Čtvrtek 28. březen 2024 10:59
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Městský soud v Praze zahájil místní insolvenční řízení s Arca Investments

11.05.2021 20:21  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Městský soud v Praze zahájil místní insolvenční řízení se společností Arca Investments, vyplývá z insolvenčního rejstříku. Insolvenčním správcem soud jmenoval Lee Loudu, který měl na starosti například insolvenci těžební společnosti OKD. Upozornil na to dnes týdeník Hrot. Arca ČTK informaci potvrdila, rozhodnutí soudu nyní analyzuje. Soud podle věřitelů rozhodl, že hlavní řízení se povede na Slovensku, což podle nich není pro české věřitele výhodné.

Soud podle týdeníku Hrot vyzval všechny věřitele, aby do dvou měsíců přihlásili své pohledávky. Na 25. srpna stanovil schůzi věřitelů a přezkumné jednání pohledávek. Stejně tak se bude volit věřitelský výbor, důležitý orgán pro další směřování procesu.

Soud potvrdil, že místní příslušnost Arca Investments je na Slovensku, nikoliv v ČR, jak se snažil prokázat dlužník, řekl ČTK Jan Langmeier z advokátní kanceláře Langmeier & Co. Ta zastupuje desítky nezajištěných věřitelů, kteří mají nesplacené směnky či dluhopisy vůči Arca Investments či jejím dceřiným firmám. "Pro české věřitele nejde o příliš dobrou zprávu, protože s tímto rozhodnutím souvisí fakt, že hlavní insolvenční řízení se povede na Slovensku," dodal.

Fond IFIS, který má pohledávky za miliardu Kč, úpadek v ČR vítá, neboť jako první podal návrh na insolvenční řízení v ČR a po celou dobu prosazoval insolvenční řešení českými soudy. IFIS ale současně zvažuje odvolání proti rozhodnutí, že jde pouze o místní řízení a proti rozhodnutí o ustanovení insolvenčního správce. IFIS podle svého vyjádření považuje Loudu za osobu podjatou, a to ve vztahu k dlužníkovi.

Server Seznam Zprávy napsal, že Loudu na pozici správce navrhla sama Arca. Ke jmenování mu pomohl také fakt, že je již insolvenčním správcem firem Františkovy Lázně Savoy a Potraviny Delia. Obě patří do skupiny Arca Capital, jejíž mateřskou firmou je právě Arca Investments, uvedl server.

Jedním z hlavním sporných bodů řízení bylo, zda v Česku bude hlavní, nebo vedlejší insolvenční řízení. Insolvenci Arca Investment na Slovensku prosazoval bývalý spolumajitel Arca Capital Pavol Krúpa.

V ČR se podle většinového majitele skupiny Rastislava Veliče koná podstatná část aktivit společnosti a pochází odsud více než 80 procent jejích věřitelů. S ohledem na to míní, že středisko hlavních zájmů společnosti je v Česku, a proto zde má být i hlavní insolvenční řízení.

Naproti tomu Krúpa již dříve argumentoval tím, že centrum a sídlo firmy bylo od jejího založení na Slovensku a že na Slovensku je také hlavní centrum jejích zájmů. Popírat to podle něj znamená snahu vedení společnosti vyhnout se dohledu slovenských orgánů, policie a speciální prokuratury.

Městský soud v lednu zamítl návrh Arca Investments na insolvenční řízení v Česku. Důvodem bylo to, že soud není k rozhodování příslušný. Arca toto rozhodnutí a jeho zdůvodnění považovala za chybné, proto se proti němu odvolala k Vrchnímu soudu v Praze.

Arca Investments nyní připravuje reorganizační plán ve spolupráci s poradci Tarpan Partners a advokátní kanceláří Badokh. Závazky skupiny činí 18,6 miliardy Kč. Z toho představují závazky ze směnek přes 15,5 miliardy Kč, věřitelé ze směnek v ČR 13 miliard Kč. Věřitelů je celkem 1889, z toho v ČR přes 80 procent. Zajištěným věřitelem je jen J&T Banka.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Měsíční předpovědi: Ekonomika v rozpuku, inflace hledá strop
    Data zveřejněná v červnu potvrdí mírný pokles české ekonomiky na počátku roku a zmírnění růstu průměrné mzdy. Současně měsíční údaje za duben ukáží rychle rostoucí ekonomiku v důsledku rozvolňování protipandemických opatření. Znovuotevření služeb se pravděpodobně odrazí i na dalším zrychlení inflace za květen. Od České národní banky čekáme zvýšení úrokových sazeb na zasedání v srpnu. Nicméně finanční trh počítá s jejich zvýšením už na červnovém zasedání.
  • Měsíční předpovědi: Inflace pokračuje v růstu, průmysl klesá
    Inflace v listopadu vzrostla na 3,1 %. Na prosinec čekáme její další zvýšení a výhled na nejbližší měsíce míří rovněž vzhůru. ČNB tak bude stále signalizovat možnost zvýšení úrokových sazeb. Průmyslová výroba za listopad vykáže hlubší pokles a bude tak ukazovat na další zpomalení české ekonomiky. Maloobchodní tržby před Vánocemi vzrostly na nové rekordy, ale tempo jejich růstu ubere na tempu.
  • Měsíční předpovědi: Inflace se bude postupně přibližovat 4 %
    Struktura HDP potvrdí slabost výrobního sektoru a exportu při mírném oživení spotřeby domácností. Růst průměrné mzdy jen nepatrně přibrzdí, zatímco míra nezaměstnanosti stagnuje na extrémně nízkých úrovních. Inflace v těchto měsících bude dál zrychlovat a mířit ke 4 %. Pro ČNB je tento vývoj velmi nekomfortní, ale s ohledem na nejisté dopady epidemie koronaviru bude nyní vyčkávat a úrokové sazby neměnit.
  • Měsíční předpovědi – listopad 2016
    Dynamika HDP ve třetím čtvrtletí po nečekaně dobrém výsledku ve druhém kvartále zpomalila. Domácí spotřeba se znovu postaví do role tahouna růstu. Letní data z průmyslu a zahraničního obchodu přinesla velké výkyvy. Zářijová čísla by se už měla zklidnit a ukázat solidní výkon domácí ekonomiky. Průmysl by měl vykázat růst a zahraniční obchod další rekordní přebytek. Podíl nezaměstnaných tyto trendy reflektuje a měl by doznat snížení o další desetinu procentního bodu. Inflace zůstane ještě vlažná, ale ke konci roku vyskočí k 1,5 %.
  • Měsíční předpovědi: Průmysl klesne a inflace zpomalí díky potravinám
    Maloobchodní tržby pravděpodobně vykáží další silný výsledek. Naopak průmyslová výroba po solidním výsledku v červenci vlivem letních dovolených citelně klesne. Inflace by měla brzdit vlivem nižších cen potravin.
  • Měsíční předpovědi: Recese začíná tentokrát trhem práce
    Většina makroekonomických dat zveřejněných v průběhu dubna bude ukazovat na ekonomickou aktivitu před vypuknutí pandemie. Vzpomeňme, že výkon ekonomiky byl před tímto šokem s výjimkou zpracovatelského průmyslu relativně dobrý. Hlavní pozornost se ale nyní stáčí na údaje, které již budou odrážet propad ekonomiky v důsledku vynucené hibernace. A tím údajem za březen bude zejména nárůst nezaměstnanosti a propad indexu nákupních manažerů. Současně je otázkou, jak pandemie ovlivní samotný sběr dat a výpočet všech statistik.
  • Měsíční předpovědi - srpen 2017
    Revize národních účtů ukázaly, že v prvním čtvrtletí ekonomika vyskočila o 1,5 % q/q. Druhé čtvrtletí by mělo být podobně úspěšné, když očekáváme růst o 1,3 %. Dobrý výsledek celé ekonomiky bude podpořen slušnými čísly z jednotlivých sektorů. Průmyslová produkce by totiž měla ukázat dobrý výsledek, který je tažený přetrvávající silnou zahraniční poptávkou. Domácí poptávka se zvyšuje, což by měl odrážet další růst maloobchodních tržeb. Inflace zůstane na 2,3 % a její dlouhodobé přestřelování 2% cíle bude důvodem pro dnešní zvýšení sazeb.
  • Měsíční výročí od sloučení Etherea
    „Měsíc po sloučení sítě Ethereum není stále snadné si udělat obrázek. Ačkoli cena ETH za měsíc od té doby nereagovala pozitivně, je to nepochybně pod tlakem makroekonomických faktorů, konkrétně souvisejících s širší volatilitou investičního trhu, které jsou zase způsobeny rostoucí inflací, zvyšujícími se úrokovými sazbami a dalšími obavami investorů.
  • Messiho zmáčkl byznys větší, než je on sám. Barcelona totiž stále sází na Superligu tolik, že ho obětovala
    Konec Lionela Messiho v Barceloně odráží síť souvislostí, která je příkladem toho, že i megastar jeho formátu může „skřípnout“ soukolí velkého byznysu. Většího, než je sebevětší fotbalista zeměkoule.
  • Mesterová nevidí snížení v březnu, ale možné zpomalení QT na obzoru 📌.
    Obecně jsou tato slova pro dolar smíšená, ale na druhou stranu jsou dobrá pro akciový trh. Pokud Fed ukončí nebo výrazně omezí utahování rozvahy, bude to pro akciový trh velmi dobrá zpráva. Na druhou stranu je datum zahájení takového procesu poměrně vzdálené. Existuje šance, že k prvnímu snížení dojde ještě před snížením nebo ukončením QT.
  • Meta čelí v Evropě stížnosti kvůli placeným verzím sítí Facebook a Instagram
    Nezisková organizace NOYB předložila rakouskému úřadu na ochranu osobních údajů stížnost na rozhodnutí americké společnosti Meta Platforms spustit v Evropě placené verze sociálních sítí Facebook a Instagram bez zobrazování reklam. Organizace v dnešním sdělení tvrdí, že uživatelé tak musejí platit, aby si zachovali své "základní právo na ochranu údajů".
  • Meta dostala v EU rekordní pokutu 1,2 mld. eur kvůli ochraně osobních dat
    Americká internetová společnost Meta Platforms dostala v Evropské unii pokutu 1,2 miliardy eur (více než 28 miliard Kč) za odesílání informací o uživatelích do Spojených států prostřednictvím své sociální sítě Facebook, a to v rozporu s pravidly EU pro ochranu osobních údajů (GDPR). Oznámila to dnes irská Komise pro ochranu údajů (DPC), která jedná jménem EU. Je to nejvyšší pokuta, jaká kdy byla v unii za podobné prohřešky uložena. Firma se podle médií proti rozhodnutí hodlá odvolat.
  • Metallica euru nevěří
    Metallica prý odložila své koncertní turné po Evropě. Důvodem by měly údajně být...
  • Meta plánuje další propouštění. Akcie v premarketu rostou 📈
    Podle zpráv agentury Bloomberg plánuje společnost Meta Platforms (META.US) další propouštění tisíců zaměstnanců, které bude pravděpodobně dokončeno příští týden. Důvodem je dosažení finančních cílů společnosti. Zpráva potěšila akciový trh, protože investoři již dříve společnost Meta obvinili mimo jiné z neprozíravého nakládání s finančními prostředky. Akcie ukazují na zisk v premarketu ve výši 2 %.
  • Meta Platforms dnes zveřejní své výsledky hospodaření
    Společnost Meta Platforms (META.US), dříve známá jako Facebook, dnes po skončení seance na Wall Street oznámí výsledky hospodaření za 3. čtvrtletí 2022. Společnost bude po Microsoftu a Alphabetu třetí americkou mega-technologickou společností, která tento týden oznámí své výsledky, a zprávy z předchozích let vykreslují poměrně pochmurný obraz technologického sektoru. Zpráva společnosti Alphabet by měla být vnímána jako náznak, protože obě společnosti jsou závislé na příjmech z reklamy.
  • Meta Platforms je nejvíce drženou akcií českých drobných investorů
    Drobní investoři se drží akcií technologických firem, přestože tento sektor patřil během nedávné volatility na trhu k nejhůře postiženým. Údaje společnosti eToro ukazují, že deset z deseti akcií, které její uživatelé na konci prvního čtvrtletí drželi nejvíce, byly akcie technologických firem.
  • Meta Platforms na vlne prekvapivých štvrťročných výsledkov ⚡
    Veľké technologické spoločnosti rozširujú vlnu zverejňovania prekvapivo dobrých štvrťročných výsledkov. Včera sa spoločnosť Meta Platforms (META.US) pochválila svojimi výsledkami, ktorej sa podarilo vykázať prekvapivý nárast výnosov, zvýšila svoje celoročné vyhliadky a oznámila, že ešte viac posilní svoj záväzok vyvíjať nové riešenia AI. To všetko spôsobilo, že akcie spoločnosti vzrástli na trhu o viac ako 12 % po skončení obchodovania na Wall Street. Pozrime sa na kľúčové detaily prezentovanej správy:
  • Meta Platforms po čtvrtletních výsledcích roste o 3,8 %
    Akcie společnosti Meta Platforms (META.US) posilují o 3,8 % poté, co společnost zveřejnila dobré čtvrtletní výsledky. Společnost Meta Platforms zaznamenala pozoruhodný nárůst zapojení uživatelů napříč svými platformami, přičemž denní i měsíční počet aktivních uživatelů vykazuje stabilní růst. Tento nárůst počtu uživatelů je pozitivním znamením, které odráží trvalou přitažlivost a význam společnosti. Dochází však ke změně v dynamice reklamy, což naznačuje 31% nárůst počtu zobrazení reklamy, ale 6% pokles průměrné ceny za reklamu. To naznačuje měnící se prostředí v digitální reklamě, kde objem roste, ale hodnota za jednotku klesá. Růst tržeb zůstává silný, meziroční nárůst činí 23 %, což dokládá solidní finanční výkonnost společnosti navzdory globální ekonomické nejistotě.
  • Meta Platforms pod odhady. Co ukáže Apple a Amazon?
    Výsledky Meta Platforms skončily pod odhady analytiků. Pro společnost je to první období, kdy meziročně vykázala pokles. Zpráva přispěla k poklesu sentimentu kolem technologických společností, i když se zdá, že některé problémy se týkají pouze Mety. Akcie se dnes začaly obchodovat s asi 5% ztrátou.
  • Meta Platforms po zprávě o výsledcích posiluje o 10 % 📈 Rally v oblasti umělé inteligence a oživení reklamy 🔌
    Společnost Meta Platforms (META.US, dříve Facebook), gigant v oblasti sociálních médií, dnes oznámila výsledky za 2. čtvrtletí 2023. Zpráva překonala očekávání analytiků v oblasti tržeb i zisku na akcii, přičemž akcie před otevřením Wall Street posílily o téměř 10 %. Investoři v euforii přijali komentáře společnosti k rozvoji umělé inteligence a oživení reklamního sektoru. Společnost potvrdila svou vedoucí pozici na globálním trhu s celkovým počtem 3,88 miliardy uživatelů svých aplikací (Facebook, WhatsApp, Instagram), což je číslo, které i přes obrovský rozsah meziročně vzrostlo o 6 %. Společnost plánuje velké investice a vynakládá náklady, které se pravděpodobně zvýší - trh to však vnímá jako známku dynamického růstu. Pozitivně také vnímal "opatrnost", pokud jde o plánované investice v roce 2023, za které hodlá společnost utratit méně, než Wall Street očekávala (mimo jiné v reakci na vyšší náklady). Mark Zuckerberg doprovodil výsledky velmi pozitivním komentářem. Toto jsou podrobnosti zprávy:
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster srovnani