle v minulém měsíci rostla mzdová inflace.
  • Ranní komentář: Vidina soft landingu a vyšší sazby dostávají indexy pod mírný tlak
    Akciové trhy v minulém týdnu byly pod mírným tlakem. Částečně k němu přispíval pokračující růst výnosů a spekulace na soft landing, který způsobí, že sazby možná zůstanou na vyšších úrovních delší dobu. Korporátní amerika mezitím pokračuje v reportování výsledků, které jsou zatím poměrně slušné. I tak jsou ale některé akcie pod tlakem. Například Apple v pátek ztratil v reakci na svá čísla téměř 5 % a částečně tak korigoval vysoké letošní zisky. V novém týdnu nás čeká další vlna korporátních výsledků a pozor si budou muset dát obchodníci také například na výsledky americké inflace.
  • Ranní komentář: VIX klesl až na 12b. SP500 se díky tomu vrací nad 2 900 USD
    Minulý týden se na finančních trzích nesl v poklidné atmosféře, která pomohla americkému indexu S&P500 k mírnému růstu a také k překonání hranice 2 900 dolarů. Svůj díl na tomto růstu měl hlavně další pád rizikových přirážek, díky kterému se implikovaná volatilita v podobě VIX indexu dostala zpět na 12b. Nálada na trzích proto zůstává pozitivní, a pokud vydrží, prostor k dalším mírným ziskům na rizikových aktivech zůstane otevřený.
  • Ranní komentář: VIX pod 12b., nálada na trzích zatím bez známky větších starostí
    Máme za sebou klidný týden, který dostal akciové indexy znovu do zelených čísel a díky němuž se S&P 500 znovu pokusil o útok na nové historické maximum. Dobré náladě na trzích výrazně napomáhá hlavně nízká úroveň rizikových přirážek, která se drží na nízkých úrovních i navzdory četným politickým rizikům. Na ty si trh ale zdá se začal zvykat. Nový týden bude na důležité fundamenty opět spíše chudší a vedle pár zajímavých výsledků HDP (USA, Kanada) a CPI (eurozóna) nás toho zase až tolik nečeká. Počítáme proto s podobným průběhem jako v minulém týdnu, když jediným rušivým elementem zůstává i nadále Donald Trump a s ním spojená politická rizika.
  • Ranní komentář: VIX pod 17b, americké desetileté výnosy pod 1.6 %. Trhy zatím bez známky stresu
    Máme za sebou klidný týden, který přinesl návrat amerických desetiletých výnosů pod hranici 1.6 % a pád rizikových přirážek, jenž pomohl hlavně akciím a dalším rizikovějším aktivům. Americký S&P 500 tak v minulém týdnu přidal 1.16 % a Nasdaq rostl o 2.06 %. Většina měn si své pozice držela, zatímco na komoditním trhu se dařilo ropě a zlatu, které se vyhouplo nad hranici 1 900 dolarů za unci.
  • Ranní komentář: VIX pod 18b., akcie si drží vysoké valuace. Ropa WTI klesá pod 76 USD
    Akciové trhy si v minulém týdnu své vysoké valuace dokázaly podržet. Nálada na trzích zůstává pozitivní, a to jak díky solidním korporátním výsledkům a novému makru, tak díky stále nízkým dluhopisovým výnosům, které u desetiletých splatností v USA zůstávají pod 1.6 %.
  • Ranní komentář: VIX se vrací pod hranici 12b., dnes britský maloobchod
    Včerejší seance přinesla zajímavé zprávy hlavně pro britskou libru, které kvůli pokračujícímu vyjednávání o brexitu nakonec nepomohly ani jinak velmi slušné výsledky inflace. Na většině finančních aktiv ale jinak panoval klid, za který vděčíme hlavně nízké úrovni rizikových přirážek, která je důkazem aktuální pohody na finančních trzích. Ty blahosklonně přehlížejí i aktuální politická rizika a čekají dále na nějaký nový a zajímavější stimul. Dnes se ale s největší pravděpodobností dočkají opět především nového makra, z něhož by měly být nejzajímavější výsledky britských maloobchodních prodejů.
  • Ranní komentář: Volaitlita na oblíbených spekulativních aktivech narůstá. GBP silnější na všech párech
    Finanční trhy za sebou mají volatilní seanci. Akciové indexy dopoledne zamířily do červených čísel a vysoké ztráty si připisovaly ještě krátce po otevření Ameriky. Buy the dip mentalita však začala brzy opět úřadovat a index většinu svých dřívějších ztrát rychle umazaly. Pomohl k tomu pravděpodobně i odpolední komentář J. Powella, který uvedl, že Fed je ještě stále velmi vzdálen jakémukoli utahování měnové politiky.
  • Ranní komentář: Volatilita na oblíbených spekulativních aktivech narůstá. GBP silnější na všech párech
    Finanční trhy za sebou mají volatilní seanci. Akciové indexy dopoledne zamířily do červených čísel a vysoké ztráty si připisovaly ještě krátce po otevření Ameriky. Buy the dip mentalita však začala brzy opět úřadovat a index většinu svých dřívějších ztrát rychle umazaly. Pomohl k tomu pravděpodobně i odpolední komentář J. Powella, který uvedl, že Fed je ještě stále velmi vzdálen jakémukoli utahování měnové politiky.
  • Ranní komentář: Volatilita na trzích mírně klesá, politická rizika ale zůstávají v centru dění
    Úterní seance se na trzích nesla v poklidném duchu, k čemuž pomohla i absence nového makra a dalších politických komentářů na téma americko-čínské obchodní války. Indexy v USA sice mírně ztrácely, volatilita však klesla a většina dalších aktiv si své pozice podržela. Dnešek by měl být na trzích podobným dnem, vzhledem k tomu, že je makrokalendář na nové fundamenty znovu velmi chudý. Politické napětí je ale i nadále všudypřítomné, a to nejen na ose Washington-Peking, ale i v Itálii, kde se rozhoduje o sestavení nové vlády.
  • Ranní komentář: Volatilní obchodování pokračuje. Indexy se snaží umazat ztráty
    Pokračování v nadprůměrné volatilitě se postaralo o zajímavý začátek týdne, kdy indexy v USA otočily nepříznivý trend poslední hodinu před koncem obchodování a nakonec zakončily lehce v zelených číslech. Včerejší obchodování doprovázel také bizardní flash-crash na evropských indexech, kdy švédský index spadl v jednu chvíli o 8 %. První zvýšení sazeb má za sebou po několika letech australská RBA, ale dolar zatím zůstává na většině měnových párů silnější. Trhy také rezonuje dosažení psychologické hranice 3 % na výnosech z desetiletých splatností.
  • Ranní komentář: V USA se rozjíždí druhá vlna pandemie, akcie začínají klesat
    Povolební party na akciových indexech pokračovala i včera. Americké indexy přidaly 2 %, přičemž nejvíce se dařilo opět technologiím. Solidní zisky si připsaly také indexy v Evropě a další riziková aktiva. V prudkém růstu pak pokračuje i Bitcoin, který už překonal hranici 15 tis. dolarů.
  • Ranní komentář: V USA začíná vakcinace, sentiment na trzích zůstává opatrně pozitivní
    Závěr minulého týdne se nesl ve spíše opatrné atmosféře, která přispěla ke korekci jak na amerických, tak na evropských trzích. Index S&P 500 v pátek odepsal 0.13 %, zatímco indexy v Evropě ztrácely často více než procento.
  • Ranní komentář: Výhled pro sazby v Evropě a v USA po včerejšku beze změny, nálada na trzích také
    Včerejší seance přinesla hned několik důležitých fundamentů, jejichž dopad na finanční trhy byl ve finále ale poměrně malý. ECB ponechala sazby beze změny a detaily jejího TLTRO programu si nechala až na některé z dalších zasedání. Riziko recese je podle ní mírné, takže se výhled pro vývoj evropských sazeb po včerejšku výrazně nezměnil. Stejné platí také pro USA, odkud včera přišla inflace a zápis z březnového zasedání Fedu. Nálada na trzích tak zůstává i nadále stabilizovaná a většina finančních aktiv si své pozice drží. Trhy čekají na nový impuls, který ale v tomto týdnu, kvůli absenci dalších důležitých fundamentů, pravděpodobně nepřijde. Dnes pozor hlavně na projevy amerických centrálních bankéřů.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani