Sobota 20. duben 2024 07:04
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Akcie Boeing – Vystoupá cena akcie Boeing opět do výšin?

19.05.2021 13:02  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Od minulého příspěvku na akcie Tesla se přesuneme k jinému sektoru, neboť nyní v rámci technické a fundamentální analýzy budeme rozebírat výrobce dopravních letadel Boeing.

Jistě vám neuniklo, že letadla Boeing 737 MAX čelila asi před dvěma lety velkému skandálu, neboť se zjistilo, že jejich systémy jsou vadné a s největší pravděpodobností způsobily dvě velké letecké nehody.

Díky rozsáhlému vyšetřování a nutné revizi systémů podstatná část letadel nebyla dlouho schopna provozu. Nedávno však došlo úplnému obnovení provozu těchto strojů. Pojďme se tedy společně podívat na to, jak si dnes akcie Boeing stojí.

Podíváme se na aktuální informace ovlivňující akcie Boeing, rozebereme si výsledky společnosti a zaměříme se samozřejmě i na cenový graf.

Detail letadla Boeing

V článku se dozvíte:

  1. Čím se Boeing zabývá?
  2. Boeing a problémy s letadly 737 MAX
  3. Fundamentální analýzaakcie Boeing (BA)
  4. Technická analýza akcie Boeing (BA)
  5. Závěrem
  6. Obchodujte s akciemi Boeing u LYNX

Čím se Boeing zabývá?

Firma Boeing patří mezi dva největší producenty dopravních letadel. Tím druhým největším je francouzská společnost Airbus. Logicky si nejvíce konkurují právě tyto firmy a Airbus výrazně těžil z problémů, které měl americký konkurent. Spousta objednávek byla zrušena a jedině Airbus byl schopen dodat stroje s obdobnými parametry.

Kromě letecké techniky Boeing dělá i do zbraní. Produkce vojenské techniky je pro společnost velmi důležitá, protože se na příjmech podílí až z poloviny.

Jako dodavatel zbraňových systémů se společnost celosvětově řadí na třetí příčku. Určitě je dobré připomenout, že firma je zainteresovaná i ve vesmírné technice. Boeing vyrábí satelity, bezpilotní kosmický raketoplán a vyvíjí i další kosmické lodě.

Boeing a problémy s letadly 737 MAX

Jak bylo řečeno v úvodu, stroje Boeing 737 MAX nebyly v provozu schopném stavu přibližně dva roky. Teprve před pár měsíci se začaly postupně vracet na oblohu a během dubna letošního roku se již všechny letadla dostaly do normálního režimu.

Podle dostupných informací byly systémy opraveny a vše by mělo být již v pořádku. Nicméně se zdá, že proces proběhl dost v tichosti a velké aerolinky kolem zařazení letadel zpátky do provozu dost mlžily.

I tak problémy pro Boeing ale neskončily. Podle měsíc staré zprávy se ukázalo, že nemalý počet Boeingů 737 MAX bylo nuceno pozastavit provoz kvůli problémům s rozvody na systémech. To bylo na popud amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA), který měl podezření, že závada na systémech přetrvává.

Další zprávy ukazují, že aerolinky budou nuceny provést inspekci i starších strojů 737 Classic. Existuje totiž důvodné podezření, že i starší Boeingy trpí podobnými neduhy jako nová verze.

Problém se týká asi stovky strojů, které díky tomu samozřejmě po nějakou dobu vůbec nevzlétnou na oblohu. Konkrétní datum navrácení do provozu není známé, ale opravy by měly proběhnout velmi rychle.Rychlé řešení je určitě v zájmu společnosti. Je zřejmé, že stroje Boeing budou ze strany regulačního orgánu i médií ještě dlouho po drobnohledem.

Poptávka po letadlech Boeing stoupá

I přesto, že Boeing neustále čelí nějakým problémům, firma ohlásila, že objednávky na jejich stroje postupně stoupají. Na základě jejich prohlášení si u nich za duben odběratelé objednali na 33 strojů.

Za minulý měsíc se jim povedlo dodat na 17 letadel, ale z toho pouze 4 stroje typu 737 MAX, což je právě přikládáno aktuálním problémům s elektrickými rozvody. Logicky se pak dodání nových letadel muselo odložit. Dále máme čerstvou informaci, že Alaska Airlines si od Boeingu rovnou objednaly rovnou 30 nových letadel.

Co se týče civilní produkce, Boeing bezesporu stále čelí nemalým překážkám. Každopádně společnost nyní těží také z vojenské produkce. A to nejen ve Spojených státech, ale i v zahraničí. Například v Austrálii si tamní vláda objednala dalších 11 kusů vojenských letounů typu P-8, který slouží proti hladinovým cílům.

Druhou odběratelskou zemí jsou Spojené Arabské Emiráty, které mají v blízké době obdržet Boeingy řady EA-18G Growler. Pak je ještě důležité zmínit, že americká armáda má s Boeingem kontrakt za 2,1 miliard USD, což bylo tehdy na popud bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Jeho politika totiž stála na podpoře domácích firem a otevřeně chtěl společnost podporovat státními kontrakty.

[E-book ZDARMA]: 14 praktických tipů, jak se stát lepším investorem

Objevte jak zvýšit úspěšnost svých obchodů. V knize naleznete praktické tipy pro money management, jak si vést obchodní deník, principy řízení rizika či psychologii investování.

Fundamentální analýza akcie Boeing (BA)

Rovnou uvedu, že Boeing má z ekonomického hlediska nemalý problém. Ekonomická činnost je ztrátová, čemuž napomáhá i fakt, že letectví není díky Covid 19 zrovna nejvýnosnějším byznysem.

Na to člověk nemusí být velký odborník. Stačí jenom chvíli sledovat oblohu a srovnat si to s tím, co jsme mohli vidět ještě před pandemií. CEO společnosti Boeing David Calhoun vkládá velkou naději právě ve vakcinaci, která by měla úměrně pomoci právě leteckému průmyslu.

Účetní období Q1 2021

Začněme čerstvými ekonomický daty z prvního kvartálu letošního roku. Celkové tržby dosahují 15,22 miliard USD, což pro Boeing znamenalo mezikvartálně mírné zhoršení o 0,56 %. Předešlé dva kvartály byly naopak růstové, takže tentokrát registrujeme stagnaci. Provozní výnos je ztrátový, konkrétně -121 milionů USD. Nicméně i tak se jedná o markantní zlepšení, v relativních číslech o 92 %.

Co se týče EBITDA, ta činí 415 milionů USD. A jak bylo již řečeno, Boeing je ve ztrátě 537 milionů USD. Možná vás to překvapí, ale fakticky údaj znamená obrovské zlepšení oproti předešlému kvartálu. Tehdy ztráta dosahovala horentních 8,42 miliard USD, takže v relativních číslech dělá zlepšení o více jak 93 %.

Co se týče důležitých ekonomických ukazatelů, EPS je přirozeně též v záporných hodnotách, konkrétně -0,92 bodů. A díky zápornému EPS nemůžeme vypočítat další ukazetele.

Účetní období FY 2020

Za uplynulý rok celkové tržby společnosti činily 58,16 miliard USD, což je v relativních číslech meziroční úbytek o 24 %. Provozní výnos je záporný. Konkrétně dosahuje ztrátu 6,27 miliard USD. V relativních číslech to znamená meziroční pokles o neuvěřitelných 224 %.

EBITDA pak dosahuje ztráty 4 miliard USD, což implikuje meziroční zhoršení o více jak 1 300 %. Čistá ztráta dosahuje 11,87 miliard USD, což je meziroční zhoršení o 1 766 %. Volné cash flow se zhoršilo o 19,71 miliard USD (- 360 %).

EPS máme na -20,88 bodech, takže logicky další ukazatele nejsou dostupné.

Technická analýza akcie Boeing (BA)

Pro technickou analýzu si zvolíme týdenní graf, abychom měli přehledný vývoj za poslední léta. Akcie Boeing byly specifické tím, že se v rozmezí leden 2018 až únor 2020 vůbec nikam po technické stránce neposunuly. Po ty dva roky většinu času kurz osciloval v cenovém rozpětí 380 – 320 USD.

Pouze v prosinci 2018 došlo k výprodeji až pod 300 USD, což bylo zaviněno prvním pádem letadla Boeing 737 MAX. Tentokrát se z toho akcie Boeing ale vzpamatovaly a následně se během pár týdnů podařilo cenu vyhnat až na současné historické maximum 446 USD.

Trh ovšem nedokázal v expanzi pokračovat a šli jsme zpátky do řečeného cenového rozpětí. Rapidní pokles z all time high úrovně začal masivním gapem, který je stále z menší části nevyplněný.

Tehdejší cenový drop byl způsoben úplným uzemněním nejnovějších strojů 737 MAX, kdy bylo po druhém havarovaném letadlu již zřejmé, že vinu nese špatný systém. Leč trh akorát pokračoval v zavedených kolejích, tedy ve stranovém pohybu.

Týdenní graf akcie Boeing.

Z price action je zřejmé, že nakupující byli stále ochotni bránit S/R level kolem 320 USD. Nicméně, pak nastala pandemie Covid 19, což byl pro akcie Boeing poslední hřebíček do rakve. Řečené samozřejmě berte s nadsázkou.

Společnost čelila mnoha nemalým problémům a celosvětová pandemie způsobila, že investoři se raději začali akcií ve velkém zbavovat. Což sice postihlo všechny akcie, ale akcie Boeing patří mezi ty, které se z toho ani náhodou nedostaly.

Každopádně samotná ztráta z února/března 2020 činila neuvěřitelných 75 %. Když to vezmeme od all time high, tak se akcie Boeing znehodnotily o 80 %. Z takových situací se trh samozřejmě nedostává lehce. Dno se vytvořilo 18. března 2020 na ceně 89 USD.

Od té doby se nám v grafu generuje zakreslená struktura, která je takovým kvazi-expanzivním kanálem. Dále musím vypíchnout objemy, které jsou vážně obrovské. Hlavně mezi březnem až zářím 2020. Pak můžeme sledovat postupný pokles.

Je zřejmé, že se toho na nižších cenových úrovní naakumulovalo hodně. Když bych se měl ještě vrátit k uvedené expanzivní struktuře, jestli cena akcie Boeing v rámci ní vydrží, měli bychom se nakonec dočkat otestování S/R úrovně 320 USD. Otestování této úrovně je pro trh samozřejmě nesmírně důležité. V každém případě je podstatné, aby kurz nepadl pod S/R hladinu 190 USD. Jinak by nás asi čekalo otestování dna z března 2020.

Co se týče indikátoru RSI, vrchol máme na cca 71 bodech, takže se trh nedokázal nakonec udržet v překoupených hodnotách. Což laicky znamená, že je titul slabší. Negativní momentum tedy již pár týdnů převažuje.

Závěrem

Z fundamentálního pohledu není moc co řešit, akcie Boeing jsou na tom z ekonomického hlediska bídně. Dle Davida Calhouna může letecký průmysl postavit na nohy jedině vakcinace a postupné odeznění koronavirové pandemie.

Pokud se podmínky pro cestování zase budou postupně vracet do normálu, společnost by za pár let mohla zase generovat zisk, což přirozeně požene cenu akcií zase nahoru.

Co se týče technické analýzy, trh se mi zdá v těchto chvílích spíše neutrální. V podstatě tu máme stále platný více jak roční uptrend, který je nyní přerušen několikatýdenním poklesem. Důležité je otestování jedné z klíčových hladin a podle reakce trhu se pak uvidí, co dál.

Obchodujte s akciemi Boeing u LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám umožníme obchodovat s akciemi, ETF, futures, opcemi , CFD, či forexem za příznivé poplatky.

Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme profesionální vzdělávací webináře. U LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím profesionálních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn na více než 130 měn. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme analýzy trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho LYNX zpravodajského a vzdělávacího portálu.

V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Logo tesla s cenovým grafem

Akcie Tesla padají – Zastaví se propad ceny akcií?

12. května 2021 | Akcie týdne

Jakým výzvám Tesla aktuálně čelí? Fundamentální a technická analýza akcie Tesla a scénář možného vývoje. Je propad ceny u konce?

Číst dále
Mobilní telefon s nápisem Intel na pozadí s cenovým grafem akcie Intel

Akcie Intel: Aktuální pohled na kvartální výsledky a vývoj ceny akcie

28. dubna 2021 | Akcie týdne

Co je Intel a čím se zabývá? Aktuální analýza kvartálních výsledků a důležitých událostí. Dlouhodobá technická analýza akcie Intel jen pro vás! ✅

Číst dále

Pomůže plánovaná akvizice s Xilinx růstu ceny akcie AMD?

14. dubna 2021 | Akcie týdne

✅ Proč AMD plánuje koupit Xilinx za 35 mld. dolarů? Čím se AMD zabývá? Aktuální fundamentální a technická analýza akcie AMD včetně cenového grafu!✅

Číst dále

The post Akcie Boeing – Vystoupá cena akcie Boeing opět do výšin? appeared first on LYNX Czech Republic: https://www.lynxbroker.cz/vzdelavani/akcie-boeing/

Klíčová slova: Převodník měn | Webináře | Vzdělávací webináře | Obchodovat s akciemi | Tržby společnosti | Investiční | Obchodník | Vzdělávání | Intradenní obchodník | Pandemie COVID | Pandemie COVID 19 | Francouzská společnost | Objednávky | Xilinx | AMD | Akcie Boeing (BA) | Dlouhodobý investor | Akcie Boeing | Firma Boeing | Boeing 737 Max | Vakcinace | Praktické tipy | Intel | Vývoj ceny akcie | Ceny | Letecký průmysl | Covid | Akcie AMD | Akcie Intel | Koronavirové pandemie | Generovat zisk | Čistá ztráta | 737 MAX | Cestování | Propad ceny | Letectví | Aerolinky | WP | Vývoj | Zlepšení | Boeing | Pandemie | Pokles | Komunikace | Ukazatele | FAA | Úbytek | Ztráta | Airbus | Prohlášení | Kontrakty | Problémy | Průmysl | All Time High | Vyšetřování | Technické analýzy | Firma | Propad ceny akcií | Obchodujte | Cena akcie | Jak se stát lepším investorem | Akcie týdne | Kvartální výsledky | Reakce trhu | Poplatky | Tesla | Ztráty | Propad | Firmy | Kontrakt | Tržby | EBITDA | Zprávy | Trh | Řízení rizika | Management | Graf | Eura | Cena | Analýzy | Akcie Tesla | EPS | Ceny akcií | LYNX | Obchodovat | Výsledky | Zisk | Cenový graf | Vývoj ceny | Investoři | USD | Výnos | VaR | Uptrend | Trigger | RSI | Momentum | Margin | Kurz | Investování | Investor | High | Futures | Cash flow | CFD | CEO | Analýza | Akvizice | Akcie | Politika | Rizika | Poptávka | ETF | Obchodní deník | Price Action | Fundamentální analýza | Money management | Technická analýza |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
IC Markets
FP Markets
FBS
reklama
Fintokei ProTrader