Úterý 19. březen 2024 08:06
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Market alert: Ukáže nám NFP report přírůstek o 1 mil. nových pracovních míst?

06.05.2021 15:12  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Očekávají se velmi dobrá čísla NFP reportu
  • Nižší ADP, vyšší ISM subindex zaměstnanosti, pokles počtu žádostí o podporu
  • EURUSD se odrazil od klíčového supportu, výnosy zůstávají relativně nízké
  • Wall Street se bojí začátku utahování, US100 se nachází v blízkosti důležitého supportu

Dubnový NFP report počtu nových pracovních míst mimo zemědělství v USA je velmi očekáván, a to hlavně po březnových výsledcích, které ukázaly přírůstek o více než 900 tisíc nových pracovních míst. Trhy tentokrát čekají podobný přírůstek, který by byl důsledkem dalšího otevírání ekonomiky. Co by měla Wall Street od pátečního reportu čekat? Jak se pohne EURUSD a sazby? Dostane se Wall Street z poklesu, který přišel s hrozbou utahování měnové politiky?

Vysoká očekávání?

Tržní konsenzus agentury Bloomberg ukazuje na přírůstek nových pracovních míst v USA v dubnu o 998 tisíc. Nejnižší odhad hovoří o 700 tisících, naopak nejvyšší odhad dosáhl na 2,1 mil. Po několikaměsíční stagnaci se zaměstnanost v sektorech volného času  & pohostinství a vzdělání  & zdravotní služby výrazně zvýšila. Maloobchodní sektor si také prošel stagnací, ale v tomto ohledu se díky stimulům a šekům Američanů situace v posledních týdnech zlepšovala.

Zaměstnanost v sektoru vzdělání  & zdravotních služeb a také v sektoru volného času  & pohostinství se v posledních 2 měsících dramaticky zlepšila. Nicméně tento růst zaměstnanosti zatím není tak dobrý, aby uspokojil Fed. Zdroj: Macrobond, XTB

Americká ekonomika stále nabízí okolo 8,4 mil. méně pracovních  míst ve srovnání s obdobím před pandemií. Změní Fed svůj postoj, pokud uvidí růst zaměstnanosti o více než 1 mil. nových pracovních míst? Zdroj: Macrobond, XTB

Co jsme se dozvěděli z předběžných signálů?

Znovuotevření ekonomiky je jedním faktorem, nicméně obchodníci by se měli dívat také signály z privátního sektoru. Zdá se, že se situace opravdu zlepšuje, i když poslední ADP report nebyl nijak hvězdný. Ukázal vzestup zaměstnanosti v dubnu o 742 tisíc při očekávání růstu o 810 tisíc. Je však důležité zmínit, že ADP v břenu přidal 565 tisíc pracovních míst a NFP ukázal vzestup o více než 900 tisíc. Subindex zaměstnanosti ISM ve službách vzrostl z 57,2 na 58,8. To znamená nejvyšší úroveň od poloviny roku 2019. Naopak subindex zaměstnanosti výrobního ISM klesl v dubnu z 59,6 na 55,1. Průměrný počet žádostí o podporu klesl z okolo 720 tis. na 610 tis. od posledního zveřejnění NFP. Poslední čtvrteční data dokonce ukázala pokles až pod 500 tisíc.

Americká měnová politika

Fed vyslal jasný signál, že v současnosti se inflace neobává. Poslední poznámky ministryně financí Yellenové k možnému růstu úrokových sazeb by neměly změnit pohled Fedu. Takže i pokud bychom byli svědky výborných čísel z trhu práce, tak směr politiky Fedu by měl zůstat nezměněn. Inflační tlaky však rostou a američtí centrální bankéři mohou signalizovat, že bude nutné začít diskuzi o utahování měnové politiky. Vzhledem k ignorování posledních signálů Fedem vypadá nepravděpodobně, že FOMC bude cokoliv na své politice měnit před červnovým zasedáním.

EURUSD

EURUSD se podařilo ubránit klíčovou úroveň supportu na 1,20. Důvodem mohou být relativně nízké výnosy. Je vidět, že TNOTE se obchoduje v blízkosti klíčové krátkodobé rezistence na 132,8 bodech. Zdroj: xStation5

US100

US100 výrazně klesl po poznámkách Yellenové ohledně možného zvýšení úrokových sazeb. US100 dosáhl cíle ve formě dvojitého vrcholu. Klíčovým supportem je oblast okolo 13 333 bodů. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Market alert: Můžeme očekávat další růst hodnoty Bitcoinu?
    Bitcoin opět rychle roste. Z prosincových minim už přidal 73 % a mohl by mít našlápnuto k dalším ziskům. Důvody jeho růstu nejsou ovšem vůbec jednoznačné. V této analýze se věnujeme poslednímu vývoji na této kryptoměně z pohledu fundamentů i technické analýzy.
  • Market alert: Na obilovinách se očekává rychlý cenový vzestup
    Na začátku roku nikdo nečekal, že trh s obilovinami bude patřit mezi nejzajímavější. Ceny dlouhodobě stagnovaly na nízkých úrovních. Reporty ukazovaly na perfektní podmínky pro různé typy zrnin jako pšenice, kukuřice nebo sójové boby. Nicméně nepřízeň počasí, která oddálila jarní výsadbu, způsobila nejhorší začátek sezóny za posledních 30 let. Později přišla také zvýšená nejistota z jednání o nové obchodní smlouvě mezi USA a Čínou. V tomto článku si rozebereme zmíněné faktory na dvou klíčových trzích - kukuřici a pšenici.
  • Market alert: NFP report bude stěžejní pro další vývoj na EURUSD a akciích
    Finanční trhy jsou si jisté, že další pohyb úrokových sazeb v USA bude směrem dolů. Sázejí na pokles sazeb do září, i když někteří účastníci trhu si myslí, že tento krok by mohl přijít již na červnovém zasedání. Za takové situace může být velmi důležitý vývoj na pracovním trhu a jeho výsledky ovlivní akciový index US500 nebo také například pár EURUSD.
  • Market Alert: Páteční NFP report je stěžejní pro americký dolar
    Už od červnových náznaků z amerického Fedu o poklesu sazeb se americkému dolaru daří. Mohl by se rostoucí trend obrátit? V této analýze si vysvětlíme růst americké měny, a zda by mohl páteční stěžejní report z amerického trhu práce NFP tento trend změnit.
  • Market alert: Podpoří výsledková sezóna v USA další růst na Wall Street?
    Výsledková sezóna za druhé čtvrtletí startuje na začátku příštího týdne. Další vývoj na akciových trzích neovlivní pouze zveřejněné výsledky, ale také komentáře k hospodaření a výhled společností. Výsledková sezóna bude významným kurzotvorným faktorem v následujících týdnech.
  • Market Alert: Potopí ECB na čtvrtečním zasedání euro?
    Evropská centrální banka čelí problému, jak podpořit zpomalující evropskou ekonomiku. Program kvantitativního uvolňování byl ukončen na konci roku 2018, ale po pouhých 6 měsících je rozhodnutí o jeho dalším zavedení znovu blízko. Jak se ECB zachová? V této analýze se budeme věnovat těmto tématům:
  • Market Alert: Ropa prudce vzrostla po útocích v Saúdské Arábii
    Máme za sebou dramatický start do nového týdne na ropných trzích. Severomořský ropný benchmark Brent (Oil v platformě xStation) si prošel nejvyšším nárůstem od invaze Saddáma Husseina do Kuwaitu v roce 1990. Cena ropných futures se zvýšila takřka o 20 % po otevření trhu kvůli víkendovým útokům na ropnou infrastrukturu Saúdské Arábie. Trh si prochází nabídkovým šokem, když se těžební kapacita země omezila o více než 5 mil. barelů ropy denně. Jedná se o dosavadní největší incident podobného charakteru. Z trhu zmizela 1/20 globální produkce. Obchodníci se navíc bojí, že se podobné útoky mohou opakovat.
  • Market Alert: Ropa prudce vzrostla po útocích v Saúdské Arábii
    Máme za sebou dramatický start do nového týdne na ropných trzích. Severomořský ropný benchmark Brent (Oil v platformě xStation) si prošel nejvyšším nárůstem od invaze Saddáma Husseina do Kuwaitu v roce 1990. Cena ropných futures se zvýšila takřka o 20 % po otevření trhu kvůli víkendovým útokům na ropnou infrastrukturu Saúdské Arábie. Trh si prochází nabídkovým šokem, když se těžební kapacita země omezila o více než 5 mil. barelů ropy denně. Jedná se o dosavadní největší incident podobného charakteru. Z trhu zmizela 1/20 globální produkce. Obchodníci se navíc bojí, že se podobné útoky mohou opakovat.
  • Market Alert: Rozhodnutí Fedu o sazbách - co sledovat?
    Americký Fed dnes večer ve 20. hodin zveřejní rozhodnutí o úrokových sazbách. O půl hodiny později začne tisková konference guvernéra Powella. Není mnoho pochyb o tom, že ke snížení sazeb skutečně dojde. Tržní reakce však bude záviset na čtyřech důležitých faktorech, kterým se budeme věnovat v dnešní analýze.
  • Market alert: Sníží Fed úrokové sazby?
    Teprve před čtyřmi měsíci zvýšil Fed úrokové sazby a předpokládal jejich další růst v roce 2019. Situace se ovšem na počátku roku dramaticky obrátila a část trhu dokonce čeká, že by americká centrální banka mohla sazby snížit už na středečním zasedání. Co by Fed mohlo donutit, aby sazby skutečně snížil a jak by se na tomto rozhodnutí podepsal silný americký dolar? Právě těmito spojitostmi se zabýváme v dnešní analýze.
  • Market alert: Ukáže NFP report silný růst zaměstnanosti?
    Zveřejnění dat z amerického trhu práce za březen se odehraje na Velký pátek. Přestože většina trhů bude zavřená, tak zveřejnění by se mělo projevit na forexu a některých dalších instrumentech.
  • Market Alert: Výsledková sezóna – super štvrtok
    Veľké technologické spoločnosti boli motorom tohtoročnej zotavovacej rally na Wall Street. Facebook, Amazon, Apple a Alphabet tvoria asi 20% z váhy z celého indexu S&P 500 a všetky štyri spoločnosti oznámia hospodárske výsledky vo štvrtok po ukončení obchodovania v USA! Pozitívne správy môžu ukončiť sériu poklesov na amerických akciových indexoch. Na druhej strane, nevýrazné výsledky môžu ešte viac podporiť prebiehajúci výpredaj.
  • Market Alert: 3 největší vítězové snížení sazeb FEDu
    Tuto středu nás čeká jedno z nejočekávanějších rozhodnutí centrálních bank. Obecně se očekává první snížení úrokových sazeb v USA v tomto desetiletí. Na jaké trhy by se investoři měli zaměřit? Co od FEDu můžeme očekávat? To si nastíníme v této analýze:
  • Market alert: 3 trhy zaujímavé na sledovanie po samite G20
    Trhy euforicky reagovali na stretnutie krajín G20, kde bolo oznámené prímerie medzi Čínou a USA. Zatiaľ čo sa rokovania majú obnoviť, súčasné clá sa neodstránia. Môže tento optimizmus pretrvávať? V tejto analýze uvádzame 3 trhy, ktoré by mohlo byť zaujímavé sledovať.
  • Market alert: 4 scenáre pre stretnutie krajín G20
    Po turbulentných časoch v máji, stretnutie krajín G20 môže priniesť optimizmus na trhy, pretože by mohlo dôjsť k dohode medzi Trumpom a Xi Jinpingom. Bude stretnutie medzi Trumpom a Xi Jinpingom úspešné? V tejto analýze predstavíme štyri možné scenáre.
  • Market Color, aneb co se děje na fiannčím trhu s analýzou USD/JPY
    Index S&P 500 zaznamenal ve čtvrtek nejhlubší denní procentní pokles (mínus 1,2 procenta) za zhruba šest týdnů, když obavy o ekonomický růst zasáhly zejména tituly citlivé na úrokové sazby, tedy finanční sektor. Index včera uzavřel na 2 041,91 bodu. Index Dow Jones klesl o 1 procento na 17 541,96 bodu. Technologický Nasdaq ztratil 1,5 procenta, když uzavřel na 4 848,37 bodu. Rovněž evropské burzy klesly na šestitýdenní minimum. Index volatility VIX posílil o 14 procent.
  • Market Color, aneb co se děje na finančím trhu s analýzou EUR/CAD
    Dnes na akciových trzích od rána panuje pozitivní nálada, která hraje do karet rizikovým aktivům. Důvodem jsou údaje o zahraničním obchodu Číny...
  • Market Color, aneb co se děje na finančím trhu s analýzou ROPY
    Americký dolar se včera nečekaně postavil na nohy, když si připsal největší denní zisk za poslední měsíc. Důvodem změny investorské nálady je podle všeho...
  • Market Color aneb co se děje na finančním trhu
    Evropské akciové indexy si dnes dávají oddechový čas a po čtyřech silných růstových dnech stagnují. Americké akc...
  • Market Color aneb co se děje na finančním trhu
    Akcie na Wall Street ve středu mírně posílily a poslaly indexy Dow Jones a S&P 500 na nová historická maxima. Investoři věří v dobré výsledky firem, které by měly trhu pomáhat k dalšímu růstu. Index Dow Jones zavřel ve středu o 0,1 procenta výš na rekordním závěru 18 372,12 bodu, širší index S&P 500 posílil o 0,01 procenta na nový rekord 2152,43 bodu a technologický Nasdaq přidal 0,3 procenta na 5005,73 bodu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank