Úterý 19. březen 2024 12:40
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
XTB trading konference 2024

Ruští hackeři, kteří napadli Colonial Pipeline, ukradli data Toshibě

14.05.2021 17:14  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ruští hackeři ze skupiny DarkSide, které je připisován útok na americkou společnost Colonial Pipeline, dnes zveřejnili prohlášení, podle nějž ukradli důvěrné dokumenty japonské skupiny Toshiba. Informovala o tom agentura Kjódó. Toshiba útok potvrdila.

Hackeři na takzvaném dark webu uvedli, že z dceřiné společnosti Toshiba Tec, která sídlí ve Francii, získali 740 gigabytů dat. Japonský konglomerát připustil, že jeho dceřiná společnost se stala terčem kybernetického útoku a že z ní s velkou pravděpodobností unikla data. Ta údajně obsahují informace o produktech a zaměstnancích, například údaje z jejich cestovních pasů. Počítače byly napadeny ransomwarem, což je vyděračský program, který zablokuje přístup do systému.

"DarkSide sdružuje zhruba 30 skupin, které bez ustání kyberneticky napadají různé společnosti. Tentokrát se jim to v případě Toshiby povedlo," uvedl Takaši Jošikawa z japonské společnosti Mitsui Bussan Secure Directions, která se zabývá počítačovou bezpečností. Fakt, že lidé mají za pandemie přístup k počítačovým systémům svých zaměstnavatelů z domova, činí společnosti z hlediska kybernetických útoků zranitelnější, dodal.

Skupina DarkSide vedle podniků Colonial Pipeline a Toshiba přiznala odpovědnost za útoky na tři další společnosti - na brazilský podnik na baterie, technologickou společnost z Chicaga a na jednu britskou inženýrskou firmu.

Colonial Pipeline je největším provozovatelem sítě potrubí pro přepravu ropných produktů v USA a hlavním dodavatelem pohonných hmot pro jihovýchod USA. Hackerům jako výkupné podle agentury Bloomberg zaplatila pět milionů dolarů (zhruba 105 milionů Kč). Podle zdrojů Bloombergu firma výkupné zaplatila ve formě nesledovatelné kryptoměny už minulý pátek, a to několik hodin po útoku.

Útok na Toshibu zastínil ostatní informace, které dnes japonská společnost oznámila, mimo jiné výsledky hospodaření. Čistý zisk Toshiby za finanční rok, které skončil v březnu, činil 114 miliard jenů (téměř 22 miliard Kč). Za předchozí finanční rok Toshiba vykázala ztrátu 114,6 miliardy jenů. K lepšímu hospodářskému výsledku přispělo snižování nákladů a zvýšení zisku dceřiného výrobce polovodičů Kioxia.

Provozní zisk japonského konglomerátu klesl o pětinu na 104,4 miliardy jenů. Tržby se snížily o 9,9 procenta na 3,05 bilionu jenů. Toshiba očekává, že v tomto finančním roce zvýší provozní zisk i tržby.

Britská společnost soukromého kapitálu CVC Capital Partners na začátku dubna odstoupila od záměru Toshibu převzít. Média tehdy uváděla, že hodnota transakce by se mohla pohybovat kolem 20 miliard dolarů. Toshiba dnes uvedla, že od té doby žádné nabídky na převzetí neobdržela. Případné nabídky zváží, uvedl nový šéf podniku Satoši Cunakawa. Někteří z velkých podílníků společnosti na Toshibu tlačí, aby odešla z burzy.

Zdroj: ČTK, Reuters

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Růst vystřídalo vyčkávání, koruna ráno jen přešlapuje na místě
    Koruna si po posilování z minulého týdne vybírá oddychový čas. Během dnešního dopoledne se její kurz ...
  • Růst Wall Street pohání AI i přes opatrné kroky Fedu
    Na začátku týdne zaznamenaly klíčové indexy Wall Street růst díky vlivu společností s velkou tržní kapitalizací, jako ...
  • Růst zaměstnanosti překvapivě akceleroval a Wall Street posouvá DJIA na nový rekord
    V době, kdy se odborníci na kapitálové trhy přou, zda má akciové rally pokračovat dále, přinesla očekávaná data ADP z ...
  • Růst zaměstnanosti překvapivě akceleroval. Wall Street posouvá DJIA na nový rekord
    V době, kdy se odborníci na kapitálové trhy přou, zda má akciové rally pokračovat dále, přinesla očekávaná data ADP z ...
  • Růst zaměstnanosti v USA poslal akcie dolů
    Ostře sledovanou událostí na konci července byl summit G20. Na trhu stále panuje optimismus po setkání americké a čínské diplomacie a vytvoření částečné obchodní dohody. Od tohoto data (28.-29. červen) index S&P 500 dosáhl opět nových maxim na 3000 USD a Shanghai Composite Index narostl téměř o tři procenta na úroveň 3048 CNY. I přes tyto pozitivní zprávy ale netrvalo dlouho a akciový index Shanghai Composite Index se v pondělí propadl o více než 2,5 procenta. Menší pokles můžeme vidět i v USA, či na evropských indexech. Což není nic nezvyklého po předcházející rally směrem vzhůru.
  • Růst zlata, měsíční pokles vyvolaný sázkami na zvýšení sazeb v USA
    Zlato v pátek stouplo, jelikož znepokojivá ekonomická data z USA oživila zájem o bezpečný kov, ale zlato se nejspíše dočká prvního měsíčního poklesu od ledna kvůli sázkám na agresivní zvyšování úrokových sazeb od Federálního rezervního systému.
  • Rusům válka nebývale zdražuje boršč, Čechům zase vepřo knedlo zelo. Zejména když si ho dají v hospodě i s pivem
    Rusům válka nebývale zdražuje boršč, Čechům zase vepřo knedlo zelo. Zejména když si ho dají v hospodě i s pivem. Drahoty budou částečně ušetřeni důchodci. Ještě letos se asi dočkají třetí valorizace, právě kvůli "válečné inflaci".
  • 📉 RUS50 klesá kvůli spekulacím o invazi
    Ruským indexům se dnes nedaří. Ruský RTS (RUS50) se obchoduje se ztrátou 3 %, zatímco většina hlavních evropských indexů mírně roste. Za poklesem mohou stát nové víkendové zprávy, dle kterých Spojené státy sdílely s evropskými spojenci informace o růstu přítomnosti ruských ozbrojených sil v blízkosti ukrajinské hranice. Americká armáda vidí reálně riziko ruské invaze na Ukrajinu již na počátku příštího roku. Rusko rychle odmítlo tyto zprávy s tím, že to jsou Spojené státy, kde přiváží na Ukrajinu zahraniční vojáky, zatímco Rusko shromažďuje vojáky na svém území. Až čas potvrdí, zda byly obavy z invaze oprávněné, nebo se jednalo pouze o provokaci.
  • 📉 RUS50 klesá s rizikem války na Ukrajině
    Evropské a americké indexy přes noc posilovaly na základě zpráv, že Joe Biden je ochoten uspořádat summit s Vladimirem Putinem. Optimismus se však po zahájení evropské seance začal vytrácet, když se nadále objevovaly zprávy o střetech mezi ukrajinskou armádou a Ruskem podporovanými separatisty. Kreml navíc později znovu otočil lepšící se sentiment o 180 stupňů když zaznělo, že pro summit Biden-Putin neexistují žádné konkrétní plány. Riziková aktiva klesaly dále po zprávách, že stanoviště ruské pohraniční stráže bylo zničeno údajným ukrajinským ostřelováním. Situace zůstává napjatá a riziko války reálné. Zatímco výkonnost evropských indexů není tak špatná, ruské akcie dostávají velký zásah. RTS (RUS50) se dnes již obchoduje o více než 6,5 % níže! Tlak na ruské akcie umocňují také zprávy, že americký balíček sankcí vůči Rusku je připraven v případě invaze.
  • Rušení cel dodalo další optimismus akciím a doléhá na dluhopisy
    Téma obchodních válek se připomnělo novými informacemi. Jednak se začaly objevovat signály, že podpis předběžné dohody se zřejmě přesune až na prosinec, zatímco dosud se předpokládal listopadový termín. To není příliš dobrá zpráva, jenže následovaly lepší, které zlomily sentiment opět pozitivním směrem. Čínské ministerstvo obchodu sdělilo, že se země s USA dohodla na oboustranném rušení některých cel, které je nutné k dosažení "první fáze" dohody. Odbourávání cel je věc, ve kterou trhy v souvislosti s postupem jednání doufají, protože by znamenalo nejen konec eskalace, ale zároveň omezování škod, které uvalené tarify evidentně páchají na světové ekonomice.
  • Ruští podnikatelé chystají obdobu Instagramu, bude se jmenovat Rossgram
    Ruští podnikatelé chystají pro domácí trh aplikaci pro sdílení fotografií, která by nahradila sociální síť Instagram. Tu Moskva na začátku tohoto týdne zablokovala. Nová služba pojmenovaná Rossgram bude fungovat od 28. března, píše se na jejích webových stránkách. Na rozdíl od Instagramu bude ruská platforma pracovat i s crowdfundingem či placeným obsahem.
  • Ruští vojáci na Ukrajině za 24 hodin zásadně nepostoupili, uvádí Kyjev
    Ruské síly v noci na dnešek ostřelovaly Kyjev a jeho okolí, při útocích podle ukrajinských médií zahynuli nejméně dva lidé. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil dnes ráno oznámil, že ruští vojáci za posledních 24 hodin nedosáhli významnějších úspěchů, ačkoliv rozšířili útoky i na západ Ukrajiny, napsala agentura AP.
  • Rutina jakožto základ tradingového úspěchu
    Když se řekne obchodní rutina, tak si snad každý obchodník vybaví, že se jedná o soubor určitých pravidel a postupů, které při svém tradingu využívá. Mít ovšem dobře zvládnutou denní rutinu nemusí hnedka znamenat být v tomto oboru úspěšným. Rutina je zde totiž pouze jakýmsi klíčem, který sice pomyslnou bránu k úspěchu otevírá, ale výsledek je vždy jen v rukou obchodníků. Hlavní otázkou však pro tuto chvíli není, jak moc nám rutina pomáhá docílit úspěchu, ale co vše je možné denně v rámci rutiny dělat, aby se nakonec nejednalo jen o zbytečně ztracený čas.
  • Různé ambice na páru EUR/USD: je důležité, aby dolar držel pozice a euro rozšířilo své hranice.
    Koncem týdne se nejzřetelněji projevila konfrontace mezi americkými a evropskými měnami. V páru EUR/USD není žádná zjevná konfrontace, ale snahy dolaru o konsolidaci v rámci stávajících hranic jsou přítomny. Zároveň se euro, překonávající přitažlivost klesajícího trendu, snaží rozšířit svou zónu vlivu.
  • Různé typy kryptopeněženek
    Kryptoměny mění způsob, jakým vnímáme peníze. Mění mnoho tradičních precedentů v odvětví finančních služeb a poutá pozornost vlád, investorů, technologických odborníků, podniků i široké veřejnosti po celém světě. Radikální nárůst popularity kryptoměn podpořil růst jejich používání. Mnoho lidí se však zajímá o to, kde je kryptoměna uložena.
  • RWE plánuje rozsáhlé investice do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
    Německý energetický gigant RWE hodlá do roku 2030 investovat 50 miliard eur (téměř 1,3 bilionu Kč) do zvýšení svých kapacit pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Firma uvedla, že investiční plán, který je největší v její 123leté historii, chce financovat pomocí příjmů ze svých provozních aktivit.
  • Ryanair kvůli koronaviru propustí 15 procent zaměstnanců
    Ryanair plánuje propustit 15 procent zaměstnanců, tedy asi 3000 lidí. Irská nízkonákladová aerolinka to uvedla ve svém sdělení a dodala, že jedná s Boeingem o pozastavení dodávek objednaných letadel, protože neočekává, že se letecký provoz v Evropě plně obnoví dříve než v roce 2022. Krize je důsledkem pandemie nemoci covid-19.
  • Ryanair má rekordní ztrátu, odvětví už se ale podle něj zotavuje z pandemie
    Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair vykázala za uplynulý finanční rok bez mimořádných položek rekordní ztrátu 815 milionů eur (20,8 miliardy Kč) po zisku více než jedné miliardy eur v předchozím roce. Omezení související s pandemií donutila firmu zrušit více než 80 procent letů. Aerolinky ale ve své výsledkové zprávě dnes také uvedly, že v odvětví letecké dopravy už vidí signály začínajícího oživení. Finanční rok skončil v březnu.
  • Ryanair má za letní sezonu ztrátu 197 milionů eur
    Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair se v prvních šesti měsících svého finančního roku propadla do ztráty 197 milionů eur (5,4 miliardy Kč). Je to poprvé za desítky let, co firma vykázala ztrátu v letních měsících, tradičně pro letectví klíčovém období. Společnost dnes uvedla, že v zimním období zvažuje další omezování kapacit kvůli druhé vlně covidu-19 a nově zaváděným protikoronavirovým opatřením.
  • Ryanair si objednal až 300 letadel Boeing 737 MAX v ceně přes 40 miliard USD
    Irské aerolinky Ryanair si objednaly až 300 letadel Boeing 737 MAX 10. Polovina z nich má pevný harmonogram dodání, na druhou polovinu si firma vzala opci. Ryanair to uvedl ve zprávě pro regulační úřady. Jde o jednu z největších zakázek na nákup letadel. Celková katalogová cena činí více než 40 miliard dolarů (854 miliard Kč), aerolinky ale běžně dostávají velké množstevní slevy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024