Čtvrtek 18. duben 2024 07:26
reklama
Purple trading AI
reklama
FTMO férovost
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace

Akcie McDonald’s během pandemie rostly. Jak si vedly řetězce rychlého občerstvení?

26.05.2021 10:51  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Vypadá to, že alespoň u nás pandemie koronaviru zatím ustupuje a pomyslné světlo na konci tunelu v podobě rozvolnění je na dosah. Právě na to čekají mnohé restaurace a fast foody, které si za poslední rok prošly velmi složitým obdobím.

A právě na akcie rychlého občerstvení se podíváme dnes. V předchozích analýzách jsme se zabývali technologickými akciemi jako FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) a akciemi Tesla a Boeing.

Nyní se podíváme více na fast food sektor a podrobněji se zaměříme zejména na akcie McDonald’s. Rozebereme si výsledky společnosti i cenový graf za pomocí fundamentální a technické analýzy.

Mobilní zařízení s akcií McDonald’s a příkazem buy a sell

V článku se dozvíte:

  1. Jak se dařilo řetězcům rychlého občerstvení v době pandemie?
  2. Čím se McDonald’s zabývá?
  3. McDonald’s a růst tržeb během pandemie
  4. Mcdonald’s zvyšuje mzdy svým zaměstnancům
  5. Fundamentální analýzaakcie McDonald’s (MCD)
  6. Technická analýza akcie McDonald’s (MCD)
  7. Závěrem
  8. Obchodujte s akciemi McDonald’s u LYNX

Jak se dařilo řetězcům rychlého občerstvení v době pandemie?

Období pandemie bylo pro sektor rychlého občerstvení náročné. I přesto ale mnoho společností dokázalo na výzvu lockdownů a nutných opatření rychle zareagovat. Velmi k tomu dopomohla digitalizace a výdejní okénka, které mnoho z těchto restaurací mělo už před pandemií.

Například Taco Bell obsloužil za 3. čtvrtletí minulého roku o 30 000 aut více, než za stejné období rok předešlý. A rychlost obsloužení se snížila o 17 vteřin. Výdejní okénko pro automobily bylo i důležitým faktorem pro KFC, které za uplynulý rok zaznamenalo nárůst až o 60 % prodeje touto formou.

Pokud se zajímate o akcie KFC a Taco Bell, je dobré vědět, že tyto společnosti spadají pod Yum! Brands, která se na  burze obchoduje pod symbolem YUM. Pod tuto společnost spadají také řetězce jako Pizza Hut a The Habit Burger Grill.

Dle dostupných dat společnosti NPD Group řetězce fast foodů v době pandemie sektoru stravování dominovaly. Od března 2020 až do března 2021 získaly v USA až 82,9 % z celkové návštěvnosti stravovacích zařízení a až 70,2 % tržního podílu.

Nyní se podíváme na vizualizovaná data, kde můžeme pozorovat, jak se příjmově restauracím rychlého občerstvení dařilo. U prvního grafu bohužel chybí data za roky 2015-2017, ale i tak je zde znát slušný rostoucí trend, co se týče příjmů z ekonomické činnosti. Dá se říct, že za celých 20 let příjmy soustavně rostou a vůbec největší byly právě v roce 2019.

Příjmy restaurací rychlého občerstvení.

Příjmy restaurací rychlého občerstvení ve Spojených státech. Zdroj: statista.com

Nicméně za rok 2020 lze identifikovat znatelný pokles a to vůbec poprvé od roku 2002, což skutečně můžeme přisuzovat tomu, že lidé neměli během pandemie tolik příležitostí k nákupu rychlého občerstvení. Pravda ovšem je, že i přes tvrdé lockdowny je pokles příjmů relativně malý. Což bych si určitě dovolil přisoudit k rychlé digitalizaci tohoto odvětví.

Tržní velikost restaurací rychlého občerstvení.

Tržní velikost restaurací rychlého občerstvení ve Spojených státech. Zdroj: grandviewresearch.com

Co se ovšem týká tržní valuace daného odvětví, to má za sebou solidní pokles a dle prognózy bude trvat několik let, než se čísla vrátí na své původní hodnoty. Musíme myslet na to, že i přes nemalou snahu digitalizovat, se i tak rychlé občerstvení neobešlo bez významnějších problémů. Spousta malých živností jednoduše musela skončit, protože, co se týče digitalizace, nemohla velkých řetězcům v žádném případě konkurovat.

Například akcie McDonald’s ale během pandemie po počátečním propadu zaznamenala růst, který vyvrcholil v květnu 2021, kdy se cena akcie dostala na své historické maximum. A právě na tuto společnost proslavenou svými hamburgery, se podíváme blíže.

Čím se McDonald’s zabývá?

McDonald’s Corporation je společnost provozující jeden z největších a vůbec nejznámějších světových řetězců rychlého občerstvení. Řetězec byl založen ve 40. letech minulého století bratry McDonaldovými, kteří svoje podnikání začali v Kalifornii. Nicméně byznys začal nejvíce vzkvétat až v 50. letech, kdy od původních vlastníků značku odkoupil Ray Kroc. Řečený podnikatel byl, co se týče obchodního modelu rychlého občerstvení průkopníkem, což bylo posléze i okopírováno ze strany konkurence.

Mimochodem, Kroc je české příjmení, neboť Ray byl potomkem českých imigrantů, kteří do Spojených států přišli na přelomu 19. a 20. století. Největší rozmach McDonald’s přišel v druhé polovině 50. let, kdy nejznámějších artiklem společnosti byl hamburger. V podstatě každý, kdo vidí logo řetězce, si hned představí hamburger a hranolky. Já třeba cheeseburger, ale konotace mohou být různé. Někteří mají s touto společností spoejný i nezdravý životní styl a různé civilizační choroby.

Jak bylo již řečeno, ve své době byl tento obchodní model něco zcela nového a dnes mu říkáme franšíza. Podstatnou část restaurací podnikající pod logem McDonald’s společnost vůbec nevlastní, ale pouze skrze franšízing poskytuje obchodní značku, marketing, stroje a další potřebné vybavení.

Na tom je postavená velká část příjmů společnosti. V současné době existuje více než 38 000 restaurací ve více než 100 zemích světa. Zajímavostí také je, že ačkoliv se jedná o franšízu, McDonald’s vlastní pozemky, na kterých jsou restaurace v rámci franšízy provozovány.

Majitel franšízy dále kontroluje kvalitu a standard produktu, který fastfoody pod jejich logem zákazníkům prodávají. Uvedené je pro McDonald’s nesmírně důležité, protože zákazníci vidí pouze logo a nezajímá je, kdo restauraci fakticky vlastní. Když si zajdou na hamburger v Praze, nebo v Brně, měl by chutnat přesně tak, jak jsou zvyklí, nezávisle na místě.

McDonald’s a růst tržeb během pandemie

Společnost oznámila, že jim ve Spojených státech za první kvartál letošního roku vzrostly tržby o 13,6 %. Navíc v absolutní hodnotě roste počet uživatelů jejich mobilní aplikace, takže vysoké prodeje jsou zapříčiněny objednávkami skrze mobilní aplikaci.

Dle šéfa McDonald’s Joe Erlingera podstatná část objednávek šla i skrze tzv. Drive-Thru, což je forma prodeje z výdejního okénka. Erlinger ještě tvrdí, že pokud se v dohledné době povede uvést do provozu i jejich provozní jídelny, mají tak našlápnuto na velmi příznivou budoucnost.

Kromě uvedeného řetězci pomohla i rychlá akceschopnost, protože jakmile pandemie začala, odstranila ze svého menu i méně populární produkty (např. saláty). Tím se otevřel prostor pro mnohem více profitabilní sortiment. McDonald’s CEO Chris Kempczinski v podstatě říká to samé, co Joe Erlinger. Úspěch Mcdonald’s spočíval v rychlé reakci na danou situaci, v existenci Drive-Thru prodejů, v digitalizaci a v dobrém marketingu.

Mcdonald’s zvyšuje mzdy svým zaměstnancům

Další zajímavou informací je fakt, že řetězec má v plánu zvedat svým zaměstnancům hodinovou mzdu v průměru o 10 %, což není málo. Do roku 2024 by si měl takový zaměstnanec vydělat na 15 USD/hod. Nicméně se zpráva samozřejmě týká pouze provozů, které patří přímo Mcdonald’s.

Tudíž ostatní zaměstnanci pracující pouze pod franšízanty nic navíc nedostanou. Minimálně nemají nic jisté. A proč vlastně navyšují mzdy? Společnost má v plánu najmout na deset ticíc nových zaměstnanců, které musela během lockdownů propustit. Vzhledem k tomu, že se postupně situace uvolňuje, bude potřeba během krátké doby nabrat hodně lidí.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Fundamentální analýza akcie McDonald’s (MCD)

Na úvod mohu uvést, že řetězci se i navzdory pandemii celkem dařilo. Logicky došlo k zhoršení příjmů a rentability ekonomické činnosti, ale není to taková hrůza, jak by se mohlo na první pohled zdát. Ještě před rokem jsem zastával názor, že celé restaurační odvětví dostane zásah, ze kterého se roky bude vzpamatovávat, včetně fast foodů.

Nicméně jsem si pak časem začal uvědomovat, že skrze moderní technologie a obyčejnému výdejnímu oknu je možné podnikání zachránit. Pokud tedy některé restaurace zcela skončily, měly pravděpodobně problémy již před pandemií.

Účetní období Q1 2021

Jak je zvykem, začneme nejprve ekonomickými daty za první kvartál. Celkové příjmy činí 5,12 miliard USD, což implikuje mezikvartálně pokles o cca 3,6 %, což není nic hrozného. Předešlý kvartál byl též ztrátový, ale třetí kvartál za rok 2020 zaznamenal naopak zlepšení o 44 %. Což bylo holt dáno tím, že druhý kvartál byl mimořádně slabý. Každopádně operační výnosy za první kvartál roku 2021 dělaly přes 2 miliardy USD, což je na oplátku mezikvartálně zlepšení o necelých 5 %.

EBITDA zakotvila na 2,54 miliardách USD, takže nárůst o 3,5 %. Společnost dosáhla čistého zisku na 1,54 miliard USD, takže mezikvartálně růst dosahuje 11,6 %. Volné cash flow vzrostlo o 14,75 % na 1,76 miliard USD. Když přejdeme k důležitým ekonomickým ukazatelm, EPS je na 2,05 bodech. Ukazatel P/E dělá 32,59 bodů.

Účetní období FY 2020

Nyní se dostáváme k hospodářským výsledkům za minulý rok, kdy celkové tržby meziročně klesly o 10 % na 19,21 miliard USD. Operační výnosy dělaly 7,16 miliard USD, což je o 19,33 % méně než v roce 2019. EBITDA klesla o více jak 15 % na 8,91 miliard USD a čistý zisk se snížil o 21,49 % na 4,73 miliard USD. Společnost vygenerovala volné cash flow 4,62 miliardách USD. Tedy oproti minulému roku méně 19,27 %.

EPS máme na 6,31 bodech, což implikuje zhoršení o téměř 20 %. Ukazatel P/E ukazuje 34 bodů, což je o dost vyšší číslo než konzervativní rozmezí 15-19 bodů.

Technická analýza akcie McDonald’s (MCD)

Pro technickou analýzu si zvolíme týdenní graf, kde můžeme sledovat relativně pěkný uptrend, který ovšem dostal nepěknou ránu díky pandemii Covid 19. V každém případě se mi struktura trhu na první pohled líbí, protože zde máme celou řadu solidních S/R pásem, které trh v případě poklesu může zachránit. Zkrátka tu nejsou žádná hluchá místa.

Nicméně akcie McDonald’s jsou zřetelně běh na dlouhou trať. Za posledních několik let vzrostla hodnota titulu o více jak 100 %, což je třeba v kontrastu s technologickým sektorem vážně málo.

Akcie Mcdonald's

Týdenní graf akcie McDonald’s

To nemusí být nutně nevýhodou, protože zdravý a pozvolný růst může být naopak plus. Já mám osobně takové trhy rád a myslím si, že právě největším problémem retailových investorů spočívá v tom, že vyhledávají tituly, které extrémně expandují a přehlíží tak příležitosti kdekoliv jinde. Prostě typická psychologie davu, která není vůbec racionální. Abych se však vrátil ke grafu, znehodnocení během covidového dropu činilo cca 43 %, což byl tehdy takový standard.

Dno se vytvořilo 18. března na ceně 124,23 USD, kde došlo k velmi slušné reakci, která cenu relativně rychle vrátila nad S/R pásmo 170 USD. Následující expanze byla rychlá a už v září roku 2020 byly všechny ztráty smazány a trg vygeneroval i nové all time high. Nicméně se pak progres na trhu zastavil. Trh mnoho týdnů stagnoval, ale naštěstí vydrželo S/R pásmo 205  USD, od kterého se cena začátkem března pěkně odrazila.

Z následného price action je zřejmé, že cena akcie McDonald’s se vzpamatovala a povedlo se prorazit i na nové historické maximum. Pak nastal throwback k předešlému vrcholu, na který cena akcie viditelně reaguje, čímž se z předešlé rezistence stává support. Pokud uvidíme odraz, level se definitivně jako support potvrdí.

Leč na indikátoru RSI máme medvědí divergenci, což není samozřejmě dobré. Avšak tento prodejní signál má nižší váhu, protože oba vrcholy křivky nejsou v překoupené oblasti (70+). Tudíž je nemalá šance, že se signál vůbec neuplatní. Akcie McDonald’s mají rozhodně dost prostoru pro další expanzi. Ůplně stačí, aby pozitivní setrvačnost vydržela.

Závěrem

Z fundamentálního pohledu nemám s titulem žádný problém, protože si řetězec dokázal pěkně poradit i v tolik nepříznivém období. Až se vše bude pomalu vracet do normálu, vrátí se i vyšší ekonomická rentabilita.

Co se týče technické stránky věci, akcie McDonald’s nejsou žádná hyper rostoucí akcie, což ovšem nepovažuji vůbec za negativum. Cenové pohyby mají naopak mnohem větší logiku a člověk má tak mnohem lepší kontrolu nad investicí.

Obchodujte s akciemi McDonald’s u LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme profesionální vzdělávací webináře. U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálu.

V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Detail letadla Boeing

Akcie Boeing – Vystoupá cena akcie Boeing opět do výšin?

19. května 2021 | Akcie týdne

Aktuální informace o společnosti BA. Seznamte se s výsledky za rok 2020 i první kvartál 2021. Rozbor cenového grafu akcie Boeing jen pro vás.

Číst dále
loga společností FAANG

Výsledky FAANG předčily očekávání. Poroste cena akcie Amazon i nadále?

05. května 2021 | Akcie týdne

Jak dopadly kvartální výsledky společností Facebook, Apple, Netflix a Alphabet? Fundamentální a technická analýza akcie Amazon jen pro vás!

Číst dále

Akcie Microsoft: Bude cena akcie růst i po odkoupení Nuance?

21. dubna 2021 | Akcie týdne

✅ Poznejte, čím se zabývá společnost Microsoft a jak se jí aktuálně daří. Přinášíme technickou a fundamentální analýzu akcie Microsoft jen pro vás!

Číst dále

The post Akcie McDonald’s během pandemie rostly. Jak si vedly řetězce rychlého občerstvení? appeared first on LYNX Czech Republic: https://www.lynxbroker.cz/vzdelavani/akcie-mcdonalds-a-fast-food-sektor/

Klíčová slova: Tesla | Převodník měn | Webináře | Vzdělávací webináře | Obchodovat s akciemi | Investiční | Obchodník | Vzdělávání | Intradenní obchodník | Akcie McDonald’s | Výsledky FAANG | Dlouhodobý investor | Akcie Boeing | Rozvolnění | KFC | Brands | Praktické tipy | MCD | Rentabilita | Progres | Ceny | Růst tržeb | Šance | MAM | Covid | Rostoucí trend | Expanze | Zaměstnanci | Cenové pohyby | Majitel | Životní styl | Signál | Růst | Příležitosti k nákupu | WP | Valuace | Medvědi | Zlepšení | Boeing | Pandemie | Pandemie koronaviru | Situace | Pokles | Trhy | Google | Komunikace | Budoucnost | Netflix | Společnost Microsoft | Prohlášení | Prognózy | Problémy | Na burze | All Time High | Miliardy | Amazon | Technické analýzy | Celkové příjmy | Obchodní model | Čistý zisk | Digitalizace | Obchodujte | Cena akcie | Jak se stát lepším investorem | Akcie týdne | Kvartální výsledky | FAANG | Očekávání | Alphabet | Příjmy | Výnosy | Mzdy | Poplatky | Prodejní signál | Ztráty | Podnikání | Podnikatel | Úspěch | Microsoft | Burze | Tržby | ROCE | EBITDA | Zpráva | Trh | Throwback | Řízení rizika | Psychologie davu | Management | Graf | Eura | Cena | Analýzy | Akcie Microsoft | Akcie Amazon | EPS | Ceny akcií | LYNX | Facebook | Obchodovat | Výsledky | Zisk | Byznys | Cenový graf | USD | VaR | Uptrend | Ukazatel | Trigger | Trend | Support | Rezistence | RSI | P/E | Margin | Investování | Investor | High | Futures | Cash flow | CFD | CEO | Analýza | Akcie | Rizika | ETF | Apple | Obchodní deník | USA | Price Action | Fundamentální analýza | Money management | Psychologie | Technická analýza |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie Lululemon klesajú po slabých prognózach ziskov vo fiškálnom štvrťroku Q4
    Akcie spoločnosti Lululemon Athletica (LULU.US) zaznamenali pokles vďaka slabých vyhliadkam týkajúcim sa hospodárskych výsledkov za Q4. Generálny riaditeľ spoločnosti, pán Calvin McDonald oznámil, že napriek dobrému začiatku prázdninovej sezóny dosiahne spoločnosť slabé výsledky vďaka negatívnej pandemickej situácii v USA, ako aj personálnym problémamom a skrátenými prevádzkovými hodinami.
  • Akcie Lyft se po snížení ratingu UBS propadají
    Akcie společnosti Lyft (LYFT.US) v pondělí klesly o více než 3 % poté, co UBS snížila rating společnosti poskytující sdílené jízdy z "buy" na "neutral", protože její průzkum mezi řidiči ukázal, že ti preferují jejího největšího konkurenta - Uber.
  • Akcie Lyft se po zprávě o výsledcích propadly o 20 % a otevřou na historickém minimu 📉
    Společnost Lyft přiznala, že v tomto čtvrtletí ztratila na úkor společnosti Uber přibližně 1% podíl na trhu. Společnost argumentovala tím, že to bylo způsobeno agresivnějšími pobídkami Uberu pro řidiče a dodavatele. Společnost uvedla, že motivační programy skončily a společnost se zaměřuje na znovuzískání ztraceného podílu na trhu. Významné je, že Uber dokázal provozovat "nákladnou" politiku odměn pro zaměstnance a překonal očekávání analytiků, Lyft v tomto čtvrtletí navzdory zpomalení "agresivního" růstu neuspěl.
  • Akcie Lyftu druhý den na burze klesly pod emisní cenu
    Akcie provozovatele alternativní taxislužby Lyft druhý obchodní den klesly o téměř 12 procent a propadly se pod svoji emisní cenu. Svůj burzovní debut přitom v pátek zahájily růstem o 21 procenta, upozornila agentura Reuters. Podle analytiků k tomu přispěly přetrvávající otázky kolem toho, kdy se ztrátový Lyft stane ziskovým, a prudký růst první den na burze.
  • Akcie mají k delšímu nádechu stále daleko
    Ztráty v minulém týdnu se podařilo americkému akciovému indexu v průběhu páteční seance zmírnit. Index S&P 500 vzrostl o 1,4 %, i tak ale index za posledních pět dní propadnul o 4,1 %. Technologický Nasdaq v pátek posílil dokonce o 2,3 %. Právě technologie byly největším přispěvovatelem do růstu celého indexu S&P 500, když v rámci něho si polepšily o 3,2 %. Přes dvě procenta se vyhoupli i prodejci zbytného zboží nebo telekomunikace.
  • Akcie majitele dolu Turów se včera staly největším propadákem varšavské burzy. Dohoda s Českem nepomohla, podnik totiž drtí růst cen povolenek EU ke 100 eurům za kus
    Majitel dolu Turów, polský podnik PGE, se včera stal největším propadákem varšavské burzy. Akcie podniku, v němž přes 57 procent drží polský stát, se propadly o 5,1 procenta. Tedy nejvíce ze všech titulů, jež jsou zahrnuty do hlavního indexu varšavské burzy, WIG 20. Jedná se o největší propad PGE od loňského listopadu.
  • Akcie mají za sebou nejhorší čtvrtletí za poslední 4 roky, klesaly také komodity. Co nás čeká do konce roku?
    Výkon mnoha aktiv na trzích byl pro obchodníky ve třetím kvartálu studenou sprchou. Akcie i komodity za vysoké volatil...
  • Akcie Manchesteru United včera zdražily nejvíce v historii. Zrovna v den, kdy Ronaldo v klubu „na hodinu“ skončil
    Akcie anglického fotbalového klubu Manchester United včera na newyorské burze zdražily nejvíce v historii, a to o 14,7 procenta. Tržní hodnota velkoklubu tak včera během jediného dne vzrostla v přepočtu o zhruba 7,4 miliardy korun. A to zrovna v den, kdy „Rudé ďábly“ na hodinu opustila jejich největší hvězda – a patrně největší hvězda současného světového fotbalu vůbec – Cristiano Ronaldo.
  • Akcie Marriott prudko rastú po pozitívnych štvrťročných výsledkoch
    Akcie Marriott (MAR.US) počas dnešnej seansy vyskočili o viac ako 5,0 % po tom, čo prevádzkovateľ hotela zverejnil štvrťročné výsledky lepšie, než sa očakávalo.
  • Akcie Matterport rostou o více jak 6 %
    Akcie Matterport (MTTR.US) je technologická společnost, která se věnuje vytváření takzvaných digitálních ekvivalentů, tedy přenášení reálných objektů do virtuálního prostoru. V loňském roce se společnost stala jedním z pilířů trendu Metaverse a byla zmíněna mezi klíčovými společnostmi schopnými vytvářet virtuální světy. Technologie společnosti umožňuje mimo jiné:
  • Akcie měsíce: Uspěje výrobce ekologického vodíku na napjatém trhu s hnojivy?
    První ze série akciových analýz společnosti XTB je tady. V lednovém dílu se náš analytik Tomáš Cverna zabýval rozborem trhu se zemědělskými hnojivy. Zatímco tento sektor není tak populární jako elektrická auta nebo umělá inteligence, vzheldem k připravované transformaci odvětví tvoří řadu příležitostí. Kromě videa je dostupný i doprovodný ebook, který obsahuje spoustu zajímavých postřehů.
  • Akcie Meta klesají v reakci na riziko regulací
    Akcie společnosti Meta Platforms (FB.US) padají kvůli obavám z nárůstu regulatorních opatření vztahujících se na bezpečnost uživatelských dat a investory znervózňuje také slabší výhled hospodaření.
  • Akcie Meta klesli o viac ako 20 % po slabých prognózach rastu
    Akcie spoločnosti Meta (FB.US), materskej spoločnosti Facebooku, klesli o viac ako 20 % po tom, čo gigant sociálnych médií vykázal za štvrtý štvrťrok slabší zisk, než sa očakávalo a slabé vyhliadky tržieb v aktuálnom štvrťroku.
  • Akcie Meta Platforms klesají po zveřejnění výsledků hospodaření na minima roku 2016 📉
    Společnost Marka Zuckerberga, Meta Platforms (META.US), tedy bývalý Facebook, po včerejší seanci vykázala překvapivě slabé finanční výsledky za 3. čtvrtletí, které překvapily analytiky. Meta doplnila obrázek o reporty společností FAANG, které včera zaznamenaly výprodej poté, co Microsoft a Alphabet rovněž nenaplnily očekávání investorů. Akcie před otevřením ztratily téměř 20 % a ustoupily na úrovně, které nebyly k vidění od roku 2016:
  • Akcie Meta Platforms po Zuckerbergově hrozbě ztrácejí
    Poté, co Mark Zuckerberg pohrozil Evropanům zrušením služby Facebook a Instagram, se akcie jeho společnosti Meta Platforms propadly o 5,14 %. Ve sporu jde o přenášení dat na servery ve Spojených státech, s čímž nesouhlasí EU.
  • Akcie Meta Platforms rostou díky umělé inteligenci 📈🔌
    Společnost Meta Platforms (META.US) oznámila založení týmu, který bude vyvíjet produkty založené na umělé inteligenci pro aplikace WhatsApp, Messenger a Instagram. Společnost investuje do strojového učení a umělé inteligence ve svých reklamních systémech. Kromě toho Meta informovala o úspěchu s nástrojem proti změnám v ochraně osobních údajů, které provedla společnost Apple (ty způsobily odhadem ztrátu příjmů ve výši více než 10 miliard dolarů).
  • Akcie Meta Platforms se přibližují minimům z roku 2018
    Cena akcií Meta Platforms pokračuje ve svém drastickém poklesu. Společnost tíží nákladné uvádění produktů na trh související s trendem Metaverse a slábnoucím reklamním segmentem:
  • Akcie Meta Platforms v premarketu získávají díky potvrzení zpráv o propouštění
    Společnost Meta Platforms (META.US) se dnes v předobchodní fázi obchoduje o více než 3 % výše poté, co se potvrdily dřívější zprávy o masivním propouštění. Akcie společnosti nedávno posílily díky zprávě, že se chystá zrušit "tisíce pracovních míst". Tyto zprávy z médií byly dnes potvrzeny oznámením společnosti a to poslalo akcie v premarketu výše.
  • Akcie Meta po spekulacích WSJ o propouštění posilují
    Akcie nedávno přeprodané společnosti Marka Zuckerberga Meta Platforms (META.US) dnes získávají téměř 6 % díky zprávám z The Wall Street Journal ohledně blížící se vlny propouštění ve společnosti. Investoři vnímají perspektivu snižování nákladů pozitivně. Ke konci letošního září firma zaměstnávala téměř 87 tisíc lidí. Od svého založení si akcie Meta vedou nejhůře ze všech společností S&P500:
  • Akcie Micronu se po snížení výhledu Morgan Stanley propadly
    Akcie Micron Technology (MU.US) spadly během páteční seance o 4 % poté, co banka Morgan Stanley snížila výrobci polovodičových čipů rating z "equal-weight" na "underweight" a ponechal cílovou cenu na 56 USD za akcii. Ke snížení došlo po červnovém zveřejnění čtvrtletních výsledků, které zaostaly za tržními projekcemi a poskytly vodítko pro nadcházející čtvrtletí, což bylo taktéž zklamáním.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new