Sobota 20. duben 2024 14:50
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex ebook vzdelavaci
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader

Fidelity International: Bidenovy ambiciózní klimatické plány by mohly změnit americký trh s dluhopisy

03.05.2021 14:03  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Prezident Biden ohlásil 22. dubna cíl snížit emise skleníkových plynů v USA do roku 2030 na polovinu oproti roku 2005. Toto oznámení spolu s jeho předešlým představením plánu „vytvořit miliony dobrých pracovních míst“ v oblasti čisté energie, elektrifikované dopravy a celkové dekarbonizaci vytvoří příležitosti pro dluhopisové investory a transformuje americký trh dluhopisů.

Kris Atkinson, Portfolio Manager

V souladu s novým cílem a plánem „pracovních míst“ (American Jobs Plan AJP) má vláda USA v úmyslu v tomto desetiletí utratit více než dva biliony dolarů na infrastrukturní projekty. Ty jsou obecně definovány jako aktivity související se snižováním emisí uhlíku, bojem proti změně klimatu a současně zajištěním růstu a sociální spravedlnosti během transformace na nízkouhlíkové hospodářství. To by mohlo podle Fidelity International pro držitele dluhopisů v USA vést k následujícím změnám.

Přichází doba trhu zelených / udržitelných dluhopisů

Trh se zelenými dluhopisy od podpisu Pařížské dohody v roce 2015 rostl rychle, přesto představuje pouze jedno procento dluhopisů globálního rozvinutého trhu. USA mají méně emitentů, než by mít mohly. Nicméně právě navrhované výdaje ve výši dvou bilionů dolarů, jejichž cílem je zlepšení environmentální a sociální udržitelnosti, otevírají v USA dveře pro rostoucí počet emisí zelených vládních dluhopisů (neboli „Greasuries“) a udržitelných dluhopisů obecně.


Graf 1: Americké společnosti nejsou v emisích udržitelných dluhopisů dostatečně zastoupeny

Společnosti, které hledají další finance na budování infrastruktury nebo chtějí zajišťovat dopravu s nulovými emisemi uhlíku, přispějí k této zelené fiskální podpoře. Určitá část (pravděpodobně většina) bude financována prostřednictvím dluhopisů a mnoho z nich bude vydáno v zeleném, sociálním nebo udržitelném formátu.

Na druhé straně Atlantiku má také Evropská unie v plánu zahájit svůj program Next Generation EU za 800 miliard EUR. Jeho cílem je obnovit ekonomiky po Covid-19. Třetinu z toho je možné financovat právě pomocí zelených dluhopisů. Zvýšená nabídka by mohla plně začlenit udržitelné investování do hlavního proudu trhu a zmírnila by současnou nerovnováhu mezi vysokou poptávkou investorů a omezenou „zelenou nabídkou“. To by pravděpodobně tyto dluhopisy zlevnilo a zvýšilo jejich likviditu.

Vývoj úvěrového rizika v různých odvětvích

Plán výdajů USA pravděpodobně sníží úvěrové riziko v sektorech ovlivněných Bidenovými cíli a zároveň ho zvýší v sektorech, které při této transformaci ztrácí. Nabídne tak aktivním úvěrovým manažerům příležitost přidávat hodnotu. Změny v nákladech na kapitál však mohou být v různých odvětvích rychlé, a proto vyžadují pečlivé sledování.

Změna cílů fúzí a akvizic pro starší firmy

Fúze není pro držitele korporátních dluhopisů vždy dobrou zprávou, protože úvěrová kvalita nové společnosti bude záviset na úvěrové síle cílové a nabývající společnosti a také na mechanismu financování fúze. Odvětví zabývající se fosilními palivy v minulosti strategicky reagovala na měnící se podmínky v energetice zejména v geografickém kontextu. Americké ropné společnosti se snažily využít snížených valuací amerických producentů ropy a břidlicového plynu k získání levných zdrojů (například akvizice společnosti Noble společností Chevron), zatímco evropské ropné společnosti podléhající mnohem většímu vlivu regulátorů a investorů, jenž mají zájem na dekarbonizaci, platily plnou cenu valuací za aktiva a infrastrukturu v oblasti čisté energie.

Nyní se to však může změnit, protože americké energetické společnosti jsou nabádány, aby investovaly do čisté energie. Zřejmě uvidíme, jak se stírají hranice mezi energetickými a ropnými společnostmi, protože čistý vodík vyráběný z obnovitelné elektřiny nahrazuje uhlovodíky v energetickém řetězci. Oba přístupy budou představovat pro dluhopisové investory příležitosti využívající společnosti se silným úvěrovým hodnocením, co převzaly slabší firmy. Majitelé těchto dluhopisů cílových subjektů budou těžit z kapitálových zisků, protože se sníží úvěrové riziko. „Bude nutná důsledná analýza, aby bylo jasné, které cílové společnosti budou zvyšovat hodnotu dluhopisu, aby nedošlo k výběru cílů, které naopak budou hodnotu ředit,“ říká Kris Atkinson, portfolio manažer Fidelity International.

Dluhopisoví investoři musí „chytit příležitost za pačesy“

Na rozdíl od akcií, kde včasný vstup do dlouhotrvajících trendů umožňuje zachytit maximální hodnoty, investoři do dluhopisů mají tendenci těžit z čekání na investiční fázi a financování růstu s tím, jak obchod nabírá na tempu. Pákový efekt má tendenci dosahovat vrcholu a spready jsou na nejširší úrovni (kvůli zvýšené emisi dluhopisů) právě, když společnost investuje do nových obchodních příležitostí, které ale ještě nevytváří silný cashflow. To generuje atraktivní vstupní brány pro investory, kteří věří, že tržní vnímání rizika společnosti se ukáže jako nesprávné.

Můžeme tedy upřednostňovat podvážení určitých sektorů, u nichž je pravděpodobné, že dojde k velkému oživení nabídky dluhopisů, protože očekáváme zvyšování našich podílů s tím, jak bude nabídka vrcholit. Jiné sektory budou těžit ze snížení úvěrového rizika, protože rizika „stranded assets“ se snižují nebo se poptávkové vzorce stávají předvídatelnějšími. V souvislosti se zvýšenými klimatickými výdaji se zajímáme o následující oblasti, kde očekáváme vývoj úvěrové dynamiky,“ vysvětluje Kris Atkinson.

Veřejné služby:

Vzhledem k ambicióznímu „Standardu čisté energie (Clean Energy Standard)“ o dodávkách bezuhlíkové elektřiny do roku 2035 a zajištění uhlíkově neutrální ekonomiky do roku 2050 bude největším příjemce AJP, tedy výše zmíněných Bidenem plánovaných pracovních míst sektor veřejných služeb. Důraz na „Standard čisté energie“ spíš než na „Standard obnovitelného portfolia (Renewable Portfolio Standard)“ umožňuje kombinovat jadernou, větrnou a solární energii. Tlak na čistou energii by měl přinést prospěch zavedeným developerům obnovitelných zdrojů a provozovatelům jaderných zařízení, zatímco daňové pobídky pro zavádění vysokonapěťového přenosového vedení 20 GW budou přínosem pro provozovatele přenosových soustav.

Navzdory nedostatku podrobností o tom, jak bude implementována fiskální podpora, očekáváme na obnovitelnými zdroji oplývajícím Středozápadě USA příležitosti pro společnosti, které vyvíjí čisté zdroje energie a zajišťují připojení k síti. To by mělo také vést k celkově větší elektrifikaci, která by spolu s rostoucím zaváděním elektrických vozidel mohla zvýšit poptávku investorů po dluhopisech producentů mědi a hliníku, kteří dodávají suroviny pro dráty a automobilové díly,“ dodává Kris Atkinson.

Čistý vodík a uhlík:

Plán prezidenta Bidena na financování továren na výrobu čistého vodíku v lokacích produkujících nyní oxid uhličitý by měl pomoci zachovat pracovní místa v daných komunitách a získat tím podporu obou komor Kongresu. Průmyslové plynárenské společnosti by měly těžit z větší produkce vodíku, zatímco rafinerie se také mohou ukázat jako vítězové, pokud dokáží přejít na výrobu „modrého“ vodíku ze zemního plynu za pomoci zachycování a skladování odpadního oxidu uhličitého a získat tak větší daňové úlevy.

Odolnost proti klimatickým změnám:

Biden navrhuje úpravu elektrické sítě, potravinových systémů a městské infrastruktury, včetně nemocnic a dopravy tak, aby byly odolnější vůči klimatickým katastrofám. Budovy budou energeticky efektivnější cenově dostupné a udržitelné díky investicím ve výši 213 miliard, které by měly posloužit na „výrobu, zachování a vylepšení“ kolem dvou milionů domů. Samostatná částka bude věnována na budování nebo modernizaci státních škol, zařízení péče o děti, nemocnic a federálních budov, zejména na zlepšením energetického hospodaření. To by mohlo být přínosem pro širokou škálu odvětví, od veřejných služeb přes firmy poskytující stavební materiály až po strojírenství a technologie.

Digitální inkluze:

Součástí plánu je také přístup k digitálním službám. Na navýšení přístupu k vysokorychlostnímu internetu pro 30 milionů domácností je vyčleněno přibližně 100 miliard dolarů, což zajistí, že celá země bude moci být online. Kongres také nedávno přijal americký zákon CHIPS (Create Helpcent Incentives to Produce Semiconductors), jehož cílem je motivovat firmy ke zvýšení domácí výroby polovodičů v době celosvětového nedostatku čipů.

Tato dvě politická opatření znamenají řadu výhod pro americké technologické firmy, ačkoli rozvoj 5G sítí a rychlejší připojení nutně neposílí pozici stávajících operátorů. Technologie však zůstávají klíčem k hospodářskému růstu a přechodu na nízkouhlíkové hospodářství. V této souvislosti mohou potenciální příležitosti přinést poskytovatelé polovodičových zařízení a infrastruktury 5G a dodavatelé technologií pro odvětví čisté energie (inteligentní měřiče, stěny baterií) a průmyslové automatizace (robotika, elektromobily).

Závěr

Zdá se, že velikost trhu se zelenými dluhopisy pod novým politickým vedením USA dramaticky poroste a tyto fiskální kroky přinesou vítěze i poražené. Zjistit, které firmy z toho budou profitovat a kdy do nich investovat, bude mít pro dluhopisové investory zásadní význam pro vytváření dlouhodobé hodnoty.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fibo zastavuje dolar nad MA 200, japonská měna zastavuje oslabování, S/R úrovně pro páry s USD
    Oslabení amerického dolaru zastavuje úroveň 38,2% Fibo návratu na denním grafu I.USDX indexu. US měna po náznaku...
  • Ficova vláda v Bruselu lobuje za možnost vyvážet ruská paliva do Česka. Pokud neuspěje, za pár dní výrazně zdraží pohonné hmoty v Česku, až na cenu kolem 45 korun za litr
    Slovenská vláda premiéra Roberta Fica v těchto dnech lobuje u Evropské komise za prodloužení výjimky, která zemi umožňuje dovoz paliv z ruské ropy a zásobování jimi slovenského, ale také českého trhu. Ve většině Evropské unie platí zákaz dovozu ruských paliv už od letošního února. Slovensko, resp. tamní petrochemický podnik Slovnaft, spadající pod maďarský MOL, má vyjednánu výjimku do letošního 5. prosince, tedy do úterý příštího týdne. Právě tu ale chce nyní Ficův kabinet prodloužit.
  • Fidelity Fund – Asian High Yield Fund EUR je nejlepším podílovým dluhopisovým fondem roku 2017
    V soutěži portálu Finparáda.cz „Finanční produkt roku 2017“ získal v kategorii „Podílový fond – Dluhopisový“ první místo fond FF Asian High Yield Fund EUR. Soutěž probíhá již sedmým rokem, přičemž fondy společnosti Fidelity International se v ní pravidelně umisťují na předních místech.
  • Fidelity Intenational: Čína pustí více zahraničních investorů na svůj trh s dluhopisy
    Čínské schéma Bond Connect umožňuje zahraničním investorům vstupovat na mezibankovní trh s dluhopisy z ciziny. „Aktuální novinky v tomto programu jako „block trading“ nebo „dodávka proti placení“ by měly odstranit většinu ze zbývajících překážek pro zahraniční investory a umožní zahrnutí do světových dluhopisových indexů,“ zdůrazňuje Stanley Shek, Associate Investment Director, Fidelity Intenational.
  • Fidelity Intenational: Chyba v politice Turecké centrální banky ovlivní dění na rozvíjejících se trzích
    „Turecká centrální banka včera k velkému zklamání ponechala týdenní repo sazbu nezměněnou na 17,75 %. Jedná se o zásadní politickou chybu a zmeškanou příležitost posílit důvěru, kterou banka získala po zvýšení o 500 bazických bodů, což proběhlo během druhého čtvrtletí. Trhy očekávaly zvýšenou sazbu, a to dokonce o 100 bazických bodů. To bylo také považováno za absolutní minimum nutné k uklidnění obav investorů ohledně budoucího vývoje země.“
  • Fidelity Intenational: Odpovědné investování přináší benefity nejen pro společnost, ale i pro investory
    Nejnovější výzkum společnosti Fidelity International ukazuje, že dluhopisy odpovědných společností, přičemž předmětem analýzy byly jak ty s investičním stupněm, tak i ty s vyšším výnosem, mají menší spready, silnější finanční indikátory a nižší pravděpodobnost nesplacení. Navíc ve vybraném vzorku vykazují nižší volatilitu a lepší výkonnost oproti těm společnostem, které se nechovají odpovědně.
  • Fidelity International: Akciové výnosy roku 2018? Investoři už většinu dostali!
    Jak uvádí Dominic Rossi, globální CIO pro oblast akcií ve Fidelity International: „Pro investory bude mnohem náročnější proplout rokem 2018 než tím letošním. Myslím, že budeme mít štěstí, když se v příštích dvanácti měsících dočkáme pozitivních výnosů akcií. Bude to určitě rok, kdy se budeme raději soustředit na alfu, tedy vlastní um a schopnosti, než na tržní beta, tedy rizikovost instrumentů.“
  • Fidelity International: A klíčovou technologií roku 2023 bude...
    Podle každoročního průzkumu analytiků společnosti Fidelity International budou největšími faktory, které pomohou zvýšit ziskovost podniků v roce 2023, automatizace a umělá inteligence, zatímco decentralizované finance a blockchain jsou považovány za technologie s menším dopadem.
  • FIDELITY INTERNATIONAL a MOONFARE uzavřeli strategické partnerství
    Společnosti Fidelity International a Moonfare spojily své síly ve strategickém partnerství, aby investorům rozšířily přístup k investování na neveřejných trzích. Moonfare bude poskytovat profesionálním klientům společnosti Fidelity International v Evropě přístup k nabídce spravovaných fondů privátního trhu. Společnost Fidelity převezme minoritní kapitálový podíl a zaujme místo v dozorčí radě platformy Moonfare. Partnerství posílí ambice společnosti Fidelity International na alternativních trzích a prohloubí spojení Moonfare s předními manažery aktiv a bankami.
  • Fidelity International: Analytický průzkum 2023 – úleva od inflace na dohled
    Podle průzkumu společnosti pro rok 2023 se většina analytiků Fidelity International domnívá, že nákladové tlaky již dosáhly svého vrcholu, nebo že se tak stane na počátku tohoto roku.
  • Fidelity International: Biden podpoří čistou energii a garantuje zdravotní péči pro širší skupinu obyvatel
    Joe Biden už byl prohlášený vítězem voleb, a ačkoliv Donald Trump jeho vítězství stále zpochybňuje, je již možné věnovat plnou pozornost předpokládanému dalšímu vývoji trhů. Analytici Fidelity International diskutují o důsledcích vítězství demokratů na oblast energetiky, veřejný sektor, zdravotnictví i farmaceutický průmysl.
  • FIDELITY INTERNATIONAL: BRITSKÉ GILTY JSOU NASTAVENY PŘÍLIŠ PESIMISTICKY
    Globální dluhopisy v létě ztrácely půdu pod nohama pět týdnů v řadě. Výsledkem je, že trhy s Gilty (britskými státními dluhopisy) nyní počítají s dalším zvyšováním sazeb. Ekonomická data však naznačují, že tento pohled je možná až příliš pesimistický.
  • Fidelity International: Budoucnost nemovitostí
    Dříve bylo investování do nemovitostí poměrně jednoduché – šlo hlavně o cenu a výnos. Nyní stojí v popředí také honba za čistou nulou. Se současnými budovami nikdy nedosáhneme cílů nulových emisí uhlíku stanovených do roku 2050. Stavby se musí změnit a spolu s nimi musíme změnit i náš investiční přístup. U těch aktiv, která zůstanou stejná, hrozí, že zastarají a ztratí hodnotu.
  • Fidelity International: Budování většího BRICS
    Největší uskupení rozvíjejících se tržních ekonomik na světě –⁠ BRICS se rozrůstá o šest členů. S růstem přichází i touha po novém světovém řádu. Ovšem vzhledem k tomu, že jedna země – Čína – má i nadále mnohem větší ekonomickou váhu než všechny ostatní, se domníváme, že význam nadcházejícího rozšíření BRICS bude spíše diplomatický než ekonomický.
  • Fidelity International: Celosvětová finanční krize přinesla i pozitiva, odpovědné investice zažily rozmach
    Před deseti lety ukončila celosvětová finanční krize investiční éru, ve které byly jediným kritériem při rozhodování o investicích kompetitivní výnosy. Zahájila nové období, v němž se do popředí dostaly odpovědné zásady, které zahrnují péči o životní prostředí, sociální oblast i témata z oblasti corporate governance (ESG). „Nástup těchto hodnot do investic by však bez krize trval mnohem déle,“ říká Hiroki Sampei, engagement ředitel japonské pobočky společnosti Fidelity International.
  • Fidelity International: Centrální banky prázdniny nemají – jak si myslíme, že to bude pokračovat…
    Pro centrální banky byl červenec rušný měsíc. Přinesl očekávané zvýšení sazeb v Evropě a USA, ale i překvapivou změnu politiky v Japonsku. Vzhledem k tomu, že mnohé z centrálních bank se nyní blíží ke svým nejvyšším sazbám, u kterých hodlají skončit, domníváme se, že nejpravděpodobnějším výsledkem na všech vyspělých trzích je recese.
  • Fidelity International: Co čeká čínské trhy v roce Buvola
    Investoři jsou zvědaví, jestli si čínský býčí trh udrží svůj náskok i v roce Buvola, a budou se zaměřovat na udržitelnost hospodářského oživení a tempo možného zpřísňování měnové politiky.
  • Fidelity International: Co mohou investoři očekávat po 19. kongresu v Číně?
    Čína bude podle Fidelity International, globálního lídra v oblasti investic, i po 19. kongresu komunistické strany pokračovat v nastavené politice prezidenta Xi. Zaměří se na politiku směřující k lepšímu rozvoji kapitálového trhu a hospodářským reformám. Velkou výzvou bude plánované snižování zadluženosti země a udržení úrovně výroby cestou inovací a podporou spotřeby. Největší potenciální riziko se podle odborníků Fidelity International skrývá ve směřování nemovitostního sektoru, který zažívá aktuálně boom.
  • Fidelity International: Co nám japonské obráběcí stroje naznačují o výrobě ve světě?
    Nedávný vývoj objednávek obráběcích strojů v Japonsku vykresluje pozitivní obrázek výroby v roce 2024. Investoři by se však měli mít na pozoru před nezmapovaným územím.
  • Fidelity International: Co říkají data za 80 let (a 11 recesí) o dnešním makroekonomickém výhledu?
    Z historického hlediska vedlo zpřísnění finančních podmínek, podobně jako jsme byli svědky v posledním roce, vždy k recesi. Odhadnout potenciální závažnost je však složitější.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
InstaForex ETF