Úterý 19. březen 2024 08:26
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024

Týden na akciových trzích: Pražská burza vzrostla, ostatní naopak ztratily

14.05.2021 17:18  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Žádné další maxima, nových rekordů se v tomto týdnu nikdo nedočkal, když trhy prošly drobnou korekcí. S výjimkou Prahy, která naopak procento a půl přidala. Ta rovnice je jednoduchá, na jedné straně je vyšší inflace v USA a na druhé růst sazeb, nebo aspoň obavy investorů, že by to tak mohlo dopadnout. A vidina rychlého ekonomického růstu naráz dostává trhliny.

Americký trh

Na první tři seance (Po-St) měřené indexem S&P500 nebyl pěkný pohled, když index klesal. K obratu došlo až na konci týdne (Čt a Pá), nicméně na vymazání ztrát z jeho počátku to ani zdaleka stačit nemůže. Index v pátek otevřel necelé procento v plusu, ale za celý týden to vypadá na pokles o téměř 1,8 %.

Evropské akciové trhy

Evropa (index Stoxx Europe 600) dnes krátce před koncem obchodování roste o +0,9 %.

Za celý týden ro ale tak slavné nebude a index zaznamená ztrátu necelé 1 %.

Pražská burza opět roste

Pražská burza opět tento týden rostla, třetí týden v řadě. Za celý týden posílil hlavní index PX o +1,08 % (1 121,81 b.).

A pohled na jednotlivé tituly nebyl také vůbec špatný. A opět je nejlepší Erste. Za tento týden vyskočila o +5,75 % (800 CZK) po +4,74 % a 4,06 % v minulých týdnech. Za tyto 3 týdny tak zhodnocení dosahuje vysokých +15,3 %. Na druhém místě se umístila likérka Stock s týdenní ziskem +3,45 % (83,90 CZK), když ve středu zveřejnila kvartální výsledky. Většina ostatních společností posilovala v intervalu 1-1,5 %. Největším zaostalcem v tomto týdnu je Avast (-4,23 %, 133,45 CZK). Jeho akcie se od čtvrtka obchodují bez nároku na dividendu, nicméně pokles je vyšší než samotná dividenda. Oslabila také Moneta (-1,36 %, 76,30 CZK), když v týdnu zveřejnila prezentaci k akvizici Air bank. Mírnou korekcí prošel  Philip Morris ČR (-0,68 %, 14 620 CZK).

V samotný pátek burza dle hlavního Indexu PX slušně posilovala, podobně jako ostatní burzy v Evropě, ale výrazněji. Dnes se PX index zastavil na 1 121,81 bodech, což znamená růst o +1,48 %. Všechny tituly dnes byly v plusu, bez výjimky.

Stock (+3,58 %, 83,90 CZK), Erste (+3,35 %, 848 CZK) a VIG (+2,37 %, 604 CZK) byly nejlepší s vysokým denním růstem kolem +3,5 %.

Kurzotvorné zprávy

Nejdůležitější byl kvartální report ČEZu. Na první pohled nejsou výsledky nic moc. Meziroční propad je dán mimořádně dobrým výsledkem z obchodování v Q1 20, který se v Q1 21 neopakoval (tedy vysokou srovnávací základnou). Jinak prezentované výsledky byly docela silné - lepší jádro, distribuce i prodej. Vedení zároveň potvrdilo celoroční cíle.

O2 CR navrhuje vyplatit 21 CZK jako dividendu (hrubý výnos 7,9 %). Poslední den obchodování s akciemi O2 s právem na tuto výplatu je 17. června 2021.

Avast se od čtvrtka (13. 5. 2021) obchoduje bez nároku na dividendu 0,112 USD.

Výsledky za Q1 21 oznámila likérka Stock Spirits. Zisk EBITDA je 44,5 mil. EUR při tržbách 183,4 mil. EUR. (tento titul nepokrýváme)

Co se dá čekat příští týden?

Ve čtvrtek (20. 5. 2021) rozhodne představenstvo ČEZu o návrhu dividendy za rok 2020. Standardní dividenda by měla podle našeho odhadu být 42 CZK. Navíc by měl ČEZ vyplatit podíl z prodeje rumunských aktiv. Celková dividenda by měla být vyšší než standardní. Odhadujeme, že celková dividenda by mohla dosáhnout 50 CZK, což znamená hrubý výnos 8,2 %.

V pátek (21. 5. 2021) končí distanční hlasování o dividendě cigaretového výrobce Philip Morris ČR. Návrh je 1 260 CZK a akcie se již obchodují bez nároku na tuto výplatu.

Ve středu 19. 5. 2021 se koná valná hromada Erste Group, hlasovat se bude také o dividendě 0,5 EUR.

V pátek 21. 5. 2021 je valná hromada pojišťovny VIG, akcionáři rozhodnou o návrhu vyplatit 0,75 EUR jako dividendu.

Nadále budou trhy ovlivňovat informace o progresi ve vakcinaci, a to zejména v Evropě.

Týden 10. 5. 2021 – 14. 5. 2021 

 

Po

Út

St

Čt


t / t

PX Index (ČR)

0,18%

-0,54%

0,39%

-0,44%

1,48%


1,08%

S&P 500 (USA)

-1,04%

-0,87%

-2,14%

1,22%

1,11%**


-1,76%

Stoxx Europe 600

0,10%

-1,97%

0,30%

-0,14%

0,89%*


-0,84%

Zdroj dat: Boloomberg; * krátce před koncem pátečního obchodování; ** krátce po začátku páteční seance


Zdroj: Komerční banka
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Týden na akciových trzích: Pražská burza klesla, jinde kolem nuly
    Inflace je v USA nižší, než se čekalo, a to jak v průmyslu, tak ve spotřebitelských cenách. Pravidelná týdenní data z trhu práce byla horší. Samozřejmě se po těchto datech vyrojily spekulace o snížení sazeb Fedu.
  • Týden na akciových trzích: Pražská burza klesla, u ostatních byla změna pouze kosmetická
    Inflační data byla v USA podle očekávání, ale ISM index zklamal. To znamená smíšený obrázek pro centrální bankéře z Fedu. A Inflace v Evropě byla vyšší.
  • Týden na akciových trzích: Pražská burza nahoře, Evropa dole, nejslabší USA
    Pracovní týden je/byl v USA i Evropě včetně ČR kratší o Velký pátek. Příští týden je Evropa zavřená ještě v pondělí (v USA je ale už otevřeno).
  • Týden na akciových trzích: Pražská burza, na rozdíl od evropských, klesla
    Nejsledovanější událostí týdne bylo samozřejmě rozhodnutí Fedu o měnové politice. Podle očekávání se sazby zvýšily o 25 bb. Doprovodný komentář guvernéra Powella byl spíše holubičí. Trhy ale zamávala ministryně financí J. Yellenová, když jeden den řekla, že otázka pojištění vkladů není vyřešena, což poslalo trhy dolů, aby hned další den oznámila, že pokud to bude nutné, je připravena zakročit, aby byla depozita ochráněna.
  • Týden na akciových trzích: Pražská burza pod vlivem ČEZu
    Hlavní index PX tento týden odevzdal 4,00 % (1 316,80 b.). Tentokrát bylo to dílo autora jménem ČEZ. Ten byl tento týden doslova torpedován. Za celý týden spadl o 15,40 % (1 022 CZK). Důvodem je návrh vlády na snížení kvóra nutného k restrukturalizaci = rozdělení společnosti (viz níže). Jedná se o negativní zprávu, kterou investoři ocenili jen ve čtvrtek poklesem o 8,04 %.
  • Týden na akciových trzích: Pražská burza posílila, na ostatních parketech tak veselo zdaleka nebylo
    I tento týden byl v Evropě kratší, tentokráte o Pondělí velikonoční. To ale neplatilo pro burzy v USA. Za mořem měly plnohodnotný pětidenní pracovní týden.
  • Týden na akciových trzích: Pražská burza překonala výkon ostatních evropských parketů
    Tento týden se čekalo na rozhodnutí centrálních bank o nastavení měnové politiky. Fed podle očekávání zvýšil o 25 bb na 4,5-4,75 %. ECB taky podle očekávání zvýšila o 50 bb na 3,0 %. A do třetice ČNB, nepřekvapila a nechala základní sazbu beze změny na 7,0 %.
  • Týden na akciových trzích: Pražská burza roste pátý týden v řadě
    Makrodata byla tento týden smíšená na obou stranách Atlantiku. Zatímco v USA byly horší maloobchodní tržby i průmyslová výroba, v Evropě potěšil německý ZEW index. K tomu se přidaly jestřábí komentáře z úst členů ECB a akciové trhy spíše ztrácely.
  • Týden na akciových trzích: Pražská burza roste, před výsledky je lídrem ČEZ
    V USA byla v tomto týdnu zveřejněna inflace, která byla vyšší než odhady. Ukazuje to na odolnější inflační tlaky, než se původně čekalo. Pro Fed to může znamenat oddálení uvolnění měnové politiky v USA.
  • Týden na akciových trzích: Pražská burza rostla každý den tohoto týdne
    Nejsledovanější událostí týdne bylo rozhodnutí Fedu o úrokových sazbách. Podle očekávání zvýšil sazby o 25 bb na 5,0-5,25 %. Možná se blíží konec zvyšování, ale rozhodnuto o tom nebylo stejně jako o začátku snižování.
  • Týden na akciových trzích: Pražská burza vzrostla, zatímco jinde došlo k výraznějším výprodejům
    Akcie ještě v pondělí prakticky všude rostly. Pak ale přišel obrat a po zbytek týdne akciové indexy klesaly. Hned v úterý spadly akcie zejména v USA, kdy reagovaly na inflační data, která byla vyšší, než se čekalo. Jádrová inflace byla dokonce dvojnásobná proti očekávání trhu. To samozřejmě naznačuje vyšší sazby po delší dobu. V Evropě dopadl bídně průmysl a německý ZEW index. Naopak u nás byla zveřejněná inflace nižší a to u nás naznačuje konec cyklu utahování měnové politiky.
  • Týden na akciových trzích: Pražská burza za týden vzrostla a překonala ostatní
    Podle šéfa amerického Fed není inflace přechodná, jak se dosud myslelo. To samozřejmě okamžitě odstartovalo spekulace o dřívějším utahováním měnové politiky – pro akcie tedy negativní (klesly).
  • Týden na akciových trzích: Pražské burze jasně vládl ČEZ
    Makrodata byla tento týden lepší, než se čekalo. Indexy nákupních manažerů (PMI) v Evropě i v USA překonaly očekávání. V Evropě jsou dokonce nad úrovní 50 bodů (kompozitní index), což znamená expanzi (růst). Potěšil i německý IFO index, který byl ve složce očekávání také nad trhem. A dále jsme byly svědky pozitivní série dat z USA (HDP, zboží dlouhodobé spotřeby, data z trhu práce), která také pokořila konsensus analytiků.
  • Týden na akciových trzích: Pražskou burzu ovlivnila zejména páteční seance
    Index PX pražské burzy klesl za tento týden o 1,42 % (1 321,69 b.). Největší ztrátu jsme viděli v pátek, kdy ČNB zrušila úročení povinných minimálních rezerv. Podstatně narostl obchodovaný objem na bankovních titulech. Celkový zobchodovaný objem je tak po delší době vyšší než dlouhodobý průměr. Dnešní/páteční výkon na bankách negativně ovlivnil výkon celého týdne. Nejvíce oslabila Komerční banka (-2,86 % t/t, 679,50 CZK), která tak ztrácí již čtvrtý týden v řadě. Dnes tvořily obchody s jejími akciemi asi 46 % celku. Moneta (-1,31 %, 82,60 CZK) a Erste (-1,83 %, 781,20 CZK) obrázek bankovního sektoru dokreslily. Mezi banky se vklínil ČEZ (-2,58 %, 925 CZK), když oslabil jen v pondělí a úterý, ale nevýrazná korekce ve zbytku týdne to nemohla kompenzovat.
  • Týden na akciových trzích: Pražskou burzu táhl výše ČEZ
    Index PX (+2,23 %, 1 382,57 b.) za tento týden (Po – Čt) slušně vzrostl. Většina akcií si v týdenním hodnocení polepšila.
  • Týden na akciových trzích: Problémy Evergrande, zasedání Fedu, akciové trhy mírně v plusu
    Obchodování na začátku týdne bylo negativně ovlivněno situací jednoho z největších čínských developerů společnosti Evergrande. Není v dobré kondici, dluží kam se podívá a zdá se, že není schopen dostát svým závazkům. Na trhu panovala obava z nepřelití jeho potíží na globální trhy. To zatím, zdá se, podařilo vyřešit, minimálně na lokální úrovni.
  • Týden na akciových trzích: Projev guvernéra Fedu trhům nepomohl
    Za celý týden je pro akciové trhy nejdůležitější vystoupení guvernéra Fedu Jeroma Powella na symposiu v Jackson Hole. Jeho projev začal dnešní 16 hodinou. Powell potvrdil odhodlání centrální banky dál zvyšovat úrokové sazby a to i přes riziko recese. Úrokové sazby tak pravděpodobně dále porostou a podle slov Powella zůstanou na vyšších úrovních déle.
  • Týden na akciových trzích: První týden obchodování, nové rekordy v Evropě i USA pak korekce, ale Praha v plusu
    Na začátku týdne padly nové rekordy a to jak v USA, tak v Evropě. Následovala ale korekce na konci týdne. Makrodata byla spíše smíšená. Hlavní číslo, na které se čekalo, byly nově vytvořená pracovní místa mimo zemědělství v USA. Bohužel zklamala. Nicméně celková míra nezaměstnanosti klesla. Slabší byl index aktivity ISM v průmyslu a německý průmysl taky za odhady zaostal.
  • Týden na akciových trzích: První týden pozitivní, Praha každý den v plusu
    Spojené státy a tamní data z trhu práce, to byly tento týden pravděpodobně nejsledovanější makro indikátory. Dopadla lépe, než se čekalo, a potvrdila napnutý trh práce. Silná/lepší data z trhu práce jsou ale vlastně pro investory spíše negativní zprávou. Je to pro Fed pro-inflační faktor a důvod pokračování v jestřábí politice (růst sazeb a vysoké úrovně delší dobu). V eurozóně byla inflace nižší než očekávání trhu. A podporou byly také lepší indexy PMI v Německu i eurozóně.
  • Týden na akciových trzích: Rekordní hodnoty se opět otřásají
    Tento týden byl na akciových trzích veskrze pozitivní. Negativní seance jako by nebyly, vyskytly se pouze ojediněle. A tak není překvapením, že akciové indexy rostly na obou stranách Atlantiku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024