Čtvrtek 28. březen 2024 12:12
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Letenky citelně podraží, i Češi budou platit záchranu rozvrácené italské ekonomiky. Ministryně Schillerová přikývla zvýšení daně z leteckého paliva

27.05.2021 13:52  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ministři financí EU o víkendu na setkání v Lisabonu vyjádřili rámcovou podporu ukončení povinného osvobození leteckého benzínu od spotřební daně. Včera plánu vyjádřila na sociálních sítích podporu ministryně financí ČR Alena Schillerová. Z hlediska EU jde o jednu z cest, jež umožní splácet citelný dluh, který vznikl v souvislosti s pandemií a na ni reagujícím fondem obnovy. Ten byl zřízen zejména za účelem záchrany italské ekonomiky, která se dočká takřka třetiny prostředků z něj.  

Za ekonomickou podporu Itálie a některých dalších předlužených ekonomik EU, pandemií těžce poškozených, nyní budou pravděpodobně platit i Češi, právě v podobě dražších letenek. Růst cen letenek dopadne zvláště tíživě například na cestující mladé lidi a studenty, pro něž cena letenky tvoří zpravidla podstatnější část vlastního rozpočtu než pro starší věkové skupiny.      

Zdražení letenek bude způsobeno nejen tím, že dojde ke zrušení osvobození leteckého benzínu od spotřební daně, ale i proto, že kvůli tomuto zrušení někteří letečtí dopravci v EU zkrachují, což sníží konkurenci na evropském trhu leteckých dopravců. To povede k dalšímu tlaku na růst cen letenek pro konečné zákazníky. Letenky tak mohou zdražit až o desítky procent. Ohroženi jsou zejména nízkonákladoví dopravci. Letečtí dopravci obecně jsou již nyní těžce zkoušeni v souvislosti s pandemickou situací, mnozí balancují na pokraji krachu i bez zrušení osvobození od daně. 

Evropská komise by měla daňovou reformu, jejíž součástí bude i zrušení osvobození, představit letos v červenci.   

Lukáš Kovanda
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Lesy ČR a Budvar odvedou do rozpočtu 4,36 miliardy Kč, více, než se plánovalo
    Národní podnik Budějovický Budvar letos odvede do státního rozpočtu 550 milionů korun. Je to více, než se původně plánovalo v červenci, kdy vláda rozhodla, že podnik odvede 190 milionů Kč. Státní podnik Lesy ČR odvede letos do státního rozpočtu 3,81 miliardy Kč. Oba podniky spadají pod ministerstvo zemědělství, které o tom informovalo v tiskové zprávě. Do rozpočtu dohromady dají 4,36 miliardy Kč. Část peněz resort využije na podporu lesního hospodářství.
  • Lesy ČR jsou za rok 2019 ve ztrátě 790 milionů korun kvůli kůrovcové kalamitě
    Státní podnik Lesy České republiky – LČR se loni podle auditovaných výsledků propadl do ztráty 790 milionů korun oproti zisku 70 milionů korun v roce 2018.
  • Letadla Boeing 737 MAX jsou už bezpečná, říká evropský regulátor, vzlétnou do konce roku. Česká letiště ale teď mají jiné, existenční starosti, aerolinky jim škrtají lety
    Dosud problémová letadla Boeing 737 MAX, která jsou celosvětově uzemněna od loňského března, už jsou dostatečně bezpečná. To je nový závěr evropské agentury pro bezpečnost v letectví EASA.
  • Letadla Boeing 737 MAX mohou v USA opět létat. Akcie firmy prudce stoupají
    Akcie výrobce Boeing mají našlápnuto, aby dnešní řádné obchodování zahájily na nejvyšší cenové úrovni za takřka půlroku, konkrétně za celé období od 9. června. Ve Spojených státech se dnes teprve začne s akciemi řádně obchodovat, ale před zahájením tohoto řádného obchodování nyní akcie Boeingu zdražují zhruba sedm procent v porovnání se včerejší uzavírací hodnotou. Jejich cena se blíží až k úrovni 225 dolarům za kus, zatímco včera uzavřely mírně na hodnotou 210 dolarů.
  • Let americké ekonomiky zatím pokračuje bez mezipřistání
    Výroční konference ECB poutala i včera pozornost trhů, přičemž to byl paradoxně šéf americké centrální banky J. Powell, který vzbudil největší rozruch. Ten totiž v jedné z odpovědí uvedl, že nechce odepisovat scénář, že by Fed zvýšil úrokové sazby na následujících dvou zasedání po sobě (tzn. v červenci na 5,50 %, v září na 5,75 %).
  • Letecká přeprava osob v Evropě klesne o 60 procent, odhadla IATA
    Počet letecky přepravených pasažérů v Evropě letos klesne o 60 procent, odhadlo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Ohroženo je kvůli tomu zhruba sedm milionů pracovních míst v odvětví letecké dopravy a turistického ruchu. Aktuální výhled IATA zdůvodnila přetrvávajícími omezeními cestování a obavami z druhé vlny pandemie nemoci covid-19.
  • Letecké společnosti Delta Airlines a Fastenal zahajují výsledkovou sezónu na Wall Street 🗽
    Výsledkovou sezónu na Wall Street zahájily zprávy letecké společnosti Delta Airlines (DAL.US) a společnosti Fastenal (FAST.US), která působí v oblasti logistiky, výroby a dodavatelského řetězce. Fastenal v předobchodní fázi ztrácí 3 % navzdory silnému reportu, Delta se obchoduje o 2,5 % výše navzdory slabému reportu díky vyššímu "letnímu" výhledu.
  • Letecké společnosti padají do propasti
    „Některé státy zakázaly cesty do zahraničí, jiné svým občanům důrazně doporučují, aby nikam necestovali. Výsledkem je obrovský propad v poptávce po nákupu letenek. Letecké společnosti mají ohromné ztráty, některé pravděpodobně zbankrotují,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Letecké společnosti spočetly ztráty způsobené koronavirem
    „Kvůli koronaviru se výrazně snížila poptávka lidí po létání do Asie. Nižší zájem není pouze o pevninskou Čínu, lidé přestávají létat i do Hongkongu, Singapuru a Japonska. Odhadované škody leteckých společností pravděpodobně převýší 160 miliard korun,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Letečtí dopravci v Evropě čelí „tsunami“ propouštění, bez pomoci vlád mnozí nepřežijí. V těžké situaci je i tuzemská Smartwings
    Evropské aerolinky čelí nejtěžší situaci své moderní historie. Víra v rychlé oživení po koronakrizi bere zasvé a dopravci se připravují na novou realitu: lidé budou trvaleji létat o dost méně než před úderem koronaviru.
  • Letí Pelosiová na Taiwan?
    Letoun "SPAR19", který patří americkým leteckým složkám právě letí z Malajsie a teoreticky míří na Taiwan. Není však známo, zda-li je na palubě i Nancy Pelosiová, třetí nejvýše postavená diplomatka USA. Pelosiová je známá svým kritickým postojem vůči Číně. Pokud by Pelosiová přistála, byla by to nejdůležitější osoba za posledních 25 let na Taiwanu. Čína uvedla, že pokud k tomu dojde, bude odveta. Čínská bojová letadla včera oblétala Taiwan. Dnes bude situace na trzích záviset na této události. K přistání by mělo dojít kolem 16:30.
  • Letní ekonomický výhled: Oživení globální ekonomiky očekávejme až v polovině roku 2024
    Pojišťovna Allianz Trade ve svém pravidelném ekonomickém výhledu nadále očekává oživení globální ekonomiky až v polovině příštího roku. Možnými riziky pro evropské státy by však mohla být chladná zima, která by opět vyhnala ceny energií nahoru, ale také například krachy dalších bank.
  • Letní hrozby pro finanční trhy
    Okurková sezona finančním trhům nevládne, spíše naopak. Investoři musí být obzvlášť v současné době neustále na pozoru. Aktuálně existují dvě hlavní rizika, která by mohla mít na trhy v následujících dvou měsících zásadních vliv: měnová válka a zhoršené vztahy mezi Íránem a USA.
  • Letní odliv dividend se již naplno rozjel
    Běžný účet se po přebytku v dubnu přesouvá do negativní bilance, ve které během letních měsíců zůstane. Primární vliv na to má obnovený odliv dividend. Odliv důchodů z přímých investic v květnu činil 26,5 mld. Kč, z toho dividendy z přímých investic dosáhly 17,2 mld. Kč (o 14 mld. více než v dubnu).
  • Letní prázdniny dorazily i na trh se státními dluhopisy
    Ministerstvo financí v dnešní aukci státních dluhopisů získalo 12,2 mld. Kč. Investoři požadovali zhruba o polovinu více. Oproti předchozím aukcích zájem o české dluhopisy výrazně poklesl, ale to vzhledem k letním měsícům není překvapením. Zajímavější pro nás tak budou až zářijová data. Navíc duben a květen lze považovat za mimořádně úspěšné měsíce z pohledu poptávky a od té doby české státní dluhopisy významně zdražily, a to jak nominálně, tak zejména vůči jiným srovnatelným aktivům na finančních trzích. Z dlouhodobého pohledu se tak dnes jednalo spíše o mírně podprůměrnou aukci. Největší zájem podle našich očekávaní byl o dluhopis s nejdelší nabízenou splatností patnáct let. Ten se prodal s průměrným výnosem do splatnosti 1,90 %. Zájem o něj byl podpořen výhodnou cenou oproti ostatním i pravděpodobně poslední aukcí tohoto dluhopis.
  • Letní sezóna napomohla oživení v cestovním ruchu
    Letní sezóna výrazně napomohla oživení v sektoru ubytování a stravování, označovaném jako HORECA. Právě na něj dolehla pandemie nejvíce a stále ještě trpí nedostatkem zahraničních turistů, nicméně i zde se situace v červenci výrazně zlepšila.
  • Letní srovnání cen pohonných hmot
    V průběhu července a srpna letošního roku budou ceny pohonných hmot dosahovat podobných úrovní jako v loňském roce. Tehdy se průměrná cena benzínu pohybovala v rozmezí 33,17 až 33,45 koruny za litr. Nafta byla levnější a průměrně stála 32,32 až 32,60 koruny za litr. První červencový den letošního roku se benzín v průměru prodával za 33,05 koruny za litr a nafta za 32,15 koruny za litr. Současné ceny pohonných hmot jsou mírně levnější než v roce 2018. K tomu napomohl uplynulý týden, kdy ceny benzínu a nafty slabě klesaly. Propad cen se však bude postupně zastavovat a přes stagnaci přejde v průběhu prázdninových měsíců do růstu. Tím se ceny pohonných hmot začnou přibližovat k podobným úrovním jako v loňském roce.
  • Léto, ideální čas začít obchodovat na burze
    Velmi pravděpodobně jste se někdy sami sebe ptali, co ti kluci v sakách na té Wall Street vlastně dělají. Obchodování na burze, které je ztvárněno v několika Hollywoodských filmech, je zkrátka in. Pokud jste si však řekli, že je to příliš složité, protože jsou zapotřebí makléřské zkoušky a ekonomické vzdělání, a tak to raději ani nebudete zkoušet, pokusíme se vás vyvést z omylu.
  • Leto končí, pokles prichádza
    Akciový index Dow Jones zaznamenal včera už štvrtý pokles v rade za sebou. Štvordňovú sériu poklesov tento rok index ešte nezaznamenal. Išlo o najdlhší, štvordňovou korekciou neprerušený, rast v histórii indexu. Predošlý rekord, 143 dní, dosiahol index v roku 1954. Aktuálny rast trval až 158 dní, no včerajší pokles ho ukončil.
  • Léto mezního rizika (tail risk) aneb jak hrajeme na poli dluhopisů, komodit a Forexu
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo BankNa pokusy Evropské unie o nalezení cesty ven z krize prostřednictvím politiky p...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
Finexo
FxNet
IFC Markets
reklama
Purple MT4 platforma nova