Čtvrtek 28. březen 2024 23:46
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Výplach na kryptoměnách a komoditách strhává i akcie

19.05.2021 17:32  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Některé segmenty finančních trhů dnes procházejí masivními výprodeji. Kryptoměny strmě padají, když Bitcoin ztrácí 15 a Ethereum až 26 procent, a právě to zřejmě ukazuje směr i dalším.

Právě na zmíněném trhu asi nejhorečněji probíhá kontinuální debata, jestli jde o budoucnost, ve které se skrývá daleko větší hodnota, nebo naopak jen nafouklou bublinu na aktivech bez jakéhokoli fundamentu. Postupný pokles nyní přerostl ve volný pád a logicky se tak nabízí otázka, zda by předmětem výprodejů nemohla být i další aktiva, jež extrémně vyrostla na ceně.

Do hledáčku se dostaly komodity, když železná ruda padá zhruba o 7 procent, ropa skoro o 5 a měď o 4 procenta. Ačkoli je za jejich nárůstem podle nás ze značné části fundament, tedy konfrontace silného oživení poptávky se zaostávající a pomalu dodávající nabídkou, evidentně se na trh nabalily i mnohé spekulace, které jsou nyní rušeny.

Pod tlakem jsou také akcie, ačkoli jejich pokles není rozhodně tak strmý. S&P 500 klesá o procento, Nasdaq "jen" o 0,8 pct. V Evropě jsou ztráty obecně větší, když DAX nebo AEX jsou dole o 1,7 procenta.

Ačkoli se stále hodně mluví o inflaci, tentokrát podle nás vývoj nasvědčuje risk-off módu na trzích a inflační obavy těžko můžeme nazvat jeho spouštěčem. Například inflačně zajištěné dluhopisy se dnes prodávají a naopak se kupují klasické státní dluhopisy. Jejich výnosy sice během dne stouply, ale odpoledne už se vydaly pod včerejší úrovně. Inflační obavy tak někde v pozadí zůstávají, ale navrch má poptávka po bezpečí. Výhody bezpečí i ochrany před inflací v sobě spojuje zlato, jež dnes roste zhruba o procento.

Eurodolar je po menších výkyvech stále zhruba na svém. Zato koruna se vzhledem k dění na hlavních trzích dostala pod tlak a vůči euru slábne k 25,50.

Přehled kurzů nejdůležitějších měn dnes v 17:36 SEČ:
Střední Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CZK/EUR25.48180.303425.490625.3997
CZK/USD20.85850.360920.879520.7520
HUF/EUR349.9444-0.1931352.0045349.6500
PLN/EUR4.5190-0.70554.53294.5160
Asiekurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
CNY/EUR7.86130.09527.87677.8470
JPY/EUR132.7710-0.2431133.4380132.6400
JPY/USD108.6950-0.1745109.3300108.5700
USA, Evropakurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
GBP/EUR0.86280.14040.86430.8611
CHF/EUR1.10040.32961.10271.0967
NOK/EUR10.13170.743010.177010.0479
SEK/EUR10.17590.564510.187410.1070
USD/EUR1.2215-0.06221.22451.2190
Ostatníkurzzměna (%)*denní maximumdenní minimum
AUD/USD1.29070.58081.29351.2824
CAD/USD1.21120.42081.21231.2054
* vůči závěru evropského obchodování z předchozího dne

Pozn. Aktuální kurzy měn najdete v sekci Měny&Sazby - Online - Měny

 

 

 

Disclaimer:

Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.

 



 
 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Výpadek důležitého terminálu na LNG v USA potrvá déle, plyn v EU zdražuje
    Výpadek terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG), který v Texasu provozuje americká společnost Freeport LNG, po požáru potrvá mnohem déle, než se předpokládalo. Firma nyní očekává, že mimo provoz bude alespoň do září a že činnost plně obnoví až na konci letošního roku. Z terminálu směřuje LNG do Evropské unie, kde se cena plynu po sdělení firmy začala zvyšovat.
  • Vypisování krytých call opcí: covered call
    Jedna z velmi jednoduchých opčních strategií je výpis krytých opcí na akcie nebo jiná aktiva, která držíte ve svém portfoliu. Většina investorů drží portfolio svých akcií u investiční banky nebo brokera. Část investorské veřejnosti drží své cenné papíry dlouhodobě, část je více spekulativní a vstupují do pozice častěji.
  • Výplááách
    Představte si že jste včera ráno přišli z velmi vydařené oslavy a spali až do dneška. Co jste měli slavit? No koupili jste si přeci (jakoukoli) kryptoměnu po předešlých propadech. Vypadá to ale že dnes pijete na žal. Výplach a strmý sešup postihl snad všechny kryptoměny.
  • Výplach akcií se přesouvá do zámoří, dluhopisy se naopak kupují
    Po prudkém růstu se akciové trhy v posledních dnech dostaly pod tlak, který dnes slušně zesílil. Hlavní indexy padají o 2 až 4 procenta a zájem investorů se stáčí k bezpečí státních dluhopisů či zlata. Desetileté výnosy v Evropě i zámoří výrazně padají, v Německu skoro o 10 bazických bodů. Zlato si připisuje 1,7 procenta. Ropa padá o více než 6 procent.
  • Výplach na akciových trzích. Dow Jones má za sebou největší bodovou ztrátu v historii
    Máme za sebou opět dosti volatilní týden. Poté, co americké akciové indexy zaznamenaly během jediného dne bodově největší propad v historii se ještě nedokázaly vzpamatovat a jsou stále značně nervózní. Index VIX vyskočil na úroveň 40 bodů, což je nejvíce za poslední dva roky.
  • Výplach na čínských akciích dnes dostává pod tlak i AUD a NZD
    Objemy na některých evropských burzách dnes zatím hovoří za vše. EuroStoxx a francouzský CAC40 jsou ve volume 25 % pod...
  • Výplach na dolaru pokračuje, evropské akcie se ale překvapivě drží
    Téma středeční seance je zatím jednoznačné a je jím slábnoucí americký dolar. Americká měna dnes zůstává pod tlakem na většině hlavních měnových párů a po několikadenní přestávce znovu navyšuje své letošní ztráty. Výprodej je poměrně intenzivní a na řadě měnových párů přesahuje jedno procento. To vše navzdory skutečnosti, že k žádnému většímu zhoršení fundamentu na dolarových párech ani tentokrát nedošlo. Výprodej na dolaru se tak zdá být tažen i nadále dlouhodobějším trendem z minulého roku a naprosto minimální snahou ze strany dolarových býků brzdit tento rozjetý vlak.
  • Výplach na drahých kovech po včerejšku nekončí, pod tlakem zůstává také AUD
    Po včerejší divoké seanci, která přinesla zasedání americké centrální banky, se dnes na trzích situace viditelně uklidňuje. Včerejší Fed a následně zpevnění dolaru na páru s eurem dnes ráno zanechalo stopu také na evropských akciích, které vstoupily do čtvrteční seance mírným gapem. Ten se v případě německého DAXu blížil třem desetinám procenta a právě tři desetiny procenta si DAX držel také odpoledne krátce po zahájení obchodování v USA. Slabší euro tak evropským akciím pomáhá navázat na jejich dřívější zisky, i když růst indexů z minulých dnů nebyl zdaleka o euru, jako spíše o klesajících rizikových přirážkách a pádu implikované volatility.
  • Výplach na euru pokračuje
    Dnešní den byl ve znamení výplachu na euru. To k dolaru oslabilo, až n...
  • Výplach na euru pokračuje
    Dnešní den byl ve znamení výplachu na euru. To k dolaru oslabilo, až n...
  • Výplach na libře pokračuje, dolar naopak zpevňuje na většině měnových párů
    Ani čtvrteční seance zatím akciové indexy z klidu nevykolejila. Většina evropských burz si dnes své pozice drží a na n...
  • Výplach na NZD pokračuje a světlo na konci tunelu je zatím v nedohlednu
    Novozélandský dolar si v poslední době žije vlastním životem a zcela ignoruje dění na světových trzích. Jeho dvouměsíč...
  • Výplach na trzích pokračuje, EUR a JPY těží z pozice nízkoúročených měn
    Nový týden nám začal zhurta a přesně ve stejném duchu, v jakém skončil ten minulý. Výprodej na trzích dnes pokračuje a ztráty nejsou malé. Poté co dnes Čína uzavřela se ztrátou převyšující 8 %, dostaly se do červených čísel také indexy v Evropě, které pak v odpoledních hodinách své již tak velké úvodní ztráty začaly ještě prohlubovat. Krátce před otevřením amerických burz ztrácí většina evropských indexů více než čtyři procenta a vzhledem k silně nervóznímu sentimentu nelze vyloučit, že se situace ještě nezhorší. Od panického módu nás totiž příliš nedělí.
  • 😱 VÝPLACH TRHŮ NEKONČÍ ❌ 10 černých labutí 💫 Investování do METAVERSE | Akcie a Bitcoin pod tlakem
    Týdenní videokomentář: Forex, komodity, akcie, indexy a kryptoměny.
  • Výplach v Číně dnes vylekal Evropu, euro naopak znovu silnější
    Pondělní seanci zatím jasně dominuje Čína, kde se dnes akciové indexy propadly nejvíce od roku 2007. Shanghajský index...
  • Výplach Wall Street pokračuje, rezonují obavy z blížící se recese
    Wall Street pokračuje ve výplachu i dnes. Technologický Nasdaq padá o 3 %. S&P 500 ztrácí dalších 2,3 % a od začátku měsíce je již o 8 % níže. Trhem rezonuje nervozita z blížící se recese. Z 500 firem jsou pouze dvě, které dnes neztrácejí. Jsou jimi Citrix Systems a Visa. Jejich dnešní rezistence není ale podložena žádnými pozitivními zprávami a taktéž jejich zisky nepřesahují ani 0,5 %.
  • Vyplatí se akcie hotelů na jejich all-time high?
    V zářijovém akciovém fokusu jsme se zaměřili na sektor ubytovacích zařízení a konkrétně na společnost Marriott International (MAR.US). V našem videu a e-booku jsme se zaměřili na zhodnocení aktuálního stavu tohoto sektoru po pandemii Covid-19 a také na fundamentální stránku samotné společnosti Marriott. E-book je k dispozici již nyní pod odkazem.
  • Vyplatí se letos investovat do piva? Do akcií malých pivovarů to moc nejde, zbývají hlavně ty velké, často ale poněkud ospalé
    Pivo představuje velký světový trh. Jeho tempo růstu však velké není. Spíše takové ospalé, což k pivu sedí. Trh opanovávají jména jako Anheuser-Busch InBev nebo Heineken. Investor do akcií těchto titánu tedy nemůže počítat s dravým zhodnocením. Kdo však jde po pozvolném, celkem uspokojivě stabilním, postupném růstu, ten jistě některou ze zavedených „pivních akcií“ nakoupit může.
  • Vyplatí se nyní investovat do nemovitostí? Odpovědí jsou realitní fondy
    Nemovitosti jsou největším investičním nástrojem v České republice, proto je o ně mezi investory dlouhodobý zájem. Jak si trh nyní stojí a jak se na něm podepsala situace ohledně koronakrize? Během posledních 12 měsíců došlo na trhu s byty k významnému pohybu. Na jednu stranu ceny bytů nepřestaly růst, ovšem na druhou ceny nájmů začaly klesat.
  • Vyplatí se počkat, hypotéky začnou během několika měsíců zlevňovat. Postará se o to i nová bankovní rada ČNB
    Česká národní banka dnes zveřejnila zápis z měnověpolitického jednání své bankovní rady minulý týden. Podle očekávání z něj plyne, že pro růst základní úrokové sazby, a to z úrovně sedmi na osm procent, zvedli ruku viceguvernér Marek Mora a radní Tomáš Holub. Oba ale nabízeli kompromis. Byli ochotni přistoupit na zvýšení v menším rozsahu než o jeden procentní bod. I tento kompromis ale zbylá pětice radních, včetně guvernéra Aleše Michla, odmítla.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster